A pénz világa

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

T

Törölt tag 008

Guest
Ja, meg fizetem mindemellé a világ legmagasabb áfáját...
És az egyik legalacsonyabb SZJA-ját :)

Amúgy sajnos az egész világon most iszonyat áremelkedések vannak. Ez nem csak magyar dolog, minket annyiban érint jobban, hogy a forint azért gyengébb mint az euró.
De mondok egy viccet.
Ma 1 USD = 292,8 ft
2020 Jan 2. 1 USD = 294,5 ft

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 771
31 502
113

Amúgy sajnos az egész világon most iszonyat áremelkedések vannak. Ez nem csak magyar dolog, minket annyiban érint jobban, hogy a forint azért gyengébb mint az euró.
De mondok egy viccet.
Ma 1 USD = 292,8 ft
2020 dec 31. én egy euro 365,13 volt, most 347,79, közel 5%-kat többet ér a forint mint év elején.

T

Törölt tag 008

Guest
Szállítás 3500 USDről 28000 USD!
Konténer hiány
Szállítási nehézségek
Ellátási láncok akadoznak
Általános készlethiány
Alapanyag áremelkedés
Shrinkflation, a termékek összemennek, az áruk meg föl
Infláció
A tanács, ha akarsz velemit vedd meg most mert jövő hónapban vagy drágább lesz vagy már nem is lehet kapni.

Ezt tapasztaltam a majdnem megvett VGAmmal ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ :(

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 771
31 502
113
"Csudajó" optikád van.
Esetleg néz meg mi történt 2008 óta vagy csak 2016 óta...
Nézd meg az inflációs mutatókat és annyival drágult az átlagnak minden, aztán a nominális bérnövekedésből vondd le. Most hogy nem vagy átlag, hát örülj neki, hogy annál jobban keresel és megengedhetsz magadnak olyan dolgokat, amit az átlag nem. Nem hiszem, hogy a fizetésed, munkakörülményed, életminőségedet befolyásolo mindenféle tényező is nem javult ez alatt. Pl nagyobb lakásban laksz, vagy jobb elhelyezkedésűben vagy saját lakásban bér helyett, jobb minőségű kaját eszel, drágább hobbyt űzöl, jobb helyeken nyaralsz, többet megtakarítasz stb. Ez meg többe kerűl, függetlenűl attól, hogy a részletekre annyira már nem emlékszel, hogy ténylegesen milyen volt 10 éve.

M

molnibalage

Guest
Nézd meg az inflációs mutatókat és annyival drágult az átlagnak minden, aztán a nominális bérnövekedésből vondd le. Most hogy nem vagy átlag, hát örülj neki, hogy annál jobban keresel és megengedhetsz magadnak olyan dolgokat, amit az átlag nem. Nem hiszem, hogy a fizetésed, munkakörülményed, életminőségedet befolyásolo mindenféle tényező is nem javult ez alatt. Pl nagyobb lakásban laksz, vagy jobb elhelyezkedésűben vagy saját lakásban bér helyett, jobb minőségű kaját eszel, drágább hobbyt űzöl, jobb helyeken nyaralsz, többet megtakarítasz stb. Ez meg többe kerűl, függetlenűl attól, hogy a részletekre annyira már nem emlékszel, hogy ténylegesen milyen volt 10 éve.
  • 5,5 éve ugyanabban a bérelt lakásban lakom.
  • Előtte is bérelt lakásokban laktam.
  • A hobbymra még annyi pénzt sem költök, de ez részben a COVID hatása, mert miatta nem volt sokáig röplabda és számítógépes játékra is töredék pénzt költök.

• Számítógépre is annyit költöttem, hogy a tönkrement monitorom helyett 27 colt vettem, mert videovágáshoz kell, meg home office miatt is. A mikrofon csak a videózás miatt lett véve, a VGA meg azért, mert az 5,5 éves VGA-mat kockázatosnak ítéltem és akartam egy garis újat és mert el tudtam adni a régit és éppen picit olcsóbb volt.
  • Főzni 2017 óta főzök sokat, ami részben hobbi, részben spórolás, mert sokkal olcsóbb, mint bármely üzemi étterem is.
  • Melyik részét nem értetted meg azt, hogy 2018 óta nem voltam külföldön nyaralni? Akkor voltam Ostravában.
  • 2018 óta ugyanazzal a bringával járok.
Na, szerinted miért? Mert hiába keresek többet minden kibaszott drága.
Örököltem egy kocsit is és eddig nem számolom hány tízezer ment el rá úgy, hogy 0 km-et mentem vele...

• Vicces
Reactions: Miskolci Ogre

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
27 202
96 144
113

De mondok egy viccet.
Ma 1 USD = 292,8 ft
Mondjak még egy viccesebbet??
Melyik deviza erősödött legtöbbet augusztusban??

Komoly menetelés után fut neki a forint a következő időszaknak, a magyar deviza augusztusban egyenesen a legjobb volt a világon. Kérdés, hogy innen meddig lehet még benne szufla, a héten elsősorban az augusztusi inflációs adat és az EKB kamatdöntése határozhatja meg a magyar deviza sorsát.

Egy kis kamatemelés aztán veszik, mint a cukrot.

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 629
31 633
113
Konténer hiány
Szállítási nehézségek
Általános készlethiány
Alapanyag áremelkedés
Infláció
A tanács, ha akarsz velemit vedd meg most mert jövő hónapban vagy drágább lesz vagy már nem is lehet kapni.

Nem baj, még jobban ki kell szervezni mindent Ázsiába és szállítsunk mindent is a kontinensen keresztül.

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 771
31 502
113
  • 5,5 éve ugyanabban a bérelt lakásban lakom.
  • Előtte is bérelt lakásokban laktam.
  • A hobbymra még annyi pénzt sem költök, de ez részben a COVID hatása, mert miatta nem volt sokáig röplabda és számítógépes játékra is töredék pénzt költök.

• Számítógépre is annyit költöttem, hogy a tönkrement monitorom helyett 27 colt vettem, mert videovágáshoz kell, meg home office miatt is. A mikrofon csak a videózás miatt lett véve, a VGA meg azért, mert az 5,5 éves VGA-mat kockázatosnak ítéltem és akartam egy garis újat és mert el tudtam adni a régit és éppen picit olcsóbb volt.
  • Főzni 2017 óta főzök sokat, ami részben hobbi, részben spórolás, mert sokkal olcsóbb, mint bármely üzemi étterem is.
  • Melyik részét nem értetted meg azt, hogy 2018 óta nem voltam külföldön nyaralni? Akkor voltam Ostravában.
  • 2018 óta ugyanazzal a bringával járok.
Na, szerinted miért? Mert hiába keresek többet minden kibaszott drága.
Örököltem egy kocsit is és eddig nem számolom hány tízezer ment el rá úgy, hogy 0 km-et mentem vele...
Gondolom az előző bérelt lakásod kisebb volt vagy szarabb vagy rosszabb környéken de cserébe olcsóbb. Ha most jobb lakásban vagy, akkor az nem ugyanaz a szolgáltatás, tehát okkal drágább.
A mindennapok részleteire meg nem emlékszel 5 év távlatából sem, nem tudod milyen kajákat vagy alapanyagokat engedtél meg magadnak, milyen kis szarságokra nem költöttél, amire most igen, stb. Emellett beföldön is lehet nyaralni, ugyanúgy tudsz költeni bárhol, és lehet ha többet költesz mint 5 éve csak arra már senki nem emlékszik.
Na meg nem a 27-es monitor a nagy tétel, hanem amik összeadódnak napi szinten, a sok kis költség, ami fel se tűnik ha egyenként nézed a tételeket.

• Tetszik
M

molnibalage

Guest
Gondolom az előző bérelt lakásod kisebb volt vagy szarabb vagy rosszabb környéken de cserébe olcsóbb. Ha most jobb lakásban vagy, akkor az nem ugyanaz a szolgáltatás, tehát okkal drágább.
Nem értem miért tippelgetsz és gyártsz elméleteket, amikor a matek sokkal egyszerűbb.
Mutattam milyen drágulás volt.
Erre te ilyen hülyeségekkel jössz.

Az előző bérelt lakás olcsóbb volt, de szarabb is és azért kellett elmenni, mert eladták alólam.
A kettővel ezelőtti meg jobb környéken volt, de sokkal távolabb a belvárostól, mint mostani. Oda meg a tulaj költözött vissza.
A mindennapok részleteire meg nem emlékszel 5 év távlatából sem, nem tudod milyen kajákat vagy alapanyagokat engedtél meg magadnak, milyen kis szarságokra nem költöttél, amire most igen, stb.
De. Ilyen jó a memóriám.
Több jobb bort veszek, mert párkapcsolatban élek és jól esik filmezés közben néha inni egy fröccsöt.
Ennyi.
Emellett beföldön is lehet nyaralni, ugyanúgy tudsz költeni bárhol, és lehet ha többet költesz mint 5 éve csak arra már senki nem emlékszik.
2017-ben költöttem legtöbbet a UK 1 hét alatt. Az óta kb. az utána követekező 3 nyaralás nem volt annyi, mint az...
Na meg nem a 27-es monitor a nagy tétel, hanem amik összeadódnak napi szinten, a sok kis költség, ami fel se tűnik ha egyenként nézed a tételeket.
Melyik részét nem érted annak, hogy Ft-ra megvan az összes költésem és azt is csoportosítom, hogy mi mire megy?
Havonta számolom a kaja jellegű kiadás napi átlagát, utazás, nem rendszeres dolgok, hobbi és minden más is nézve van és előrejelezve, hogy mennyi lesz a várható difi.

Nem értem miért tippelgetsz és gyártsz elméleteket, amikor a matek sokkal egyszerűbb. no2...

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 771
31 502
113
Nem értem miért tippelgetsz és gyártsz elméleteket, amikor a matek sokkal egyszerűbb.
Mutattam milyen drágulás volt.
Erre te ilyen hülyeségekkel jössz.

Az előző bérelt lakás olcsóbb volt, de szarabb is és azért kellett elmenni, mert eladták alólam.
A kettővel ezelőtti meg jobb környéken volt, de sokkal távolabb a belvárostól, mint mostani. Oda meg a tulaj költözött vissza.

De. Ilyen jó a memóriám.
Több jobb bort veszek, mert párkapcsolatban élek és jól esik filmezés közben néha inni egy fröccsöt.
Ennyi.

2017-ben költöttem legtöbbet a UK 1 hét alatt. Az óta kb. az utána követekező 3 nyaralás nem volt annyi, mint az...

Melyik részét nem érted annak, hogy Ft-ra megvan az összes költésem és azt is csoportosítom, hogy mi mire megy?
Havonta számolom a kaja jellegű kiadás napi átlagát, utazás, nem rendszeres dolgok, hobbi és minden más is nézve van és előrejelezve, hogy mennyi lesz a várható difi.

Nem értem miért tippelgetsz és gyártsz elméleteket, amikor a matek sokkal egyszerűbb. no2...
Na ha a matek sokkal egyszerűbb, akkor örülök, hogy rájöttél, hogy drágább lakásba költöztél, mert ez jobb és nincs kint Bivajbasznád tulsó határába. Megteheted most is, hogy elköltözöl külvárosba vagy kisvárosba és sokkal olcsóbb lesz, havonta nyersz vagy 500 eurót. Ha meg párkapcsolatban élsz, akkor vannak költségek, ami a párkapcsolattal jár, akkor is ha nagy átlagban mindenki fizeti a saját számláit. És attól, hogy írod, hogy mennyit költöttél kajára még nem tudod, hogy 5 éve milyen sajtot vettél meg milyen gyümölcslevet, húst stb és az ugyanaz-e, mint most.

M

molnibalage

Guest
Na ha a matek sokkal egyszerűbb, akkor örülök, hogy rájöttél, hogy drágább lakásba költöztél, mert ez jobb és nincs kint Bivajbasznád tulsó határába.
Mert csak ez volt elérhető.
Nem tudtam mást kivenni.
És ez is csak azért, mert ismerősön keresztül.
Megteheted most is, hogy elköltözöl külvárosba vagy kisvárosba és sokkal olcsóbb lesz, havonta nyersz vagy 500 eurót.
Sajnos nem igaz.

Ha meg párkapcsolatban élsz, akkor vannak költségek, ami a párkapcsolattal jár, akkor is ha nagy átlagban mindenki fizeti a saját számláit. És attól, hogy írod, hogy mennyit költöttél kajára még nem tudod, hogy 5 éve milyen sajtot vettél meg milyen gyümölcslevet, húst stb és az ugyanaz-e, mint most.
De b*meg tudom.
Nem értem ekkora marhának mi a fenének válaszolgatok.

T

Törölt tag 4082

Guest
Megteheted most is, hogy elköltözöl külvárosba
Ami alapvetően minimálisan olcsóbb csak mint a belváros. És majdnem annyi mint Bécs.

vagy kisvárosba és sokkal olcsóbb lesz,
Cserébe 2 autót fenn kell tartania, ami többe kerül. Vagy megint csak nem olcsóbb ennyivel.
hogy 5 éve milyen sajtot vettél meg milyen gyümölcslevet, húst stb és az ugyanaz-e, mint most.
Én tudom. Na most ilyenkor mit is csinálsz? De amúgy lényegtelen, mivel ilyen hülyeségek, mint gyümölcsök, vagy zöldségek árai nagyjából 3 szorosára nőttek a jelzett időszakban.

• Vicces

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 629
31 633
113
Több jobb bort veszek, mert párkapcsolatban élek
Ez nagyon jó. :)
[Persze, kiforgattam és nem megfelelően értelmeztem stb.]

Cserébe 2 autót fenn kell tartania
Csak aki nem ökokörnyezettudatosklímaérzéketlen. Tömegközlekedéssel kell járni. Vagy skandalum, helyben dolgozni és sétálni, kerékpárzani. Persze tudjuk, mindenki viszi a szerszámosbódét a hátán és különben is mindenki a Göncölszekér nyomában csillagtúrát nyomja le nap mint nap. Százezrek sőt milliók élnek kisvárosban Magyarországon; már ami a falu és Budapest közé esik méretileg. (A munkáltatóknak is üzenem, hogy nem csak Budapest van az országban.)

De amúgy lényegtelen, mivel ilyen hülyeségek, mint gyümölcsök, vagy zöldségek árai nagyjából 3 szorosára nőttek a jelzett időszakban.
De ez is olyan, hogy persze városban kell lakni, lehetőleg egy belpesti lakásban, ahol semmi élelmet nem tud az ember megtermelni, de közben meg kell az uniós bér, meg a mindenki legyen edukálva; csakhogy ennek az is a következménye, hogy a napszámos is unijós bért akar meg már nincs is, mert mindenki edukálódik és sokdiplomás, csak nincs aki leszedje a gyümölcsöt. És még fel is kell dolgozni. (Persze lehet gépesíteni, csak nem mindent, nem mindenhol és az se ingyért van.) Tehát minél jobban feldolgozva venné az ember, annál drágább a bérek miatt is.
Amúgy például a felvásárlási árak nem nőttek -szerintem- a háromszorosára.

• Tetszik
M

molnibalage

Guest
De ez is olyan, hogy persze városban kell lakni, lehetőleg egy belpesti lakásban, ahol semmi élelmet nem tud az ember megtermelni,
Ja, persze, mert vidéken mindenkinek van almafája, termeli a banánt hagymát és mindent...
Ja, nem... :)
de közben meg kell az uniós bér, meg a mindenki legyen edukálva; csakhogy ennek az is a következménye, hogy a napszámos is unijós bért akar meg már nincs is, mert mindenki edukálódik és sokdiplomás, csak nincs aki leszedje a gyümölcsöt. És még fel is kell dolgozni. (Persze lehet gépesíteni, csak nem mindent, nem mindenhol és az se ingyért van.) Tehát minél jobban feldolgozva venné az ember, annál drágább a bérek miatt is.
Amúgy például a felvásárlási árak nem nőttek -szerintem- a háromszorosára.
So? Tehát akkor ott tartunk, hogy szép szép, hogy a bér számszerűleg nagyobb lett, csak éppen ezzel szinte minden drágult.
Nem kicsit.
Nagyon.

M

molnibalage

Guest
Hát ha valaki 30 évesen "szobában" lakik az vagy pancser vagy lusta , főleg a mai világban !
Arcod szokás szerint nagy.

De hát tudjuk, te a mindenhez is értő isten vagy, aki csuklóból személyeskedik.
Amikor az átlagfizetés az országban 280 nettó sincs és egy egyszobás lakás bérleti díja 110-120k is belváros peremén...
És tudod pályakezdők is léteznek.

Én nem tudom mennyit keresel és kinél milyen cégnél (magán ügy nem is firtatom), de ha azt veszem amit itt látok , hogy mennyire nagyra vagy a mérnöki tudásoddal -amit nem vitatok mert tényleg nem vagy buta gyerek csak élhetetlen- de mégsem próbálsz változtatni , jobbat keresni akkor csak simán egy lusta lúzer vagy aki csak vinnyog milyen szarul él de semmit nem tesz ellene , hogy jobb legyen .
2 éve váltottam, mert elegem volt.
Most is nézelődök, hátha van aki még többet adna.
Ennyi.

M

molnibalage

Guest
Konténer hiány
Szállítási nehézségek
Általános készlethiány
Alapanyag áremelkedés
Infláció

Számomra kicsit nehéz megérteni.
Nem kell hirtelen mindenből többet szállítani.
Egy ideig nagy megállás is volt.
Akkor mi okozza a kapacitáshiányt?
Hova tűnt a sok hajó és konténer?

• Tetszik
Reactions: phaidros
T

Törölt tag 4082

Guest
Hát ha valaki 30 évesen "szobában" lakik az vagy pancser vagy lusta , főleg a mai világban !
Elmondanátok, hogy lehet nem pancserként élni, és összeszedni azt a havi uszkve 3kilót az önerőre? (Mert ugye 24 évesen dolgozni kezdesz, min 20% önerőt kérnek, és ez technikailag mostani lakásárak mellett olyan 15-20 milliócska. 6 év alatt ehhez laza 3kt kellene félretenni. Havonta...