A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 307
8 293
113
Latjatok ez a durva...
Tok mimd1 hogy orulni kellene a folyamatos bejelenteseknek.
Nem ti nem orultok ti inkabb nekialltok szidni valakit akinek koze volt ahhoz hogy jo hirek jojjenek. Es ne a viztisztitokepesseget es himzokepesseget halgassuk...
Nem tok mimd1 ki hogy kerult oda ahova ha haladnak a dolgok? Nem tok mimd1 hogy kitol kapod az infot ha kozbe jo dolgok tortennek? Tipikus eskuszom.
Ha az jon amire vart valaki az a baj ha nem az akor meg az de a szine az biztos nem fog tetszeni ahogy az se hogy nem arulnak el mindent ameddig egy uzlet meg nem kottetett. Nehogy a sajat pozicioink romoljank stb.
Hapsikám itt @krisss "Jól tud helyezkedni" megjegyzésére reagáltam. Az, hogy te egyből hülyeségeket képzelsz egy viccbe, az a te (n)agybajod. Egyébként meg a honvédelmi miniszter legyen tisztában azzal, hogy milyen beszerzések lesznek, ne hablatyoljon, beszéljen értelmesen, egyértelműen és érthetően. Bár ez nálad nem követelmény.:p Amit meg nem mondhat el, arról ne ködösítsen, hanem mondja azt: ez nem publikus.

• Tetszik
Reactions: Wilson

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 795
47 066
113
Meglepően jókat kérdezett a riporter a még hiányzó technikáról. Csak nem kap rá választ. Benkő helyette mondja a kötelezőt.

Az "északi országrészekből" fognak irányított páncéltőrő fegyvereket venni a járművekre. Mire gondolhatott?
Németország vagy Lengyelország.
Mindkét helyen gyártják a Spike-ot.
A németeknél ugye az Eurospike, miben a Rafael mellett a Diehl és a Rheinmetall van benne ugye.
A lengyeleknél meg a Mesko mostanában bővítette a gyartott Spike típusokat.
A Rheinmetall érintettség, és egy lehetséges Diehl kapcsolat miatt nekem a nemet vonal jobban ízlene. Viszont lassan a lengyelekkel is kellene valami közös biznisz.
Talán itt is a német vonal biztosabbnak tűnik. A Diehlnek van is már itthon leánya -mondjuk az kizárólag a civil szegmensben volt eddig aktív.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
29 999
129 663
113
Ez nem feltetlenul rossz a csucson. Addig, amig tudja magarol es nem akar eldonteni olyasmit, amiben masok okosabbak ill tudja, kire kell hallgatnia, addig engem ez nem zavar.
En sosem voltam jo schmoozing tipus, no meg csak korlatozottan tudok udvariaskodni hulyekkel, de ezt tudom is regen, igy sosem zavart, ha pl CEO ilyesmi volt kozvetlenul felettem, ha kozben nem szolt bele semmilyen technologiai kerdesbe, hanem az altalam levezenyelt rendszerekre, beszerzesre ill processzekre hagyatkozott.
Csapatmunka, ez mindennek az alapja.
Sajnos szereti azt is micromenedzselni amit nem feltétlenül kellene, de már kezd le szokni róla.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
27 289
96 516
113
Németország vagy Lengyelország.
Mindkét helyen gyártják a Spike-ot.
A németeknél ugye az Eurospike, miben a Rafael mellett a Diehl és a Rheinmetall van benne ugye.
A lengyeleknél meg a Mesko mostanában bővítette a gyartott Spike típusokat.
A Rheinmetall érintettség, és egy lehetséges Diehl kapcsolat miatt nekem a nemet vonal jobban ízlene. Viszont lassan a lengyelekkel is kellene valami közös biznisz.
Talán itt is a német vonal biztosabbnak tűnik. A Diehlnek van is már itthon leánya -mondjuk az kizárólag a civil szegmensben volt eddig aktív.
Most már"illene" vmiből kihagyni a németeket, legyen lengyel!

• Tetszik
Reactions: tonyo

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 801
28 907
113
Most már"illene" vmiből kihagyni a németeket, legyen lengyel!
Warmate cirkálódrón ütegek a WBGroup-tól zászlóaljtüzérségnek a zászlóaljak 81-es vontatott rajai, 120-as önjáró aknavetős ütegei és az ATGM rajai kiegészítésének! :rolleyes:

Zászlóalj alárendeltségben:
- 120-as önjáró aknavetős üteg
- dróntüzér üteg (Warmate)

A századok támogató szakaszainak alárendeltségében:
- 81-es vontatott aknavetős raj
- ATGM raj

• Tetszik
Reactions: SilvioD and tonyo

Irsai Olivér

Well-Known Member
2019. június 7.
1 821
6 157
113
Ugy-ugy. Majd amikor a Tempest ill FCAS materializalodik, akkor erdemes next-gen dolgokat nezegetni. Az F-35 egy kozbulso lepcso, baromi dragan, szamunkra gyakorlatilag semmikeppen sem erne meg akkora osszeget kib@szarintani egy ilyen operettszazadra.

Sanszos, hogy Tempest sose lesz.
Mint ahogyan nem hiszek a török (TAI) meg indiai (AMCA) projektben sem. Lesz még az FCAS (leginkább a franciák miatt), meg a japánok összeraknak még egyet a meglévök mellé (F-35, J-31, Su-57 export verzio). Esetleg a koreaiak (a KFX-szel lépésenként haladnak, ami szerintem okos), azt’ sanyi. Több típusnak nincs tér, sem eröforrás, sem mindent legyözö akarat (copyright Puffin lekvár).

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 795
47 066
113
Sanszos, hogy Tempest sose lesz.
Én nem tudom, hogy miért temetitek a Tempest, amikor szerintem jóval hamarabb fog összeállni, mint az FCAS.
Ne feledjük, hogy a Tempest konzorciumot olyan vállalatok alkotják, amelyek dafke csinálják a saját programjukat. Ha nem akarnak eltűnni a süllyesztőben (miért akarnának) akkor meg kell csinálniuk. Az FCAS esetén meg sokkal inkább benne van a levegőbe egy túlvállalás, elhúzódás.
Ráadásul a svédeknek per pillanat nem nagyon van más alternatívájuk. Ha továbbra is akarnak hazai vadászgép gyártást, akkor ez a projekt keresztül lesz víve.
Szerintem, ha nagyon grima a helyzet, akkor akár a svédek maguk is befejezik.
Én nagyon szurkolok mindkét projektnek, mert ez kell ahhoz, hogy legyen választási lehetőségünk ha európait akarunk, amikor a Gripen program ideje lejár.

T

Törölt tag 008

Guest
Mint ahogyan nem hiszek a török (TAI)......Esetleg a koreaiak (a KFX-szel lépésenként haladnak, ami szerintem okos), azt’ sanyi. ....
A KAI KF-X valójában csak 4.5 gen lesz, de szépen halad. Ha az közel kész lesz, lehet a TAI is hirtelen meglódul, mert a koreaiak szívesen besegítenek majd ($$$ vagyis ₩₩₩ :) ).

Irsai Olivér

Well-Known Member
2019. június 7.
1 821
6 157
113
Én nem tudom, hogy miért temetitek a Tempest, amikor szerintem jóval hamarabb fog összeállni, mint az FCAS.
Ne feledjük, hogy a Tempest konzorciumot olyan vállalatok alkotják, amelyek dafke csinálják a saját programjukat. Ha nem akarnak eltűnni a süllyesztőben (miért akarnának) akkor meg kell csinálniuk. Az FCAS esetén meg sokkal inkább benne van a levegőbe egy túlvállalás, elhúzódás.
Ráadásul a svédeknek per pillanat nem nagyon van más alternatívájuk. Ha továbbra is akarnak hazai vadászgép gyártást, akkor ez a projekt keresztül lesz víve.
Szerintem, ha nagyon grima a helyzet, akkor akár a svédek maguk is befejezik.
Én nagyon szurkolok mindkét projektnek, mert ez kell ahhoz, hogy legyen választási lehetőségünk ha európait akarunk, amikor a Gripen program ideje lejár.

Ez csak spekuláció természetesen; de a Tempest-et azért temetjük, mert a britek amerikai gépeket vesznek már most is, és ez elszívja a levegöt a BAE Systems elöl. Mivel kiléptek az EU-ból, ezért nem nagyon lesz itteni piacuk sem, a francia-német párosnak lesz a saját FCAS (majd, valamikor), a többi nagyobbacska hal meg bevásárol addigra F-35-böl szintén. Lepattanóra ugye lehetne menni, de erre alapozni egy új (5-6. gen) gépet egy kicsit merész.

A Saab helyében a Dassaultnál meg a Mitsubishi-nél kopogtatnék.
Vagy mennek ök is a levesbe.

• Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 781
8 634
113
Warmate cirkálódrón ütegek a WBGroup-tól zászlóaljtüzérségnek a zászlóaljak 81-es vontatott rajai, 120-as önjáró aknavetős ütegei és az ATGM rajai kiegészítésének! :rolleyes:

Zászlóalj alárendeltségben:
- 120-as önjáró aknavetős üteg
- dróntüzér üteg (Warmate)

A századok támogató szakaszainak alárendeltségében:
- 81-es vontatott aknavetős raj
- ATGM raj
Igen, WB Flyeye meg Warmate faja.

Irsai Olivér

Well-Known Member
2019. június 7.
1 821
6 157
113
A KAI KF-X valójában csak 4.5 gen lesz, de szépen halad. Ha az közel kész lesz, lehet a TAI is hirtelen meglódul, mert a koreaiak szívesen besegítenek majd ($$$ vagyis ₩₩₩ :) ).

Ez papiron szép, de legyen elöbb 5 gen koreai, aztán majd meglátjuk.
De szerintem addigra a törököknek szükséges lesz bevásárolni valamit és a saját programjukat meg hagyják a tarkafaxba.

fitom

Well-Known Member
2020. szeptember 30.
2 981
5 302
113
Maróth az
Meglepően jókat kérdezett a riporter a még hiányzó technikáról. Csak nem kap rá választ. Benkő helyette mondja a kötelezőt.

Az "északi országrészekből" fognak irányított páncéltőrő fegyvereket venni a járművekre. Mire gondolhatott?
Nem ezt mondta!A vállró indíthatót vettük északról,és irányíthatót veszünk majd a Lnyxhez meg 4x4 -hez!Ezt mondta!

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
41 974
80 624
113
Nem nem jöttem rá, mert pöcshuszár ma hajnalban is válaszolt a rossz kérdésedre!Vagy erre még nem jöttél rá?

Tegnap este 21:23-kor már leírtad ebben a topikban ugyanezt, még lájkoltam is hogy igazad van...

De akkor lehet hogy nem is nekem akartál még egyszer válaszolni, hanem Pöcshuszárnak?

• Tetszik
Reactions: kamm

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 362
19 724
113
@krisss A Gidránok festése itthon történt? Lehet egyáltalán tudni, hogy mi most a helyzet camo téren? Remélem ez lesz minden páncéloson.

Fotó csak amit látunk, de ha Tatán vannak ezek is, akkor a tatai katonák össze tudják hasonlítani a Leopárdokkal. Nekem nem tűnnek egységesnek a színkódok a két harcjárművön. Egységes festésnek kellene lenni. Azért a RAL kódokat csak meg tudjuk adni, bárki is készíti egy megrendelésünkre az adott eszközt.

Crusader

Well-Known Member
2018. november 27.
864
2 419
93
Fotó csak amit látunk, de ha Tatán vannak ezek is, akkor a tatai katonák össze tudják hasonlítani a Leopárdokkal. Nekem nem tűnnek egységesnek a színkódok a két harcjárművön. Egységes festésnek kellene lenni. Azért a RAL kódokat csak meg tudjuk adni, bárki is készíti egy megrendelésünkre az adott eszközt.
Kriss írta, hogy ő a Lynx-ben fog ülni, így gondolom Klapkás. Éppen ezért kérdeztem őt, de nyílván államtitok kategória ez a komoly kérdés :oops:. (Nem neheztelek, hogy nem válaszolta meg a tutit, és nem is támadásnak szántam ezt a hozzászólást)