HA- hangsúlyozom, ha- kialakítanának egy közös európai hadsereget, akkor jelen pillanatban milyen "képesség" lenne az, amit Te jó szívvel beletennél magyar részről, hogy ne legyen totál égő, hogy ne kolonc legyen a közös sereg nyakán, hanem valós erő, ami növeli a közös hadsereg ütőképességét és képes vele együttműködni? Őszintén kíváncsi lennék a véleményetekre...
Véleményem szerint egyedül a Gripen század üti meg azt a színvonalat illetve a szolnoki különlegesek (megfelelő légi mozgékonyság esetén) amivel be tudnánk szállni.
Szerintem a meglátásod, hogy "feláldozható parasztok" lennénk azért sem helyénvaló, mert melyik korszerű seregben tartanak fenn "feláldozható parasztokat", értsd golyófogó-, aknataposó csapatokat? Szerintem nem a Benkő úr és a szemlélete lenne a vezérlő irányelv ebben a közös seregben.
Természetesen nem azt akarom ezzel mondani, hogy a magyar sereg többi eleme " feláldozható paraszt" jelenleg, hanem azt, hogy a politikai és katonai vezetés folytatólagosan elkövetett bűnös hanyagsága (illetve tudatos károkozása) miatt legtöbbjük vágóhídra menne egy harchelyzetben. Sajnos.
Egyébként egy korábbi hozzászólásra reagálva- amiben az Airbus beszerzés kapcsán a liberális sajtó magatartását kritizálta valaki- azt mondom, hogy a magyar átlagpolgár, még a liberális is, elfogadná a haderő fejlesztését, ha az tényleg valós erőnövekedést hozna. Ezt egyébként korrekten be lehetne mutatni a "népnek". Ha az Airbusokat nem ilyen titkolózva suttogják el, hanem azonnal látunk olyan képeket és terveket, hogy mi lesz belül, akkor szerintem senkinek egy szava sem lehetne, lenne, azokat meg akik jajgatnak egyszerűen kiröhögnék. De most lehet azt sugallni, hogy elképesztő belső pompa fogadja majd az állami vezetőket és a katonák csak alibi a beszerzésnél. Egy kicsit nyíltabba kellene ehhez hozzáállni. Nehogy már egy csapatszállító legyen államtitok mikor más országokban a katonai repülőgép fejlesztések zajlanak a kellő nyíltsággal!
Ha lenne egy karcsú, de high-tech seregünk olyan fasza kis díszszemélt lehetne tartani a Dózsa György úton, mint régen, és apuka kivinné a kisfiait, menne anyuci is, lufi, pattogatott kukorica stb. És azt látnák a flaszteron, amit a német, meg francia, meg amerikai felvonulásokon. Látnák hogy van valós erő, van modern tecnika, jól lett elköltve a pénzük. Most apuka azt mutogatná, hogy "jé, én is pont ilyennel voltam soros 1989-ben"! Amúgy az elmúlt 28 év töketlenségét pont a sereg mutatja a legjobban!