A Zuzana-2 öt bármikor le tudják gyártani ha van rá igény és megrendelés. Nem a vakvilágba ajánlották fel a szlovákok,attól függetlenül hogy náluk hány db áll rendszerben.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
A Zuzana-2 öt bármikor le tudják gyártani ha van rá igény és megrendelés. Nem a vakvilágba ajánlották fel a szlovákok,attól függetlenül hogy náluk hány db áll rendszerben.
Vajon egy nyugati konfliktus esetén az ottani múzeumokból mit vinnének a frontra Talán még mozdítható PZ-IV et isEzt látom én is, ha baj van, múzeumból is viszi mindenki a,mozdíthatót...
Na esti hazagyalogos átfagyás után térjünk a lényegre.
A PT-91 es harckocsi az elkövetkező legalább 8-10 évben szinte de biztosan marad a V4 tárházában.
Bocsánat, Diana a becses neve. Ebbe a sok női nevbe már bele keverednek. Szóval most hogy utána néztem, az alváz neve UPG , sok T-72 alkatrészt tartalmaz. A torony meg a 155mm Zuzana2 tornya, lengyel szlovák koperacio volt az indiaiak felé meg 2015-ben.Zuzana vagy a KRAB brit torony teljesítménye papíron közel azonos, loveg emelkedési szoge, tuzgyorsasag, lotavolsag, pl. De mélyebben a részleteket majd remélem szakemberek vizsgálják meg. A krabot jobban partolom a lánctalpas miatt. Viszont a lánctalpas alvazbol is van nekik kettő, egy saját meg a K9 alvaz ugye. Kérdés melyik jobb és melyik mennyi? Talán a sajátjukat olcsóbb. Na és akkor még ott van nekik az EVA ami egy zuzanna torony a krab saját gyártmányú alvazan. Szóval jó lenne egy ár érték arányt kiizzadni a verziokbol.
Én is ezt a két típust tartanám reális választásnak. Meg amúgy se lenne az elkövetkező években más választásunk. Viszont ahogy mindenki látja innét a fotelból hogy nálunk a pénz és prioritás miatt necces egy új harckocsi vonal beszerzése. (szerintem a maradék harckocsizok még egy PT-91 nek is örülnének még az is minőségi lépés lenne a jelenlegi állapotokhoz képest) Egyébként valamikor arpikav megjegyezte hogy a harckocsikkal számolnak a legkésőbbi esetleges beszerzésre/modernizálásra. Valamikor 2020 után.Nálunk pár éven belül le kell váltani. Gyakorlatilag nagyon szűk a választási lehetőség a következő szempontok alapján:
- legyen nagyon korszerű, mert évtizedekre vásárolunk és semmilyen másodvonalat nem engedhetünk meg magunknak, mert a vásárlás után tíz évvel harmad, hússzal akár negyedvonal is lehet abból! Csak az élvonal megfizethető!
- ne az USA, Németország, Franciaország vagy Oroszország gyártsa! Az előbbi három mert fenyegetik a magyar szuverenitást, az utóbbi, mert fenyegetnek/fenyegetnének miatta minket!
- ne származzon problémás hátterű országból, mint például az iszlamizálódó, könnyen halálos ellenséggé válható Törökország!
- dízelmeghajtású legyen, mert nincs pénzünk a méregdrága gázturbinára. No nem mintha a fennmaradó halmazban lenne gázturbinás!
- az ágyúja fejleszthető legyen 120-140mm vonalon például, ha a jövőben ilyen irányú modernizáció szükségessé válik.
Hát kettő maradt:
Merkava 4
K2 Black Panther
Én még mindig a Merkava 4-et favorizálom! Hiszen ahhoz tartozik egy a szintén hasonló paraméterek mentén beszerzendő HIFV/HAPC család is: Namer! +a zsidók harci tapasztalatok alapján fejlesztettek és azóta bőven ki is próbálták.
Én is ezt a két típust tartanám reális választásnak. Meg amúgy se lenne az elkövetkező években más választásunk. Viszont ahogy mindenki látja innét a fotelból hogy nálunk a pénz és prioritás miatt necces egy új harckocsi vonal beszerzése. (szerintem a maradék harckocsizok még egy PT-91 nek is örülnének még az is minőségi lépés lenne a jelenlegi állapotokhoz képest) Egyébként valamikor arpikav megjegyezte hogy a harckocsikkal számolnak a legkésőbbi esetleges beszerzésre/modernizálásra. Valamikor 2020 után.
Nálam a K-2 a favorit
Jelenleg ki hogy látja a helyzetet? Mert én azt látom innét a fotelből hogy itt a V4 ben azon belül is csehek,szlovákok, mi magyarok jobban számolunk egy esetleges nyugat europai konfliktussal (Szíria jelegű) mint egy oroszok elleni háborúval,mert ahhoz még az EU hadereje is együttesen kevés lenne. Az itteni komentekböl pedig abból következtettek hogy a HM számol új modern harckocsikkal a lehetséges jövőben.Hogy mikor? Mivel 0 ról kell majdnem mindent felépíteni. Nem kezd hetel rögtön a tetővel. Az alapokat is le kell rakni. Nem biztos hogy lesz PT-91 es vonal. Én is következtettek mint mindenki itt. De jelenleg én most más alternatívát egy átmeneti időszakra nem nagyon látok. (2020-26) Mert ha ne adj isten valami gebasz beütne a bálkánon vagy nyugaton akkor mihez kezdünk itt. Levedlett,csupasz vasakkal már nem érnénk semmit. Legalább valami csekély túlélési érteket is adjunk a harckocsizoknak meg magunknak is.Senki nem örülne egy PT-91-nek. Az már most a múzeum küszöbén áll és tíz év múlva belül is lesz! Mi negyven évre vásárolunk, ami azt jelentené, hogy abból harminc évben egy semmire se jó roncsvasunk lenne. Mint a T-72 tankjaink már vagy húsz éve és még tíz évig! Ha nem az elérhető csúcstechnológiát vesszük, mint a Gripen esetében, akkor szemetet veszünk, amire minden Forint pénzkidobás, mert nem fogja tudni betölteni a szerepét. Szar lesz és pénzt adtunk érte! Ez két hiba. A legjobbat kell venni, sajnos drágán, mert harminc-negyven évre elosztva egyáltalán nem lesz drága, de még húsz év múlva is élvonal közelében lesz tartható egy kiadós modenrizációval!
2020 ultramodern harckocsi
2030 már látszanak a korlátai az új fejlesztések függvényében
2030-40 között félúton nagyon komoly modernizációs csomagot igényel (komolyabb ágyú mindenképp játszani fog, de lehet nekünk kellene elkezdenünk a 140mm-es vonalat már 2020-ban!)
2050 új harckocsi keresése a nemzetközi piacon.
Merkava elég vékony dongaju hátul. Múltkor volt itt egy fotó, Dudi még hozzá is szólt. Hát nem tűnt túl bizalomgerjesztőnek, egy kilőtt merkava volt.Nálunk pár éven belül le kell váltani. Gyakorlatilag nagyon szűk a választási lehetőség a következő szempontok alapján:
- legyen nagyon korszerű, mert évtizedekre vásárolunk és semmilyen másodvonalat nem engedhetünk meg magunknak, mert a vásárlás után tíz évvel harmad, hússzal akár negyedvonal is lehet abból! Csak az élvonal megfizethető!
- ne az USA, Németország, Franciaország vagy Oroszország gyártsa! Az előbbi három mert fenyegetik a magyar szuverenitást, az utóbbi, mert fenyegetnek/fenyegetnének miatta minket!
- ne származzon problémás hátterű országból, mint például az iszlamizálódó, könnyen halálos ellenséggé válható Törökország!
- dízelmeghajtású legyen, mert nincs pénzünk a méregdrága gázturbinára. No nem mintha a fennmaradó halmazban lenne gázturbinás!
- az ágyúja fejleszthető legyen 120-140mm vonalon például, ha a jövőben ilyen irányú modernizáció szükségessé válik.
Hát kettő maradt:
Merkava 4
K2 Black Panther
Én még mindig a Merkava 4-et favorizálom! Hiszen ahhoz tartozik egy a szintén hasonló paraméterek mentén beszerzendő HIFV/HAPC család is: Namer! +a zsidók harci tapasztalatok alapján fejlesztettek és azóta bőven ki is próbálták.
Senki nem örülne egy PT-91-nek. Az már most a múzeum küszöbén áll és tíz év múlva belül is lesz! Mi negyven évre vásárolunk, ami azt jelentené, hogy abból harminc évben egy semmire se jó roncsvasunk lenne. Mint a T-72 tankjaink már vagy húsz éve és még tíz évig! Ha nem az elérhető csúcstechnológiát vesszük, mint a Gripen esetében, akkor szemetet veszünk, amire minden Forint pénzkidobás, mert nem fogja tudni betölteni a szerepét. Szar lesz és pénzt adtunk érte! Ez két hiba. A legjobbat kell venni, sajnos drágán, mert harminc-negyven évre elosztva egyáltalán nem lesz drága, de még húsz év múlva is élvonal közelében lesz tartható egy kiadós modenrizációval!
2020 ultramodern harckocsi
2030 már látszanak a korlátai az új fejlesztések függvényében
2030-40 között félúton nagyon komoly modernizációs csomagot igényel (komolyabb ágyú mindenképp játszani fog, de lehet nekünk kellene elkezdenünk a 140mm-es vonalat már 2020-ban!)
2050 új harckocsi keresése a nemzetközi piacon.
Koreai licenszre tennék. A K-1 est már most megkapnák a koreaiktól. A K-2 ért még puhitaniuk kellene.A lengyelek felől még lehetnek meglepetesek. Nagyon húzzák be magukhoz a technológiát. Ugye ott volt a Patria, amit mára teljesen magukévá tették. Aztán a helikopterek. Aztán pl az AS-90 torony. Aztán meglepték ezt a saját alvazat 72 - és alkatrészekből, de inkább a K-9 alvazat is berendelték ugyanarra a célra, lehet csak a tech transzfer miatt. Tank van ugye most nekik a saját Pt változatok nem épp top 1 tankok , reszelgetik - e még vagy teljesen más lesz idővel ki tudja. Na meg a német leok is ott vannak egy darabig. Viszont tuti sajatra akarnak alapozni később. Hogy ebből licensz lesz, vagy sikerül osszehazasitaniuk a leot a pt- vél, passz.
50-70 millió eurobol 2 zászlóalnyi T-72 est tudsz felmodernizálni pt-91 szintre. Nálunk "sajnos" ez a reális valóság. Új modern tank 6-7 milliónál kezdődik. Egy export T-90 ért is elkérnek 4-5 misit valutában.A minőség és mennyiség közötti kompromisszumot kellene megtalálni!
Úgy is járhatunk a tankjainkkal, mint a németek a Tigris/Királytigris vonallal.
Nagyon jó harckocsi volt, "szépen tudtak vele veszíteni"!
NEM TETSZIK EZ A VERZIÓ!
Te is sokat szoktál kommentelni, nem is rosszakat, csináljunk egy képzeletbeli csapatmunkát!
Mennyi pénz van kb, harckocsira, IPV/AFV-re!
Mennyi Merkava/Namer-re futná?
A minőség és mennyiség közötti kompromisszumot
50-70 millió eurobol 2 zászlóalnyi T-72 est tudsz felmodernizálni pt-91 szintre. Nálunk "sajnos" ez a reális valóság. Új modern tank 6-7 milliónál kezdődik. Egy export T-90 ért is elkérnek 4-5 misit valutában.
Nem egészen. Morzsakbol az esik le hogy a nehéz dd állni fog két gyengébb hkz- ből, kb 35 hk- ből/ zászlóalj. Hogy ezek két vagy három százados kiosztasban lesznek csak kevesebb HK val passz. Továbbá a dd áll még két glz - ből láncos ifv- vél felszerelve. Ez cirka 70 HK, és 90-100 ifv . Bocsi de nem vagyok képben a NATO standard felállással pontos darabszámban, pláne ha kissé magyarosch az adott zászlóalj. Ez mellett lesz egy közepes dd, három, de inkább négy zászlóalj gumis 8x8- al. Elvileg a négy zászlóalj az ideális de lehet nekünk csak három lesz. Hogy a tüzérség dandár közvetlen lesz, vagy önálló az passz, de szerintem dandár közvetlen. Saccra két üteg dandaronkent. Azt azért piciket kevesellnem. Plusz a harmadik dd a krdd Szolnokon. Nekem ez a kép áll össze.Nincs ilyen kompromisszum. Csak a minőség létezik. A pénz elegendő Merkavára és Namerre, ha a végösszeg tényleg a GDP 2 százaléka kétezerhusznvalahányra és csak két dandárt kell harckocsikkal ellátni, tehát elvben két vagy három hkzlj-ről beszélünk és egy nehézdandár lesz, tehát három gépesített lövészzászlóaljnak kell lánctalpas nyuszibusz.
Vajon egy nyugati konfliktus esetén az ottani múzeumokból mit vinnének a frontra Talán még mozdítható PZ-IV et is
Azért jót mulattam azon, ahogy levezetted hogy gyakorlatilag a világ vezető harckocsigyártóit zárjuk ki, mert fenyegetik a szuverenitást, a saját V4 az nem elég jó, és a valóban high tech ránk semleges K2 meg nincs harci tapasztalatok birtokában, tehát vegyünk ZSIDÓ cuccot . Ők aztán tényleg veszélytelenebbek ránk nézve mint a németek, franciák, meg még az Usahoz sincs semmi közük. Gratula...Nálunk pár éven belül le kell váltani. Gyakorlatilag nagyon szűk a választási lehetőség a következő szempontok alapján:
Hát kettő maradt:
Merkava 4
K2 Black Panther
Nem egészen. Morzsakbol az esik le hogy a nehéz dd állni fog két gyengébb hkz- ből, kb 35 hk- ből/ zászlóalj. Hogy ezek két vagy három százados kiosztasban lesznek csak kevesebb HK val passz. Továbbá a dd áll még két glz - ből láncos ifv- vél felszerelve. Ez cirka 70 HK, és 90-100 ifv . Bocsi de nem vagyok képben a NATO standard felállással pontos darabszámban, pláne ha kissé magyarosch az adott zászlóalj. Ez mellett lesz egy közepes dd, három, de inkább négy zászlóalj gumis 8x8- al. Elvileg a négy zászlóalj az ideális de lehet nekünk csak három lesz. Hogy a tüzérség dandár közvetlen lesz, vagy önálló az passz, de szerintem dandár közvetlen. Saccra két üteg dandaronkent. Azt azért piciket kevesellnem. Plusz a harmadik dd a krdd Szolnokon. Nekem ez a kép áll össze.
Igen. A zsidók teljesen veszélytelenek a magyar szuverenitásra és minden körülmények közt szállítani fognak.Azért jót mulattam azon, ahogy levezetted hogy gyakorlatilag a világ vezető harckocsigyártóit zárjuk ki, mert fenyegetik a szuverenitást, a saját V4 az nem elég jó, és a valóban high tech ránk semleges K2 meg nincs harci tapasztalatok birtokában, tehát vegyünk ZSIDÓ cuccot . Ők aztán tényleg veszélytelenebbek ránk nézve mint a németek, franciák, meg még az Usahoz sincs semmi közük. Gratula...
Na, hülyeséget félre téve, saját V4 vonalban kell első sorban gondolkodni, és komplett licenszeket megvenni BÁRKITŐL aki korrekt ár/érték arányt kínál, techtranszferrel. Ezt a hülyeséget hogy nekünk aztán meg csak a top szint elfogadható, engedjétek már el! Utópia! Fel kell ébredni, de kurva gyorsan, nem lesz itt sem Merkava 4, sem M1a2, se Leo 2A7, se Armata. Ha ingyen megkapnánk, akkor se tudnánk üzemeltetni sem. Aközépkat hk. is fogyóeszköz, meg a top notch is az, a semminél meg megden jobb!
Maradjatok a földön!
Akkor ha ők azok, akkor a franciák a legnagyobb barátaink történelmi tények szerint.Igen. A zsidók teljesen veszélytelenek a magyar szuverenitásra és minden körülmények közt szállítani fognak.