"Kettő, azaz kettő százalék a fedezeti ráta Magyarországon!"
Reg olvastam, mar nem emlekszem pontosan, inkabb nem megyek bele a vitaba, de a lenyeg, hogy 100000 euroig visszakapod a penzed, ha a bank csodbemegy. Ha szerencses vagy es ennel tobb a penzed, ne tartsd egy bankban.
"Ciprus, Izland, ha nem magánemberek betétje hanem pl.a nyugdíjbiztosítód pénze az nem a tiéd?"
Ez kicsit arnyaltabb. Izlandon allamcsod volt es en ugy olvastam, hogy ott pont Izland nyulta le az izlandi bankokban levo angol biztositok penzet.
Cipruson meg az orosz milliardosokat nyultak le, olyanokat, akik azert tartottak ott a penzuket, mert adoparadicsom. Ugy is mondhatjuk, hogy az evekig ki nem fizetett adot azutan visszamenolegesen megfizettek. Most sajnaljam a dusgazdag adocsalokat?
"Nem, akkor nem lennél rákényszerítve, hogy azonnal minden féle baromságot vegyél és csak olyasmit vásárolnál amire valóba szükséged van. Többek között ezzel is terelnek be a mókuskerékbe.
A defláció valóban nagyon veszélyes. A pénzrendszer irányítóira.
Próbáld megérteni, hogy amikor elvégeztél egy munkát és pénzt kaptál érte akkor kaptál egy ígérvényt, hogy neked ennek a munkának az ellenértékével tartoznak. De ezt még nem váltottad be, még nem kaptál érte terméket, szolgáltatást stb.
Amíg pénz van a kezedbe addig te hitelben végezted el a munkát és majd akkor kapod meg az ellenértékét ha elköltöd a pénzt.
Tehát amíg pénz van a kezedbe addig te egy hitelező vagy.
Az lenne a normális, hogy hitelbe elvégzett munkád kamatozzon azaz a pénzed egyre többet érjen."
Inflacio mindig is letezett, a kozepkorban is, amikor meg aranybol volt a penz. Hatalmas inflaciot okozott pl. az is, amikor a spanyolok hajoszamra hoztak Europaba a sok aztek aranyat. Mint irtam, az inflacio jo dolog, akkor ha kordaban van tartva.
A penzed meg nem kell elkoltsd azon nyomban, rakd be a bankba es inflacio felett kamatozni fog. Ha deflacio lenne, akkor mindenki otthon tartana a parnaja alatt es csodbemenne a gazdasag, azert mert nem lenne penz. Vissza kene terni ujra a cserekereskedelemhez.
Sok kozgazdasz szerint pont azert van valsag, mert a milliomosoknak iszonyu sok penze van, amik kulonfele szamlakon pihennek es ki vannak vonva a gazdasagbol. Kepzeld, mennyi munkahelyet teremtenenek azzal, ha a sok penzel gyarakat finansziroznanak, vagy elkoltenek kulonfele javakra (amit le kell gyartani->munkahelyteremtes).