Kezdjük először a német páncélozott páncélgránátos századdal.
Van egy kis zavar az erőben!Abban a hozzászólásomban amiben leírtam a páncélozott páncélgránátos század járműveinek fajtáit elkövettem azt a hibát,hogy nem tudok németül(csak simán figyelmetlen voltam) és a igazából páncélozott páncélgránátos felderítő század(ma erre divatosan a Cavarly szót használjuk) járműállományát adtam meg a nem felderítő páncélozott páncélgránátos századé helyett*.De nincs semmi gond, mert a járműfajták 90%-ban fedik egymást,a kivétel az az,hogy a páncélozott páncélgránátos században egy altípussal több van ez pedig az Sd.Kfz.251/10 ami egy szakaszparancsnoki jármű(tehát rádió biztosan van benne a többi változattal ellentétben ahol őszintén szólva nem vagyok biztos benne,hogy volt rádió,de nehezen tudom elképzelni,hogy minimum a szakaszparancsnoki járművekben ne lett volna)fegyverzete egy 3,7 cm PaK 35/36 páncéltörő löveg ami már a háború elején sem volt alkalmas a neki szánt feladatok ellátására ellenben minden más célpont ellen nagyon hatékony volt.
A század az eddigiektől eltérően 1943 novemberi állománytáblát jelöl nem pedig 1944-eset(bár gyakorlatilag amelyik századot eszerint fegyverezték fel 43 novemberében az így harcolt 44-ben is minimum a következő feltöltésig).Ez számunkra különösebb problémát nem jelent mert az amerikai testvére is 1943-tól 1945-ig alkalmazott állománytábla alapján kerül bemutatásra így az összehasonlítás teljesen releváns.
A század teljes létszáma 220 fő volt (3,tiszt,52altiszt és 165 legénységi állományú katona).A technikai harcértékben 22db különféle változatú Sd.Kfz.251-es, 4db Kettenkrad (perverzek kedvéért SD.Kfz.2),2db BMW R-75 oldalkocsis motorkerékpár (elméletileg lehetett volna Zündapp KS 750 is de azok kapják be én a BMW-t szeretem),1db Kübelvagen,1db 2 tonnás műhelykocsi,5db 3 tonnás teherautó és 1db Sd.Kfz.7 műszakimentő/vontató.
Századtörzs:
Létszáma 18 fő amelyből 1 fő tiszt századparancsnok(MP40,P38),6fő altiszt(vegyensen Kar.98k,MP40 és P38),11 fő legénységi állományú katona(10db Kar.98k és a sebesülthordónak P38).Technikai harcértéke 2db Sd.Kfz.251/3,2db BMW R-75,3db Kettenkrad,1db Kübelvagen.
Páncéltörő raj:
Látszáma 10 fő amelyből 2 fő altiszt és 8 fő legénységi állományú katona.Járműve 1db Sd.Kfz.251/17.A szakasz 4 részlegből és a jármű 2 fős személyzetéből állt.Az 1. és a 2. részleg azonos volt mintahogy a 3. és a 4. részleg is.Az 1. és 2. részleg összesen 2 altiszt az egyik a raj parancsnok a másik pedig a helyettese(MP40) és 2 legénységi állományú katonából(Panzerschreck,P38) állt.A 3. és 4. részleg összesen 4 legénységi állományú katonából állt amelybből 2 fő részlegparancsnok(MP40 és 2 fő irányzó(Panzershreck,P38)volt.A jármű személyzetét 2 fő legénységi állományú katona alkotta vezető(Kar.98k)és az irányzó(Kar.98k).
Páncélozott páncélgránátos szakasz: (a 3 szakasz majdnem mindenben megegyezett egymással így nem írom le mind a hármat csak az egyiket. Az egyetlen különbség csupán az volt,hogy az 1. szakasz parancsnoka tiszt volt míg a 2. és 3. szakasz parancsnoka altiszt).A szakasz létszáma 37fő.1fő tiszt,8fő altiszt,28fő legénységi állományú katona.A szakasz 1db Sd.Kfz.251/17 és 3db Sd.Kfz.251/1 járművel rendelkezett:
Szaksztörzs
7 főből állt amiből 1 fő szakaszparancsnok tiszt(MP40),2 fő altiszt(Kar.98k)az egyik altiszt felelt a tűzvezetésért a másik pedig sofőr volt, 4fő legénységi állományú katona(2 fő rádió operátor és 1 fő harcjármű irányzó Kar.98k,1 fősebesültszállító P38).A szakasztörzs járműve 1db Sd.Kfz.251/17.Elméletileg kellett lennie 1db MG42-nek a szakasztörzsben de erre nem találtam semmilyen leírt bizonyítékot,csupán abból gondolom,hogy összesen 10db géppuskája volt a szakasznak az pedig máshogy nem jöhet ki.
Lövész raj(a 3 raj teljesen megegyeztek ezért csak egyszer írom le):
Létszáma 10 fő** amelyből 1fő rajparancsnok altiszt(MP40),8fő legénységi állományú katona(1fő rajparancsnok helyettes Kar98k,1 fő harcjármű vezető Kar.98k,1harcjármű irányzó Kar98k,2 fő géppuska irányzó MG42,P38,2 fő lőszeres P38 és 2 fő lövész Kar98k,).Ezenkívül minden rajnak volt még 1db Panzershreckje és 1db géppisztolya a járműben amit a rajparancsnok parancsára a rajparancsnok helyettes használt.
Támogató szakasz:
A szakasz létszáma 56fő.1tiszt,11 altiszt és 44 legénységi állományú katona,Járműveik 1db Sd.Kfz.251/10, 2db Sd.Kfz.251/17, 2db Sd.Kfz.251/2, 2db Sd.Kfz.251/9 és 1db Kettenkrad.
Szakasztörzs:
11 főből állt amelyből 1 fő szakaszparancsnok tiszt(MP40),2 fő altiszt(Kar98k)az egyik altiszt felelt a tűzvezetésért a másik pedig a harcjármű sofőrje volt,
8 fő legénységi állományú katona(Kar98k),2fő Kettenkrad személyzet,4fő lőszeres,1 fő rádió kezelő,1 fő harcjármű irányzó.Járműveik 1db Kettenkrad és 1db Sd.Kfz.251/10 harcjármű.
Nehéz-géppuskás raj(2 egyforma volt így szorozni kell kettővel,mert csak az egyiket írom le):
2fő altiszt(MP40 rajparancsnok és rajparancsnok helyettes,mindketten egy-egy géppuskás tűzcsoportnak a parancsnokai is voltak egyben,1fő legénységi állományú katona harcjármű vezető(Kar98k),2 fő legénységi állományú katona géppuskairányzó(MG-42,P38),2fő legénységi állományú katona segédirányzó(P38),2 fő legénységi állományú katona lőszeres(Kar98k).Járműve 1db Sd.Kfz.251/17 harcjármű.
Aknavető részleg:
A részleg összesen 15 főből állt amelyből 3 fő altiszt,12 fő legénységi állományú katona.Járművük 2db Sd.Kfz.251/2 harcjármű.
1 fő részlegparancsnok altiszt(MP40).
Aknavető raj(két aknavető raj volt,de csak az egyiket írom le mert megegyezett a kettő emiatt szorozni kell):
A raj 7 főből állt amelyből 1 fő rajparancsnok altiszt(P38),1fő legénységi állományú katona harcjármű vezető(Kar98k),1fő 8 cm Gr.W. 34 irányzó(P38), 1fő híradó(Kar98k),3fő aknavető kezelő(2db Kar98k és 3db P38).
Tűztámogató raj:
A raj létszáma 8 fő amelyből 2 fő altiszt rajparancsnok és rajparancsnok helyettes(MP40), 6fő legénységi állományú katona, 2 fő harcjármű vezető(Kar98k), 2 fő harcjármű irányzó(MP40) és 2 fő töltőkezelő(MP40).Járművei 2db Sd.Kfz.251/9 harcjármű.
Szerelő raj:
A raj létszáma 7 fő amelyből 3 altiszt és 4 fő legénységi állományú katona.Fegyverzetük 8db Kar98k és1db P38.Járműveik 1db 2tonnás műhelykocsi,1db 3tonnás teherautó és 1db Sd.Kfz.7 műszakimentő/vontató.
Nem értek a logiszikához,főleg nem ha németül van emiatt ennél részletesebbenebb bele sem megyek.
Logisztikai szakasz:
Ez teljesen ugyan az mint az előző,nem értek hozzá de van itt szakácstól kezdve az ellátóig mindenki is.
A szaksz létszáma 12 fő amelyből 4 fő altiszt és 8 fő legénységi állományú katona.Fegyverzetük 1db MP40,1 db P38, 10db Kar98k.Járműveik 3db 3 tonnás teherautó és 1db Kübelwagen.
Szállító raj:
Ehez is hülye vagyok,bár ez egyszerű mint a faék mert a teljes létszáma 4 fő amiből 1 altsizt és 3 legénységi állományú katona.Fegyverzetük 4db Kar98k.Járművük 1db 3 tonnás teherautó.