A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113
Az ugye megvan,hogy ezek szállító helikopterek? Az "M" a nevükben még mindig nem azt jelenti,hogy az Airbus harci helikoptert csinált belőlük,vagy bárki annak gondolná/szeretné használni. A felfegyverezhetőség egy plusz képesség az alapfeladat ellátásán felül,ami a H145 esetében a szállítás és a kutató mentés( és itt jön be pluszban az 5db esetében a könnyű támogató szerep). De akkor ilyen alapon vonja ki a világ minden hadserege a szállító helikoptereket, szállító repülőket,tankereket,teherautókat,műszaki járműveket stb. mert nem lőnek?
mintha azt olvastam volna, nincs is olyan hogy M-145 legalábbis németeknél, erőt és eurót nem kimélve hivatalosan átnevezték MBB valamivé, ha jól emléxem.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 257
120 009
113
Ez azt jelentheti, hogy a német önjáró lövegekhez akkor modern eljárásokat alkalmazunk?
Ez a németországi képzés haszna?
@krisss ?
Igazából ez nem a németországi képzés haszna hanem a nyugati eljárásrend átvételéé ami elég régóta esedékes/folyamatban volt a német képzés az szakkiképzés adott eszközre.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 351
77 019
113
Normálisan páncélozott? A harci helikoptereknél a páncélzat annyit jelent,hogy egyes részek géppuskalövedékek ellen védettek,ennyi a páncélzat,ezek nem repülő tankok... Csak hát abban a korban amikor az utolsó buckalakó papucsos is manpaddal futkározik,hát... Nem azt mondom,hogy a harci helikopter halott,de,hogy a szerepe átalakul az biztos(drónokkal való együttmüködés,NLOS fegyverzet). Itt az egyik legegyértelműbb talán a felfegyverzett drónok előretörése,és egy hozzánk hasonló ország esetében talan ez a jarhatóbb út,és nem a dedikált harci helikopter.
Mármint nehéz-géppuska vagy akar gépágyú.
 

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113
Köszi a pontosítást!
Végre!
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 257
120 009
113
Szabó Tibi bácsi for president ő kb az egyetlen az igazán régi gárdából aki nem ült a babérjain hanem folyamatosan képezte magát és remélem, hogy tényleg megkapja még ezt a feladatot (vagy legalábbis bábáskodhat a megszületése felett) mielőtt nyugállományba vonul (vagy pedig még onnan kicsit besegít)
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 977
14 035
113
Döntsd el szépen, hogy akkor most olcsót szeretnél egyszerűen nagy tömegben jó gyorsan vagy mély modernizációt akár a régi torony komolyabb átalításával vagy új toronnyal, mert utóbbi se nem olcsó, se nem gyors se nem nagy tömegben elérhető.
81116010_2577697405805032_508903012681383936_n.jpg

Az általam javasolt "munka" valóban nem gyors.
De Ár/Érték arányban a legjobb, és nem ennek a fórumnak a témája!
Ez van!



5-10 éven belül kiderül kinek volt jobb javaslata.

Remélem Debrecenben meg tudjuk majd beszélni, jókedvűen, magyarul! :oops::oops::oops:




U.i: Kolozsvárra is elmegyek! :hadonaszos::hadonaszos::hadonaszos:

Most ezzel annak mondasz ellent, hogy gyorsan ad nagy harcértéket és darabszámot amit szoktál emlegetni.
(Mi lesz Debrecenben? )


Gyorsan a 100e$-os a szomszéd kohószökevényekhez képest ad nagy(obb) harcértéket.
Én viszont a Leo-hoz hasonlítom(tervezem közelíteni) a képességeit, amit védettségben és hír-/adat-közlésben egy modernizáció során kb. el is tud érni megfizethető áron.
A szenzoros dologban a hálózatos kapcsolat miatt nem kell megközelítenie a "csillagromboló" szintet, mert megkapja valós időben az adatokat a Leo-któl/drónoktól/egyébtől.
Ezen a szenzoros/(táv-)észlelés területen a reális Közép-Kelet-Európai valós igény 1-2(esetleg 3) km-es megbízható képesség Leo-csapattagként elég!

A ("magamnak" megálmodott) évi 30-60 felújítás pont beérik, mire a "szövetsége" kiaggódja/kinyalja magának a 100-150 Abrams-t.
Mert naivitás azt várni/hinni, hogy 2026-ig nem tesznek semmit!!! ...a maci-bajusz-rángatás veszélyre hívatkozva kapnak majd Egyiptomból DU-betét nélkülit.
...és a többi szomszéd is "fekete ló"(bármi történhet, és bármelyik verzió csak rontja az erő-egyensúlyt)!

Tisztán Leo-val, reális magyar lehetőséggel nem ellensúlyozható a Trianoni túlerő!
Német tankhoz német költségvetés kell(ene) !!!
Német tankhoz német ipari/karbantartói háttér kell(ene)!!!

Túl sok a kiépülő kizárólagos technikai függés egy szemmel láthatóan az összeomló társadalmi/technológiai rendszer felé!

A szerbek nem sokkal gyengébb minőségű képességet építenek sokkal jobb mennyiségi mutatóval, kiemelkedő technológiai önállósággal hozzánk képest!

Ilyen függőséggel a háttérben egy napokig tartó önvédelmi képesség lesz megteremtve!
Nulla az az 0 körüli magyar politikai mozgástérrel, az erősödő katonai fenyegetések/zsarolhatóságok fokozódása közben!
Politikai délibábokat nézegetve bő 10 milliárd € elégetése közben.


Szerintem!

Én módosítanám a Z2026-ot a megváltozott körülmények előnyeit kihasználva (mert lehet a változásból előnnyel is kijönni !!! ), a továbbiak folyamán kevésbé látványos, de sokkal jobban sérülés-állóbb, függetlenebb és rugalmasabban továbbfejleszthető, alkalmazható haderő irányába.

A korábbi és jelenlegi "semmi eszköz és állománytartalék" állapot helyett ezeket újjá kell építeni, hogy nekünk is legyen, úgy ahogy a szomszédok/Trianon-örökösöknek is --szinte mindnek-- jelentős (eszköz, állomány tartaléka) van.


Most még van rá pénz, van rá idő!
Ki kell venni a témából a (kül) politikai megfelelési kényszert!!!
 

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 561
7 006
113

Vót?
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 257
120 009
113
A korábbi és jelenlegi "semmi eszköz és állománytartalék" állapot helyett ezeket újjá kell építeni, hogy nekünk is legyen, úgy ahogy a szomszédok/Trianon-örökösöknek is --szinte mindnek-- jelentős (eszköz, állomány tartaléka) van.


A szerbek nem sokkal gyengébb minőségű képességet építenek sokkal jobb mennyiségi mutatóval, kiemelkedő technológiai önállósággal hozzánk képest!
Kb annyi van mint nekünk elrohadva egy telephely sarkában.

A második meg inkább a vicces, 3 generációval lemaradt elektronikai színvonallal.
 
  • Tetszik
Reactions: Chima3ra