Ezek szerint rezsit egyáltalán nem fizetsz. Az például 2013 óta számottevően csökkent.
Jaj, már megint...
N+1-szer közöltem, hogy ez kb. kerekítési hiba az Excel táblázatban.
Amikor a villanyszámlám nem volt 3000 HUF sem és víz és csatorna sem volt havi ennyi, akkor szerinted ez számít valamit?
Vagy, hogy most ketten élve egy főre ennyi?
A kajára és minden másra meg 2016 óta havi +15k/fő megy el alsó hangon.
A lakhatást meg inkább le sem írom.
De igen, a rezsi az aztán számít...
De adott internetes sávszélesség, vagy adott mennyiségű mobil adatforgalom ára is. Ugyanakkora méretű és tudású LCD/LED TV, vagy ugyanakkora hűtőszekrény és néhány egyéb háztartási gép ára is csökkent.
Soha nem volt saját TV-m, a netet drágították miuitán a UPC-t megvette a Voda.
4500 helyett most 5700.
De kurva jó nekem...
Cserébe monitor ára a Ft-EUR beborulás miatt jó drága lett és a drága VGA még drágább.
Éljen soká.
Azt azért nehéz lenne elvitatni, hogy a reálbérek komolyan emelkedtek. Ha nem így lenne, akkor nem szálltak volna el az általad oly nagyon fájlalt lakás bérleti díjak sem, mert nem lenne, aki meg tudná fizetni.
Nem is tudják sokan és 30 évesen szobában laknak, mint egyetemista korukban.
De csak meg kell nézni, hogy korábban kvázi luxusnak tekintett kiadásra mennyivel többet költenek az emberek. Nyaralás. Rendszere étterembe járás.
Az, hogy egyesek 0 tartalékkal élnek bele a semmiben, abban nincs új.
Autó, második autó, harmadik autó. Autó mellett még motor, bicikli, elektromos roller, és egyéb e-járgányok. A legkülönbözőbb szórakoztató és kényelmi szolgáltatások. Tele vannak a fürdők, konditermek, fitnesztermek. Sűrűn cserélgetik az emberek a telefonjukat, laptopjukat.
És lásd, jött a COVID és kiderült, hogy az ország számottevő részének 3 hónapra való tartaléka sincs és jujj, a hitelt meg fizetni kéne, de a havi párezerbe kerülő biztosítást azt nem fizették, mert az minek.
És ne mond, hogy te személy szerint ezek közül melyiket nem veszed igénybe, mert egyrészt alig hiszem, hogy egyiket sem, másrészt a statisztika nem csak rólad szól. Azt meg azért lehet látni, hogy az emberek általában mennyivel többet költenek ilyesmikre.
De gondolom a sokat emlegetett biciklid sem jóárasított kínai.
Nos, az 5 éves pólóimat most vágtam ki. Van még kérdésed, hogy mennyire élek nagy lábon?
Kocsim eddig sem volt...
A bringát is jó hogy mondod. PONT MA jött oda a huszonéves munkatárs, hogy segítsek neki bringát venni.
Az a szaros bringa, ami első teleszkópos és nagy semmi más és sima egyszerű fékpofást 190k.
Ezt én 2015-ben 110-ért vettem.
2018-ban 140-ért tárcsafékkel.
De "kurva olcsó" ez is.
Bárhova nézek azt látom, hogy ha nem nőtt a fizetésed 50%-kal 2016 óta, akkor te bizony szarabbul élsz, főleg, ha nem saját lakásban élsz.
És tömegek nem élnek abban, mert eleve nem telt rá.
Kicsit azt érzem, hogy egyesek könnyen beszélnek saját ingatlanban élve úgy, amit akkor szereztek meg, amikor occó volt és segített neki megvenni valaki.
És aki nem ilyen? Hm...?
Tehermentes ingatlanban élve nekem kis kurva könnyen járna a szám...