Nem, Embraer megnyitón voltam. Majd ma
Különben nekem a cikked kapcsán, meg persze korábbi meggyőződéseim alapján is elkezdett bizseregni az agyam úgy halánték környékén, hogy be fog jönni a
@kamm -mal
@SilvioD -vel közösen osztott agyszüleményünk a Aero-Embraer-SAAB háromszög, amiben szerepel a Gripen, az L39NG, valamint a KC-390-es, mint összekötő típusok.
A cikkedben nem említed a Gripent, de eléggé kézenfekvő lehetne, ha mondjuk az Embraer gyártásában lévő Gripen E/F kerülne beszerzésre, aminek ellentételezése így könnyebben megtörténhetne, ha már valamilyen gyártás kerülne hozzánk.
Érdekes lehet még, hogy az is elhangzott, hogy nem csak katonai gyartásról lehet szó, de civil vonal is beúszhat a képbe.
Mondjuk az tartósabb folyamatosabb megrendelésállományt generálna.
Csak én teszem hozzá, hogy gyulai felületkezelő üzem (nem Airbus) repertoárja nem kell, hogy kimerüljön a helikopter forgóalkatrészek gyártásában.
Szándékos volt, hogy az Aero-t és a NG-t is belekeverted a cikkbe?
Csak mert furcsa mód az Embraer megnyitó molinóján a KC390 mellet a SuperTucano feszített. Persze ez lehet, hogy csak design elem volt, de ezzel az erővel lehetett volna valamelyik civil típusuk is.
Eléggé ködösen volt szinte minden megfogalmazva a cikkedben (gondolom szándékosan), de van még egy dolog, amit jó lenne pontosítanod.
A kisgépes gyártás felmerülése egy igen relatív dolog.
Ugyanis ez takarhat:
- kisgépes civil utasszállítókat, és mondjuk ebből fejlesztett AEW&C gépeket (példaként P600)
Ez mondjuk húzóágazata az Embraernek (mármint a privát jet-ek, turbopropok)
- katonai kisgép, azaz egyértelműen a SuperTucano
- vagy UAV vonalon gondolkodjunk?
Mert az Embraer fejleszt már egy ideje egy MALE drónt, a Falcao-t. De megy ezzel párhuzamosan egy sugárhajtású harci drón fejlesztése is.
Az sem baj, ha neked sincs pontos infód, de talán a privát véleményed is érdekes lehet.
A P600 AEW&C-t különben azért írtam, mert ugye az egy elég új konstrukció, és nálunk visszatérő partner, az Elta biztosítja bele/rá az elektronikai hátteret, berendezéseket.