Ez nekem a fent leirtak tukreben nagyon olcsonak tunik. Itt egy atlagos IT mernoki allas, korrekt gyakorlattal - Sr System vagy fejlesztomernok - siman $100k korul jar mar a hirdetesben is, maskulonben nem kepnak ra normalis jelentkezot.
Most a pandemic mindent felrugott, latok egy eros, 10-15% downward pusht az amployerek reszerol, de ez nem fog sokaig maradni, egyere tobb ember kell.
Ehhez kepest az a €90k ilyen speci mernoki munkaert szerintem alul van fizetve, plane, amikor ilyen niche a piaci szgemens, raadasul security clearance is kellhet stb.
Hat, ez sajnos szinte minden termelo agazatban most ut vissza...
Nagyjából ezek a bérek. Az átlag német mernök bruttó 60k-körül keres. Akik 90k körül vannak, az már vagy valami káder, vagy nagyon spéci tudású személy - nem sok olyem van, vagyis nagyjából tudod, hogy honnan tudsz embereket leakasztani.
Van kb. 5-6 cég a németeknél, ahol páncéllemeznek megfelelő minőségű anyagokat hegesztenek. Ahogy írod, ez valahol már security clearance kérdés valahol. Ahol óraadó vagyok, ott is előjött ez. Külföldiként ment a szöveg, hogy akkor én most hogyan oktathatok, vagy válaszolhatok mondjuk ilyen kérdésre, vagy mondjuk honnan tudok egyáltalán anyagokról nyilatkozni.
Onnan, hogy egyrészt ismerem az anyagokaz, kettő, ismerem a cégeket, ahol ilyen anyagit gyártanak, három, hogy ilyen anyagokból írtam diplomamunkát meg vagyok kb. X ilyen jellegű diplomamunka külső konzulense, plusz éveken át csináltam hegesztéstechnikát ilyen anyagokhoz. Ez egy kis piac.
Ezért is lesznek gondban rövidesen, mert az utánpótlást mindenki elaludta. Papírral rendelkező embert találsz, viszonylag sokat. Mondjuk a hegesztőmérnöki képzés 8600€ és 3 hónap, hétköznaponként, napi 8 óra, maks 4 vizsga. Ebből oktatom az anyagtudományt az egyik képzési helyen, van rá kb. 2 hetem.
Ebben le kell adni a komplett fémes anyagtudományt a biliacéltól a kiválásosan keményíthető, hőálló nikkel-ötvözetig, plusz alumínium, titán, magnézium, öntöttvas, vasúti sínek hegesztése, hőkezelés, anyagok hegeszthetősége, vas-szén állapotábra, tokkal-vonóval.
Van egy adott alaptanterv, ezt kell leadni, de az anyagot igyekszem mindig a résztvevők igényeihez igazítani, na ebből lett bajom a páncélok esetben, vagy ha Deutsche Banh-tól vannak, akkor jobban belemegyek a sínek hegesztésébe, gyártásába. Vannak néha autóiparból, ekkor több alumínium, több magnézium jön. Ha vegyiparos a többség, akkor a nyomástartóknál használt anyagokat jobban előveszem.
Az idő viszont kevés. Van, aki tanult anyagtudományt, van, aki nem. Van aki tanult anyagtudományt, de betont meg fát. Gyártásból kevesen jönnek. Mindig becsempészek 1-2 órát a hegesztési deformációkról, gyártási sajátosságokról, de ez kevés.
A nagy német piacon van kb. 2000.hegesztőmérnök, ebből kb. 1500 aktóv, ebből kb. 500 az autóiparban van, 300 az acélszerkezetben, 300 a vegyiparban, 250 valamilyen átvevő, a maradék meg az egyesi gépgyártásban. Ez egy 86 milliós ország.
Ahonnan tudsz valamit leakasztani, az az acélszerkezet, vegyipar és az egyedi gépgyártás, de mivel specializálódtak, így ez összesen kb. 50 ember, ennek a jelen feladat szempontjából érdekes hányada döntően 45 feletti, már letepedett német.
A cégnél 21 hegesztőmérnök van, 35 évemmel én vagyok a legfiatalabb, a többiek 45+ és egyre inkább íróasztal mögöttiek. De ez a tendencia nem csak a gyártásban van így, hanem a tervezésnél is.
Ez rövidesen vissza fog ütni szinte mindenhol