A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Ahhoz hogy elinduljanak bármilyen úton is pénz pénz pénz kell. Nem aprópénzek pár milliárdoskák hanem 100-200-300 mrd ok. Nézzünk már szét egy kicsit a szomszédokban.

A HMnek első körben mint sokszor leírtam nem pénz kéne, hanem politikai szinten meghatározni mi a cél, katonai szinten koncepció, vízfej kirugása és csak ezután "pénz". Amíg az első 3 nincs meg addig a pénz teljesen felesleges ellopják 90%át oszt kész. Így lesz egy projektből MOon 30milliárd ftból 170 milliárd Ft. Értem én elkészült...

Hamár szóba került Románok is 80-90%ban Stunnerrel fogják rendelni. Stunner max hatótávja ~300km. rakjunk le képzeletben 2 batalliont pl Nagyszentmiklós és Nagykárolyra és körzözzünk egyet 300kmel. Mindezt, úgy hogy Dunától keletre bőven át is fedik egymást.

Gondolom nálunk még a gondolat sincs meg hogy a KUB mivel lesz cserélve.Lehet hogy a Mistral szerintük bőven elég hiszen most költöttek rá.A Dávid parittyája nekünk is bőven jó lenne csak egy a gond vele hogy izraeli és pénzbe kerül.

A szállító gépekről mi hír van.Idén már dönteni kéne.Én simán a C295 re szavazok 4db .3 sima + 1 átalakítható tanker + 1 A320.De gondolom ez is valami magyaros megoldás lesz

Hamár szóba került Románok is 80-90%ban Stunnerrel fogják rendelni. Stunner max hatótávja ~300km. rakjunk le képzeletben 2 batalliont pl Nagyszentmiklós és Nagykárolyra és körzözzünk egyet 300kmel. Mindezt, úgy hogy Dunától keletre bőven át is fedik egymást.
AEW képesség nélkül - a radarhorizont miatt - repülőgépek ellen a 300 km-es hatótáv csak elméleti.
Földközeli célpontok ellen ez is csak max. 40 km-ig jó.

• Tetszik
Reactions: sirdavegd
A szállító gépekről mi hír van.Idén már dönteni kéne.Én simán a C295 re szavazok 4db .3 sima + 1 átalakítható tanker + 1 A320.De gondolom ez is valami magyaros megoldás lesz
1 db tanker nem tanker, nem igazán van racionalitása 1 db gép rendszeresítésének. A szállítógép kiváltasztásnál tudni kellene egyáltalná, hogy a teljes magyar védelmi erőt nézve mi az a teher és űrszelvény méret, amit elvárunk. Én ennek hiánya miatt soha nem tudtam megmondani, hogy egyáltalán mi jöhet szóba...

AEW képesség nélkül - a radarhorizont miatt - repülőgépek ellen a 300 km-es hatótáv csak elméleti.
Ez igaz a Sz-300/400 családra is. A difi az, hogy a Stunner IR LoAL és ARH képessége miatt, ha kellően közel ér, akor önállóan is képes korlátozottan horizont alá dolgozni. A Patriot és Sz-300/400 jelenlegi rakétákkal nem, mert mind SAGG-os, kivéve az ősrégi 5V55R-t, ami tisztán RCG volt, ezért a max. HM 47 km-nél végetért.

• Tetszik
Reactions: wolfram and endre
Gondolom nálunk még a gondolat sincs meg hogy a KUB mivel lesz cserélve.Lehet hogy a Mistral szerintük bőven elég hiszen most költöttek rá.A Dávid parittyája nekünk is bőven jó lenne csak egy a gond vele hogy izraeli és pénzbe kerül.

Igaziból ez Patriot, csak valószínűleg ők is jórészt Stunnerrel és kissebb részt PAC-3 (MSE)vel veszik. Bár ez ugye még csak tipp, pontos részletek itt nem ismertek mint Lengyeleknél.

Hamár Legyelek HOMAR is révbe érni látszik, nyertes LM HIMARS Lenygelesen minnél nagyobb hányadban Lengyeloban gyártva. Érdekesség, hogy a nagyobb hatótávú ATACMsból 100as mennyiséget szeretnének. Az nemkevés.

• Tetszik
Reactions: sirdavegd

Biztos lehetsz benne, hogy Nyírtelek jó pénzért fogja üzemidő hosszabbítani a rakétákat...

molni hszéhez, ég annyit, hogy igen de akkor a Gripeneknek föld közelbe kell maradniuk. Ez egy A2A helyzetben tipikusan a vesztes fél poziciója.

1 db tanker nem tanker, nem igazán van racionalitása 1 db gép rendszeresítésének. A szállítógép kiváltasztásnál tudni kellene egyáltalná, hogy a teljes magyar védelmi erőt nézve mi az a teher és űrszelvény méret, amit elvárunk. Én ennek hiánya miatt soha nem tudtam megmondani, hogy egyáltalán mi jöhet szóba...
A Casához van ki-beszerelhető tankerkészlet. Konkrétan négy normál szállító kell, négy készlettel.

Néha, talán a túl hideg, vagy a túl meleg időjárási front hatására, elfeledkezik magáról egy, egy, főtiszt és megemlíti, hogy a rendszert cserélni kell. Nagyjából ennyit lehet tudni. Feltehetően nincs is ennél több. Váltótípust biztos nem gondolták még át, az már túl merész dolog lenne. Ilyet nem feltételezek a honvédelmi vezetéstől.

• Tetszik
Reactions: wolfram
Néha, talán a túl hideg, vagy a túl meleg időjárási front hatására, elfeledkezik magáról egy, egy, főtiszt és megemlíti, hogy a rendszert cserélni kell. Nagyjából ennyit lehet tudni. Feltehetően nincs is ennél több. Váltótípust biztos nem gondolták még át, az már túl merész dolog lenne. Ilyet nem feltételezek a honvédelmi vezetéstől.
Hát a szakmai részen már készült tanulmány róla, de politikai döntés a vége. Éppúgy mint a tüzérségi eszközökről is van egy tervezet. Tokától bokáig. Csak szintén nem azé a döntés aki azt megírta.