A pénz világa

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
27 215
96 161
113
Persze ez átlag. De jó indikátor a reálbérnövekedésnek a kiskereskedelmi forgalom növekedése is. Illetve a legnagyobb infláció gerjesztő hatása mindig a béremelkedésnek van.

Cafeteria van, volt adómentes szolgáltatása is, de aki nem fér hozzá más sztori. Illetve nálunk a cafeteria jórészét beleépítették az alapbérbe. Ott meg akinek van sok kölke, szinte adómentesen kiveszi...

Szal nem mkit egyenlően érint. Illetve pszichológiailag egy áremelkedést az átlag mindig magasabbank érez, mint az emelkedés mértéke. A béreknél ez fordítva van. A rezsibefagyasztás van már vagy 6 éve. Értelemszerűn ezt ma már mki természetesnek veszi, pedig az inflációt lefelé húzza. Ugyanúgy a covid alatti áfa kedvezmények vagy ingyenes net. Tehát ha te ezekből egyénileg kimaradsz, minden hatványozotabban érint.

M

molnibalage

Guest
Persze ez átlag. De jó indikátor a reálbérnövekedésnek a kiskereskedelmi forgalom növekedése is. Illetve a legnagyobb infláció gerjesztő hatása mindig a béremelkedésnek van.

Cafeteria van, volt adómentes szolgáltatása is, de aki nem fér hozzá más sztori. Illetve nálunk a cafeteria jórészét beleépítették az alapbérbe. Ott meg akinek van sok kölke, szinte adómentesen kiveszi...

Szal nem mkit egyenlően érint. Illetve pszichológiailag egy áremelkedést az átlag mindig magasabbank érez, mint az emelkedés mértéke. A béreknél ez fordítva van. A rezsibefagyasztás van már vagy 6 éve. Értelemszerűn ezt ma már mki természetesnek veszi, pedig az inflációt lefelé húzza. Ugyanúgy a covid alatti áfa kedvezmények vagy ingyenes net. Tehát ha te ezekből egyénileg kimaradsz, minden hatványozotabban érint.
Ez nem pszihológia. Forintra vezetem a kiadásaimat 5,5 éve...
Ezt úgy hívják matematika és realitás.

T

Törölt tag 008

Guest
2013 óta a számszerű bérem nőtt picit többet mint a diagramon levő érték .....
Pont ugyanezt éreztem én is. Aztán összeszedtem magam és váltottam. Az, hogy kérdés nélkül adtak majnem 50%al több pénzt arcon vágott! Amikor óvatosan rákérdeztem, hogy is számolnak azt mondták, piaci árat kell adniuk, mert nagy a verseny.
Rohadjak meg, nem vitatkoztam velük :D

Szóval igen, iszonyatosat mentek föl a bérek, csak a régi alkalmazottaknak nem emelnek csak ilyen épp hogy infláció fölött.

M

molnibalage

Guest
Remélem jól idézem a klasszik molni-s idézetet: egyelemes példából interpolálsz a végtelenbe.

(Egyébként mostanában nem szoktad elsütni -vagy csak nem látom?)
Éreztem, hogy jön ez...

De akkor magyarázzad már meg, hogy a lakhatási költséget kivonva - amit hogy, mert vagy bérelni vagy építkezni kell - hogy a faszba jön ez ki?
Amikor 2013 óta gyak. minden általam gyakran használt dolog alsó hangon 25-50 vagy akár 100%-kal (!) drágább ÉS elvették a cafeteria adómentességét?

Ki ne találd már, hogy átlagosan 3-szorosára nőtt nettó bér, mert akkor elröhögöm magam.
Mert úgy jönne ki a diagramban a matek.

• Én igen kis lábon élek és tényleg csak alapvető dolgokra és kb. "üljünk be inni és enni" dolgokra és némi kirándulásra költök.
  • 2015/16 óta már játékokat se nagyon veszek.
  • 2017 óta nem repültem, 2018 óta nem nyaraltam külföldön. És látom mennyivel került többe minden.
  • Szoftver, bringa, kaja, szolgáltatás, egyre megy. Orvos, bringaszerviz, fodrász, szaki árakik 5-10 év alatt 100-300%-kal nőttek. 2010-ben 8-10k volt egy magánorvos vizit. Ma 20k alatt nincs ortopéd, fogász vagy semmi ilyen.
És akkor van pofája valakinek betenni ezt a diagramot.
És van olyan, aki el is hiszi.
Na ez a kemény.

LOL

Ha arányaiban nézem a lakhatást, ami messze a legnagyobb tétel az 2012/13 óta 100%-kal nőtt meg.
Akkor egy 2 szobás lakás bérlése 80k HUF volt Sasadon. Ez most úgy 150k.
A vétel is ennyivel drágább.

Persze én is ki tudok találni olyan balfasz fogyasztói kosár számítást, ami kihozza a fenti hülyeséget hihetőre.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
27 215
96 161
113
Remélem jól idézem a klasszik molni-s idézetet: egyelemes példából interpolálsz a végtelenbe.

(Egyébként mostanában nem szoktad elsütni -vagy csak nem látom?)
Nah most én megnéztem. 2002 és 2010 között megduplázódott a bérem. 2010-ről és 2021-re három és félszeresére nőtt. Volt 4,5 év az elmúlt 10 évben, amikor ideiglenesen hatszorosa volt a bérem a 2010esnek. Azóta a 2/3-ára csökkent, minden relatív. Nem panaszkodok, általában szerencsém volt.

De ezekből jön ki a fenti átlag.

T

Törölt tag 4082

Guest
akkor a statisztikába se kerül bele?
Nem igazán. Ahogy a kényszervállalkozók, és az 5 főnél kisebb cégek se.
De a legnagyobb baj ezzel, hogy ha megvizsgálod átlag alatt keres.
Ugye ezek nem 8 órás, hanem inkább (terület függő) 14-16 órás munkák. Pl.: sokszor hallom, h nyáron a balcsinál simán meg lehet kapni havi 5-600 kt kézbe. Csak ezt napi 14 órával 7/7ben. Na most, ha a műszakpótlékokat, és a túlórákat nem nézem, ez egy 250 Ks nettó. Igazából amúgy kevesebb. Nekem volt egy nagyon húzós hónapom, akkor gyak ketten maradtunk influenza/betervezett műtét/szallagszakadás miatt a laborra. Akkor 225 volt nettóban az alapbérem. Az hogy egy hónapon keresztül két műszakot vittünk azt hozta, hogy pótlékokkal, túlórákkal lazán megkaptam a 650 kilót. Ezek után kell nézni azt a napi 25kt.

• Hűha
Reactions: Miskolci Ogre

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
11 602
34 397
113
Ez nem pszihológia. Forintra vezetem a kiadásaimat 5,5 éve...
Ezt úgy hívják matematika és realitás.
Én még kölcsönt is folyósítok önmagamnak! :hadonaszos: De az asszonynak már olyan sokkal tartozom, hogy hó elején odaadom neki a fizetésemet.;) Ezért kell kölcsönt felvennem....a malacperselyből...:rolleyes:

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 632
31 643
113
Éreztem, hogy jön ez...

De akkor magyarázzad már meg
Magas labda volt és egyik kedvenc molnibalage idézetem, meg persze a másik az "almát körtével".
Dehogy fogom részletesen megmagyarázni -több okból se. Nem kell litániát csapni azért mert azzal reagáltam az érvelésedre, amivel Te szoktál. Pláne, hogy utána megint magadból indulsz ki.

De lehet játszani ilyen egy elemes példákból, de az a helyzet, hogy itt dőzsölsz, és közben panaszkodsz. :p :D

Nekem kilenc év alatt kb. talán valamivel több mint kétszeresére nőtt a fizetésem, pedig nem is versenyszféra, nem is piacképes; nem váltottam munkát és munkahelyet. Simán el tudom képzelni, hogy sok szakmában, illetve sokaknak; főleg ami piacképes háromszorosára nőtt a fizetés az elmúlt 10 évben, főleg ha figyelembe vesszük, hogy a családosoknak jobb lett az adózási feltétele. Persze, mind e mellett minden sokat drágult is.

más__
Érdekes összehasonlítás:

Miskolci Ogre

Well-Known Member
2019. december 21.
7 496
25 741
113
Természetesen teljesen feketén, és a mostani élősködését majd később fizeti meg a társadalom
Ez nem teljesen így van ! Minimálbérre bejelentve !

De itt most nem ez a lényeg hanem az , hogy hiába a tengernyi ész , a sok 100 oldalas tanulmány , az elemi , a közép és felsőfokú matematika és fizika kiemelkedő ismerete ha valakinek nincs annyi gógyija , hogy a mai világban jól eladja magát !

Vagy csak kényelmes a homeoffice és még nem fáj annyira a pénz szűke , hogy lépjen az Úr ?

k-na-1.jpg

M

molnibalage

Guest
Magas labda volt és egyik kedvenc molnibalage idézetem, meg persze a másik az "almát körtével".
Dehogy fogom részletesen megmagyarázni -több okból se. Nem kell litániát csapni azért mert azzal reagáltam az érvelésedre, amivel Te szoktál. Pláne, hogy utána megint magadból indulsz ki.

De lehet játszani ilyen egy elemes példákból, de az a helyzet, hogy itt dőzsölsz, és közben panaszkodsz. :p :D

Nekem kilenc év alatt kb. talán valamivel több mint kétszeresére nőtt a fizetésem, pedig nem is versenyszféra, nem is piacképes; nem váltottam munkát és munkahelyet. Simán el tudom képzelni, hogy sok szakmában, illetve sokaknak; főleg ami piacképes háromszorosára nőtt a fizetés az elmúlt 10 évben, főleg ha figyelembe vesszük, hogy a családosoknak jobb lett az adózási feltétele. Persze, mind e mellett minden sokat drágult is.

más__
Érdekes összehasonlítás:
És ez csak az élelmiszer. És aki ugye eleve kevesebbet keres nettóban, annak a % is kevesebb.
Annak, aki 200-250 nettót keresett 5 éve (átlag) annak a fizetése emelkedése még %-os arányban is alig tart lépés minden más drágulásával.

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 934
13 546
113
2013 óta a számszerű bérem nőtt picit többet mint a diagramon levő érték úgy, hogy ahhoz céget is váltottam, mert enélkül a büdös életben nem jött volna össze. Csak azóta mennyivel lett drágább gyakorlatilag minden?
  • Még az is ami belföldi áru és főleg szolgáltatás a bérek miatt?
  • Az, hogy pusztán az élelmiszerek mennyivel lettek drágábbak?
  • Az, hogy a bezuhant EUR/HUF árfolyam miatt mennyivel drágább minden más persze azt se firtassuk ugye?
  • Vagy a lakhatás...?
Az egyetlen dolog, amit használok kisebb-nagyobb rendszerességgel és nem drágább a BKV...
A bringa átlagos nagygenerálom ára 5 év alatt majdnem a duplája lett...
A fodrászom 3 év alatt 30%-kal lett drágább.
A napi kaja költség / fő is cirka 20-25%-kal több alsó hangon.

Ezek szerint rezsit egyáltalán nem fizetsz. Az például 2013 óta számottevően csökkent. De adott internetes sávszélesség, vagy adott mennyiségű mobil adatforgalom ára is. Ugyanakkora méretű és tudású LCD/LED TV, vagy ugyanakkora hűtőszekrény és néhány egyéb háztartási gép ára is csökkent.

Azt azért nehéz lenne elvitatni, hogy a reálbérek komolyan emelkedtek. Ha nem így lenne, akkor nem szálltak volna el az általad oly nagyon fájlalt lakás bérleti díjak sem, mert nem lenne, aki meg tudná fizetni.

De csak meg kell nézni, hogy korábban kvázi luxusnak tekintett kiadásra mennyivel többet költenek az emberek. Nyaralás. Rendszere étterembe járás. Autó, második autó, harmadik autó. Autó mellett még motor, bicikli, elektromos roller, és egyéb e-járgányok. A legkülönbözőbb szórakoztató és kényelmi szolgáltatások. Tele vannak a fürdők, konditermek, fitnesztermek. Sűrűn cserélgetik az emberek a telefonjukat, laptopjukat. Nem elhasználják, hanem kidobják és divatosabbra cserélik a ruhájukat. Egyre több kozmetikumot vesznek. Vásárolják az étrend kiegészítőket és mindenféle csodaszereket. Magán iskola, magán egészségügy. SZTK-ba járni nem divat. Alapcsomagos TV csatornák helyett extra csomag + HBO + Netflix + nő a mozik forgalma. Stb...

És ne mond, hogy te személy szerint ezek közül melyiket nem veszed igénybe, mert egyrészt alig hiszem, hogy egyiket sem, másrészt a statisztika nem csak rólad szól. Azt meg azért lehet látni, hogy az emberek általában mennyivel többet költenek ilyesmikre.
De gondolom a sokat emlegetett biciklid sem jóárasított kínai.

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
11 602
34 397
113
A "Gepida" egy magyar alapítású márka. A váz festése itthon történik, meg az összeszerelése, külföldi (kínai/tajvani) alkatrészekből. Ez teljesen általános a kerékpáriparban, ahol nagy gyárakban vázhegesztő robotok ontják a vázakat. Globális cégek uralják az alkatrészpiacot, Shimano, Sram, Sunrace, Campagnolo gyártmányú a váltórendszerek 80%-a európában.

M

molnibalage

Guest
Ezek szerint rezsit egyáltalán nem fizetsz. Az például 2013 óta számottevően csökkent.
Jaj, már megint...
N+1-szer közöltem, hogy ez kb. kerekítési hiba az Excel táblázatban.
Amikor a villanyszámlám nem volt 3000 HUF sem és víz és csatorna sem volt havi ennyi, akkor szerinted ez számít valamit?
Vagy, hogy most ketten élve egy főre ennyi?
A kajára és minden másra meg 2016 óta havi +15k/fő megy el alsó hangon.
A lakhatást meg inkább le sem írom.

De igen, a rezsi az aztán számít...

De adott internetes sávszélesség, vagy adott mennyiségű mobil adatforgalom ára is. Ugyanakkora méretű és tudású LCD/LED TV, vagy ugyanakkora hűtőszekrény és néhány egyéb háztartási gép ára is csökkent.
Soha nem volt saját TV-m, a netet drágították miuitán a UPC-t megvette a Voda.
4500 helyett most 5700.
De kurva jó nekem...

Cserébe monitor ára a Ft-EUR beborulás miatt jó drága lett és a drága VGA még drágább.
Éljen soká.
Azt azért nehéz lenne elvitatni, hogy a reálbérek komolyan emelkedtek. Ha nem így lenne, akkor nem szálltak volna el az általad oly nagyon fájlalt lakás bérleti díjak sem, mert nem lenne, aki meg tudná fizetni.
Nem is tudják sokan és 30 évesen szobában laknak, mint egyetemista korukban.
De csak meg kell nézni, hogy korábban kvázi luxusnak tekintett kiadásra mennyivel többet költenek az emberek. Nyaralás. Rendszere étterembe járás.
Az, hogy egyesek 0 tartalékkal élnek bele a semmiben, abban nincs új.
Autó, második autó, harmadik autó. Autó mellett még motor, bicikli, elektromos roller, és egyéb e-járgányok. A legkülönbözőbb szórakoztató és kényelmi szolgáltatások. Tele vannak a fürdők, konditermek, fitnesztermek. Sűrűn cserélgetik az emberek a telefonjukat, laptopjukat.
És lásd, jött a COVID és kiderült, hogy az ország számottevő részének 3 hónapra való tartaléka sincs és jujj, a hitelt meg fizetni kéne, de a havi párezerbe kerülő biztosítást azt nem fizették, mert az minek.
És ne mond, hogy te személy szerint ezek közül melyiket nem veszed igénybe, mert egyrészt alig hiszem, hogy egyiket sem, másrészt a statisztika nem csak rólad szól. Azt meg azért lehet látni, hogy az emberek általában mennyivel többet költenek ilyesmikre.
Nos, az 5 éves pólóimat most vágtam ki. Van még kérdésed, hogy mennyire élek nagy lábon?
Kocsim eddig sem volt...

A bringát is jó hogy mondod. PONT MA jött oda a huszonéves munkatárs, hogy segítsek neki bringát venni.
Az a szaros bringa, ami első teleszkópos és nagy semmi más és sima egyszerű fékpofást 190k.
Ezt én 2015-ben 110-ért vettem.
2018-ban 140-ért tárcsafékkel.
De "kurva olcsó" ez is.

Bárhova nézek azt látom, hogy ha nem nőtt a fizetésed 50%-kal 2016 óta, akkor te bizony szarabbul élsz, főleg, ha nem saját lakásban élsz.
És tömegek nem élnek abban, mert eleve nem telt rá.

Kicsit azt érzem, hogy egyesek könnyen beszélnek saját ingatlanban élve úgy, amit akkor szereztek meg, amikor occó volt és segített neki megvenni valaki.
És aki nem ilyen? Hm...?

Tehermentes ingatlanban élve nekem kis kurva könnyen járna a szám...