A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Na most monda Kósa a híradóban, hogy az illetékes parlamenti bizottsàg jóvàhagyta a szàllítógép beszerzést.
Ez nagyon gyorsan ment.
Vajon típust is kinéztek màr ? Új, second hand ?

• Tetszik
Reactions: tindalos
Na most monda Kósa a híradóban, hogy az illetékes parlamenti bizottsàg jóvàhagyta a szàllítógép beszerzést.
Ez nagyon gyorsan ment.
Vajon típust is kinéztek màr ? Új, second hand ?

Ha ilyen gyorsan döntöttek, és tender se kell, akkor valamelyik haveron keresztül csinálják, így esélyesebb, hogy second hand lesz. Árul most valaki közepes gépeket?

100 milliárdot akarnak a határvadászokra költeni (bár lehet egy része kamu). Nem hiszem, hogy lenne gépekre is plusz.

100 milliárdot akarnak a határvadászokra költeni (bár lehet egy része kamu). Nem hiszem, hogy lenne gépekre is plusz.

Mi lehet abban a 100 milliárdban? én soknak tartom. Érdekes, hogy most szállítók, állítólag Black Hawkok, honnan lett hirtelen pénz? Amúgy egy C295 kb 10 milliárd, ha vennének 3-at, az nem egy kifizethetetlen összeg. Ha használtat szereznek, akkor ugye még kevesebb

Az Úr mentsen meg minket az ukràn gépektől.
Hàt ha valahol, ott egekig ér a korrupció.
Inkàbb valami hasznàlt C-130, vagy Transall, mint ezek a "majdani" haverok gyàrtmànyai.

Ukránoknál mi a helyzet? Hogy állnak a rep. gép gyártással?

Hihetetlen kicsi a kapacitásuk, kb manufaktúra szinten raknak össze mindent, nagyrészt kézzel, szerintem évekre le vannak kötve a szaudi An-132-vel
(legalábbis a Antonovos képek, plusz a harckocsigyártásuk alapján következtetek))

• Tetszik
Reactions: phaidros
Csak azért kérdeztem, mert legutóbb az ukrán elnök volt itt, most is Antonovok vannak és elég hirtelen jött a bejelentés.

Kéne tartani egy szavazást:
- C-130H ?
- A-400m ?
- KC-390?
- C-295 ?
- C-27J
- AN-132 ?
- L-410NG ?

Meddig üzemképesek, amik most vannak? Meddig kell(ene) beszerezni újakat? Ezeknek nem lehet hosszabbítani az üzemidejüket?

Mondjuk jó lenne tudni, hogy mik a hadsereg igényei most és várhatóan később is.

Amúgy C-27J-t mindenkinek! :)

• Tetszik
Reactions: fip7
A Spartanban egyedül az nem tetszik, hogy van ott elől egy függőleges vonal, mintha felhajtható lenne az első része. Olyan, mintha szét akarna esni menet közben. De attól még jöhetne :)

Kéne tartani egy szavazást:
- C-130H ?
- A-400m ?
- KC-390?
- C-295 ?
- C-27J
- AN-132 ?
- L-410NG ?

Az Atlas olyan árban van, hogy nekünk kifizethetetlen, plusz beleférne az egész MH :) Szerintem C-295, esetleg, ha kicsit bátrabbak, akkor KC-390

Meddig üzemképesek, amik most vannak? Meddig kell(ene) beszerezni újakat? Ezeknek nem lehet hosszabbítani az üzemidejüket?

Nyáron jött vissza egy nagyjavított, plusz volt nemrég kiírás nagyjavításra, szóval azért az "újak" még nem tavaszra fognak jönni :) Szerintem kb másfél évük biztos van még az Ancssáknak

• Tetszik
Reactions: phaidros
Olyan kicsi a választék szállítógépeknél, hogy az igényünk szinte meg is határozza, hogy melyiket kell választani. A C-27 és C-295 van csak egy kategóriában. Alatta, fölötte már ugrás van.