Svajc nem szarozik autokkal.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Svajc nem szarozik autokkal.
Az is látszik,hogy 2014-től a "rezsicsökkentés" valójában rezsi növelés volt jobbára.......Újabb fejezet a sajtó tolmácsolásában.
Durva magyar gázszámlák jönnek az oroszok felől, tényleg komoly a rezsicsökkentés terhe
Áprilisban közel négyszer annyiért vette meg a gázt az oroszoktól a magyar állami cég, mint amennyit itthon beszedett a lakosságtól a rezsicsökkentés keretében, így amikor majd május 22-én ki kell fizetni az oroszoknak a gázszámlát, azon vaskos, akár 70 milliárd forint feletti összeg is...www.portfolio.hu
Az is látszik,hogy 2014-től a "rezsicsökkentés" valójában rezsi növelés volt jobbára.......
Itt jön ki az,hogy a 10es évek konjunktúrájának és EU pénzbeáramlásának haszonélvezője a NER volt,és nem a nemzetgazdaság.Szöveg az ment ugyan,de sem az energiafelhasználás hatékonysága,sem a forrásdiverzifikáció nem történt meg.2014 után számitani kellett volna rá,hogy az egyoldalú stratégiai függés előbb-utóbb bajt hoz.Csakhogy a propival elfedve a pillanatnyi makximális NER haszon kivétele volt a legfőbb szempont,nem a nemzetstratégiai érdek (minden téren,nem csak energetikailag.Az közoktatás és a közegészségügy lezüllesztése még jobban is vissza fog csapni szerintem,mint az energetikai rész,távlatosan).Igen, volt olyan időszak az nemzetközi energiapiacok árszínvonalnak köszönhetően mikor a valójában a hazai fogyasztok többet fizettek, mint szabad ár mellett kellett volna.
Néhányan ezen, akkor jól kerestek. Kapolyi is megnyalta volna mind a tíz ujjat.
Már akkor politikai kérdés lett belőle, amikor ezt még nem lett volna szükséges átpolitizálni.
Most viszont az a helyzet van, mikor már nem lehet csak gazdasági kérdés, mivel olyan arányú az ár elmozdulás.
Jaja. Először is egy csődtömeget vettek át. Devizadosság, állam és magán, felborult államháztartás, államadósságibrekord, beeső GDP. Nem is volt olyan jellemzője a magyar gazdasagnak, ami pozitív lett volna. Görögök után a masodik csődesélyesek voltunk. Szemben a nyugati kozgazdasagi mainstreammel Matolcs kirántottaa gazdaságot a xarból. Ráadásul oly módon, hogy nem elsodlegesen a lakosság kárára történt. Nyugldtan nevezhetjük kozgazdasagi bravúr. Előtte ilyenre nem emlékszek.Itt jön ki az,hogy a 10es évek konjunktúrájának és EU pénzbeáramlásának haszonélvezője a NER volt,és nem a nemzetgazdaság.
Csakhogy ez nem így van. Folyamatosan kerestek m8nd gáz, mind kőolaj oldalon alternatívákat és igyekeztek az elektromos ellátásban is nagyibb önállóságra. 7ből 5 szomszedunkkal megteremtették a kolcsonosen szallitható gázvezetékrendszert. Kőolaj oldaláról pedig igyekeztek Szazhalombattát egyharmad arányban földközi tengeti kőolajjal ellátni.Szöveg az ment ugyan,de sem az energiafelhasználás hatékonysága,sem a forrásdiverzifikáció nem történt meg.2014 után számitani kellett volna rá,hogy az egyoldalú stratégiai függés előbb-utóbb bajt hoz.
Mindig kényszerpályán vagyunk. Csak most szűkül, máskor szélesedik. Illetve ez a kormány mindig szélesíteni igyekezett, nem belesimulni a nyugati érdekekbe, amik minket rossz érdekképviselettel ugyanúgy eltaposnak, ahogy Moszkva.Csakhogy a propival elfedve a pillanatnyi makximális NER haszon kivétele volt a legfőbb szempont,nem a nemzetstratégiai érdek (minden téren,nem csak energetikailag.Az közoktatás és a közegészségügy lezüllesztése még jobban is vissza fog csapni szerintem,mint az energetikai rész,távlatosan).
Most meg már kényszerpályán vagyunk.
Csak kérdezem. Ezen a kormányon kívül, valaha vmelyik csökkentette a rezsidíjakat?? Én évente folymatos 10-20-30%-os emelésekre emlékszek 2010 előttről. Akkor ki keresett jól?? A magyar energiaszektort felvásárló francia és nemet állami cégek. Ilyen fasza ballib energiapiaci privatizáció volt.Igen, volt olyan időszak az nemzetközi energiapiacok árszínvonalnak köszönhetően mikor a valójában a hazai fogyasztok többet fizettek, mint szabad ár mellett kellett volna.
Néhányan ezen, akkor jól kerestek. Kapolyi is megnyalta volna mind a tíz ujjat.
Már akkor politikai kérdés lett belőle, amikor ezt még nem lett volna szükséges átpolitizálni.
Most viszont az a helyzet van, mikor már nem lehet csak gazdasági kérdés, mivel olyan arányú az ár elmozdulás.
Csak kérdezem. Ezen a kormányon kívül, valaha vmelyik csökkentette a rezsidíjakat?? Én évente folymatos 10-20-30%-os emelésekre emlékszek 2010 előttről. Akkor ki keresett jól?? A magyar energiaszektort felvásárló francia és nemet állami cégek. Ilyen fasza ballib energiapiaci privatizáció volt.
Ez a kormány csökkentette egyedül és ezt akarjátok emelésnek eladni. Vicces.
A lényeg, hogy sikerült a NER- szót leirnod.Itt jön ki az,hogy a 10es évek konjunktúrájának és EU pénzbeáramlásának haszonélvezője a NER volt,és nem a nemzetgazdaság.Szöveg az ment ugyan,de sem az energiafelhasználás hatékonysága,sem a forrásdiverzifikáció nem történt meg.2014 után számitani kellett volna rá,hogy az egyoldalú stratégiai függés előbb-utóbb bajt hoz.Csakhogy a propival elfedve a pillanatnyi makximális NER haszon kivétele volt a legfőbb szempont,nem a nemzetstratégiai érdek (minden téren,nem csak energetikailag.Az közoktatás és a közegészségügy lezüllesztése még jobban is vissza fog csapni szerintem,mint az energetikai rész,távlatosan).
Most meg már kényszerpályán vagyunk.
Szerintem pontosan érted,hogy mit irtam-csak az érdeked az,hogy megmaradjon ez a félfeudális mucsajröcsögei magyar berendezkedés.A lényeg, hogy sikerült a NER- szót leirnod.
OFFSzerintem pontosan érted,hogy mit irtam-csak az érdeked az,hogy megmaradjon ez a félfeudális mucsajröcsögei magyar berendezkedés.
A Haza érdeke viszont az,hogy túllépjünk rajta.
Ez a kormány csökkentette egyedül és ezt akarjátok emelésnek eladni. Vicces.
Imádod a politikai termék kifejezést. A szankció is politikai termék?Kiegészítés és a pontosítás végett.
A kormány nem csökkentette a rezsi költségeket, hanem az intézkedés bevezetésekor érvényes árképzésen befagyasztotta(!) a kisfogyasztók/lakossági felhasználók által közvetlenül fizetendő önrészt.
Persze az esetleges árkülönbözetet továbbra is meg kell fizetni csak a gazdaság egyéb alrendszerein keresztül adófizetők által finanszírozott költségvetésben.
Befagyasztotta egy olyan termék fogyasztói árát, mely speciális jellege folytán már középtávon is képes nagy áringadozásokat mutatni a világpiacon.
Tette ezt úgy, h pl.: 2014-ben ért el a kőolajipar a maximális kitermelési kapacitását. Azóta ez folyamatosan csökken. Meg kell csak nézni milyen arányban esett vissza az új mezők utáni kutatás és újként termelés alá vont mezők volumene(most látszik elmozdulás).
Ezen még az se segített, h közben elindult ez a “zöld forradalom” izé.
Ehhez még tegyük hozza, a leghosszabb prociklikus időszak zajlott le a világgazdaságban, mely nem támogatta a kereslet csökkenést árcsökkenést se.
Tette ezt úgy, h 2014-től történt meg az EU-ban a gázár/piac liberalizációja(na ez is megérne egy misét),ami nem egy siker történet.
Tette ezt úgy, Nabucco kísérlet megbukott(ez is egy szép történet).
Látható, h háború nélkül is kódolva volt elég sok kockázat.
A kormány az energiahordozók beszerzése tekintetében semmiféle unortodox vagy szuper stratégiát nem követett ugyanúgy járt el mint a KKE térség államai. Beleringatta magát ebbe meleg, híg posványba.
A különbség csak annyi, h a többi állam nem kreált- s ebben s formában nem is vezetett be- rezsicsökkentés nevű politikai terméket, s nem tette meg azt belpolitikába a rezsim (egyik) politikai legitimációs bázisának.
Amikor a mozgástér beszűküléséről beszélsz( én inkább a “mozgástér és kényszerpálya” hasonlatot használtam korábban) helyesen látod, de tedd mellé ezt a belpolitikai tényezőt is.
A háború drámaian átértékelte a helyzetet. Most már valóban stratégia, politikai és gazdasági kérdés. Így a felhasznált eszközök legitimációja is változik.
Ha (bel)politikai kérdésként nézem csak, akkor a külföldi kompenzációs rendszerek pozitív elmozdulást jelentenek a korábbi politikához képest, idehaza fordított előjele lesz mindenképpen, ha a látens költségek kiterítésre kerülnek. Ezutobbi változatos formában történhet majd. Kíváncsian várom.
Feltételezem rólad tájékozottság alapján, h az a belső info is meg van, h az eredeti kormányelőterjesztés(rezsi stop bevezetésekor) ideiglenesen számolt csak ezzel az eszközzel. Csak nagyon “megtetszett mindenkinek”, így velünk maradt.
Igen. Mi más lehetne?Imádod a politikai termék kifejezést. A szankció is politikai termék?
nem, az az öntökönlövés minősített esete.Imádod a politikai termék kifejezést. A szankció is politikai termék?
Akkor csak simán nem érted,amit irok.OFF
Miért lenne, mint egy egyszerü nyugdijas érdekem, hogy " megmaradjon a félfeudâlis mucsajröcsögei magyar berendezkedés."?
Az egyetlen, ami nekem még fontos, hogy a jelenlegi "ellenzék" ne rugjon többet labdâba. A történelem menetèt nem lehet felgyorsitani. Vagy csak vèrfürdökkel... Az eredeti tökefelhalmozâson is túl kell esni, mint mindenhol. Annak ellenére, hogy én belöle kimaradtam. ( Persze nem kell sajnálni engem..)
Szerintem.
Ebben egyszerüen nem értünk egyet.
OFF