A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 289
33 870
113
Az ágyú nagyon jó lett volna a saját fejlesztésű tankokba, rohamlövegekbe (ahogy a németek is onnan vették át a 75 és a 88 mm-est), csak politikai nyomásra a háború végéig "vártunk" a német technológiai "megváltásra", az önálló cselekvés helyett!
Saját gyártmányú motorkerékpárokkal nem tudtuk ellátni a honvédséget -pláne a kellő teljesítmányűekkel, akkor, hogy tudtunk volna a honvédség méretéhez és a kor viszonyaihoz képest megfelelő mennyiségú és minőségű tankokat, rohamlövegeket előállítani teljesen saját erőből?

csak az a gond hogy az általad említett "legjobb minőségű felszerelés" is egy kalap szar volt, olyan minimális páncélelhárításuk volt hogy kb mindenki tudta hogyha megindulnak a 34-esek egyszer akkor nem fogják mivel megfogni csak nagyon nagy veszteség árán mert nem tudják átlőni csak max az újabb Pz IV-ek amiket meg későn kaptak
Tök mindegy, hogy mivel lehetett(volna) lőni, ha nem volt mit. "Nehézfegyvereikkel hetenként és csövenkét egy lövést adhatnak le." (Nehézpuska, aknavető) Innen (38:40 perctől)

• Tetszik
Reactions: papi and alfa74
K

kamm

Guest
Meg bármelyik kisebb csatorna ahol éppen nincs ott a hídvető?
Pontosan. Amikor ezt en tavaly szajkoztam kerekesek kapcsan a Patria elonyekent, mindenki allandoan leoltott, hogy a kerekes nem jo, mert elakad...

Bodrog, Kőrösök, Sajó, meg ami még megárad! Meg a rengeteg állóvíz.

Ugy-ugy, nem veletlenul vagyunk a vilagon ivovizzel az egyik legjobban eleresztett orszag. :D
Miutan tavaly errol vitaztunk es tobben irtatok errol, ugy emlekszem megneztem es a keleti orszagreszben szerintem 5-10 kilometerenkent van valami, minden masodik nem is gazolhato melysegu avagy szelessegu.
Ami azt illeti a felmerült kaposvári kerekes járműről (nem a török, hanem a RM) sem tudjuk, hogy mit takarhat.

Uszokepes 8x8-at, ez szamomra nem is igazan kerdeses. Azt kizartnak tartom, hogy lemondanank a kepessegrol, viszont az teljesen logikus, hogy nem egy Lynx-szintu vedelemmel ellatott brutal vason eroltetjuk, mert akkor ugy jarunk, mint a lengyelek a Borsukkal, meg 10 ev mulva is tesztelgetnenk a protot... ergo a kerekesnel megoldjak majd, a kerdes csak az, hogy kompromisszumkent minden uj hibrid 8x8 konnyebb vedelmet kap es uszokepes marad avagy kulon konfig lesz ra, netan a boxeres tapasztalotkbol atvesszuk a modular armort es ugy lesz vagy uszokepes, vagy nem.
En az utobbira tippelek, de ez gondolom az R&D ktg fuggvenye is.

• Tetszik
Reactions: Pogány

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 706
4 260
113
Pontosan. Amikor ezt en tavaly szajkoztam kerekesek kapcsan a Patria elonyekent, mindenki allandoan leoltott, hogy a kerekes nem jo, mert elakad.

kimentem megnézni a Lxnx gyár helyét.
na lényeg hogy ott a nyílegyenesre faragott Zala, lényegében egy nagyobb árok. De híd nélkül már azon se megy át a L. ...

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 741
133 680
113
Pontosan. Amikor ezt en tavaly szajkoztam kerekesek kapcsan a Patria elonyekent, mindenki allandoan leoltott, hogy a kerekes nem jo, mert elakad...

Ugy-ugy, nem veletlenul vagyunk a vilagon ivovizzel az egyik legjobban eleresztett orszag. :D
Miutan tavaly errol vitaztunk es tobben irtatok errol, ugy emlekszem megneztem es a keleti orszagreszben szerintem 5-10 kilometerenkent van valami, minden masodik nem is gazolhato melysegu avagy szelessegu.

Uszokepes 8x8-at, ez szamomra nem is igazan kerdeses. Azt kizartnak tartom, hogy lemondanank a kepessegrol, viszont az teljesen logikus, hogy nem egy Lynx-szintu vedelemmel ellatott brutal vason eroltetjuk, mert akkor ugy jarunk, mint a lengyelek a Borsukkal, meg 10 ev mulva is tesztelgetnenk a protot... ergo a kerekesnel megoldjak majd, a kerdes csak az, hogy kompromisszumkent minden uj hibrid 8x8 konnyebb vedelmet kap es uszokepes marad avagy kulon konfig lesz ra, netan a boxeres tapasztalotkbol atvesszuk a modular armort es ugy lesz vagy uszokepes, vagy nem.
En az utobbira tippelek, de ez gondolom az R&D ktg fuggvenye is.
A lengyelek eleve egy könnyű (20 tonna ) és nehéz 40 tonnás borsuk variánst terveztek.

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 189
14 433
113
LMzek 2.0 said:

Az ágyú nagyon jó lett volna a saját fejlesztésű tankokba, rohamlövegekbe (ahogy a németek is onnan vették át a 75 és a 88 mm-est), csak politikai nyomásra a háború végéig "vártunk" a német technológiai "megváltásra", az önálló cselekvés helyett!

Saját gyártmányú motorkerékpárokkal nem tudtuk ellátni a honvédséget -pláne a kellő teljesítmányűekkel, akkor, hogy tudtunk volna a honvédség méretéhez és a kor viszonyaihoz képest megfelelő mennyiségú és minőségű tankokat, rohamlövegeket előállítani teljesen saját erőből?
Emlékeim szerint kb. 42-43-tól több hazai rohamlöveg/tank a "Messiás-ra" (német 75/88mm-es ágyúra) várt. :rolleyes:

És addig sem rohantak a fejlesztéssel, ahogy lehetett volna, mert ez a fejlesztést blokkoló ágyúhiány ismert volt!
Utólag "könnyű": a 80 mm-es Bofors légvédelmi különböző kaliberhosszait kellett volna alkalmazni.

fedett_mókus said:

csak az a gond hogy az általad említett "legjobb minőségű felszerelés" is egy kalap szar volt, olyan minimális páncélelhárításuk volt hogy kb mindenki tudta hogyha megindulnak a 34-esek egyszer akkor nem fogják mivel megfogni csak nagyon nagy veszteség árán mert nem tudják átlőni csak max az újabb Pz IV-ek amiket meg későn kaptak

Tök mindegy, hogy mivel lehetett(volna) lőni, ha nem volt mit. "Nehézfegyvereikkel hetenként és csövenkét egy lövést adhatnak le." (Nehézpuska, aknavető) Innen (38:40 perctől)
Olvastam, a korabeli viszonyokról, a többségi vélemény az volt, hogy túl sok szétaprózott fejlesztés gyártás volt, messze nem a hazai képességekhez és a szorító szükséghez igazítva!
Emiatt nem sikerült a valóban égető készleteket sem sokszor biztosítani!
Nagyon hiányzott a logisztikából Pl. Stromfeld !

Jó választási lehetőség nem nagyon volt!
Sem politikai, sem katonai!

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 741
133 680
113
Emlékeim szerint kb. 42-43-tól több hazai rohamlöveg/tank a "Messiás-ra" (német 75/88mm-es ágyúra) várt. :rolleyes:

És addig sem rohantak a fejlesztéssel, ahogy lehetett volna, mert ez a fejlesztést blokkoló ágyúhiány ismert volt!
Utólag "könnyű": a 80 mm-es Bofors légvédelmi különböző kaliberhosszait kellett volna alkalmazni.

Olvastam, a korabeli viszonyokról, a többségi vélemény az volt, hogy túl sok szétaprózott fejlesztés gyártás volt, messze nem a hazai képességekhez és a szorító szükséghez igazítva!
Emiatt nem sikerült a valóban égető készleteket sem sokszor biztosítani!
Nagyon hiányzott a logisztikából Pl. Stromfeld !

Jó választási lehetőség nem nagyon volt!
Sem politikai, sem katonai!
Aminek amúgy megvettük a licencét csak a magyar ipar nem volt képes legyártani.

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 189
14 433
113
Aminek amúgy megvettük a licencét csak a magyar ipar nem volt képes legyártani.
Azt a 140+ darabot(a Juhász-Gamma-khoz Pl.) azért nem Harry Potter varázsolta, hanem a magyar hadi-ipar(MÁVAG)!

2vhlex-14-bofors29.jpg

A 80 mm, 750 m/s, 20 lövés/perc-el lassította volna bármelyik orosz páncélost, páncélos alakulatot!

• Tetszik
Reactions: éber and Pogány

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 289
33 870
113
Egyrészt ez még a bombázások idején lehetett volna előny is. Másrészt -azon túl, hogy valóban logisztikai rémálom az ilyen helyzet- a magyar ipar nem elsődleges célja és feladata a hadsereg felszerelése volt akkor sem, (már csak a szankciók miatt sem lehetett az). Még a "vas és acél országa" idején sem volt képes megfelelő mennyiségű és minőségű haditechnikát előállítani az ország. Ez van.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 741
133 680
113

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 189
14 433
113
Pedig ez konkrétan egy huszontonnás úszóképes járgány. A nehéz Borsukból még protó sincs.
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Nicsak, nicsak, egy gumihevederes! :) :) :)

Én "kicsit" temetném váltanám a 8x8-t a Magyarország-RheinMetal programban!

• Tetszik
Reactions: Pogány

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 741
133 680
113

Ajj istenem.... Hogy nem találsz mindig új sírnivalót baszki....
Fele olyan nehéz gép faszom azt nyugodtan rakhatod gumihevederre. Majd a 2028-ra tervezett nehéz verzió nem gumin lesz...
Amúgy, Borsuk program 2016-óta fut, 2025-26-ra tervezik a gyártást elindítani. A nehéz verzió prototípusát tervezik 28-ra. Az áráról meg egyelőre nincs semmi (a lengyel cuccok nem olcsók általában, sőőőt)
Nekünk 28-ra az első adagnak igencsak a végén kéne már lenni.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 741
133 680
113

Mea Culpa valamiért a lynxre asszociáltam és azzal végzünk kb 2028-ra.
Mondjuk a borsuk gyártókapacitása le van kötve a lengyel igények kielégítéséig, szóval előbb akkor sem tudnának szállítani.

K

kamm

Guest
Pedig ez konkrétan egy huszontonnás úszóképes járgány. A nehéz Borsukból még protó sincs.
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Ez csak husz tonna lenne? Mert eleg boszme, en azt hittem, az kisebb is lesz (lasd KF31-41), mondvan azert nem akarjak feladni az armor nagy reszet...
Amúgy, Borsuk program 2016-óta fut, 2025-26-ra tervezik a gyártást elindítani. A nehéz verzió prototípusát tervezik 28-ra. Az áráról meg egyelőre nincs semmi (a lengyel cuccok nem olcsók általában, sőőőt)
Igen, pont erre celoztam, hogy 10 ev utan meg mindig csak a tesztelgetesnel fognak jarni (en 2014-re emlekeztem, mint indulasra.)

Nekünk 28-ra az első adagnak igencsak a végén kéne már lenni.
Sot. Addigra mar a hibrid 8x8-asainknak is mar a csapatoknal kellene lenniuk (meg ha alacsony szamban is)....

K

kamm

Guest
Pontosan így kellene csinálni minden rendszeresen ismétlődő témával... megadni hogy hol volt róla szó korábban, nem belekezdeni ezredjére is ugyanabba a vitába.
Igen, en ezert hianyolom a bookmark avagy konyvjelzo funkciot, a tag funkcion piggybackelve viszonylag konnyen hozza lehetne adni a motorhoz...

• Tetszik
Reactions: Wilson

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 817
11 831
113
A napi vitaindító... :D