Ez a nyilatkozat nagyon elkeserítő. Ideológiai nevelést vázol fel, szakmai képzés helyett. A sereg olyan, mint a társadalom, ami ma nagyon leromlott állapotban van mentálisan, erkölcsileg és egészségügyileg egyaránt, belőlük szakmaisággal lehet elitet képezni, nem pedig ideológiával, mert az kontraszelektív. Pedig most ez jön, Böröndi meg Bobó is erről papol. A tisztképzés fő feladata az étosz kiépítése? Azt az anyukának meg az apukának kell kiépítenie, a tanító nénikkel karöltve 10 éves kor alatt. Utána már cseszhetjük. A soha nem volt magyar katonai tiszti kari erények, meg az elődökből merített erő, ezek akkora bullshit ideológiai dumák, hogy itt ért véget a magyar honvédség tiszavirág életű feltámadási folyamata. Kontraszelekció, szakmaiatlan ideológiahűség és NER-es erkölcsök kiépítése következik. Minkostantól a parádékra és a tiszti kaszinó dzsentri világára fogunk készülni, a fődzsentri vezetésével.
Értem mire gondolsz, de szerintem kicsit csúsztatsz...
Először is senki, sehol nem áll keresztbe a szakmai fejlődésnek... pl. új technikák + képzések, nyelvi képzések, külszolgálat, kiber, stb...
Másrészről igen tartást, identitást anya-apa, iskola adja többségében, abba bele se megyek, hogy a sok tetű, lusta, egoista-hedonista-nihilista "szülő" szart sem nevel...
De a hadsereg nevelő, fegyelmező hatását se felejtsük el, mert igen is van! Persze nyilván vannak szintkülönbségek. És hányan sírják vissza a sorállományt utólag, hogy mennyit faragott rajta, meg kapott pár pofont ami helyterakta egy életre. (Nem nem a fókázásra gondolok).
Végül, egy harcosnak igenis kell ideológia, mert kurvára kell tudnia, hogy mi a faszért és kiért viszi vásárra a bőrét. Ehhez öntudat, hivatástudat, elszántság és hazaszeretet kell(ene) ideális esetben.
Azt én sem mondom, hogy ezt könnyű beleverni a fejekbe, de az elmúlt 20-30 év megint megmutatta, hogy az emberek többsége könnyen irányítható, befolyásolható.