Nagyon szomorú, fájdalmas és felháborító amit írsz. És leginkább azért, mert minden betűje szentigaz.Volt miniszterelnök,civilként, aki főbe lőtte magát.
Jányi?
100k Magyar katonát vágtak ki alóla, majd hazajött megmagyarázni.
Most komolyan....
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Nagyon szomorú, fájdalmas és felháborító amit írsz. És leginkább azért, mert minden betűje szentigaz.Volt miniszterelnök,civilként, aki főbe lőtte magát.
Jányi?
100k Magyar katonát vágtak ki alóla, majd hazajött megmagyarázni.
Most komolyan....
Már akkor jelentős számú Turán-40 volt rendszerben, azokból ha csak 1 századot kivisznek a frontra, azokkal lehetett volna halogató harcot vívni. Az oroszoknál is sok T-60, T-70 volt, azok ellen megfelelt volna, a T-34-esek kisebbségben voltak.Ha csak 1 napig sikerült volna késleltetni a szovjet előrenyomulást, már az is ezrek életét mentette volna meg.Mert a vezérkar nem katona? Ők döntötték el, hogy mennyi pénz áll rendelkezésre haditechnikára? Ők döntöttek úgy, hogy menni kel az oroszok ellen? Mesélj még.
Be is adta a lemondását, de Horthy nem fogadta el.Igen.
Mert le is mondhatott volna, csak ugye a suska....
Jány rendszeresen kért erősítést, zsákmányolt haditechnikából hadfelszerelésből rendszeresen küldött haza, hogy ilyenek kellenek nekünk is.Azt "hirtelen" nem tudom, de nem is nagyon olvastam arról, hogy Jány valami változást/változtatást segített volna, tapasztalatokat átadott volna, azt igényelték volna katonai és/vagy politikai szinten(???)!
Örülnék, ha ilyen --most is akár-- kiderülne!
Viszont mintha akkor is inkább/jórészt a korábbi pökhendi katonai és politikai megmagyarázás folyt volna tovább!
..."ismerős" ez valakinek?
Már akkor jelentős számú Turán-40 volt rendszerben, azokból ha csak 1 századot kivisznek a frontra, azokkal lehetett volna halogató harcot vívni. Az oroszoknál is sok T-60, T-70 volt, azok ellen megfelelt volna, a T-34-esek kisebbségben voltak.Ha csak 1 napig sikerült volna késleltetni a szovjet előrenyomulást, már az is ezrek életét mentette volna meg.
Be is adta a lemondását, de Horthy nem fogadta el.
Jány rendszeresen kért erősítést, zsákmányolt haditechnikából hadfelszerelésből rendszeresen küldött haza, hogy ilyenek kellenek nekünk is.
Ha a Kramer-hadtest megalakítására gondolsz, amikor a 1. páncéloshadosztályt alárendelték anélkül, hogy a Jányt tájékoztatták volna erről, akkor igaz.Emlékszem egész komoly, helyi sikereket elérő, ezért kitüntetett harcoló alakulatokra, akik nem hazaküldték, hanem használták/bevetették a zsákmányolt szovjet technikát! Sőt: néhány véletlen után direkt zsákmányolni szerveztek "portyákat". Asszem náluk volt, hogy emiatt az orosz nagyobb távolságra is húzódott vissza tőlük, és mintha inkább átkarolni próbálták őket, nem lerohanni!
Esküt erre már nem teszek, de remélem jól emlékszem: egészen jó százalékkal sikerült a visszavonulás is!
A nehézfegyverzet hiányáról meg annyi adalék jár, hogy több hivatalos üzenetváltásra emlékszem, hogy a német parancsnokok elrekvirálták az amúgy is kevés magyar nehéz-fegverzet jelentős részét "kölcsönbe"!
Sosem kaptuk vissza!
A hazaküldés indokolt, célszerű! A feltétlen engedelmességnek láttuk a kárát, Ő is látta a kárát!
A feleslegesen túltolt harctéri "Becsületesség", és "Úriemberkedés" ide vezetett!
A kurucos csibészséggel --nem tááán': "Józan ésszel" ? -- meg túl lehetett élni!
"Ennyike!"
A mostani Ludivikásoknak is azért nem árt ezt észben tartani, jobb a más --személy-- kárán tanulni!
... itt nem lesz "Reload", meg IDDQD !
U.I.: IDDQD: PC-s játékban a csaló-kód, örök-élet, +kifogyhatatlan lőszer!)
.
U.I.: IDDQD: PC-s játékban a csaló-kód, örök-élet, +kifogyhatatlan lőszer!)
.
Ha a Kramer-hadtest megalakítására gondolsz, amikor a 1. páncéloshadosztályt alárendelték anélkül, hogy a Jányt tájékoztatták volna erről, akkor igaz.
Megjegyzem, hogy a nehézfegyverzet döntő részét a németek adták...
A Toldikat és Nimródokat leszámítva a harckocsik (Pz IV F1/F2, Pz IIIN, Panzerjäger I, Marder I, T-38), németek voltak.Névre nem emlékszem, az maradt meg Nekem a korabeli hadijelentésekből, hogy valami üvöltöző német tiszt magyar nehéz-lövegeket visz el... tőlünk!
Lehet, hogy adtak --nyomokban-- német fegyverzetet, de én mintha úgy emlékeznék, hogy sokkal többet ígérgetve indult a dolog, úgy kb. "Papi" szinten.
.
A panceloshadosztalyt a kramer csoport alárendeltségébe vettek a németek és kivonták Janyi alól, szerintem erre emlékszel.Névre nem emlékszem, az maradt meg Nekem a korabeli hadijelentésekből, hogy valami üvöltöző német tiszt magyar nehéz-lövegeket visz el... tőlünk!
Lehet, hogy adtak --nyomokban-- német fegyverzetet, de én mintha úgy emlékeznék, hogy sokkal többet ígérgetve indult a dolog, úgy kb. "Papi" szinten.
.
Persze Turan 40, remélem ezt viccnek szántad.Már akkor jelentős számú Turán-40 volt rendszerben, azokból ha csak 1 századot kivisznek a frontra, azokkal lehetett volna halogató harcot vívni. Az oroszoknál is sok T-60, T-70 volt, azok ellen megfelelt volna, a T-34-esek kisebbségben voltak.Ha csak 1 napig sikerült volna késleltetni a szovjet előrenyomulást, már az is ezrek életét mentette volna meg.
Be is adta a lemondását, de Horthy nem fogadta el.
Jány rendszeresen kért erősítést, zsákmányolt haditechnikából hadfelszerelésből rendszeresen küldött haza, hogy ilyenek kellenek nekünk is.
Nem.Persze Turan 40, remélem ezt viccnek szántad.
Igen, mert a szovjetek is hülyék voltak és ezeket küldték legelőre kilövetni őket. Olvass a hadműveletekről és nagyon gyorsan rájössz, hogy mekkor butasággal álltál elő.Nem.
A T-60/70 széria ellen és a gyalogság ellen nagyon jól jött volna.
Továbbá a visszavonulás során a bekerítő gyalogos egységek ellen.
Nem mindenhol volt T-34 ezt ne felejtsük el.
Ahol a 3. hadtest menekült, Sztarij Oszkoltól délkelet felé például nem voltak harckocsik.
Ott bármi mozgásképes harcjármű jól jött volna.
Képzeld, sok monográfiát és naplót olvastam a Don-kanyarról és pontosan az jött le, hogy akár egy századnyi Turán-40 ezrek életét tudta volna megmenteni ha csak akár fél-egy napig fel tudta volna tartóztatni a szovjet előrenyomulást egy irányban.Igen, mert a szovjetek is hülyék voltak és ezeket küldték legelőre kilövetni őket. Olvass a hadműveletekről és nagyon gyorsan rájössz, hogy mekkor butasággal álltál elő.
A monográfiák és visszaemlékezések nagyon fontos részei a történelemnek, de csak azokból bármilyen következtetést le vonni már ne is haragudj.Képzeld, sok monográfiát és naplót olvastam a Don-kanyarról és pontosan az jött le, hogy akár egy századnyi Turán-40 ezrek életét tudta volna megmenteni ha csak akár fél-egy napig fel tudta volna tartóztatni a szovjet előrenyomulást egy irányban.
Nyilván nem a T-34-esek ellen kamikaze-módra bevetve.
Egyébként pedig a német és magyar péncélelhárítás a bevetett szovjet tankok felét megsemmisítette!
Ezek mellett természetesen még jó néhány történészi munkát is olvastam és pár konferencián is részt vettem.A monográfiák és visszaemlékezések nagyon fontos részei a történelemnek, de csak azokból bármilyen következtetést le vonni már ne is haragudj.
Akkor miért állítasz butaságot? A két hídfőben ahonnan a szovjet támadádok indultak (összesen 119db T-34-el és KV-1-el) nagyjából 5×-ös volt az orosz erőfölény (nem páncélosfölény, hanem erőfölény). Ezek ellen a harckocsik ellen a 40M Turán vicc kategória, márpedig a szovjetek nem voltak hülyék, hogy ne ezekkel az első vonalban támadjanak.Ezek mellett természetesen még jó néhány történészi munkát is olvastam és pár konferencián is részt vettem.
Mire megtettek 120-150km-et a védelem mögött, létrehozva a bekerìtést.Egyébként pedig a német és magyar péncélelhárítás a bevetett szovjet tankok felét megsemmisítette!
Nem az áttörés elhárításában, hanem a visszavonulás fedezésében lett volna jó, ha voltak volna ezek a Turánok.Akkor miért állítasz butaságot? A két hídfőben ahonnan a szovjet támadádok indultak (összesen 119db T-34-el és KV-1-el) nagyjából 5×-ös volt az orosz erőfölény (nem páncélosfölény, hanem erőfölény). Ezek ellen a harckocsik ellen a 40M Turán vicc kategória, márpedig a szovjetek nem voltak hülyék, hogy ne ezekkel az első vonalban támadjanak.