A Magyar Honvédség szerepe katasztrófahelyzetekben

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
22 154
36 292
113
Ismét olyan jól vizsgázott a területvédelem, hogy Győrből kellet a lérak ezred katonáinak Vasba menni a 83-as TZV helyett :(
a kalandkalaposok a képen valószínűleg tartalékosok. kitudja mekkora létszámmal vannak jelen de hogy aktív alakulat is küld embert és nem kizárolag a területvédelmisek tevékenykednek önállóan azzal semmi baj sincs.
itt inkább az a lényeg hogy a rakétaezred 50 főt küld (amibe valószínűleg a pk a pkh a híradós a teherautósofőrők rajparancsnokok szakasz parancsnokok vannak benne zömébe.) és nem 150 főt kellett kivezényelni. a fénykép 2 készítője is tartalékos.

• Tetszik
Reactions: honved and Loken

TribunusAlex

Well-Known Member
2021. június 21.
301
1 344
93
És ki védi most a légteret, ha a légvédelmi rakétaezred katonái zsákokat pakolnak Győr mellett a Rábánál... ;)
A kérdés inkább az, hogy a területvédelmi ezredek, akik helyben (minden vármegyében) rendelkeznek egy zászlóaljjal (Szombathelyen is) és a feladataik között hangsúlyozottan ott a katasztrófa megelőzési, elhárítási tevékenység is hol vannak?
Kezd olyan lenni az egész, mint az ADHU féle hírhedten sikeres tartalékos mozgósítás.

• Tetszik
Reactions: honved and Blitz97

TribunusAlex

Well-Known Member
2021. június 21.
301
1 344
93
a kalandkalaposok a képen valószínűleg tartalékosok. kitudja mekkora létszámmal vannak jelen de hogy aktív alakulat is küld embert és nem kizárolag a területvédelmisek tevékenykednek önállóan azzal semmi baj sincs.
itt inkább az a lényeg hogy a rakétaezred 50 főt küld (amibe valószínűleg a pk a pkh a híradós a teherautósofőrők rajparancsnokok szakasz parancsnokok vannak benne zömébe.) és nem 150 főt kellett kivezényelni. a fénykép 2 készítője is tartalékos.
A kalaposok is a léraktól vannak, csak van akinek van (már) kalapja, van, akinek még nem jutott (főleg az újoncoknak).

TribunusAlex

Well-Known Member
2021. június 21.
301
1 344
93
Az jó, hogy a fénykép készítője is tartalékos, mert akkor ezek szerint már kiértek tőlük is néhányan hétfőn még sehol sem voltak.

Loken

Well-Known Member
2016. november 24.
2 766
5 116
113
A kérdés inkább az, hogy a területvédelmi ezredek, akik helyben (minden vármegyében) rendelkeznek egy zászlóaljjal (Szombathelyen is) és a feladataik között hangsúlyozottan ott a katasztrófa megelőzési, elhárítási tevékenység is hol vannak?
Kezd olyan lenni az egész, mint az ADHU féle hírhedten sikeres tartalékos mozgósítás.
Azért mert akkor kiderülne, hogy csak papíron van meg a létszám...egyébként meg csak egy maroknyian vannak és épp azok sem érnek rá. ;)

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 387
19 782
113
Katonák erősítik a gátat a Rábán...

A katonák mellet, büntetésvégrehajtás feliratú pólós embereket is láttam. Gondolom a szombathelyi börtön kapuja is megnyílt így, aztán hoztak rabokat azonnal. Mondjuk ők a leggyorsabban mozgósítható élő erő. Manapság úgyis divat lett háborúban is a rabokhoz nyúlni, kedvezmény fejében katonáskodtatni őket. Na, itt csak gondolom, homokzsákot pakoltattak velük. Érdekes felhozatal volt mert a megyei kormányhivatal is küldött elvileg csapatot, saját dolgozóiból. A különféle megyék vízügyeseivel egyetemben. Plusz katasztrófavédelem. Illetve civil mentőcsapatot is láttam. Plusz helyi civilek szép számmal. Valamint a műv ház dolgozóitól, az idősotthoni dolgozókig, mindenkivel csináltatták, aki kéznél volt, a zsíros kenyeret, meg hasonlókat, a gáton "harcolók" számára. Szóval, volt itt kavalkád.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
42 184
81 049
113
Mivel éghajlatváltozás kicsit ezért elmondom a mai tapasztalataimat .

Van ugye ez a 200 hektáros erdőtűz Ostffyasszonyfa-Kenyeri térségében.
Namost ez ide légvonalban van kb 40-45 km. Koszegtol Lövőig mindenki érezte ma a füstöt és az égből hulló pernyet,szapirkat. A kőszegi hegyek felé elnézve azok ködben ültek Zsidany felett.
Először azt hittem a házunk ég olyan tömény fustszagot hozott a szél,aztán körbejártam az utcát ki az a hülye aki most eget de semmi, gondoltam tarló ég,de leesett hogy már nincs tarló és tűzoltók se szirenaznak. Aztán megnéztem a híreket...
Bónuszként ma leégett osztrakban Sopron után egy baxxott nagy lagerhaus ,tele építési anyagokkal,a hungarocell jól ég. Na az is durva volt.
Szóval faxan elhozta a szél 40-45km-re a pernyet .

Remélem tüzet is tud majd oltani, mert egyre többször lesz rá szükség. Ma, meg tegnap már nyugodtan dolgozhatott volna itt vas megyében az erdőtűzön. Ahogy dolgozattak volna a helikopterek is... Valyon miért nem jöttek oltani??? (A tüz amúgy meg mindíg ég, de már kontrolláltabban)

nani1980

Well-Known Member
2010. október 30.
735
2 091
93
Még mindig nem hallottam egy katonai helikoptert sem! Pedig valóban nagyon ég újra, és számítani is lehetett rá. ( KB 10km-re van most a tűz tölem). Nagy duma van, hogy kellenek a százmilliárdok a mindenre is jó technikára, de amire tényleg használni lehetne, azt kB le sem szarják. Így most kB ez látszik.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 898
72 865
113
Még mindig nem hallottam egy katonai helikoptert sem! Pedig valóban nagyon ég újra, és számítani is lehetett rá. ( KB 10km-re van most a tűz tölem). Nagy duma van, hogy kellenek a százmilliárdok a mindenre is jó technikára, de amire tényleg használni lehetne, azt kB le sem szarják. Így most kB ez látszik.
Érdekes hogy külföldre mennek a helikopterek oltani,meg itthon is gyakorolnak,meg ugye a repülési idő gyakorlatban is elszámolható,de valamiért itt nem láttunk egy gépet sem bambizni .
Valami oka van,pedig Pápára telepulhettek volna az talán harminc km légvonalban. Valami oka biztosan van hogy nem repülnek.
Egy csomó önkéntes tűzoltó egylet is ment ahogy hallottam váltani a hivatásosokat tegnap.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 898
72 865
113
Ja és slusszpoén hogy a gyakorlatilag közel lévő Pápa bázisról sem érkezett tudtommal segíteni tűzoltó brigád. A Honvédség gyakorlatilag semmit sem tett. Ráadásul van egy tartalék honvédségi reptér pont ott ahol a tűz van ,Kenyeriben még időszakosan használatban .

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
7 408
20 556
113
Érdekes hogy külföldre mennek a helikopterek oltani,meg itthon is gyakorolnak,meg ugye a repülési idő gyakorlatban is elszámolható,de valamiért itt nem láttunk egy gépet sem bambizni .
Valami oka van,pedig Pápára telepulhettek volna az talán harminc km légvonalban. Valami oka biztosan van hogy nem repülnek.
Egy csomó önkéntes tűzoltó egylet is ment ahogy hallottam váltani a hivatásosokat tegnap.
Ja és slusszpoén hogy a gyakorlatilag közel lévő Pápa bázisról sem érkezett tudtommal segíteni tűzoltó brigád. A Honvédség gyakorlatilag semmit sem tett. Ráadásul van egy tartalék honvédségi reptér pont ott ahol a tűz van ,Kenyeriben még időszakosan használatban .
Közben a korzózás a Flottilla kikötője felett helikopterrel megy azért, láttam/hallottam őket minden nap szinte a héten.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 898
72 865
113
Közben a korzózás a Flottilla kikötője felett helikopterrel megy azért, láttam/hallottam őket minden nap szinte a héten.
Érdekes dolgok ezek.
Az ember nem akar vadaskodni de érdekes ,nagyon érdekes...
Adott egy szokatlanul nagy kiterjedésű erdőtűz ami egy mg-i telepet és egy falut veszélyeztet. A szomszéd településen van egy honvédségi reptér kitelepüléshez adottan. 30km-re egy dedikált NATO reptér.A NATO reptérnek ugye van dedikált tűzoltó csapata is. Vízveteli lehetőség ha máshol nem akkor talán a Nicki mugatnal, pár kilométerre.
A visszaállítás a rendes hivatásos tűzoltóknak problémás ki a teruletre, civil lajtoskocsik viszik a vizet.
Ennek ellenére nem repültek helikopterek.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 137
130 346
113
Érdekes dolgok ezek.
Az ember nem akar vadaskodni de érdekes ,nagyon érdekes...
Adott egy szokatlanul nagy kiterjedésű erdőtűz ami egy mg-i telepet és egy falut veszélyeztet. A szomszéd településen van egy honvédségi reptér kitelepüléshez adottan. 30km-re egy dedikált NATO reptér.A NATO reptérnek ugye van dedikált tűzoltó csapata is. Vízveteli lehetőség ha máshol nem akkor talán a Nicki mugatnal, pár kilométerre.
A visszaállítás a rendes hivatásos tűzoltóknak problémás ki a teruletre, civil lajtoskocsik viszik a vizet.
Ennek ellenére nem repültek helikopterek.
Szerintem minden bambink kint van a balkànon...