Az, hogy persze az élelmiszerek 20%-kal lőttek ki fél év alatt, azzal nem kell semmit kezdeni.
Mint már oly sokszor mondtuk: Ez globális jelenség. Majd a kormányt fogod gondolom hibáztatni a műtrágyahiány miatti gabonahiány miatti élelmiszer drágulásnál is. Mármint a magyart, nem a német kormányt. Amíg nyitott gazdaságunk van, addig bizony akármilyen jól is csináljuk a saját dolgunk, mások hatásainak is nagyon kitettek vagyunk.
Ha kétszer több benya jön ki egy mai fizetésből, mint 10 éve, akkor miért is kellett abba beleszólni? Ami ráadásul jelentett kb. 4%-os drágulás megfogást, mert 480 volt a kb. 500 helyett.
Ez is el volt már magyarázva: mivel több irányból erős inflációs nyomás van, ezért ha az üzemanyag, ugyan csak átmenetileg is egy fájdalomküszöb fölé emelkedik, könnyen dönthet sok szereplő úgy, hogy nem halogatja tovább az áremelést, és még erősebb inflációs nyomást alakít ki, aztán az üzemanyag ára hiába csökkent, az árakat utána ritkán csökkentik vissza (kivéve pár nagyon kompetitív területen, pl. élelmiszerek kisker).
270-ért vettem egy kiló almát. Emlékszem, tavaly is ment itt a derpegés, hogy miért nem ad ingyen zsebpénzt a kormány, mint nyugaton (ami amúgy a minket kívülről is húzó, keresleti sokk jellegű inflációs nyomás egy oka), mert már az alma is milyen drága. Az, mivel nagyon kompetitív piac, illetve szezonalitása is van, visszaolcsósodott. Nem mindennel történne ez, ha én a szolgáltatásaim árát megemeltem, onnan az majd a más termékekbe is beépül idővel, az összesített árszínvonal magasabban fog beállni.
ha én kiharcolok magamnak béremelést, annak a kúrmány tevékenységének az égvilágon semmi köze nincs. Nem az ő segítségükkel, hanem ő ellenükre sikerült valamennyit előre lépni.
Gondolom azzal sem függ össze, hogy a munkanélküliség töredékére csökkent, ezáltal a munkáltatókon béremelési nyomás alakult ki (ami inflációs nyomást kelt). Viszont amíg nincs tervgadaság, addig bizony neked is tenned kell, hogy a kedvezőbb körülmények számodra is gyümölcsözzenek. Te is megtetted a magadét, és a kormány is: jól kihasználta konjunktúrás környezetet.
Amíg ez a színvonalad nyilvánosan, ne kérd másokon az "értelmes párbeszéd" hiányát számon, főleg, ha neked csak az az értelmes, ha valaki épp a te mantráid mondja vissza. Amit más ír arra mindig csak legyintesz.