2.
A harmadik sebesülésemet a második frontszolgálat során szereztem, nem sokkal a Hitler elleni 1944. július 20-i merénylet előtt. Tragikus esemény volt, mert nem is az ellenséges tűz okozta. Egy csatában vettünk részt valahol Litvániában, amikor az egyik lövedékünk a csőben maradt - kiderült, hogy hibás volt. Ha egy lövedék elakad a csőben, az utasítások szerint legalább hét másodpercet kell várni, majd eltávolítani a hibás lövedéket, és folytatni kell a tüzelést. Miután elég sokáig vártunk, az önjáró lövegünk parancsnoka elrendelte, hogy a töltényt vegyük ki a csőből - a töltő ezt kézzel végezte. A többiről csak arra emlékszem, hogy fényes, lángokat láttam. Nem hallottam semmit, nem éreztem a robbanást, és őszintén szólva nem értettem, mi történt. Visszanéztem a parancsnokra, és láttam, hogy holtan esett össze. A sofőr kimászott a fülkéjéből, ami az enyém alatt volt, és azt mondta nekem: "Kifelé! Eltaláltak minket!" Amilyen gyorsan csak tudtam, kimásztam, és az önjáró löveg alá bújtam, majd a töltő és a sofőr következett. A töltőnek leszakadt a karja, közvetlenül a válla alatt, és amikor megkérdeztem a sofőrt, hogy van-e valamije, amivel el lehet állítani a vérzést, a sebesült felismerte a helyzetét, és elkezdett kiabálni: "A karom, a karom, a karom!". Aztán hallottam, hogy a robbanás villanása miatt átmenetileg megvakult. Én szerencsésebb voltam. Bár néhány napra tábori kórházba kerültem, sebesüléseim csupán néhány repeszdarabból álltak az arcomon (a legnagyobb darab a jobb szemem alatt volt), valamint égési sérülésekből a jobb karomon és az arcom jobb oldalán - de nem voltak túl súlyosak .
A parancsnokunk (Oberleutnant) azonnal meghalt a robbanásban. Ismét nem értettük, mi történt, de később a vizsgálat megállapította, hogy a mi hibás lőszerünk volt az oka. Nyilvánvalóan, amikor a töltő kiakarta venni a csőből az lőszer felrobbant.
A negyedik és egyben utolsó sebesülésem 1944. augusztus 8-án történt, egy gyönyörű nyári napon, a litvániai Raseinėnaitól két mérföldre. A mi rohamlövegünket, mint a század vezető SAU-ját, őrjáratra küldték, hogy vizsgálja meg az oroszok tevékenységét Raseinen környékén. Ahogy egy dombon néhány bokor mögé bújtunk, láttam, hogy egy orosz T-34-es harckocsi épp előttünk halad át a völgyön átlósan. Az első lövést az orosz tankra adtam le, és abban a pillanatban láttam, hogy tizenegy óra irányából nagy sebességgel közeledik felénk egy csillogó tárgy. Amikor leírják, hogy mi történt a csatában, az sokáig tart, de a valóságban szinte azonnal történt. Csak annyit tudtam, hogy veszély közeledik, és mielőtt felkiáltottam volna, hogy "Figyelem!", egy fényes villanás következett, aztán semmi, se hang, se robbanás. Mint egy robot kúsztam ki a SAU-ból. Magamhoz tértem, és az önjáró jármű mögé térdeltem. Láttam, hogy a sofőr is térdre rogyott előttem. - Mi történt? - Kérdeztem tőle. - Eltalált minket egy gránát! Amikor megkérdeztem, hogy hol vannak a többiek, azt mondta: - Mindannyian halottak. Amint a SAU motorja felsziszegett és elhallgatott, nyögést hallottam, és szóltam a sofőrnek: - Azt hiszem, az egyikük életben van, segítsünk neki. Amikor mindketten felugrottunk a jármű hátuljára felfedeztük, hogy a töltő él, de pisztoly volt a kezében, és éppen le akarta lőni magát. Ez gyakran megtörtént olyan harckocsizókkal, akik látva, hogy a tankot találat érte, és nem tudták elhagyni, inkább öngyilkosságot követtek el, mint lassú tűzhalált vagy az oroszok általi fogságba esést. Gyorsan kiütöttem a kezéből a fegyvert, és szóltam a sofőrnek: "Segíts kiszedni őt." Megpróbáltuk ezt, de azt tapasztaltuk, hogy nem tudjuk mozgatni, mert az SAU belsejében minden elgörbült, és a lábai beszorultak. Ekkor hallottuk a parancsnokunk nyögését. Átmentünk az önjáró löveg bal oldalára, és láttuk, hogy ő is szilárdan a roncsok közé szorult, akárcsak a töltő. Ebben a pillanatban az orosz géppuska tüzelni kezdett az álló járművünkre, és ahogyan azt tanították, leugrottunk az önjáró járműről, és elbújtunk mögé.
Ezután már sokkal rosszabbul láttam, ezért megkérdeztem a sofőrt: "Lát valamit?". - ami azt jelenti: "Látod még?" Nyilván azt hitte, hogy azt kérdeztem tőle, lát-e oroszokat, mert azt válaszolta: "Nem". Jó, gondoltam, ebben az esetben segítek, de amikor közöltem vele a szándékomat, azt mondta: "Szörnyen nézel ki, a kezed és az arcod!". Csak ebben a pillanatban vettem észre, hogy megsérültem. Mindkét kezem megégett - a jobb kezem olyannyira, hogy a bőr felhúzódott. Az ingem teljesen megégett a jobb karom oldalán, és amikor az arcomhoz és a fejemhez értem, csak egy ragacsos masszát éreztem. Ráadásul a hajam is teljesen megégett, és az arcomon végigfolyt a vér. Tekintettel a sebeim kiterjedésére, lehetetlen volt elhinni, hogy csak a sérülésemről való beszámolóval tudatosult bennem, hogy valami baj van velem! A felismeréssel együtt járt a fájdalom is, és rájöttem, hogy a kezem kínjait csak úgy tudom enyhíteni, ha fent tartom őket. Így hát lesétáltam a dombon, alig látva a nyomokat, amelyeket a harcjárművünk hagyott a fűben, a kavicsbánya felé, ahol biztonság és segítség várt rám. Ekkor már csak tejszerű foltokat láttam a szemem előtt. Ekkor hallottam, hogy valaki kérdezi: "Ki az?". - Rudy, az 5141-ből" - válaszoltam. - Istenem - kiáltott fel a láthatatlan bajtárs -, él még valaki? - Igen - válaszoltam -, még hárman megsérültek, de nem tudjuk kihozni őket, és segítségre van szükségük. - Oké - mondta -, megyünk hozzájuk! Ekkor már alig láttam valamit, ezért kiabáltam: - Vak vagyok! - Maradjatok itt, jön a segítség! - válaszoltak nekem.