A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
7 561
21 485
113
Vót mán?
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Irsai Olivér

Well-Known Member
2019. június 7.
1 897
6 449
113
Vót mán?

Terminátor ignore-on van nálad…

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 829
15 318
113
A haderőfejlesztés lényege, hogy az arról való kommunikáció hiánya megtéveszti ellenségeinket, mert többet gondolnak bele, mint ami valójában van, és ezáltal elrettentődnek. Ez a haza érdeke, és hiszünk a polgári demokráciában.
Értitek?

Most nem szeretnék az imperialisták helyén lenni.

alter ego

Well-Known Member
2022. március 22.
644
1 828
93
Jól látod, az elején valóban megvolt a szándék, de valami félre ment. Én azokat sajnálom, akik elhitték, és rászántak az életükből néhány évet, hátha most tényleg történik valami. Meg persze a fórumozókat, ahol szintén jól érzékelhető a kiégés. Volt idő, mikor élmény volt olvasni a fórumot, még hírportálok is merítettek tőletek. A labdarúgó válogatott kb. ugyanitt tart, tehát egyértelműen a mintával van probléma. De nem is azért kezdtem el írni ma, hanem hogy kísérletet tegyek arra, hogy ezt a jó kis társaságot arra ösztönözzem, hogy egymás gyilkolása helyett építse tovább ezt a szakmai fórumot. Nyilván le kell számolnunk az illúzióinkkal, szépen át lettünk verve, de ne hagyjuk már, hogy ez a jövőben is így legyen!
Én is így érzem. Korábban napi állandó programként, nagy élvezettel olvastam ezt a fórumot, meg hozzá is szóltam alkalmanként. Nagy élvezet volt, de mára teljesen kiürült, téma nélküli lett. Erről nem az itteni közösség tehet, hanem az elcseszett haderőfejlesztés (meg Bobó :)) Ennek ellenére szerintem sem szabad veszni hagyni, van egy csomó “mi lenne, ha…” téma, amit át lehetne beszélni.

alter ego

Well-Known Member
2022. március 22.
644
1 828
93
Nem hallgattam meg, de kár, hogy 20mp alatt össze lehet foglalni a lényegét. :)

Hortator

Well-Known Member
2019. június 27.
1 112
4 151
113
Valakinek van kedve nézze meg van-e közte honvédelmi téma is...

"119. A Várpalotai Védelmi Ipari Park Komplexum megvalósítása érdekében szükséges intézkedésekről szóló
1257/2023. (VI. 28.) Korm. határozat 1. pontja a következő t) alponttal egészül ki:
(A Kormány)
„t) egyetért azzal, hogy a d) alpont kapcsán szükséges további központi költségvetési többletforrást az építési és
közlekedési miniszter biztosítja.”"

Hatályos szöveg. Szóval ez is inkább a kapcsolódó útfejlesztést érinti.

HM-es sportlétesítmény-fejlesztéseket érint még.

És ami külön öröm: ezt hatályon kívül helyezték... :D

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
44 341
85 392
113

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
28 295
100 596
113

Tegnap NATO, ma EUs konferncián beszéltem. Előtte tegnap megmutattuk az EUs kollégáknak a várpalotai lőszergyárat és a Magyar Honvédség fegyverzetét. A gyár, a Leo A7, a PzH 2000, a Spike LR, a Hirtenberger aknavető, a H225M és H145M, a NASAMS, a Carl Gustaf nem terv, elképzelés, hanem valóság.

Láttuk a termelésre kész 30 mm-es lőszert gyártó gépsort, a hatalmas bunkereket amikben a kész lőszert tárolják majd. 4+ km2-n egy városnyi gyár épül fel Várpalota mellett, tényleg amerikaiak a méretek. Ott sajnos fotót nem lehetett csinálni, csak egy külső kép van, ami nem árulja el, milyen hatalmas ez a terület.

Várpalota 2 év múlva az akkori EUs össztermelés 10%-át, kb 100 000 155mm-es lőszert fog gyártani, több tízmillió 30mm es lőszert - az előbbi darabja sok ezer, az utóbbi sok száz euro, így számoljuk az értékret. A 30mm termelése ez évben, a 155 jövő nyáron indul, de jön a 120mm és még sok minden más is, majd az RDX.

Eközben a legtöbb EU tagállam 2.5 év alatt semmit sem tett a termelés felfuttatására. Ahogy egy EUs kolléga mondta, elvitatkoznak a bizottságban 1.5 órát egy should-on vagy could-n, készülnek a stratégiák, csak gyárak nem épülnek.

Pontosabban papírgyár az kell a sok papírhoz, amit legyártanak.

Némileg persze finomítanék, Várpalota bővítésében ( így érhető el a 100 000/év)lesz EUs pénz, a beruházás egy töredéke. A nullánál több amit tesznek a 10 ezer euros fizetéseikkel a Bizottságban, az EDA-ban stb, de a szavak messze a tettek előtt járnak.

Ezt szépen meg is mondtam az egész plénum előtt az EUs közönségnek, a legtöbb aligha örült, de az ír képviselő odajött a végén gratulálni.

Nem minden hibátlan amit Mo a hadiipar és a haderő fejlesztése terén tett. De messze több, mint amit a legtöbb tagállam letett az asztalra.

ps. megkérdeztem a katonákat a fegyverekről. Nem tiszteket, hanem a katonát, aki használja. A legtöbb eszközt nagyon magasra értékelték, úgy hogy nem volt ott senki, aki előtt ezt kellene mondani. Nem volt a szokásos magyar panaszkultúra., ami engem már iszonyúan fáraszt. Tudják, hogy a világ legjobb eszközei közül kaptak.

Minden OK akkor? Persze, hogy nem. A Lynx még fejlesztendő, sok fegyverből még kevés van, lőnének többet, ha lehetne, hol itt hiányzik valami, hol ott. De ezek a fiatal katonák azt látják, hogy átültek egy BTR-80-ról egy Lynx-re, a helo pilóta röhögve mondta, hogy végre fiatalabb a gépe, mint ő stb.

A Gidrán és a Spike esetében meg 100%-san csak jót hallottam tőlük, fura is volt, hogy semmi kritika nincs.

Nem mindig és mindenben a hibát kell keresni és kihangsúlyzni, ez a pohár nincsen tele, de nem is félig üres.

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
22 332
74 201
113

Tegnap NATO, ma EUs konferncián beszéltem. Előtte tegnap megmutattuk az EUs kollégáknak a várpalotai lőszergyárat és a Magyar Honvédség fegyverzetét. A gyár, a Leo A7, a PzH 2000, a Spike LR, a Hirtenberger aknavető, a H225M és H145M, a NASAMS, a Carl Gustaf nem terv, elképzelés, hanem valóság.

Láttuk a termelésre kész 30 mm-es lőszert gyártó gépsort, a hatalmas bunkereket amikben a kész lőszert tárolják majd. 4+ km2-n egy városnyi gyár épül fel Várpalota mellett, tényleg amerikaiak a méretek. Ott sajnos fotót nem lehetett csinálni, csak egy külső kép van, ami nem árulja el, milyen hatalmas ez a terület.

Várpalota 2 év múlva az akkori EUs össztermelés 10%-át, kb 100 000 155mm-es lőszert fog gyártani, több tízmillió 30mm es lőszert - az előbbi darabja sok ezer, az utóbbi sok száz euro, így számoljuk az értékret. A 30mm termelése ez évben, a 155 jövő nyáron indul, de jön a 120mm és még sok minden más is, majd az RDX.

Eközben a legtöbb EU tagállam 2.5 év alatt semmit sem tett a termelés felfuttatására. Ahogy egy EUs kolléga mondta, elvitatkoznak a bizottságban 1.5 órát egy should-on vagy could-n, készülnek a stratégiák, csak gyárak nem épülnek.

Némileg persze finomítanék, Várpalota bővítésében ( így érhető el a 100 000/év)lesz EUs pénz, a beruházás egy töredéke. A nullánál több amit tesznek a 10 ezer euros fizetéseikkel a Bizottságban, az EDA-ban stb, de a szavak messze a tettek előtt járnak.

Ezt szépen meg is mondtam az egész plénum előtt az EUs közönségnek, a legtöbb aligha örült, de az ír képviselő odajött a végén gratulálni.

Nem minden hibátlan amit Mo a hadiipar és a haderő fejlesztése terén tett. De messze több, mint amit a legtöbb tagállam letett az asztalra.

ps. megkérdeztem a katonákat a fegyverekről. Nem tiszteket, hanem a katonát, aki használja. A legtöbb eszközt nagyon magasra értékelték, úgy hogy nem volt ott senki, aki előtt ezt kellene mondani. Nem volt a szokásos magyar panaszkultúra., ami engem már iszonyúan fáraszt. Tudják, hogy a világ legjobb eszközei közül kaptak.

Minden OK akkor? Persze, hogy nem. A Lynx még fejlesztendő, sok fegyverből még kevés van, lőnének többet, ha lehetne, hol itt hiányzik valami, hol ott. De ezek a fiatal katonák azt látják, hogy átültek egy BTR-80-ról egy Lynx-re, a helo pilóta röhögve mondta, hogy végre fiatalabb a gépe, mint ő stb.

A Gidrán és a Spike esetében meg 100%-san csak jót hallottam tőlük, fura is volt, hogy semmi kritika nincs.

Nem mindig és mindenben a hibát kell keresni és kihangsúlyzni, ez a pohár nincsen tele, de nem is félig üres.
Jól hangzana, ha Bobó nem emelkedett volna linderi magasságokba a honvédelemről való lemondással.

Kávé

Well-Known Member
2022. január 26.
4 583
15 587
113

Persze hogy nem mondjak el a megativumot mert pontosan tudjak h 1 ora mulva le lesz irva fb-on :D
Felre ertes ne essek soha nem lesz semmi tokeletes foleg ilyen fotisztekkel akik ertetlenul neznek es nyaladzanak mint valami fogyi ha valami uj van a lathataron :)

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
5 344
16 072
113
Gašić miniszter találkozója az ohiói nemzeti gárda parancsnokával...

Szerbia és az Amerikai Egyesült Államok kapcsolataihoz erősen hozzájárul a Szerb Hadsereg és az Ohioi Nemzeti Gárda sikeres együttműködése, amely 18 éve zajlik az Állami Partnerségi Program részeként.

jov0318_1726734793.jpg
Ez érdekes.
Nem úgy volt, hogy Magyarország van összekötve az Ohiói NG-vel, és az USA NG-k egy-egy országra specializálódva alakítottak ki kapcsolatokat?

• Tetszik
Reactions: sisimoto

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
22 332
74 201
113
Ez érdekes.
Nem úgy volt, hogy Magyarország van összekötve az Ohiói NG-vel, és az USA NG-k egy-egy országra specializálódva alakítottak ki kapcsolatokat?

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 927
9 070
113

Persze, ez oké.
A folytatást nem látjuk sajnos.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
23 205
45 587
113
Persze, ez oké.
A folytatást nem látjuk sajnos.
meg a mennyiségekkel van komoly probléma.
Továbbra is egy korszerű dandár felszerelése van megrendelve.
Legalább még egy ilyen felszereltségű dandár kellene! Mellé meg 2-3 könnyebb fegyverzetű dandár.
Tüzérezred PULS-szal meg ATMOS-szal - legalább 100 körüli 155mm-es "csőre" szükség lenne MH szinten.

A légierőt egész jól lecserélték: szinte minden új. Szovjet technika alig van már és az sem sokáig.
Itt is mennyiségi probléma van.
Kellene egy teljes második vadászszázad (min. 24 Gripen-C) és nagy mennyiségű fegyverzet hozzá, mert nem nagyon van mit lőni meg dobni a Gripenekről.
Hiányzik még a nagy hatótávú légvédelem (ez is bevásárlólista elején van állítólag, csak egyelőre nincs rá pénz)
Telepített C-RAM/VSHORAD rendszer is kellene (pl. +konténeres Skyranger-30") fontos infra védelmére.
+1 KC390

Ezzekel már elfogadható szinten lenne a légierőnk, de messze nem a "meghatározó" - bár ez franc tudja mit jelent! :D

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 584
86 871
113
meg a mennyiségekkel van komoly probléma.
Továbbra is egy korszerű dandár felszerelése van megrendelve.
Legalább még egy ilyen felszereltségű dandár kellene! Mellé meg 2-3 könnyebb fegyverzetű dandár.
Tüzérezred PULS-szal meg ATMOS-szal - legalább 100 körüli 155mm-es "csőre" szükség lenne MH szinten.

A légierőt egész jól lecserélték: szinte minden új. Szovjet technika alig van már és az sem sokáig.
Itt is mennyiségi probléma van.
Kellene egy teljes második vadászszázad (min. 24 Gripen-C) és nagy mennyiségű fegyverzet hozzá, mert nem nagyon van mit lőni meg dobni a Gripenekről.
Hiányzik még a nagy hatótávú légvédelem (ez is bevásárlólista elején van állítólag, csak egyelőre nincs rá pénz)
Telepített C-RAM/VSHORAD rendszer is kellene (pl. +konténeres Skyranger-30") fontos infra védelmére.
+1 KC390

Ezzekel már elfogadható szinten lenne a légierőnk, de messze nem a "meghatározó" - bár ez franc tudja mit jelent! :D
A hollandoknak van erre pénze...

• Tetszik
Reactions: vasszekely