A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 683
13 345
113
Vajon ha most fogná a HM és összeszedné az összes hadiparkban található T34-85, T55, T72, BMP1, Grad és társait, felújíttatná, milyen szép kis haderőnk lenne már!
Így az országban elszórva található szerintem cirka 40-60db T55 ha nem elég az Andrássy út 60-ban is van egy T54 azt is lehetne modernizálni.
Azt tudjuk, hogy európában már nem lehet venni t72-t mert akitől lehetett volna az már rég eladta a feleslegét, az oroszoktól meg nem lehet. Viszont T55-ből tuti van elfekvőbe még a lengyeleknek így azokat is megvehetnénk.
Legalább 3 T55 zlj lehetne! GOMBOKÉRT tudnánk ütőképes haderőt felépíteni! A 100mm-es repesz lőszer a gyalogság ellen kiváló, a pct lőszer pedig minden ifv-re veszélyes. Amennyiben az Elbit sys-től gombokért veszünk a t55-höz modernizációs pakkot még jobbak leszünk mert nem nekünk kell azt se megcsinálni.
Sőt az izraeli modernizáció esetén megkérhetnénk őket, hogy pár, mondjuk 1zlj T55-ből inkább csináljanak achzarit-ot, így az apc is le lenne tudva hova tovább szólhatnánk nekik, hogy az achzarit-ra rakjanak 100/120-as löveget mert úgyis tudnak rárakni.
Gombokért lehetne még kínából sárga lavórt is venni.
...és a többi Bla-bla-bla...

Egyre több ilyen szintű hozzászólásod van.
Fórumos szakmai fejlődésed üteme figyelemre méltó, csak az iránya (vissza-...) kicsit zavaró, de technikailag kezelhető:
raw


=> Ignore







De inkább a lényegre térve:

Jó kérdés.Nagy részük valahol "tartós tárolásban" rohad.De YTon látható jol karbantartott és gyakorlaton részt vevő TR85 is.Sima,nem korszerűsitett.Kb a T55A szintje,német technológiával módositva.Igazi kohószökevények-de ha semmibe veszed őket,csúnya meglepetésben részesithetnek.Mert egy lesállásbol fényes délben azért egy század belőlük szarrá tud lőni egy fél Lynx zl-at,mire azok felocsúdhatnak a meglepetésből.Éppen ezért,hiába éktelenűl elavult vackok,nem szabad figyelmen kivűl hagyni őket.TAB77 ugyan ez.BTR70 oláh változata-guruló koporsó.De azért nem szeretnél egy Brent szorongatva szembekerülni vele.6 manőver dd-jukbol 5 kb ez a szint,csak 1 dd-nyi korszerűsitett cuccuk van.
Ami viszont masszivan megvan,az a tüzérségi fölényük.PzH ugyan a 2S1 koppintásukat messze felülmulja,de a rakétatüzérségük olyan fölényt biztosit nekik,hogy ha kicsit is jol használják őket,már bajban vagyunk.
Szóval massziv mennyiségi fölényt és massziv tüzérségi fölényt tudnak kihozni a most meglévő cuccaikkal kihozni a mi ismert majd megévő dolgainkal szemben.És azért közben ők se csak ülnek a babérjaikon.
Azonkivűl ezt az összevetést nem csak velük szemben kéne megcsinálni.
És akkor még számot kéne vetni a katonaföldrajzi,hadműveleti-harcászati dolgokkal is.Közvetett harcászattal katlanban zárják az erőinket,elvágva az utánpótlástol,és azok pár nap alatt vagy erejüket vesztik,vagy kitörnek a hadtápbázis felé.Én az utóbbit tenném.Mert egy nehéz dd baromi sok logisztikát,támogatást igényel.
Szóval elég komplex kérdés,hogy mi,mikor és hol mennyit ér a harcmezőn.Fuchs rovatban már értekeztem erről.El lehet erről meditálni elég rendesen.
És el is kell.Mert @vasszekely nagy tévedében van,mikor felesleges agyfaszságnak tartja Mert a számbavehető lehetséges fenyegetésekre,a katonaföldrajzi viszonyoknak megfelelően,és az ország erőforrásainak figyelembevételével kell kidolgozni a védelmi stratégiát,és ennek megfelelően csinálni a haderő (hadszervezet) fejlesztését.Ehez pedig gondolatban végig kell játszani a különböző lehetséges variációk lehetséges harchelyzeteinek forgatókönyveit.Utána meg gyakorlatokon ellenőrizni,hogy mükszik é az elmélet.Nem kis meló,és igen felelőségteljes.Ha rosszul fejlesztünk,akkor ugyanúgy szarban leszünk,mintha nem csinálnánk semmit.Csak közben elköltjük azt a pénzt,miből jol fejleszthetnénk.

A némi hivatalos hátszelet élvező optimista vélemények ellenére a Te állapot-leírásod közelebb áll a szomorú valósághoz, mint a másik félé.
Ez a helyzetértékelés nyugodtan kiegészíthető a történelmi tapasztalatok alapján azzal, hogy --"szokásos szövetségesünkön" kívül-- a további féltucatnyi Trianoni örökösből legalább egy aktív közreműködő és a többi szomszéd passzív (ellenünk-)támogatása lesz a reálisan a várható konfliktushelyzet.
Ebből a Trianonnal létrehozott geopolitikai helyzetből kellene egy reális politikai vezetésnek kiindulni.
Nem véletlenül merült föl a közelmúltban az Izraeli geopolitikai párhuzam és több jelentős javasolt, szervezeti és működési elem átvétele honosítás után.

Másodikvonalas, jelentős technikai eszköz-tartalék nélkül egy kis méretű, "profi" hadseregnek semmilyen érdekérvényesítő képessége nincs ilyen erőegyensúly(-talanság) esetén, hanem csak az erőforrások elpocsékolása. Ez kiemelten vonatkozik az emberi, szakmai, társadalmi háttérre is!
Ezt román részről pont a napokban kiértékelték és alig burkoltan a jelenlegi (publikus) formájában jelentéktelennek nevezték!
(Ez a szomorú valóság! Ehhez hozzáteszem, hogy jelenlegi anyagi lehetőségeink --kis irányváltással-- sokkal hamarabb megváltoztathatják ezt az előnytelen helyzetet, mint azt ellenfeleink hinnék!)

Remélem ebben tévednek, mert többünk érdeklődve várja az eddig nem elköltött és nem megnevezett összegek célját.
Remélem, hogy az amerikai érdekek és Európa tervezett áldozati szerepének felismerése után a rózsaszín Európa-jövőkép díszszemle hadseregéből sikerül a reális érdekérvénysítő politizálást támogató(méretű) haderő irányába elmozdulni!

Szíjjártó tiszteletre méltó, iszonyú munkája --a magyar érdekek képviselet terén-- enélkül a háttér-támogatás nélkül --már most is láthatóan-- semmi figyelembe vételre nem kerül Román, Ukrán (és most már mintha) Szlovák részről sem.
Rendszeresen vesztesen jövünk ki olyan helyzetekből, ahol háttét-tárgyalások, háttér-alkuk során dőlnek el fontos kérdések


Nem az a baj ha változtatunk a megváltozott körülmények miatt, és akár ki is használjuk előnyünkre ( !!! ), hanem ha görcsösen ragaszkodunk egy korábbi --sajnos idejétmúlt-- állásponthoz.



Még egy figyelemre méltó dolog:
Furcsa módon a Z2026-t jelenlegi (optimista Eu-jövőkép alapján létrehozott) formáját nem is érik igazán komoly ellenzéki támadások! ...a "szokásos" ellenzéki szinten kívül! :eek::eek::eek:

U.i: ...nekem ez egy ideje "zavaró" is. Amit ugyanis nem támadnak, az nekik jó és M-o.-nak rossz "szokott" lenni. "Érdekes" momentuma ez az ellenzéki magatartásnak, de jelentős kérdésekben bő tíz éve "nem tévesztettek"! Ezt az "érdekességet" döntéshozóknak is figyelmébe ajánlanám!!!
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 112
45 410
113
A 105 mm-es lőszergyártást azt nem említették sem a Hirtenbergerrel, sem az RM Hungary Várpalotával kapcsolatban... persze nem lehetetlen küldetés megvalósítani.
Azért ezt ne vedd nagyon komolyan! A nehézdandár biztosan nem fog 105-öst kapni. Pláne nem vontatottat. Meg van/lenne azoknak is a helye, de azok valószínűleg nem a gépesített dandárok lesznek. Egy valódi könnyű dandárban sokkal inkább! ;)
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 771
30 539
113
Azért ezt ne vedd nagyon komolyan! A nehézdandár biztosan nem fog 105-öst kapni. Pláne nem vontatottat. Meg van/lenne azoknak is a helye, de azok valószínűleg nem a gépesített dandárok lesznek. Egy valódi könnyű dandárban sokkal inkább! ;)
Én viszont nagyon is el tudnák képzelni egy 105milis önjáró lövegpárt a zl tüzérségbe integrálva.Kb ilyen formán,mondjuk Mbombe 6 alvázon :cool:
sh5-image07.jpg
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 498
72 478
113
Vajon ha most fogná a HM és összeszedné az összes hadiparkban található T34-85, T55, T72, BMP1, Grad és társait, felújíttatná, milyen szép kis haderőnk lenne már!

2017-ben az ENSZ-nek küldött önbevallás szerint honvédségi tulajdonban már nincs T-34, T-55, BMP-1, BM-21.
T-72-ből is csak 75. 2017 januárja óta nem küldtünk nekik jelentést, így lehet hogy már ennyi sincs.
Ha jól emlékszem, 1996-ban azt mondták, hogy a 100 db fehérorosz T-72-essel a T-55-ösöket váltottuk, akkor lettek kivonva. Az utolsó 9 db T-55-öst 2013-ban adta el a HM.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 771
30 539
113
...és a többi Bla-bla-bla...

Egyre több ilyen szintű hozzászólásod van.
Fórumos szakmai fejlődésed üteme figyelemre méltó, csak az iránya (vissza-...) kicsit zavaró, de technikailag kezelhető:
raw


=> Ignore







De inkább a lényegre térve:



A némi hivatalos hátszelet élvező optimista vélemények ellenére a Te állapot-leírásod közelebb áll a szomorú valósághoz, mint a másik félé.
Ez a helyzetértékelés nyugodtan kiegészíthető a történelmi tapasztalatok alapján azzal, hogy --"szokásos szövetségesünkön" kívül-- a további féltucatnyi Trianoni örökösből legalább egy aktív közreműködő és a többi szomszéd passzív (ellenünk-)támogatása lesz a reálisan a várható konfliktushelyzet.
Ebből a Trianonnal létrehozott geopolitikai helyzetből kellene egy reális politikai vezetésnek kiindulni.
Nem véletlenül merült föl a közelmúltban az Izraeli geopolitikai párhuzam és több jelentős javasolt, szervezeti és működési elem átvétele honosítás után.

Másodikvonalas, jelentős technikai eszköz-tartalék nélkül egy kis méretű, "profi" hadseregnek semmilyen érdekérvényesítő képessége nincs ilyen erőegyensúly(-talanság) esetén, hanem csak az erőforrások elpocsékolása. Ez kiemelten vonatkozik az emberi, szakmai, társadalmi háttérre is!
Ezt román részről pont a napokban kiértékelték és alig burkoltan a jelenlegi (publikus) formájában jelentéktelennek nevezték!
(Ez a szomorú valóság! Ehhez hozzáteszem, hogy jelenlegi anyagi lehetőségeink --kis irányváltással-- sokkal hamarabb megváltoztathatják ezt az előnytelen helyzetet, mint azt ellenfeleink hinnék!)

Remélem ebben tévednek, mert többünk érdeklődve várja az eddig nem elköltött és nem megnevezett összegek célját.
Remélem, hogy az amerikai érdekek és Európa tervezett áldozati szerepének felismerése után a rózsaszín Európa-jövőkép díszszemle hadseregéből sikerül a reális érdekérvénysítő politizálást támogató(méretű) haderő irányába elmozdulni!

Szíjjártó tiszteletre méltó, iszonyú munkája --a magyar érdekek képviselet terén-- enélkül a háttér-támogatás nélkül --már most is láthatóan-- semmi figyelembe vételre nem kerül Román, Ukrán (és most már mintha) Szlovák részről sem.
Rendszeresen vesztesen jövünk ki olyan helyzetekből, ahol háttét-tárgyalások, háttér-alkuk során dőlnek el fontos kérdések


Nem az a baj ha változtatunk a megváltozott körülmények miatt, és akár ki is használjuk előnyünkre ( !!! ), hanem ha görcsösen ragaszkodunk egy korábbi --sajnos idejétmúlt-- állásponthoz.



Még egy figyelemre méltó dolog:
Furcsa módon a Z2026-t jelenlegi (optimista Eu-jövőkép alapján létrehozott) formáját nem is érik igazán komoly ellenzéki támadások! ...a "szokásos" ellenzéki szinten kívül! :eek::eek::eek:

U.i: ...nekem ez egy ideje "zavaró" is. Amit ugyanis nem támadnak, az nekik jó és M-o.-nak rossz "szokott" lenni. "Érdekes" momentuma ez az ellenzéki magatartásnak, de jelentős kérdésekben bő tíz éve "nem tévesztettek"! Ezt az "érdekességet" döntéshozóknak is figyelmébe ajánlanám!!!
Bár sokmindenben egyetértünk,de én másképpen gondolom megoldani a problémát.Szerintem a manővererőkben nincs helye gyengén képzett tartalékosoknak.És bár ha az új hk árának 30-40%áért fel lehetne koppintani a Lynx alkatrészbázisán a T72eket,azt megcsinálnám,de nem szereznék be újabb példányokat.És nem tartalékba osztanám őket,hanem a Lynxek mellé,hivatásos/szerződéses legénységgel.A "másodvonalas",tartalékos/területvédelmi erőt svájci mintára külön szervezetben hoznám létre,milicia rendszerben.
Ezt román részről pont a napokban kiértékelték és alig burkoltan a jelenlegi (publikus) formájában jelentéktelennek nevezték!
Ezt bővebben?Hol olvastál ilen oláh elemzést?
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 816
117 968
113
2017-ben az ENSZ-nek küldött önbevallás szerint honvédségi tulajdonban már nincs T-34, T-55, BMP-1, BM-21.
T-72-ből is csak 75. 2017 januárja óta nem küldtük nekik jelentést, így lehet hogy már ennyi sincs.
Ha jól emlékszem, 1996-ban azt mondták, hogy a 100 db fehérorosz T-72-essel a T-55-ösöket váltottuk, akkor lettek kivonva. Az utolsó 9 db T-55-öst 2013-ban adta el a HM.
A hadtörténeti múzeumnak van egy faszrakat mindkettőből. De még t34 is.

Mentem is vele.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 498
72 478
113
T-34 harckocsiból sok lehet az országban, lévén mindenfelé, ahol igény volt rá, az átkosban felszabadulási emlékművet csináltak belőle.


Nemesnedvesen kívül még van Nagyatád, Nagykanizsa, Kecel, Tapolca, Tata, Hortobágy és a Hadtörténeti Múzeum előtt volt egy (amit elvittek felújítani) és van még nekik 2-3, amit vinni szoktak kiállítani. Valamelyik még működik is. Hol tudtok még T-34-est?
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 417
23 609
113
2017-ben az ENSZ-nek küldött önbevallás szerint honvédségi tulajdonban már nincs T-34, T-55, BMP-1, BM-21.
T-72-ből is csak 75. 2017 januárja óta nem küldtünk nekik jelentést, így lehet hogy már ennyi sincs.
Ha jól emlékszem, 1996-ban azt mondták, hogy a 100 db fehérorosz T-72-essel a T-55-ösöket váltottuk, akkor lettek kivonva. Az utolsó 9 db T-55-öst 2013-ban adta el a HM.
Hadipark az tudod hogy mi?
Ha nem, akkor segítek, múzeum, talán itthon a legnagyobb Kecelen van ami nyilvános.
Ott szerintem még scud és luna is van. Tényleg, így már lehet bm képességünk is!
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 674
32 303
113
Nemesnedvesen kívül még van Nagyatád, Nagykanizsa, Kecel, Tapolca, Tata, Hortobágy és a Hadtörténeti Múzeum előtt volt egy (amit elvittek felújítani) és van még nekik 2-3, amit vinni szoktak kiállítani. Valamelyik még működik is. Hol tudtok még T-34-est?
Egy csomo bezart laktanya udvaran /t34t55/
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 417
23 609
113
Jegyzem meg; a "gombokért" kifejezés kezd igazán nem pollkorrekté válni a fórumon.

Ugyanúgy egy kissebbség gúnyos megjelölésére szolgál, mint mondjuk.........öööö..........a svédek.
A gombokért az szállóige lett, olyan mint a kefír.
(Mivel új vagy: kfir, negan agymenése volt, amit most úgy néz ki az L39 kezd átvenni, mindenféle drón és egyébb konfigban)
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 683
13 345
113
Irónia ON:

A 44 "minden ellen is jó", és elég "csillagrombolónak" hány gomb is darabja?

...bakkeeeeeer, elfelejtettem, hogy díszszemlén hány sor jön ki belőle!

"Leonidas után szabadon": :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p ...


U.i: ...el ne felejtsetek fénymásolatot hordani róla magatoknál, mert 2026-30-ig kb. csak az véd.


Irónia OFF


@megazez , Ne múld felül Önmagad!
raw
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 498
72 478
113
Hadipark az tudod hogy mi?
Ha nem, akkor segítek, múzeum, talán itthon a legnagyobb Kecelen van ami nyilvános.
Ott szerintem még scud és luna is van. Tényleg, így már lehet bm képességünk is!
Mikor voltál legutóbb Kecelen? Én kb. fél éve. Az egy roncstemető. A repülőgépeket egy alapítvány tartja rendbe, amennyire tudja. A többi az megdöbbentő. De nem kell csodálkozni ezen, vagy 25 éve állnak ott a vasak. Persze a T-34/T-72 lehet hogy még így is be lehet indítani. De a múzeumi eszközöket nem kell hatástalanítani?
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány