1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A pénz világa

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - elimgarak által indítva @ 2015. július 1..

 1. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Mikor láttál felelős gazdálkodást a latin-amerikai államok többségében? Szerintem nem kell konteózni, ez simán a helyi tempó. Szarni a jövőre. Ameddig van pénz, addig király vagy, ha nincs, akkor IJ.
   
 2. ozymandias

  ozymandias Well-Known Member

  Persze. Ott ez így működik. Argentína ezt a körforgást járja úgy 3-5 évente. Brazília ugyanez pepitában. Évente hallom, hogy majd mekkora gazdasági robbanás lesz Brazíliában, az lesz a következő Kína.

  A venezuela-i bagázst valakik lélegeztetőgépen tartják, ez tény. Pár amcsi hedge-found veszi a venezuelai állampapírokat, mert annyira nevetségesen olcsó, hogy bármi pozitív történik, már nyernek rajta. Volt egy letörölt riport egy hedge-found manager-rel, ő mondta, hogy ha a pénzt a tuti svájci államkötvényekbe teszi, akkor 10 milliárd esetén -2%-ot kap, vagyis van rajta 200 millió biztos buktája, viszont 200 milliónyi venezuelai állampapíron már nem lehet bukni, ez már szinte értéktelen, ha bármilyen változás lesz, akkor a sokszorosát kapja...

  Ez a stratégia amúgy nem ismeretlen a tőzsdén. Vannak úgy mond "tail risk" esemény, amire lehet fogadni, vagy biztosítást kötni. Mivel az esélye alacsony, de a bekövetkezte komoly kárt okozhat, ezért ez "kiszámolódik" a rendszerből. Eklatáns példa rá, amikor borult a bili 2008-ban. Nevetségesen alacsony árazáson ment a másodlagos piacon a CDO-k CDS-e. A CDS-t meg nem tudta fizetni se az AiG-se a többi biztosító. Ki gondolta volna, hogy egy AiG kaliberű cég nem tud fizetni, vagy a jelzálogpiac bedől? Ezeknek a "fogadásoknak" az ára bagó pénz volt, sőt, valahol úgy dobták utánad, csak vidd...

  Valakik milliárdokat kerestek ezzel 2009-ben.

  És ez újra meg fog ismétlődni.
   
  Bleroka likes this.
 3. Loken

  Loken Well-Known Member

  fip7 and svajcibeka like this.
 4. Luthero

  Luthero Well-Known Member

  Hazavitte 100 tonna aranyát Nagy-Britanniából Lengyelország

  Lengyelország, a többi kelet-európai és balkáni országhoz hasonlóan őrült ütemben növelte az elmúlt két évben az aranytartalékát. Hétfőn pedig bejelentették, hogy 100 tonna aranyat a Bank of England trezorjaiból Lengyelországba szállítottak.

   
  fip7, vilmoci, Loken and 2 others like this.
 5. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Szerinted a görög nemzetgazdaságnak jó a szerkezete? Csak egy adat: 2009-ben védelmi kiadásaik a GDP 3,2%- volt.
  A felelőtlen gazdaságpolitika oly hosszan folyt ott náluk, hogy örülhetnek, hogy volt aki legalább megmentette őket a csődtől. Nem biztos, hogy ha drachmájuk van, akkor ennyivel megússzák...
  Így legalább lehetett a németekre haragudni!
  Tessék megnézni Argentínát, van nekik jóféle saját pénzük. ;)
   
  Kurfürst and mindenen kívül like this.
 6. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  A sajat penz a szabalyzas miatt fontos...
  Ha eurora valtanank nem a magyar allamgazdasag szempontja szerint szabalyoznak az euro arfolyamot./korigalnak!. Hanem a nemet francia gazdasagot tekimtve.
  Ameddig a mi gazdadagunk es a nemet francia fel vagy le!eno agba van semmi gondunk nem lenne ebbol. De ha elteres mutatkozna a nemet emelkedik mi lejtmenetbe lennennk utanna nagyon hamar zuhannank vagy ha a nemetfrancia lejtmenetbe lenne mi emelkednenk az gatat szabna az emelkedesunknek es stagnalasba vezetne... /ez olyan mint a kozos konyhan lennel a szomszeddal es o fozne. Ameddig minden super semmi gond de ha a szomszedod elkezd fogyozni te meg epp egy betegsegbo epulnel fel es csak bulburt enne bulburral neked az nagyon nem lenne jo.
   
 7. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  A görögök gyakorlatilag úgy szabadultak föl az oszmán elnyomás alól, hogy a londoni bankároktól kaptak egy visszafizethetetlen kölcsönt. Nem véletlen, hogy 70 évente államcsőd van náluk. Sokat "köszönhetnek" az angoloknak.
   
  svajcibeka and Kurfürst like this.
 8. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ha egy 150+ éves kölcsön miatt megy csődbe egy állam, akkor ott baj van. A két állításod a között semmiféle összefüggés nincs szerintem.
   
  Bleroka likes this.
 9. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  A magyar urak is eljátszottak kártyán iszonyat mennyiségű földet. Azt is már vagy 150 éve kezdődött, ez is egyik következménye volt 1920-ban trianonnak, és ma is szívjuk, pedig volt egy szocializmus közbe ami nullázta az adósságokat, amit utána szépen visszatermelt, még többet is.
  Mert ugye magyar nem akarta visszafizetni, a román meg cseh örömmel vállalta és megegyezett az angolokkal és franciákkal, (majd nem fizette ki).
   
 10. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Szerinted csak egyszer húzták cumira őket? A krími háborúba is szarrá adósították őket a legszebb, hogy angol érdekek miatt :)

   
 11. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ne haragudj, de pontosan erről beszélek. Mi frász köze van egy 180 és 150 éves hitelnek annak, hogy ma 2019-ben mi van?
  Úgy, hogy előtte évtizedekig tartották, de nem javítottak az adósság szerkezetükön...? Basszus azért az előre mutogatásnak is vannak határa. Ez kb. olyan, mintha a ma valaki a lakáshitelét a reformkorra akarná kenni.

  Komolyan mondom, hogy leolvadt az agyam. Ez pont olyan, mint ami itthon megy. Mindenkire mutogatnak, hol Soros, hol Szauron hol faszomtuddja ki a hibás, de hogy saját vezetőink és polgárok és intézmények basznak el valamit, ja az nem lehet....

  Bocsánat, de saját hülyesége ellen sajnos nem lehet megvédeni mindenkit, de akkor másra sem kéne mindig mutogatni. Egy ponton túl irritáló.

  Senki nem mondta, hogy kötelező olimpiát rendezni és amolyan jó szokás szerint túlárazni/szétlopni, stb.
   
  Bleroka likes this.
 12. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  Felosztó - kirovó rendszer alapok

   
 13. ozymandias

  ozymandias Well-Known Member

  Plusz a göröknél ment a gulyáskommunizmus. Annyira betegesen féltek egy jobbos junta visszatérésétől, hogy durva pénzszórásba kezdtek. A 80-as években vezették be az általános oktatást, egészségügyet, nyugdíjat, ami Nyugat-Európában akkor már évtizedek óta meg volt. Ez megdobta a kiadási oldalt. Ugyanezzel egy időben viszont beléptek az Európai Közösségekbe (ez az EU elődje), ahol a még gyerekcipőben járó görög ipart egyszerűen letarolt a nyugati versenytárs. A nagy számban megszűnő vállalkozások miatt drasztikusan csökkentek az adóbevételek. Persze, ilyenkor adót kellett volna emelni vagy megfogni a szociális kiadásokat, de a gazdasági elit ezt már nem engedte, bekussoltatták a politikai "elitet", a görög médiát, aminek következtében nem vezették be a vagyonadókat, a vastag suska meg ciprusi és brit offshore-számlán parkolt. Ahogy az lenni szokott ilyenkor, a kiadási oldal vs bevételi oldal elég durván festett..

  A görögök 35 év munkaviszony után mehetnek el nyugdíjba, (németek jelenleg csak 45 év után kapnak teljes nyugdíjat. Korábban elmehetsz nyugdíjba, de ekkor visszaszámolják az aktív éveidet és annyivel csökkentik a nyugdíjadat...) ekkor az átlagbér 70-80 százalékára rúgó nyugdíjat kapják (németek 42-46 százalékot kapnak). A nyugdíjplafon is magasabb a görögöknél, 2538 euró, (a németeknél 2200 euró, de ebből folyamatos balhé van, ha prompt nem a világot/migránsékat kell megmenteni).A "sluszpoén", hogy a görögök ezt a suskát évente 14 alkalommal kapják meg... Nem véletlen volt a nyugdíjrendszer ennyire komoly súllyal az IMF/EU/magánbefektetős trojka ülésein előhozva. A GDP 16-20% ment nyugdíjra..

  Sokan amúgy azt csinálják, hogy korán mentek magas nyugdíjjal, majd leléptek - (kibaszott szomszédaim) és Németországban kapja a szociális támogatást meg a munkanélküli segélyt, otthonról meg a nyugdíjat..

  De a görög kitérő után a mondandóm valódi lényege az, hogy a hitel önmagában nem káros.

  Amikor a bili kezdett kiborulni - úgy 2009-ben, akkor 120% környékén álltak. Hogy ez gond-e? Attól függ. Az olaszoknak nagyobb abszolút és nagyobb százalékos adósságuk volt. Lett komoly bukta? Nem. Az olasz ipar vs görög ipar nagyon nem egy kategória. Van cash-flow (gonosz vagyok: van még nagy csomó swap-opció francia meg német kötvényre, vagyis, ha bukik az olasz kötvény egy válság során, akkor az olasz eszközökben parkoltatott német/francia lóvé szintén bukik. Ezért volt olyan hangos az olasz euró-eldobás, mert ha visszavezeti a lírát, akkor elinflálja az államadósságát - igaz, így a nyugdíjmegtakarítást is, de még mindig jobban jár, mintha kifelé tartozna felbőszített befektetőknek, és a líra-euró átváltáson megint buknának a francai/német kötvénytulajdonosok. Ez mondjuk az atombomba, de azt is bevetették már..), plusz magállam. Ezért ott nem gond. Ha az olaszok buknának, gazdasági botrány, a görögök "csupán" bizalmi válság.

  (a németek amúgy azért voltak ennyire segítőkészek, mert amikor 2006-7-között kezdett billegni a sámli a görögök alatt, akkor a görög jegybank durván kamatot emelt. A német nagybankok/nyugdíjalapok meg kurva sok pénzből bevásároltak a görög eszközökből. A Mutti meg akart menteni mindenkit (Schäulbe amúgy ki akarta szórni az egész bandát az eurózónából - teljesen jogosan), szóval pénzt tolt a rendszerbe és akkor hátradőlt, hogy minden fasza. Aztán 2015-ben jött az újabb válság. Hiába erőltették a megszorításokat a görögökre, nem működött, mert fos az ipari szerkezet, az emberek meg leléptek Németországba. Kettős negatív spirál.

  A fenti történetet az államadósságra fogni kifejezetten hülyeség.


  Szingapúr GDP arányos államadóssága úgy 120%
  Japáné jócskán 220% felett. A japán gondok nem az államadósság miatt vannak, hanem struktúrális gondok miatt, a defláció komoly szopórollerre ültette őket. Az Abenomics nem működik, plusz öregszenek el, a kínai dömping ellen meg nehéz.

  A görög államadósság is főként a megszorítások miatt lett végül majd 200%... Kellett az olimpia, meg kell a 6. vagy 7. legnagyobb haderő a világon.
   
 14. Anti

  Anti Well-Known Member

  Elég az a 31 tonna vagy szerintetek veszünk még?
   
 15. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  2 az egyben. Vegyünk árány leopárdot :) Drága is, lő is és az arabok instant ráalkudnak :)
   
  Luthero and arbalest like this.
 16. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

 17. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Év végi habzsi-dőzsi
  A KORMÁNY KÉT NAP ALATT ÖSSZESEN 162,6 MILLIÁRD FORINTOT KÖLTÖTT EL AZ IDEI KÖLTSÉGVETÉSBŐL.
  És valszeg még nincs vége!!
  https://www.portfolio.hu/gazdasag/2...ev-vegi-penzkoltesbe-kezdett-a-kormany-411159
  • Egyszeri év végi juttatás a fegyveres testületek tagjainak: 49 milliárd forint.
  • Határon túli célok: 14 milliárd forint.
  • Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány támogatás, felújítás: 12 milliárd forint.
  • Egyházaknak nyújtott többlettámogatás: 4,5 milliárd forint.
  • Klubok, egyesületek, szövetségek: 2,5 milliárd forint.
  • 36,6 milliárd forint pluszpénz ment az egészségügyi ellátórendszerbe (ez nem a tartozások kiegyenlítése, mert a 42 milliárd forintos összeget 2020-ban rendezi a kormány)
  • 44 milliárd forintot kapott a Miniszterelnöki kormányiroda egyéb működési célokra.
   
  fip7 likes this.
 18. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  44 Mrd forint a Miniszterelnöki kormányirodának.... Ezt meg kellene zenésíteni!
   
  ladagrant and KoviUbi like this.
 19. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Ebből akár még csillagromboló is lehet. Az usa drogpénzekből meg hamis usdből fedezi azt amire mi 44mrd adóforintot fordítottunk.
  Nem látok kisvasutat. Mit zenésítesz? Tudsz valami bárd? :)
   
 20. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Last edited: 2019. december 30.

Ezen oldal megosztása