A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
39 492
76 282
113
A Kormány 474/2023. (X. 26.) Korm. rendelete a honvédelmi létfontosságú rendszerelemek azonosításáról, kijelöléséről és védelméről szóló 359/2015. (XII. 2.) Korm. rendelet módosításáról

A Kormány a honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2021. évi CXL. törvény 110. § (1) bekezdés 15. pontjában, valamint a létfontosságú rendszerek és létesítmények azonosításáról, kijelöléséről és védelméről szóló 2012. évi CLXVI. törvény 14. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 15. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. §
A honvédelmi létfontosságú rendszerelemek azonosításáról, kijelöléséről és védelméről szóló 359/2015. (XII. 2.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 1. alcíme a következő 1/A. §-sal egészül ki:
„1/A. § (1) Honvédelmi létfontosságú rendszerelem az ágazaton belüli honvédelmi létfontosságú rendszerelem és az ágazaton kívüli honvédelmi létfontosságú rendszerelem.
(2) Ágazaton belüli honvédelmi létfontosságú rendszerelem a 3. § (1) bekezdése szerinti kijelölő hatóság által kijelölt,
a) a honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2021. évi CXL. törvény 3. § 14. pontja szerinti honvédelmi szervezet, a jogszabályban meghatározott, a honvédelemért felelős miniszter vagy az általa vezetett minisztérium (a továbbiakban: HM) tulajdonosi joggyakorlása alatt álló gazdasági társaság, továbbá a honvédelemért felelős miniszter által jogszabályban kijelölt, honvédelmi érdekhez kapcsolódó tevékenységet folytató gazdasági társaság
által működtetett vagy használt rendszerelem vagy létesítmény és
b) az a) pont alá nem tartozó, honvédelmi érdekhez kapcsolódó tevékenységet folytató, stratégiai fontosságú gazdasági társaság által működtetett vagy használt rendszerelem vagy létesítmény, amely megfelel a 2. §-ban meghatározott ágazati kritériumok valamelyikének.
(3) Ágazaton kívüli honvédelmi létfontosságú rendszerelem a 4. § (3) vagy (4) bekezdése szerinti kijelölő hatóság által kijelölt, az Lrtv. 1. mellékletében meghatározott, nem honvédelmi ágazatba tartozó olyan rendszerelem vagy létesítmény, amely megfelel a 2. §-ban meghatározott ágazati kritériumok valamelyikének.”

2. §
A Korm. rendelet 3. § (1) bekezdésében a „Honvédelmi Minisztérium (a továbbiakban: HM)” szövegrész helyébe a „HM” szöveg lép.

3. §
Hatályát veszti a Korm. rendelet
a) 1. § (2) bekezdés a) pontja és
b) 6. § (1) bekezdése.

4. §
Ez a rendelet a kihirdetését követő 15. napon lép hatályba.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 441
79 445
113
Azt hittem az veszprém megyében csak a Nyírád melletti erdőben van ilyen...Oda járnak rendszeresen NATO egységek is...volt hogy éjszaka is és még helikopterrel is. Van egy-két régi téglaépület ráírva hogy "Bank" "Iroda"meg ilyenek.
Kis Moszkvánál arra emlékszem hogy őrizték de nem a honvédség hanem magáncég biztonságiőrei. Az atomtölteteket tároló vasbetont és a sínrendszert meg az acélajtót láttam, meg egy-két kör alakú kis bunkert is a környező erdőkben.
Azt tudod miért hívják Kis Moszkvának?
 
  • Tetszik
Reactions: Vipera kapitány

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
39 492
76 282
113
Lehet még izgulni, mert az egyik A319-es kedd óta Ankarában van...

Minister of National Defense Yaşar Güler received Hungarian Chief of General Staff, General Gabor Böröndi, who was in Ankara upon the invitation of Chief of General Staff, General Metin Gürak. Chief of General Staff, General Metin Gürak, also attended the reception.

3.jpg
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 441
79 445
113
Az szovjetek miatt...ott voltak a nukleáris rakéták...állítólag (szerintem full kamu) még vadászgép is fel tudott szállni.
Sajnos nem. Azért mert azokban a nyomorult lakótalepi panelekben minden átkozott lépcső, folyosó, ajtó annyira keskeny (a lépcsőházban és a lakásokban is), hogy alig férsz el rajtuk. Olyan az egész mintha csonvázaknak tervezték volna hús vér emberek helyett. :rolleyes: :D :hadonaszos:
 

Vipera kapitány

Well-Known Member
2021. május 11.
940
8 155
93
Sajnos nem. Azért mert azokban a nyomorult lakótalepi panelekben minden átkozott lépcső, folyosó, ajtó annyira keskeny (a lépcsőházban és a lakásokban is), hogy alig férsz el rajtuk. Olyan az egész mintha csonvázaknak tervezték volna hús vér emberek helyett. :rolleyes: :D :hadonaszos:
Nem lehet rossz ott gyakorlatozni :)
 

Nagy Csaba

Well-Known Member
2017. július 26.
1 329
2 379
113
Az szovjetek miatt...ott voltak a nukleáris rakéták...állítólag (szerintem full kamu) még vadászgép is fel tudott szállni.
hogy tisztázzuk, több olyan komplexum is volt, amit kis Moszkvának hívtak, hívnak. Nagyvázsony mellett (az út Bakony felöli oldalán inkább közelebb Tótvázsonyhoz) egy Szovjet kezelésű, de csak atom robbanófejek tárolására szolgáló komplexum volt, ebben az akkori VSZ alárendeltségben lévő tapolcai rakétásoknak tároltak kizárólag robbanó fejeket, e mellett csak egy füves leszállópálya volt, nagyjából Tótvázsony magasságában (ennek a rep irányító tornya a mai napig meg van, ha jól tudom a 2. vh előtt építették). Nyirádon a városi harc kiképző központ az mindig is Magyar kezelésű volt (Magyar építésű is), de a Szovjet egységek is használták. A másik kis Moszkva pedig a Szentkirályszabadjai reptér mellett volt, ahol a VSZ időkben egy Szovjet páncélos hadosztály parancsnoksága és egyébb törzs cuccai voltak. A kis Moszkva gúnynév azért ragadt rájuk, mert minden cucc meg volt ahhoz, hogy az itt lakó családtagok se hagyják el a támaszpontot, nem hogy az ott szolgáló katonák. Mindkét helyen iskola, boltok, könyvtár, mozi és színházterem, de még úszó medence is volt.......
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
39 492
76 282
113
Közbeszerzési értesítőből...

Részvételi felhívás

Légfegyverek és tartozékaik beszerzése (2023)

A beszerzés 2 részajánlati körben, légfegyverek és célok, valamint ezen eszközök tartozékainak beszerzésére irányul az alábbiak szerint:

1. részajánlati kör - Légfegyverek és célok

  • 100 db Sig Sauer MCX légpuska vagy azzal egyenértékű CO2 patronnal és 4,5 mm-es diabolo lövedékkel működő légfegyver (a Kbt. 58. § (1) bekezdés szerinti mennyiségi eltérés: -30 db)
  • 100 db CZ P-09 vagy azzal egyenértékű légpisztoly (a Kbt. 58. § (1) bekezdés szerinti mennyiségi eltérés: -30 db)
  • 100 db Swiss Arms SA1200 légpuska vagy azzal egyenértékű csőtörős, rugós elven működő légfegyver (a Kbt. 58. § (1) bekezdés szerinti mennyiségi eltérés: -30 db)
  • 60 db Anschütz LaserPower IV Profi level vagy azzal egyenértékű lézerfegyver (a Kbt. 58. § (1) bekezdés szerinti mennyiségi eltérés: -18 db)
  • 100 db Ötkörös, állítható biathlon bukócél (a Kbt. 58. § (1) bekezdés szerinti mennyiségi eltérés: -30 db)
  • 100 db Tölcsér kialakítású lövedékfogó (a Kbt. 58. § (1) bekezdés szerinti mennyiségi eltérés: -30 db)
2. részajánlati kör - Légfegyverek és célok tartozékai
  • 955 db Lőlap (100 darabos) (a Kbt. 58. § (1) bekezdés szerinti mennyiségi eltérés: -286 db)
  • 955 db 4,5 mm-es diabolo lövedék (500 darabos) (a Kbt. 58. § (1) bekezdés szerinti mennyiségi eltérés: -286 db)
  • 980 db 12 g-os CO2 patron (a Kbt. 58. § (1) bekezdés szerinti mennyiségi eltérés: -294 db)
  • 975 db 88 g-os CO2 patron (a Kbt. 58. § (1) bekezdés szerinti mennyiségi eltérés: -292 db)

Egyenértékű megajánlás esetén az egyenértékűség igazolása: Az egyenértékű megoldás esetén az egyenértékűség bizonyítása ajánlattevő feladata. Az egyenértékűséget ajánlattevőnek bármely megfelelő eszközzel igazolnia kell. Bármely megfelelő eszköz lehet különösen a gyártótól származó műszaki dokumentáció vagy valamely független, szakmailag elismert akkreditált tanúsító/ellenőrző szervezettől származó műszaki dokumentáció. Az adott ajánlati elemekkel kapcsolatban felmerült kétséget az igazolással az ajánlattevőnek teljes körűen el kell oszlatnia, amelyhez olyan egyértelmű és ellenőrizhető bizonyítékkal kell szolgálnia, amely az állításait alátámasztja.

A részletes műszaki leírást és követelményrendszert a közbeszerzési dokumentumok tartalmazzák.

Ajánlatkérő a rendelkezésre álló fedezet mértékére tekintettel a fenti mennyiségi eltérés figyelembevételével az összegezés az eljárás eredményéről dokumentumban határozza meg a tényleges szerződéses mennyiséget.

Ajánlatok benyújtásának határideje: 24/11/2023
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
39 492
76 282
113
Közbeszerzési értesítőből...

Részvételi felhívás

Légfegyverek és tartozékaik beszerzése (2023)

A beszerzés 2 részajánlati körben, légfegyverek és célok, valamint ezen eszközök tartozékainak beszerzésére irányul az alábbiak szerint:

1. részajánlati kör - Légfegyverek és célok

  • 100 db Sig Sauer MCX légpuska vagy azzal egyenértékű CO2 patronnal és 4,5 mm-es diabolo lövedékkel működő légfegyver (a Kbt. 58. § (1) bekezdés szerinti mennyiségi eltérés: -30 db)
  • 100 db CZ P-09 vagy azzal egyenértékű légpisztoly (a Kbt. 58. § (1) bekezdés szerinti mennyiségi eltérés: -30 db)
  • 100 db Swiss Arms SA1200 légpuska vagy azzal egyenértékű csőtörős, rugós elven működő légfegyver (a Kbt. 58. § (1) bekezdés szerinti mennyiségi eltérés: -30 db)
  • 60 db Anschütz LaserPower IV Profi level vagy azzal egyenértékű lézerfegyver (a Kbt. 58. § (1) bekezdés szerinti mennyiségi eltérés: -18 db)
  • 100 db Ötkörös, állítható biathlon bukócél (a Kbt. 58. § (1) bekezdés szerinti mennyiségi eltérés: -30 db)
  • 100 db Tölcsér kialakítású lövedékfogó (a Kbt. 58. § (1) bekezdés szerinti mennyiségi eltérés: -30 db)
2. részajánlati kör - Légfegyverek és célok tartozékai
  • 955 db Lőlap (100 darabos) (a Kbt. 58. § (1) bekezdés szerinti mennyiségi eltérés: -286 db)
  • 955 db 4,5 mm-es diabolo lövedék (500 darabos) (a Kbt. 58. § (1) bekezdés szerinti mennyiségi eltérés: -286 db)
  • 980 db 12 g-os CO2 patron (a Kbt. 58. § (1) bekezdés szerinti mennyiségi eltérés: -294 db)
  • 975 db 88 g-os CO2 patron (a Kbt. 58. § (1) bekezdés szerinti mennyiségi eltérés: -292 db)

Egyenértékű megajánlás esetén az egyenértékűség igazolása: Az egyenértékű megoldás esetén az egyenértékűség bizonyítása ajánlattevő feladata. Az egyenértékűséget ajánlattevőnek bármely megfelelő eszközzel igazolnia kell. Bármely megfelelő eszköz lehet különösen a gyártótól származó műszaki dokumentáció vagy valamely független, szakmailag elismert akkreditált tanúsító/ellenőrző szervezettől származó műszaki dokumentáció. Az adott ajánlati elemekkel kapcsolatban felmerült kétséget az igazolással az ajánlattevőnek teljes körűen el kell oszlatnia, amelyhez olyan egyértelmű és ellenőrizhető bizonyítékkal kell szolgálnia, amely az állításait alátámasztja.

A részletes műszaki leírást és követelményrendszert a közbeszerzési dokumentumok tartalmazzák.

Ajánlatkérő a rendelkezésre álló fedezet mértékére tekintettel a fenti mennyiségi eltérés figyelembevételével az összegezés az eljárás eredményéről dokumentumban határozza meg a tényleges szerződéses mennyiséget.

Ajánlatok benyújtásának határideje: 24/11/2023
A Honvédelmi Sportszövetségnek kellhetnek ezek?
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
39 492
76 282
113

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 299
12 642
113

Kávé

Well-Known Member
2022. január 26.
2 437
8 047
113
Nem lenne célszerűbb erre minőségi airsoft replikákat használni?
Engedd meg hogy én is válaszoljak, én anno airsoft meccseket vezettem és ott az egyik legjobb minőségű leg drágább ha úgy tetszik m4-ek ak-47 et adtuk a játékosoknak meg azse bírta a strapat hosszú távon és a javittatas nagyon drága szóval szerintem nem
Ja meg én láttam szemkilovest airsoftal, veszélyes cucc tud lenni.
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 981
23 012
113
Engedd meg hogy én is válaszoljak, én anno airsoft meccseket vezettem és ott az egyik legjobb minőségű leg drágább ha úgy tetszik m4-ek ak-47 et adtuk a játékosoknak meg azse bírta a strapat hosszú távon és a javittatas nagyon drága szóval szerintem nem
Ja meg én láttam szemkilovest airsoftal, veszélyes cucc tud lenni.
Pár éve neki kartam feszülni én is, be is szereztem újonnan egy Novritsch SSG10 A1-et és hozzá SSP18-at jónéhány kiegészitővel meg pót alkatrésszel, úgy hogy ebben igazat kell adjak, teljesen logikus érvelés.
 
  • Tetszik
Reactions: Kávé

Kávé

Well-Known Member
2022. január 26.
2 437
8 047
113
Pár éve neki kartam feszülni én is, be is szereztem újonnan egy Novritsch SSG10 A1-et és hozzá SSP18-at jónéhány kiegészitővel meg pót alkatrésszel, úgy hogy ebben igazat kell adjak, teljesen logikus érvelés.
Meg mi is az épület harcaszatot a kék gyakorló fegyverekkel vagy a saját fegyverunkel gyakoroljuk mert ha azt oda ütjük egyefene de az airsoft nagyon drága dolog :(