Ezen napok óta töröm a fejem.
Nagyjából tisztában kellene lenni a jelenleg rendelkezésre álló pontonok terhelhetőségével. Ahogy utána néztem, elvileg a most meglévő ponton/szalaghíd megoldások elbírnák a most beszerzésre került járműveket. Hídvető járművek viszont jönnek a Leokkal. Ennek ellenére azt gondolom, hogy a PTSZ-ek már eléggé megérettek a cserére/felújításra. Így én egy 4-6 db Amphibie M3-at mindenképpen beszereznék. Ezek önállóan és összekapcsolva is üzemelhetnek. Tehát ki tudják váltani a PTSZ-eket, és további lehetőségeket adnak a műszakiaknak. Ezeket nem a szentesieknél, hanem Tatán a dandárnál újra létrehozott és teljessé tett műzsaki zászlóaljnál helyezném el, mivel várhatóan oda kerülnek a német nagyvasak, és abból lesz a nehéz dandár.
A Wiesel 2 egy elég sokoldalú könnyű rendszer de nem látom értelmét a lövész dandároknál. Ahol viszont lenne értelme, az egy 2 zászlóaljas ezreddé fejlesztett könnyű-vegyes légi mozgékony egység, ami a 88-asból lehetne újra kialakítani. Ott az összes elérhető verzió (AT, aknavető, felderítő és parancsnoki) hasznos lehet. Helikopterrel (H225M) függesztve szállítható - mintha erre lenne tervezve! Nem biztos, hogy szükség lenne mindkét zászlóaljnak dedikált Wiesel támogató szakaszra/századra. Inkább az ezredparancsnokság alá rendelném támogató század szinten.
És akkor a dandárok!
Tatára, ha biztosan megoldott a folyami átkelés (fentebb) egyértelműen a Puma lenne a megfelelő IFV. Ezzel nagyjából meg is oldódik minden.
Engem mindenképpen aggaszt a Puma kétéltű képességének hiánya, de nagyjából ennyit lehet a "szemére" vetni, hja meg az árát!
Az új MBT és IFV miatt a logisztikai képességet is fel kellene mérni, mert mondjuk a most rendelkezésre álló vontatók nem biztos, hogy győzik a Leok súlyát. Továbbá a lánctalpassá vált gyalogság közúton (még ha gumibetétes is a lánc) nem a legszerencsésebb kombó.
A debreceni dandár esetében viszont nagyon vacilálnék, hogy mi legyen. Mert pont a logisztikát egyszerűsítené egy kerekes IFV/APC. A Boxer több mint alkalmas lenne a BTR-ek leváltására, és nem kerülne annyiba mint a Puma, ugyanakkor még mindig eléggé drága, valamint az sem úszóképes.
Szóval nem tudom....
Alternatív megoldásként el lehetne gondolkodni a Patria AMV XP beszerzésén. 1 fővel több (8) katonát képes szállítani a 3 fős legénység. Elég jó védettséget nyújt, ráadásul olcsóbb is. Ezen kívül ez is moduláris, és a torony akár lehetne a RM Lance is. (eddig 3 féle különböző gyártó tornyával szerelték).
Mind a AMVből, mind a Boxerből létezik sima APC is. Ha kevés a keret, akkor szakaszonként 2-2 IFV és APC összetétel is megoldható
Ami biztos: zászlóalj és dandár szinten is szükséges támogató csoport kialakítása. Erre tökéletesen alkalmas a Fennek platform. Hasonlóan a könnyű ezrednél a Wieselhez itt is AT, aknavető, felderítő és parancsnoki verziók használhatók.
Ezen kívül a zászlóalj törzsszázadokhoz mindenképpen kiutalnék egy-egy Fennek JFST felderítőt.
A szükséges mennyiségeknél irányadónak tartanám a német rendszert, de nem kőbe vésettnek. A magyar viszonyokhoz mindenképpen hozzáigazítanám.
Ezek a fő eszközök.
A különleges rendeltetésű dandárnak és a gyalog dandároknál szükség lesz még kiegészítő páncélozott szállító eszközökre, de erre gyakorlatilag a meglévő MRAP-ok alkalmasak. Ha nem lenne elég akkor akár a hazai Komondorok ilyen fajta verzióit használnám. (csak hogy a hazai hadipart is támogassuk). Természetesen kizárólag alapos stressz tesztek után!!! Mivel ez eredetileg ABV célokra lett kialakítva, ezért ezeket alkalmaznám a dandárnál kialakító ABV alegységeknél is.
Azt biztosan meg kell szüntetni, hogy csapatszállításra eredetileg teherautókat használjuk. Ez szerintem mostanra már valóság lehet a buszokkal békeidőben. Háborús övezetben pedig az MRAP alap.
A jelenlegi BTR-eket meg lehet tartani (mondjuk én nem ragaszkodnék hozzá), de csak szigorúan akkor, ha modernizálnánk őket (minimum motor, meghajtás, gumik, teljes belső átalakítás, ), és akkor is kizárólag csapatszállításra!!! Ezek alkothatnák a tartalékosok járműparkját. Kérdés, hogy megéri-e rájuk költeni.
Most nem számoltam utána teljes költségnek, de az biztos, hogy ezen beszerzéseket nem kellene egyszerre megoldani.
A legfontosabb a nehéz dandár rendbe tétele. Ott a BTR-ek lecserélése, valami a Fennek járművek beszerzése.
A többit majd szépen fokozatosan.
MARS 2-re szerintem nincs szükségünk egyenlőre (elválik, hogy a támogató helikopterek mennyire tudják a távolsági tüzérség feladatait átvenni), mint ahogy a Mungo szállítóknak sem látom sok értelmét. A Fuchsot max a könnyű-vegyesnél tudnám elképzelni, de ez nem kiválthatatlan...
Nem német, de elvileg a NASAMS 2 beszerzése is a kertek alatt van. Ott a vásárolt darabszám fogja meghatározni, hogy mire fogjuk használni.
Csapatlégvédelmet szerintem nem biztos, hogy rá bízzák (jó lenne, de drága lehet), de vannak más csapatlégvédelmi megoldások is. Akár a Lance tornyok bevonásával, akár a Fennek-re telepíthető Stinger rakétákkal (SWP verzió).