A mélységben kiépített védelem nem feltétlenül lövészárkokat jelent, hanem ha az első vonalon áttör az ellen akkor legyen mögötte valami erő ami gátolja a tevékenységét.
De ezt a 15 km-es példát csak azért mondtam, hogy szemléltessem milyen baromi kevés 30 ezer katona 93 ezer négyzetkilométerre.
Nekem erről a számról mindig az a 35 ezer jut eszembe, amiben maximálták Trianonban a magyar honvédség létszámát, mert azt gondolták ez már elégtelen jelentős ellenállás kifejtésére a szomszédainkkal szemben.
Van ez az általánosan elterjedt elképzelés, hogy a hivatásos, szerződéses hadsereg mindenképpen és minden területen magasabb minőség mint a sor.
Az a helyzet, hogy a katona pont olyan ipari termék mint pl egy kés. A végtermék minősége alapvetően két dolgon múlik: A felhasznált alapanyag és a technológia minőségén. A katona esetében az ember az alapanyag, a kiképzés pedig a technológia. Vacak alapanyagból semmilyen technológiával nem lehet jó kést csinálni.
Márpedig egy szerződéses hadsereg csak olyan minőségű embereket tud vásárolni a munkaerő piacon, amennyi pénzt az állam a hadseregre áldoz. Ha minimálbér környékén költenek, akkor a tiszteletre méltó hülyéken kívül sajnos nem a lakosság színe java fog jelentkezni.
Egy sorhadsereg megkapja a társadalom teljes spektrumát a félhülyétől addig a színvonalig amilyen fizikai, pszichikai, mentális képességű emberek munkaerő piaci megvásárlásáról nem is álmodhatna. (Legalábbis jelentős számban.)
Valahol azt olvastam (nagyon meg is lepődtem), hogy egy hadsereg teljes létszámának kb 20-25%-a az, aki konkrétan az ellent gyilkolja. A többiek valamilyen formában az ő harcukat támogatják. Utászok, tüzérek, rádiósok stb. Ezeknek az embereknek nem kell Rambó Józsefnek lennie. Szakemberek. Ezen feladatok jelentős részét el tudják látni a sor, vagy önkéntes katonák.
Ugye azt szokták mondani, hogy a szerződéses hadsereg nagy előnye még a sorral szemben a nagyobb motiváció. Hát, ez sem feltétlen igaz! Ki lesz motiváltabb: A szerződéses akit elküldenek afrikába, hogy ne engedje megenni a hutiknak a tucikat, vagy Kovács Béla műbútorasztalos, jól kiképzett sor vagy tartalékos, aki azért harcol, hogy ne répázza meg a feleségét és a 16 éves lányát egy tucat román?
Pár hete valaki belinkelt ide egy cikket a Kovács Gyulával, aki a pécsi tüzérdandár utolsó parancsnoka volt. Régen egy másik fórumban én beszélgettem vele. Annak ellenére, hogy lelkes híve volt a sorkatonaság megszüntetésének, állította, hogy az általa kiképzett sor tüzérek, a világ egyetlen hadseregének tüzéreivel szemben sem voltak alávalóbbak!
Ha Ukrajnát nem számítjuk, akkor is kb négyszeres létszámbeli fölényben vannak a szomszédaink. Ha nagyon akarják, lenyomnak minket, bármit csinálunk! Az egyetlen esélyünk, ha előre tudhatják, hogy ez a győzelem olyan drága lesz neki, hogy a sokadik generációjuk mosolya sem lesz őszinte.
Erre pedig egy kis létszámú hivatásos hadsereg alkalmatlan.