1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A II. világháború

Diskurzus a(z) 'Hadtörténelem' témában - joker által indítva @ 2015. június 22..

 1. rejsz felügyelő

  rejsz felügyelő Well-Known Member

  Röviden.
  Német terminológia szerint rohamlöveg a gyalogságot támogató löveg hk alvázon, megfelelő páncélzattal, a főfegyver kazamatásan beépítve. Voltak más megoldások is(Sturmpanzer I és II) de azok nem váltak be. Klasszik példa rá a Stug III. Feladatuk a gyalogság támogatása, az ellenséges élőerő , bunkerek és páncélozatlan célok pusztítása. Más kérdés hogy a későbbi stugok hosszú csövű löveget kaptak ezzel a páncélelhárításra is alkalmasak lettek, mivel akkoriban nem állt rendelkezésre megfelelő eszköz.
  Páncélvadász: eleinte elavult könnyű harckocsik alvázára építették, gyakorlatilag önjáró páncéltörő ágyúk voltak. Így is alkalmazták őket, lesállásból hátulról támogattak.
  Vadászpáncélos: a két előbbi ötvözete, erős frontpáncél és löveg, emiatt a frontvonalba előrenyomulva alkalmazhatták a harckocsik ellen elsősorban.

  A szovjetek mint írtam hivatalosan mindent önjáró lövegnek hívtak, a beépített lövegtől függött miként alkalmazták őket. Pl Su-76 önjáró(indirekt tüzeléssel) vagy páncélvadász szerepkörben, Su-85 páncélvadászként, ISU-152 nehéz rohamlövegként.

  Az amcsik egy külön téma, ők a franciaországi hadjáratból azt szűrték le hogy a közepes harckocsik feladata az áttörés, az átkaroló mozdulatok, gyalogság támogatása. A harckocsik elleni harc a páncélvadászok és a vontatott pct tüzérségé. Ők mozgékony tornyos páncélvadászokat építettek erős löveggel de gyenge páncélzattal szintén lesállásból alkalmazva. Mint tudjuk ez nem igazán vált be és inkább átfegyverezték a Shermant.

  Ez a 3 nemzet volt a meghatározó, a franciák kiestek az elején(voltak protóik), a britek a szokásos elbaszott különutas fejlesztéseikkel bajlódtak. Egyedül a 17 fontos lövegük volt jó, azt a Shermanba és az M-10-be építve voltak épeszű cuccaik. A japók és olaszok meg kb a német rohamlövegeket meg páncélvadászokat másolták.
  Mi egyszerűen a lövegük alapján osztályoztuk páncélvadász és rohamlövegként. A Zrínyi I lett volna a páncélvadász, ez a Pak-40 hazai licenszváltozatát kapta volna(sajnos nem tudtuk legyártani megfelelő minőségben így ez nem valósult meg), a másik a jól ismert Zrínyi II, 10,5 cm-es tarackkal. Ezt alkalmazták kényszerből páncélosok ellen is(kumulatív gránáttal). Ha jól emlékszem egyébként gyaloghadosztályonként egy osztályt terveztek, 2 üteg Zrínyi I-el és egy üteg Zrínyi II-vel.
   
  Robur, Kurfürst, wankel and 2 others like this.
 2. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

 3. gacsat

  gacsat Well-Known Member

 4. wankel

  wankel Well-Known Member

  KMS Admiral Hipper
  [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG]
   
 5. rudi

  rudi Well-Known Member

  2. rész 1943 és 43-44 tele
   
  tomippo likes this.
 6. ghostrider

  ghostrider Well-Known Member

  Ízelítő!!! Szigorúan 18 év felett!
   
  fishbed likes this.
 7. Robur

  Robur Well-Known Member

  A Sturmpanzer I az egy szép állatfaj volt. :) Itt egy ilyen megy el egy KV-2-es mellett. Az is szép állatfaj volt.
  [​IMG]
   
 8. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Pislogtam, amikor megláttam, hogy mennyire túlméretes nehézcirkáló volt az AH osztály. Majdnem kétszer olyan nehéz, mint egyes országok nehézcirkálói. A Graf Speed ellen vitézkedő Exeternél kb. kétszer nehezebb. A fegyverzete alig több, tehát akkor elég jól páncélozva lehetett vagy a gépészetét nyomták meg nagyon, hogy jó gyors legyen és tartósan.
   
 9. emel

  emel Well-Known Member

  A flottánál is elkövették a németek azt a hibát hogy amit megépítettek az élvonalbeli volt saját kategóriájában, de nem ismerték fel hogyan, mire kellene használni (lásd Me-262, V-1), vagy azt nem ismerték fel igazán, hogy milyen fegyver-kategóriákra lenne igazán szükségük (lásd bombázó-offenzíva az angliai csatában megfelelő kísérővadászok nélkül, anyag/ember-igényes, óvott és féltett, kevéssé hatékony felszíni flottaegységek a sokkal több és hatékonyabb tengó helyett, téli hadviselés téli felszerelés nélkül valamint a felajánlkozó ukrán, baltikumi és más kommunistaellenes önkéntesek elutasítása a Szu-ban, kevés böhöm óriásharckocsi sok Panther helyett, V-2 a vadászgépek helyett, stb.)
   
  HAndrás likes this.
 10. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  A Me-262 a hiányzó alkatrészek híján eleinte alkalmatlan volt vadásznak.
   
 11. rejsz felügyelő

  rejsz felügyelő Well-Known Member

  Erre még a britek is csettinthettek, felülmúl néhány borzalmat a szigetről. :D Pl a hátrafelé nyilazó páncélvadászt vagy a TOGot.
   
 12. HAndrás

  HAndrás Well-Known Member

  Inkább a nikkel, króm és a egyéb (nevétsemtudom) ötvözőanyagok hiánya miatt a hajtómű élettartama volt túl rövid
   
 13. HAndrás

  HAndrás Well-Known Member

  A meglévőnél sokkal több tengòt nem nagyon tudtak volna építeni. A hsz további része nagyon is helytálló.
   
 14. Robur

  Robur Well-Known Member

  Az melyik?
   
 15. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  Brit retardált Archer. Hátrafelé nézett az agyuja. Vagy azert mert a szigetországban ez jó ötletnek tunt, vagy talán azert mert a 17 fontos szörnyet máshogy nem tudták volna fel pakolni egy kisebb (asszem Valentine) tankra.

  Más. Retek utcai (Mammut 1 / Fény utcai piac) Pantherek - a kitörés napján murdáltak meg. Ha jól emlékszem ugyanott egy IS-2 is ottmaradt még korábban.

  https://www.valaszonline.hu/2019/02/11/kitores-retek-utca-panzer-v-ungvary/

  Valakitől anno még hallottam, hogy amikor még gyerek volt az ostrom után, sokáig csúszdának használtak a homlokpáncélt. Talán még benn voltak a szénné égett, csokoládét adó bácsik is...
   
  Masztiff, antigonosz and Robur like this.
 16. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  Attól függ mihez. 20-30 órát bírt egy hmű, a gép viszont háborúban valszeg ennyit se, ha cserélni kellett akkor 30 perc alatt megvolt. Hajtómű meg volt rengeteg a kezdeti nehézségek után.

  A korai, kisszériás hajtóművekben (Jumo 004A) még simán bírtak 250-et, csak ötvözőanyag híján egyszerubb volt egy helyett mondjuk 5-öt legyártani.
   
  antigonosz likes this.
 17. rejsz felügyelő

  rejsz felügyelő Well-Known Member

  Archer. Valentine alvázra rakott 17 fontos páncéltörő ágyú. A koncepció az volt hogy hátrafelé nézett a löveg így gyorsabban pozíciót válthatott egyik lesállásból a másikba, nem kellett tolatgatni. Nem tudom mennyire volt hatékony de több hasonló járgány nem ismert, ebből sejthető... :)
   
  Robur likes this.
 18. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  Angolokhoz ne hasonlítsd mert náluk a sok cirkáló = jó cirkáló elv ment (és kellett is nekik).

  Amúgy sanszosan 3 ok volt a méretre :

  - Gépészet. Nézz meg egy I világháború végi csatahajót egy II. Világháborússal. Páncél, tüzérség majdnem ugyanaz, viszont a sebesség 1,5x annyi, a lóerők száma pedig többszöröse, egyszeruen sok a gépészet
  - Részben ehhez kapcsolódva üzemanyag, már csak azert is mert német hajó utoljára Kielben fog tudni üzemanyagot vételezni, útközben aligha. Kell a hatotáv - sokezer tonna extra üzemanyag
  - Sekély német vizek és kikötők - mély merülés nem játszik, széles test annál inkább
  - Konzervatív, redunacias, a hajó túlélésére játszó építés. Több torony, több tűz vezető állomás, masszív mennyiségű vízáró válaszfal..
  - az akkori világ 2. sz. acél gyártása nyomott bérekkel, szóval ki nem tolja le mennyi megy bele :)
   
  antigonosz likes this.
 19. ZsoltHun

  ZsoltHun New Member

  A jobb oldali egy félhernyó talpas sd.kfz 351 talán (?). Ez nem egy Tigris II. esetleg?
   
 20. ZsoltHun

  ZsoltHun New Member

  Meg van, én néztem be. Csak a képet néztem, nem a cikket. :oops:
   

Ezen oldal megosztása