Nem 1052-t irunk. Ami teruletet atengedsz az elveszik lehet hogy orokre, de egy idore mindenkepp pl adoztatas szempontjabol is. Na meg hogyan evakualsz mondjuk 1 millio embert? Hova teszed oket addig? Mibol eteted. Hat nem egyszerubb ha mindenki a helyen marad es az ellenseg varosait, lakosait lojjuk szet? En nem orulnek neki ha a sajat orszagunk ugy nezne ki mint 45 utan. Senki sem epiti helyettem ujja a hazamat amit szetlonek. Nagyon nem szeretnek egy Aleppo 2,vagy Donyeck 2-n elni. Ha nem hiszitek kerdezzetek meg az oregeket milyen jo volt 45 utan felepiteni ujra mindent.
Picit filozófálok, azaz nagyon nem szakmai leszek, nem lesz 400 db Leopard 3, Kfir, vagy akár F-35, csak szaval, de talán annyira nem off, hiszen a fórum tematikája is tartalmazza a "lehetséges" szót...elnézést azoktól, akik ezt nem szeretik........Teljesen egyetértek antigonosszal, ez nem 1052, s részemről, amit írtam, csak egy gondolat, teoretikus lehetőség, amit arra alapozok, hogy a történelemből tanulni kell, felhasználni jót és rosszat....Ettől függetlenül úgy gondolom, hogy jelen helyzetben és képességek alapján - bízva az emberi és technikai erőforráshelyzet javulásában, melyek remélhetőleg semmissé teszik kijelentésemet - számításba kell venni baj esetén (ami, elég pl a hirtelen kerekedett Arab tavaszra vagy az ukrán-orosz konfliktusra gondolni, a semmiből is előbújhat), hogy megtörténhet, hogy nem a határvonalon fogunk védekezni (regionálisan gondolkodva, már, ha mi kapjuk a pofont elsőként, de antantgyűrűben, mert még igenis él, miként lehetne másképp)....Amúgy azzal is egyetértek, hogy ha elvesznek egy területet, azt már nehéz visszakapni, a rombolás, a lakosság témája, állóháború...De úgy gondolom és érzem, segíteni senki nem fog, sőt......és a jelenlegi határaink jó része nem kifejezetten jól védhető természeti határ....főleg nem a hős római légiók önjelölt örökesei által bitorolt földek felé nem. Ezért hát a stratégáinknak, mert hiszem és remélem, hogy vannak ilyenek, ezekre a forgatókönyvekre is fel kell készülni. Amilyen bolond időkben élünk, sajnos rezeg a léc minden szinten. Világpolitikailag, reginálisan egyaránt....lehet azt mondjátok konteo, de a status quo, nagyon hamar manipulálható, a médiumok, közösségi tér, az ostor és az etető kéz egyszerre a tömegek számára...akik nem mi vagyunk, mi, a hazájukért aggódó, határozott, ilyen vagy olyan elvekkel rendelkező kisebbség, hanem ők a többség, a vezetettek, akik úgy kapják a divatot, a gondolkodást, a píszít. Donyeck, Szíria, Thunberg, ukrán nyelvtörvények, migráció, esőerdőégés, huawei konfliktus, oroszfóbia, kína, nyílt hazaárulások, Európai Egybesült Államok, Bilderberg találkozók, afrikai turbószaporodás, finomhangolt médiacenzúra....és folytathatnám, mind-mind poziciók, hídfőállások, ahonnan indíthatóak a virtuális, de akár az igazi bombák is. Régebben, fiatalabban, nem gondoltam volna, .... azt hittem kimaradunk az őseink szerencsétlenebb nemzedékei által átélt rossztól, s csak mint történelmi eseményre nézünk rá vissza. De azt hiszem a történelem felpörgött, felpörgették, és mi is benne élünk....átéljük, megtapasztaljuk, milyen porszemek vagyunk. Jöhet forgószél, vagy jön, nem tudom......a levegőben benne van, és ha "jöhet" a tornádó, hát gondoljunk a pincékre, ahol átvészelhetjük. Ezek a pincék, átvitt értelemben persze, a stratégiák, eszközök,....akár egy természeti vonalon történő potenciális védekezés egy első csapás után, mert a lényeg a túlélés és az időnyerés. Én sem akarok Donyecket, Aleppót...de szerintem ebben nekem, meg nektek sincs túl sok beleszólásunk..... Még egyszer is elnézést a tekervényes gondolatokért
, és ne feledjétek....ez csak egy vélemény a sok közül....úgyhogy anyukám remélem nem fog csuklani, másként vélekedők jókívánságai következtében!