A II. világháború (1939 - 1945)

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

 • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

  • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
  • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

  Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

  Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
34 867
66 845
113
image-18.png
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 639
23 418
113
Sőt az emberség és lovagiasság pont, hogy itt lenne a legfontosabb.
1914-ben az egyesült köpedelem, minden háborús jogot megszegve, kalózkodni kezdett, a Német Császárságba, és az Osztrák-Magyar Monarchiába érkező nem hadianyagot szállító harmadik ország zászlaja alatt hajózó kereskedő hajók ellen, amivel 1917 telére nagyon súlyos élelemhiány alakult ki, főleg a Császárság területén. Csak csendben jegyzem meg, mennyire vette komolyan a hadijogot a "jó" oldal.
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 119
20 845
113
1914-ben az egyesült köpedelem, minden háborús jogot megszegve, kalózkodni kezdett, a Német Császárságba, és az Osztrák-Magyar Monarchiába érkező nem hadianyagot szállító harmadik ország zászlaja alatt hajózó kereskedő hajók ellen, amivel 1917 telére nagyon súlyos élelemhiány alakult ki, főleg a Császárság területén. Csak csendben jegyzem meg, mennyire vette komolyan a hadijogot a "jó" oldal.
A blokád az ellenséges országokba irányuló hadiáru ellen szolgált.
Természetesen ebbe beletartozott a semleges országok hajóinak -tengerjognak megfelelő- átvizsgálása is.
A semleges hajók egyébként szinte kivétel nélkül együttműködtek a brit kikötőkbe való kitérő, és az ott
megvalósuló átvizsgálásban.
 

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 383
12 594
113
Szégyen, hogy ilyet tettek azzal a puskával..

A lelke úgyis a zártest, hogy abból milyen cső lóg ki, tulajdonképpen szinte teljesen mindegy, egyébként is milliószámra gyártották, sokszor ‘háborús’ minőségben, szerintem belefér a rengeteg ‘sportosított’ meg ‘vadásziasított’ példány köze. A tus, tok, célzóberendezések ugyanazok.

A Mausereket az összes létező kaliberben gyártották, csak hadiban van 6,5es, 7-es, ugrálós 7,62-es (30-06), 7,7-es, 8-as, miért pont egy kezes 7,62-es (.308) ne legyen?
 

ZsoltHun

Well-Known Member
2018. október 26.
386
877
93
Volt már?

„Chuck Yeager a legjobb barátom. Barátságunkat a háború kovácsolta össze, amelyben együtt repültünk. Mustangon repülni Chucknak és nekem is a csúcs volt. Chuck beírta a nevét a történelembe azzal, hogy átlépte a hanghatárt. Mélyen belül mégis azt gondolom, hogy a harc és az, amit a második világháborúban véghezvitt, többet jelentett neki. Ha mint ember és pilóta nem is tett volna többet az életben, már ezzel is elégedett lett volna.”


https://airbase.blog.hu/2023/02/16/bevetes_egyetlen_loves_nelkul

yeager-1.jpg


yeager-2.jpg