A magyar hadiipar napjainkban

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 866
35 246
113
MAN katonai üzletága?
az is zömében RM az nem hozna RM en kívüli partnert és a volumen is más.
hogy elérje az RM volumenét egy cég ahhoz egyértelműen több terméket kell nállunk gyártatnia.
A rakéták gyártása szerintem bővebn benne van a pakliba. és ez szükiti is a kört.

igazából a törököknek van mindenük is az eddig bejelentett vagy megszellőztetetten kívül amire szükségünk van.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 866
35 246
113
a közös török állami konzorcium.
jelen van 4x4 terén (jövöbe 2 féle típussal.) hazai gyártással. + ami nyilvános az hogy lessz török UAV amihez talán valamit gyártani fogunk.

De nincs rakétatüzérségünk és hozzá rakétánk. és olcsó eszközök is hiányoznak a palettáról. nem feltétlen harcjárművekre kell gondolni. (csomo tucatterméket használ a hadsereg is)
 

Koleszkaja

Well-Known Member
2020. szeptember 5.
1 947
7 715
113
Biztos vannak cégek amik azért megvárják az áprilist , mert még a Rheinmetal is szívhat nagyott amikor Májusban beállít egy Vadai és megparancsolja nekik hogy ne gyártsanak harci dolgokat mert az neki nem tetszik , viszont kénének új butorok szóval ez lesz a zalaegerszegi gyár új profilja , Lynx dolgozó asztal
 

fitom

Well-Known Member
2020. szeptember 30.
2 983
5 309
113
"Mondjuk arra, hogy különböző német és osztrák hadiipari vállatok mozgolódnak, mert nem érzik biztonságban a működésüket. Ebből a szempontból is meghatározó lehet a vasárnapi németországi választások végkimenetele."
Szóval új környezetet keresnek, de maradnának az EU-ban, mert ha máshová vinnék a tudásukat, ellopnák, de az uniós ipari kultúra keretei között nem.

Hogy érti, hogy nem érzik magukat biztonságban Németországban vagy Ausztriában?

Nézze, ha a hadiipari termékek exportengedélyeinek kiadása elhúzódik – ez már jelenleg is jellemző a német hatóságokra, ami egy más összetételű kormány felállásával biztosan nem fog rendeződni –, akkor, ha ezek a vállalatok nem is hagyják el Németországot, de az esetleges kapacitásbővítések kapcsán megfontolják a helyszínt. Meg lehet vizsgálni az osztrák hadiipar elfogadottságát Ausztriában. Egyáltalán nem erőteljes, holott az osztrák hadiipar jó. Hiába, az ottani egyetemek nem kooperálnak hadiipari cégekkel, ezért aztán ha ilyen kapcsolatot keresnek, vagy Magyarországra jönnek, vagy Svájcba, vagy kutatóintézetekkel lépnek partnerségre.
 

Rapesz

Well-Known Member
2021. május 9.
325
1 120
93
Biztos vannak cégek amik azért megvárják az áprilist , mert még a Rheinmetal is szívhat nagyott amikor Májusban beállít egy Vadai és megparancsolja nekik hogy ne gyártsanak harci dolgokat mert az neki nem tetszik , viszont kénének új butorok szóval ez lesz a zalaegerszegi gyár új profilja , Lynx dolgozó asztal
Belpolitika ON: Attól kíméljen meg bennünket a sors, hogy Vadai és csapata visszakerüljön a székbe... Belpolitika OFF
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 866
35 246
113
Na szóval török 4X4 2 típusba és UAV gyártás összeszzerelés (itt akár bővülhet is a portfolio loternig munitionnal.) ehhez vehetünk egy rakétalőszer gyártást. ez már komoly súly és technológia akár a sorozatvetők legyártása is !!! ez már nem hordozoplatform és lőszer gyártás lenne hanem hordozot fegyerzet gyártása magas kategoriába. légifegyverzet terén is egy összeszerelő vagy robbanó anyaggal feltöltés is benne van a pakliba atörökök légi fegyverzet terén számos olyat gyártanak amire szükségünk llenne... meg akár kiskaliberü fegyverek terén 70 mm es iráányított rakéták ami mind uav mint födi mind forgoszárnyasra integrálható de még kiképzőgépre is.

még légvédelem terén is bejátszhatnának kiegészítő légvédelem kapcsán. objektum lgvédelem. az AAA fegyverzet mellé. valami komolyabb pl hisar rendszerrel. vagy manpadsal.

Aknagyártás terén is tudnánk licensét venni tölllük és le is tudnánk gyártani felmerülő fölösleges kapacitások lekötésére tökéletes

és az elektronika, felderítő rendszerek érzékelők hétköznapi elektronika minden ami idetartozik. akár a tábori készletekig bezárólag. felszerelések gyártása gyártatása. esetleg összeszerelése. civil piacra is szánva.

és ezek egy jó része háborúban kiprobált termékek. még ha fiatalok is.

a törököt lenyomni nem tudnánk hadiipar terén 20 év mulva sem. de adhatnánk egymásnak eggyütmüködést és közösen nagyobb szelet jutna a tortából mindenkinek német magyar török.
 

laca

Well-Known Member
2013. november 6.
803
2 037
93
Minden latolgatástól függetlenül, a SAAB-nak is gondolni kell a jövőjére. Svéd(isztán)ország sajnos dél-afrikai úton jár, egy emberöltő alatt alapjaiban fognak megváltozni ezen országok társadalmai.
 
  • Szomorú
Reactions: Kim Philby

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 513
93 745
113
Kicsit szálazzuk szét, mert tartalmas cikk.

1. Rábát, Hungarocontrolt nem privatizálunk, hanem holdingba szervezünk.

2. NATO DIANA programjához csatlakozas. 3 szint. A lebonyolításért felelős diplomáciai főhadiszállást, a különböző koncepciók előremenetelét segítő akcelerátori feladatokat, valamint az egyes technológiák tesztelését lehetővé tevő környezetet valamelyik NATO-tagállamba telepítenék. Mindenre pályázunk, nyárig döntés.
Már meg is jött a NATO illetékes.


A NATO szövetséges államai civil együttműködésekre alapozva, kettős felhasználású termékek előállítására képes start-upok bevonzásával válaszolnának az innovatív és forradalmi technológiák területén jelentkező új kihívásokra. A tavaly meghirdetett DIANA kezdeményezésben egy regionális hivatalból, négy-öt innovációs központból és számos tesztközpontból álló hálózat épülhet ki Európában. A magyar felajánlások mindhárom szinten tartalmaznak hazai helyszíneket Budapesten és Zalaegerszegen – összegezte Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a David van Weellel, a NATO főtitkárhelyettesével folytatott csütörtöki megbeszélése fő témáját.
....
A TERVEK SZERINT ÉSZAK-AMERIKÁBAN ÉS EURÓPÁBAN IS LÉTREHOZNAK EGY-EGY ALAPVETŐEN KOORDINÁCIÓS SZEREPET BETÖLTŐ REGIONÁLIS KÖZPONTOT, AMELYEK MEGHATÁROZNÁK A DIANA ÉVES MUNKATERVÉT A TÉRSÉGEKBEN.
.... David van Weel főtitkárhelyettes személyesen tájékozódik a felajánlásokról, körútja során az elsők között kereste fel Magyarországot. Kétnapos programja részeként a miniszteri találkozó mellett meglátogatja az Európai Innovációs és Technológiai Intézet budapesti székhelyét és a ZalaZONE járműipari tesztpályát.

David van Weel a találkozón elmondta: „A DIANA egy ambiciózus kezdeményezés, amelyet a szövetséges állam- és kormányfők a tavalyi NATO-csúcstalálkozón indítottak el. A Szövetség technológiai előnyének megőrzése érdekében létrehozzuk a civil innovátorokkal való hatékony együttműködéshez szükséges mechanizmusokat. Látogatásom során lehetőségem nyílik megismerni a kiváló innovációs ökoszisztémát Magyarországon. Szeretnék köszönetet mondani a magyar kormánynak a DIANA erőteljes támogatásáért és a nagylelkű felajánlásokért, beleértve egy regionális irodát, tesztközpontokat és egy gyorsító telephelyet. A DIANA helyszíneivel kapcsolatos döntések az idei év során fognak megszületni.”
...
Magyarország már elkötelezte magát amellett is, hogy csatlakozik az előzetes koncepció szerint egymilliárd eurós tőkeösszeggel kockázati tőkealapként létrejövő NATO Innovációs Alaphoz. A sikeres hazai vállalatok gyarapodása a gazdasági növekedésben, munkahelyekben, adóbevételekben számszerűsíthető hasznokkal jár, az állam befektetőként kedvező feltételekkel juthatna a legkorszerűbb eszközökhöz és technológiákhoz.”
 

sisimoto

Well-Known Member
2020. február 1.
523
2 775
93
A román hírportálokon az oroszoktól való rettegésen, és az önnön maguk geopolitikai helyzetükből eredő fontosságuk ismételgetésén kívül még arról is szó esik, hogy mennyire ki vannak téve lőpor utánpótlás terén olyan szomszédos országoknak mint bulgária, vagy szerbia. Tudnillik szerintük, az oláh hadiipar rendelkezik minden tudással, és felszereléssel ahhoz hogy munició alapanyagait is gyárthassa, csak hát a politikai akarat hiányzik. Mi, hogy állunk most e téren? Azt tudni, hogy különböző típusú, és kaliberű munició gyártás van/lesz, csak az alapanyagot magunk elő tudjuk e állítani?
 
  • Hűha
Reactions: Kim Philby

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 628
8 260
113
A román hírportálokon az oroszoktól való rettegésen, és az önnön maguk geopolitikai helyzetükből eredő fontosságuk ismételgetésén kívül még arról is szó esik, hogy mennyire ki vannak téve lőpor utánpótlás terén olyan szomszédos országoknak mint bulgária, vagy szerbia. Tudnillik szerintük, az oláh hadiipar rendelkezik minden tudással, és felszereléssel ahhoz hogy munició alapanyagait is gyárthassa, csak hát a politikai akarat hiányzik. Mi, hogy állunk most e téren? Azt tudni, hogy különböző típusú, és kaliberű munició gyártás van/lesz, csak az alapanyagot magunk elő tudjuk e állítani?
Azt is gyártunk. Maróth úr lőpor ÉS lőszergyártásról beszélt mindig.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
39 708
76 722
113
Az alapító okirat aláírásával létrejött a Magyarországi Légiipari Klaszter, és megtartotta első ülését - közölte Innovációs és Technológiai Minisztérium.

"A szakmai összefogás alapvető célja az ágazati termelői, kutatás-fejlesztési és innovációs kapacitások növelése, a nemzetközi kapcsolatok erősítése. Az együttműködés fő mozgatórugója, hogy a magyar légiipart 2026-ig az európai középmezőnybe, majd az évtized végére a gyártást tekintve a kontinens vezető országai közé emeljük fel - emelte ki Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az aláírást követően Budapesten a közlemény szerint.

Az újonnan létrehozott klaszter a gazdasági szereplők érdekeinek képviselete mellett menedzserszervezetként megteremti a feltételeket az iparág fellendítéséhez szükséges források egyesítéséhez, a magas szintű tudományos háttér biztosításához. Az alakuló ülésen a szakmai testület kiemelt részterületekkel foglalkozó hat munkacsoportját is létrehozták, azok vezetőit is kiválasztották - írták.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter elmondta: "a felszálló ágban lévő magyar légiipar szoros egymásutánban szállítja a biztató eredményeket. Az Airbus beruházása köré országhatáron túlmutató jelentőségű gyártó- és tudásközpont húzható fel Békéscsaba és Gyula térségében. Innovatív hazai vállalkozások élénk nemzetközi érdeklődést kiváltó gépeket építenek például Jakabszálláson vagy a pécs-pogányi repülőtéren. Tavaly megalakítottuk a Drón Koalíciót, amelyben már több mint száz cég, szakmai és érdekképviseleti szervezet, tudományos és oktatási intézmény képviselteti magát. A legfrissebb fejleményként az állam többségi tulajdonrészt szerez a debreceni repteret üzemeltető társaságban. A nekirugaszkodás tehát már sikeres, a klaszter küldetése, hogy újabb magaslatok meghódításában támogassa a piaci szereplőket" - áll a közleményben."
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
39 708
76 722
113
Az alapító okirat aláírásával létrejött a Magyarországi Légiipari Klaszter, és megtartotta első ülését - közölte Innovációs és Technológiai Minisztérium.

"A szakmai összefogás alapvető célja az ágazati termelői, kutatás-fejlesztési és innovációs kapacitások növelése, a nemzetközi kapcsolatok erősítése. Az együttműködés fő mozgatórugója, hogy a magyar légiipart 2026-ig az európai középmezőnybe, majd az évtized végére a gyártást tekintve a kontinens vezető országai közé emeljük fel - emelte ki Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az aláírást követően Budapesten a közlemény szerint.

Az újonnan létrehozott klaszter a gazdasági szereplők érdekeinek képviselete mellett menedzserszervezetként megteremti a feltételeket az iparág fellendítéséhez szükséges források egyesítéséhez, a magas szintű tudományos háttér biztosításához. Az alakuló ülésen a szakmai testület kiemelt részterületekkel foglalkozó hat munkacsoportját is létrehozták, azok vezetőit is kiválasztották - írták.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter elmondta: "a felszálló ágban lévő magyar légiipar szoros egymásutánban szállítja a biztató eredményeket. Az Airbus beruházása köré országhatáron túlmutató jelentőségű gyártó- és tudásközpont húzható fel Békéscsaba és Gyula térségében. Innovatív hazai vállalkozások élénk nemzetközi érdeklődést kiváltó gépeket építenek például Jakabszálláson vagy a pécs-pogányi repülőtéren. Tavaly megalakítottuk a Drón Koalíciót, amelyben már több mint száz cég, szakmai és érdekképviseleti szervezet, tudományos és oktatási intézmény képviselteti magát. A legfrissebb fejleményként az állam többségi tulajdonrészt szerez a debreceni repteret üzemeltető társaságban. A nekirugaszkodás tehát már sikeres, a klaszter küldetése, hogy újabb magaslatok meghódításában támogassa a piaci szereplőket" - áll a közleményben."
Kicsit részletesebben ugyanerről Lepsényi István miniszteri biztostól...

 
  • Tetszik
Reactions: SilvioD

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
39 708
76 722
113
Valami beindult a Rotors & Cams Zrt-nél...

273201736_2137124889775374_5039045098721473771_n.jpg


"A Rotors & Cams Zrt. a hazai UAV rendszerek fejlesztésében kiemelkedő piaci szereplővé vált az elmúlt években. Ha műszaki területen dolgozol, érdekel a drónok tervezésének és működtetésének háttere, sikeres műszaki projektekben szereztél már tapasztalatot, és angolul is szeretsz a szakmádról beszélni, akkor téged keresünk.
Ha fejlesztőként dolgozol, és érdekel a robotika, a drónok világa, akkor téged keresünk szoftverfejlesztő, rendszerintegrátor pozícióba.
Feladatod lesz az UAV rendszerek tervezése és kivitelezése során a fedélzeti és földi rendszerek szoftvereinek fejlesztése, módosítása, új funkciók implementálása, gyors prototípus kódok készítése az elméleti koncepciók gyakorlati igazolásához, hibajavítások és szoftver tesztelési protokollok kidolgozása."

Projektmenedzser
Szoftverfejlesztő, rendszerintegrátor munkatárs
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
39 708
76 722
113

"Maróth Gáspár, Magyarország védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztosa az amerikai védelmi minisztérium beszerzésekért felelős miniszterhelyettesével, Gregory M. Kausnerrel tárgyalt Washington DC-ben. A kormánybiztos a találkozó után azt mondta: a tárgyalásokon egy olyan közös stratégia kialakításáról egyeztettek, melynek célja, hogy az iparfejlesztés segítségével ellensúlyozni lehessen a NATO szövetségi keretein belül az ágazat függőségét Kínától."