1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

 2. mindenen kívül

  mindenen kívül Well-Known Member

  Valaki most nagyon átvágott valakit......
  Lehet a bérek fedezetének átcsoportosításával vitték bele a hintába őket....
   
 3. krisss

  krisss Well-Known Member

  Szerintem csak rájöttek, hogy ha nem duplázzák a béreket, a mostani létszámokat sem lehet feltölteni és lehetséges, hogy inkább a mostani létszámhiány leküzdésére akarnak koncentrálni.
   
  svajcibeka, anonim999, arcas and 7 others like this.
 4. Anti

  Anti Well-Known Member

  Nekem is erről az jutott eszembe hogy ha most a maximális 800-ról (csak mondtam egy számot) levinnék a maximális keretszámot tankok esetében 700-ra akkor mi változna? Semmi.
   
 5. mindenen kívül

  mindenen kívül Well-Known Member

  Csakhogy ez a rendszer annyira bürokratikus és bonyolult, hogy nem ilyen egyszerű megoldani a problémát. Ezzel sajnos, pont, hogy konzerválják a problémákat, a vízfej így megmenekülhet. Pont, hogy az ő bérükből kellene megemelni a végrehajtókét és mindjárt nem alul lennének a lyukak. De ezt nem akarják bevállalni...
  Tehát nem az alul lévő helyeket kellene eltüntetni. De hát a mocsár lecsapolásáról nem a békákat kellene megkérdezni....
   
  borisz likes this.
 6. mindenen kívül

  mindenen kívül Well-Known Member

  Ha elkezdenék emelni a legénység és az altisztek fizetését, egyből jönnének befelé, illetve tovább maradnának. Ez ilyen egyszerű. Így viszont az 5000 tiszti hely pont jó arra, hogy a léhűtők megússzák az átalakítást.... És a béremelésnél ők is tartják a markuk..... Ami megint az alul lévők bérrendezésétől von el forrásokat. Majd azt mondják nekik januárban "értsék meg, mi mindent megtetteünk, sajnos ennyit lehetett most adni....." Semmi sem változik, minden marad a régiben.
  Minek 5000 tiszt 7000 legénységhez? (kb. ennyi lehet most).
   
  honved likes this.
 7. krisss

  krisss Well-Known Member

  Hát emelni kéne az összes fizetést, mivel teljesen összecsúszott az illetményrendszer. kb nincsenek különbségek egykét esetben amikor meg baromira kéne.

  Jelenleg a kezdő őrmester (acélkocka) 1 év képzés után, meg kap (már a képzés alatt) 18X nettót. A hadnagy 205-öt.
   
 8. blogen

  blogen Well-Known Member

  A minisztériumban, háttérintézményeknél, csapatoknál dolgozó, a katonai feladatok ellátása szempontjából szükségtelenül állományban lévőket fogják civiliesíteni, ha jól sejtem. Erről már voltak pletykák.
   
 9. krisss

  krisss Well-Known Member

  Konkrétan a honvédelmi alkalmazotti helyeket is csökkentették.
   
  fedett_mókus likes this.
 10. mindenen kívül

  mindenen kívül Well-Known Member

  Ez már megtörtént, 6-7000 közalkalmazott van....nem járható út....
  A feladatrendszerből adódóan végrehajtó katonára van szükség a legnagyobb számban egy hadseregben. Főnök, sallang van elég, csak összezavarják egymást.....
  Vissza kellene térni a hagyományos katonai szervezési elvekhez. Nincsenek csodák, a katonai szervezetek felépítése, minden ellentétes híresztelés ellenére szigorú alapelvek szerint meghatározott, hasonló feladatokra hasonló szervezetek vannak. Mi mindig kiakartuk találni a kanálban a mélyedést, mindig voltak okoksok, akik új, a világon egyedülálló szervezeti formákat találtak ki, mindegyik rendszeresen meg is bukott, csak hát mindig volt másik okos....
  De így legalább mindig átmenetileg működésképtelenek lehetnek a katonai szervezetek......
   
 11. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  Ha jön az ellenség akkor az ezredes fogja a kispuskát.....
   
 12. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Mielőtt hulyére nyomjuk a pánikgombot érdemes figyelmesen okvasni.
  Az új határozat nem nyúl hozzá a haderő összlétszámához. Ugyanúgy a tavalyi 8.000el emelt létszámot határozza meg. 29.000ről, 37.500ra lesz emelve a hadsereg létszáma. Most kb. 26.500 fő. Azt szabályozták le, hogy 2021ig, hogyan lesz feltöltve a keret. Durván 3.500-al akarják addig növelni a létszámot.
  A beosztásokat is leszabályozták. Mit milyen ütemben töltenek fel. Sztem a lényeg, hogy a tavaly két és félszeresére emelt altisztjelölti és majdnem duplájára emelt tisztjelölti kerethez nem nyúltak. Ez adja az utánpótlást.
  A tiszti és legénységi arányok 2018 év elejéhez képest nézve a tisztek aránya csökken. Ha a 37.000es letszámhoz megadott arányokhoz képest nézed romlik, de azok fiktív számok nincsenek mögötte emberek, így a nem "spórolnak a béreken".
  Sztem úgy lenne érdekes a táblázat, ha 2018 eleji keretszámokat, 2018 év közbeni 37.500as letszámra meghatározott beosztási számokat, a 2021ig meghatározott szamokat és a jelenlegi számokat együtt nézed.
  Pl.
  tisztek 5690(2018), 5000(2021), 6000(2026)
  Altiszt 8845(2018), 9000(2021),10200(2026)
  Legénység 7895, 8900, 13200
  Tisztjelölti 500, 800, 800
  Altisztjelölti 100, 250, 250
  honvedelmi alkalmazott 5900(2021), 6600(2026)

  Így teljesen más a leányzó fekvése és latszik, hogy nem a tiszti keretet duzzasztják, hanem a legénységit.
  Sztem annyi van, hogy marad a 37.500as cél, de a feltöltési arányt meghatározták 2021ig.
   
  Simonelli, arcas and zeal like this.
 13. mindenen kívül

  mindenen kívül Well-Known Member

  Van pár haverom, akik a kerítésen belül vannak. Az ő elmondásuk alapján sok helyen az állandó üres helyek a speciális tudást igénylő, polgári szférában jó megfizetett képesítést igényel, ugyanakkor nagyon sok helyen a burkolt létszám stopp miatt nem lehet feltölteni a helyeket, hiába lenne jelentkező. A bürokrácia és a vezetetlenség miatt a rendszer nem tudja ezt kezelni, így sok helyen meglenne az ember a beosztásra, de a hosszadalmas eljárások, meg a "mesterséges lassítás" miatt nem tudnak az MH rendszerébe kerülni. Amúgy is nagyon nehéz a humánerőforrás gazdálkodás a rengeteg szabályzó, korlátozás miatt, ezért sokszor más helyre vesznek fel embereket, csakhogy a rendszeren belül legyenek, aztán majd átmozgatják, ha lehet.
  Ha eltűnnek a szabad helyek, még nehezebb lesz ez a játék, tovább nehezítve a feltöltést!
  Volt olyan játékotok gyerekkorban, amiben egy üres négyzetet kellet tologatni, ahhoz hogy valamit kirakjál? Na valami ilyesmi zajlik most a személyügyi munka területen.
  Ezzel a döntéssel tovább csökkentik a lukak számát, tovább korlátozva a parancsnokok és a személyügyesek lehetőségeit.
  Egy hatása van ezeknek az intézkedéseknek:
  Lassul a beáramlás! És valóban lesz bérmegtakarítás.....a be nem jött katonák bére megmarad. De ez nagyon aljas dolog azoktól akik ezt kitalálták.
   
  Luthero and krisss like this.
 14. rudi

  rudi Well-Known Member

  Próbállak követni, de nem igazán értem mire gondolsz...??
  Mi értelme az irànyadó OGY határozathoz képest alacsonyabb feltöltési létszàmot rögzíteni egy korm.határozatban??
  Ha a 37 ezres létszám elérése a cél akkor az ilyen 21-ig szóló alacsonyabb keret meghatározàsnak mi értelme van?

  Én nem tudok másra gondolni mint hogy durva recesszióra számítanak ès a kormány elkezdett visszvágni a költségekből ott ahol csak lehet.
   
 15. Szatmár72

  Szatmár72 Active Member

  Sziasztok..szerintem ez egy nagy humbuk..
  Tök mindegy hogy mennyi a létszám A harcoló emberek száma számít..És az kurva kevés.
  erre lenne a tarcsi rendszer.
  Ha most pl ma gond lenne mire mész a 2000 tiszttel? Kinek parancsol? Az azonnali hadrafogható effektive létszám számít. ebből mennyi van? 5000?
  1 órán belül 8 órán belül 24 órán belül mennyi ember lenne?
  Mondjuk holnap valami bolond román gondol egyet és beküld temesvárról ide 100 t55-öst..ki állítja meg? hol, hogyan..ez a kérdés..a többi egy nagy szellemi faszverés..
  Tartok róla senki...pl..területvédelmisek értesítése..kb fél óra..felszerelés..1-2 óra..elfoglalni a helyét 1-2 óra..ha működik minden akkor 5 óra..már régen pesten vannak...
   
  Kishuszár and krokomach like this.
 16. Gaudi

  Gaudi Well-Known Member

  Viszont a T55-ösök beröffentése, a személyzet összetrombitálása, a logisztikai lánc kiépítése, a szükséges források allokálása az csettintésre megy, hm?
  Srácok engedjétek már el. Ezek a kijelölt létszámok is messze magasabbak, mint ami most rendelkezésre áll ténylegesen. Ne akarjatok már belemagyarázni mindent a recessziótól kezdve a programtörlésen át a mindent. Az az ember, akit itt ízlés szerint Vajdának, meg MIniszerelnöknek neveznek (és akiről azért azt kijelenthetjük, hogy rohadtul eldönti, hogy mi lesz) mondta, hogy 26-ra képes lesz regionális konfliktusban megvédeni magát az ország.
  Na, most engedjük meg, hogy minden tiszteletem ellenére az említett személy nem egy katonai stratéga géniusz, ezért nem biztos, hogy pontosan tudja, hogy ehhez mi kell, de a szándéka megvan. És most az ő szándéka a legfontosabb.
  I've spoken.
   
  tindalos, csibeszke, krisss and 3 others like this.
 17. Szatmár72

  Szatmár72 Active Member

  A magyar hadsereg olyan mint a magyar foci. tul sokan élnek belőle, játékos meg alig van....
   
 18. Szatmár72

  Szatmár72 Active Member

  félreértettél..nem a szándékkal van baj. sőt kicsit visszamegyek az időben kb 2 hónapja irtam ide , hogy ha elkezdik a románok legyilkolni a székelyket mit csinálsz? te nem gyilkolhatsz cserébe mert nincs kit..meg kell védened őket. mivel? hogyan? és a románoknál ez benne van a pakliban..barmikor..szerintem csak az oroszoktól fosnak és azéert nem jönnek nekünk akár holnap mert fosnak...
   
 19. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  látom megint elszabadult valami aztán megint ez a csont jött elő .... , párszor már megbeszéltük a román témát meg a legénységi állomány témáját is , honnan jött fel megint?
   
  alfa74, pöcshuszár and krisss like this.
 20. Szatmár72

  Szatmár72 Active Member

  én is azt mondom hogy nem tudnának észrevétlenül jönni..a kérdés hogy hol lenne az első fal...
   

Ezen oldal megosztása