1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. Parapitecus

  Parapitecus Well-Known Member

  Júliustól az év végéig érkeznek az A4-esek.
   
 2. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  De. A júniusi nyilatkozatok alapján...

  "Júliustól folyamatosan érkeznek a Magyar Honvédséghez a Leopard 2 A4 típusú, kiképzésre szánt harckocsik"
  Most ha cikk politokai vonatkozásait nagyvonalúan átugrom, akkor is teljesen félreérti a híradórészlet a helyzetet. Szándékosan, vagy hülyék, mki eldöntheti.

  • A 3.000 milliárd nem egy beszerzés, hanem 11 különböző.
  • 1 fillér pluszpénzt sem szavazott meg a bizottság, ebből önmagában nem következik büdzsénövelés
  • A játék kedvéért. 3.000 milliárd 10 évre (az MSZP ilyen távú szerződések tervekről beszél atlagosan) arányosan elosztva 300 milliárd évente.
  A Honvédelmi költségvetés jövőre 778 milliárd. A büdzsé 30%-át fordítjuk deklaráltan fejlesztésre. Ez jövőre kb. 270 milliárd. 2022-ben ez simán lesz 300 milliárd, mivel 2024-re a GDP 2%-át célozzuk meg, 2021-ben pedig még csak olyan 1,6%-nál járunk.

  Tehát ha semmit nem csinál a kormány csak tartja a 2%-os ígéretét, simán finanszírozható a program gond nélkül, semmi extra emelés nem kell.

  Ami történt szabad kapott a szerződéskötésekre, előnyösebb feltételekkel tud tárgyalni, plusz kívülről senki nem tud beleszólni és időlegesen blokkolni vagy időt húzni.

  Ezzel szemben a "híradóban" mit látsz?
  3.000 milliárdos beszerzést szavazott meg a honvédelmi bizottság egy gazdasági válsághelyzetben. Korrupció (nem tom eddig ilyen a program kapcsán fel sem merült) , öntik a pénzt operetthadseregre, miközben tombol a gazdasági válság.....itt is ezzel a hangulatkeltéssel foglalkozunk, miközben arról is beszélhetnénk, mire is lehetne értelmesen költeni ennyi zsét hosszú távon.

  Igen, ettől még erőből átnyomták, nem foglalkoztak az ellenzék kis lelkével, a honvédelmi miniszter is odatolhatta volna a seggét.... Mindez mellékes a szememben, sokkal érdekesebbek az esetleges tervek, mivel ilyen arányú haderőfejlesztési progit, amióta követem a világ eseményeit Magyarországon még nem láttam.
   
  Szittya, Ocses, tong djagbu and 11 others like this.
 3. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Attól függ milyen alapanyagot használnak,simán kibírnak annyit mint a fém tok.Meglepődnél mennyire magas szinten van a műanyag ipar,sokan a műanyag tokokat az egyszer használatos műanyag zacskókkal társítják,de annál nem is tévedhetnének nagyobbat.A műanyag gyártási technológia olyan szinten van,hogy olyan tokot gyártanak amilyet a megrendelő kér.Nincs különbség tartóság szempontjából egy fém vagy műanyag tok között cserébe a műanyag tok könnyebb.
   
 4. Negan

  Negan Well-Known Member

  Nemtudom.De amivel van tapasztalatom,azok a műanyagok gyorsabban elöregszenek.Egy acéltokot konzerválva 50év múlva kikonzerválva ugyan olyan jó.De egy műanyagrol nekem vannak kétségeim.De lehet,hogy csak maradi vagyok.
  De mint felhomálositottak,Bren alutokos.
   
 5. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Egyetértek, itt téves infók hangzanak el.
  De ezek alapvetően részletkérdések az ellenzék szempontjából.
  Az viszont nyilvánvaló, hogy ezt a kormány és a HM részéről alaposan el kell majd magyarázni, már csak a volumenre való tekintettel is.

  Ezt viszont nem hinném. Nyilvánvaló, hogy a most előkerült 3000Mrd-os csomag plusz forrást igényel. A jelenleg is futó projektek (kmw csomag, helikopter csomag, stb.) jó előre be vannak tervezve a költségvetésbe.
  Ezen felül még az infrastruktúrális fejlesztések is olyan volumenben szükségesek, hogy lehet, hogy bőven 2% felé is becsúszunk, amennyiben tartják a beszerzések ütemét.
  A most felállított új műszaki zászlóalj is ennek szól. Vagy pénzt akarnak megfogni, vagy olyan építkezésekre lesz szükség, amiket civilek egyszerűen nem csinálhatnak meg!
  Tudod, hogy ennek a részének így kell mennie! Ezzel nem is akarok vitatkozni.
  Az ellenzéknek ez a "dóga". A kormánynak meg az, hogy szépen elmagyarázza, hogy miről is van szó. De szerintem a most lement nyilatkozatokban nincsen "operett hadseregezés" meg válságozás. Az majd csak most jön, ha hagyják elharapózni ezt a "gumicsontot" az ellenzék megmondóemberei által.
  Az mondjuk megint csak biztos, hogy amit meg Kósa mondott blődség. Nem LESZ itt semmilyen versenyeztetés. A megfelelő típusok már le vannak tárgyalva. Egyszerűen csak alá kell írni a szerződéseket.
   
  kamm likes this.
 6. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Mondom olyat csinálnak amilyet a megrendelő kér,ugyanaz a helyzet mint bármelyik más fogyasztási cikk esetében.
   
 7. Veér István

  Veér István Well-Known Member

  Miért kéne tudnom? Ezért nem szeretem ezt a fórumrendszert.
   
 8. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Igen, de nem fogják.... :confused:

  @blogen múltkor betett egy érdekes kimutatást, a fejlesztések pénzügyi utemezéséről. Talán 2019es tervek.
  [​IMG]
  Van benne még bőven puffer a 300 milliárdig, ami az emelt büdzsébe belefér.
  A H145M lassan kifut, jöhet helyette más.
  De alapvetően minden beszerzés szépen el van évekre húzva.
   
 9. borisz

  borisz Well-Known Member

  Hogy is van ütemezve a fizetés?
   
 10. kamm

  kamm Well-Known Member

  Ez a HM szokasos eves budzsejeben van, a szokasos parlamenti ktgvetesi vitajahoza weboldalan mindegyik elerheto.


  Igen, ez az osszeg pluszban lenne elkoltve a mar megindult beszerzeseken felul, ennyi egyertelmu, de az nem vilagos, hogy a mar eloiranyzott ktg mekkora resze lenne (azon felul, ami mar ugyeel van koltve)...?
  A laktanyak ill bazisok felepiteset sanszosan hazon belul akarjak megoldani, de ha nem, akkor versenyeztetik, igy azok BIZTOSAN nem lesznek ebben a keretbol finanszirozva (no meg az eleve nem technikai beszerzes.)

  Viszont utananeztem par arnak es itt a revidealt listam:

  1200 mrd Gripen E/F (24-28)
  800 mrd tracked IFV (200-220)
  300 mrd 8x8/uszo IFV (300)
  250 mrd legvedelem+radar (SAMP/T v NASAMS w/ missiles)
  150 mrd szallitogepek (3)
  175 mrd hk/howitzer (24?)
  125 mrd HIMARS (18+2 launchers w/ missiles, mint a lengyelek kitje)
   
  tong djagbu likes this.
 11. vasszekely

  vasszekely Well-Known Member

  Remélhetőleg német/nyugat-európai technikára költjük, esetleg némi hazai összeszereléssel. Meg arra is költenek, hogy ne a szabad ég alatt rohadjon a csúcstechnika. A technika és az infrastruktúra el fogja érni a NATO szintjét pár éven belül.
   
 12. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Ez a költségvetés HM-re vonatkozó részében (XIII. fejezet) szokott szerepelni a utolsó részben, mint az évekre áthúzódó beszerzések költségvetési ütemezése.
  Onnan van kivágva.
  De nagyon fontos, hogy ezek csak azok a projektek, amelyek áthúzódnak. A 3000Mrd-nak a 15 évre leosztott része a 200Mrd, de nem a teljes 3000Mrd lesz 15 évig kifuttatva. Azaz lehet, hogy lesz olyan év, amikor ez a rész akár 400Mrd forint is lehet.
  A Gripen azért is (pénzügyileg) jobb megoldás lesz, mert a svédek teljesen rugalmasak a konstrukció kidolgozásában. Könnyebb az ő esetükben alkudozni, módosítani, ha esetleg belefutunk egy tartósabb pénzügyi válságba.
  Az amerikaiak az F-35-ös esetében a leszállított gépeket szépen kifizettetik. Tehát ott csak azzal tudsz trükközni, hogy a gépeket mondjuk egyesével szállíttatod le.
  A lengyelek is 10 évre elhúzzák a szállítást.
  Én még olyanról nem hallottam, hogy F-35-öt hitelre/bérelve vett volna meg valaki. Sőt a lengyelek már az első részleteket már át is utalták idén az ügyletre. Pedig a szállítás majd csak - 'asszem - 2024-től várható.
  A Gripenek meg gyakorlatilag "holnap" leszállíthatók. Az üzemeltetésre extrát komolyan nem kellene költeni. A pilótákat meg az éves rendes svédországi képzés során átképezhetik a fejlesztett rendszerek használatára.

  Még egy fontos dolog:
  Azt vettem észre, hogy a 11 projektben senki nem számolt a GBP program folytatásával/utódjával. Az a gond, hogy vagy a 11-ből 1 biztosan ez lesz, vagy ezen a 11-en felül kell erre külön forrást biztosítani. Eddig 6Mrd volt rá előirányozva éves szinten, azonban ez már évek óta nem volt kihasználva. A többször már berakott tanulmány a GBP-ről is részletezi, hogy ezek a számok a minimumot jelentik, és sajnos már a legelső beszerzett Rábák is már csere érettek, pedig a Krazok, Uralok még mindig ott sorakoznak az aktív állományban. OK, van ahol nem is nagyon van alternatívájuk (pontonok hordozás, D20 vontatás), de akkor is. /Mellesleg a pontonok felújítása, sőt újak beszerzése is elkerülhetetlen. /

  One more important thing ;):
  A beszámolók szerint (bár a kormánypártiak most ezt cáfolták ) csak az ITM képviseltette magát az ominózus botrányos bizottsági ülésen. Ez viszont azt engedi nekem következtetni, hogy a 15 éves kifutású 1000+Mrd-os tétel csak a hazai gyártású gyalogságú harcjármű lehet (direkt nem IFV/APC-t írtam!).
   
  tong djagbu and vasszekely like this.
 13. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Az infrastrukturális fejlesztéseket minek vennék bele ebbe a 11 projektbe, amikor azok itthon megbugázott közbeszerzéseken (a 11 projekt ez alól kapott felmentést) elintézhetők?
   
  endre likes this.
 14. vasszekely

  vasszekely Well-Known Member

  Azt írtam, "meg arra is költenek..."
  Az infrastruktúrát lehet akármilyen keretből, csak fejlesszenek már végre.
   
 15. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 16. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Hát sztem a linkelt táblázatnál erről most többet hivatalosan nem tudhatsz meg.
  De a trendeket lehet látni.

  Vki kikukázhatná, hogyan nézett ki egy korabbi, mondjuk 2018-as és hogyan az idei 2020-as tervezet. Ha van jövő évi az még frankóbb.
  Mennyire változott évről évre, mik futottak ki, mik a további tervek.
   
 17. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  A szlovákok is szépen előre köhögik ki az F-16-osokat.
  Viszont a kérdés mikorra kell nekünk az F-35, ha és amennyiben :)
  Hát most nem. 2027-től fokozatosan pár gép, de akkor a Gripenek mellé jönne, amitől meg sokan hülyét kapnak, mert vegyes üzemeltetés.
  Viszont a kifizetett, saját tulajdonba kerülő Gripenjeinket, minden tapasztalattal együtt kukázni, hááát...ennél csak tudunk jobbat!
  Az F-35-öt egyelőre senki sem tudja megközelíteni. Hajlok a vegyesre.... Vagy hagyunk egy kis lyukat "Közép-Európa legmodernebb hadseregén". :)


  Azt hittem már elengedtük. :rolleyes:
  Államtitkári szinten képiselték a HM-et, és a Honvedségtől is volt ott vezető.
   
 18. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Sztem ha visszapörgetsz találsz sok fejlesztést. Szolnok, Kecskemét, Tata.... Persze lehetnek időben csúszások, lehetnének előrébb de zajlik.
   
  vasszekely likes this.
 19. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Azért jó lenne valamilyen jegyzőkönyvet látni. Mert Ok, hogy titkos az ülés, de emlékeim szerint ilyenkor is van egy nyilvános része a dolognak. És ott leírják a jelenlevő személyeket. Pl. fontos lehet, hogy az ITM-től ki volt jelen.
   
 20. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  https://magyarnemzet.hu/archivum/be...olthet-el-a-kormany-szazmilliardokat-3850999/

  3 hónappal később, 2018 június 29-én jelentették be a H145M szerződést és az év második felében az összes többit (Leo, Pzh, SAMOC, H225M). Persze a szerződés aláírása és a bejelentés között bármennyi idő eltelhet.
   
  SilvioD likes this.

Ezen oldal megosztása