Ezt úgy mondják, hogy: a cigány is a saját lovát dícséri.
Ettől függetlenűl a legtöbb bankok által kínált befektetési alapokat értelmes emberek kezelik, de ez egy kockázatos befektetés és a kockázat a tiéd. A kockázatot nem úgy kell érteni, hogy úszik a ház meg az asszony s a gyerekek is, hanem úgy, hogy ez lefele is mehet, de cserébe többet hoz(hat) mint a sima banki betét, amit viszont az állam garantál így nem kockáztatsz vele semmit (csak a kamatot). Általában több ilyen alapja van egy banknak, kisebb kockázatú, közepes és nagy, az elsőben több a sima bankbetét, államkötvény, kevesebb a részvény, a kockázatosabba meg inkább részvények vannak, kevés államkötvénnyel és mégkevesebb bankbetéttel. Mindenki a saját szája íze és kockázattűrése szerint válogathat ezek közül. Vannak bankok, amik deviza alapú befektetési csomagokat is kínálnak, ez ugyanaz, csek bejön egy euros kamatláb meg árfolyam, hogy tovább bonyolítsa a dolgokat.
Amit mindenképp nézz meg, hogy mennyi idő alatt tudod felszámolni, pl ha megálmodod, hogy másnap tőzsdecsőd, bankcsőd, államcsőd egyszerre lesz, akkor ne 3 napba vagy egy hétbe kerűljön amíg likviddé teheted, mert neked annál gyorsabban kell a pénz, hogy mentsd ki valamibe. Azt is nézd meg, hogy milyen díjak vannak ha ki akarsz szállni belőle, általában van egy % amit levonnak, ha pl egy éven belűl eladod, egy nagyobb % ha fél éven belűl, de lehet ha nincs ilyen ha éven túl adod majd el. Gondold át, hogy mekkora periódusra akarsz befektetni.
Ez már önmaga egy portfólió, de ne rakd az összes pénzed ebbe, diverzifikálni kell, hogy ha az egyik nem hoz akkor a másik hozzon s összességében legyen belőle valami értelmes. Az se rossz ha beteszed egy másik részét bankbetétbe, egy harmadikra veszel vagy eurot vagy aranyat vagy valamilyen ismert belföldi részvényt (MOL , OTP, Richter, egyéb nagyok), vagy államkötvényt (a magyar nem tudom mennyit hoz, de az ukrán most 1 hónapra 10%-ot, mondjuk én azt kihagynám) vagy telket ha van annyid stb, s egy darabot megtartasz valamilyen nagyon likvid formában, vagy direkt folyószámlán vagy valami nulla idő alatt felszámolható alacsony kamatú betétben. Egy ideális portfólió összerakását tanítják az egyetemen, ahol az adott értékpapírok tulajdonságai alapják a kockázatot minimalizálhatod a hozamot meg maximalizálod, viszont az 10+ éve volt és most nem túrom elő, pedig emlékszem, hogy medúza alakú diagrammokat készítettün a kockázat és hozam párosokból. A nagyon kockázatos CFD-ket meg saját szakállra tődzsézni meg kriptoszarokat felejtsd el, ha nem értesz hozza - és ha itt kérdezgetsz, akkor nem értesz hozza - azt majd a játszós pénzeddel (az a pénz, amit ha elbuksz akkor sem fáj).
Ami még fontos, hogy ezután adózni fogsz, feltételezem, hogy nyersz majd rajta uh állambácsi is kéri a részét (de ha buksz a pénzedből, abba nem fog bepótolni). Tudd meg, hogy a bank intézi az adólejelentést és befizetést vagy te kell eljárd, mert ez egy plusz adminisztrációs nyűg lehet, ha te kell miatta letedd az adóbevallást és befizesd.
Amire meg készülj fel, hogy minden nap lesni fogod, hogy mi az árfolyam, nyertem-e, fasz kivan vesztettem, ha két napot még várok olcsóbban beléphettem volna, mert esett az árfolyam, stb. Mindenki az árfolyam legaján akar venni és a csúcson eladni, de ez az emberek kerekítve 100%-ának nem sikerűl, uh engedd el, ha esik majd remélhetőleg visszajön 1-2-3 hónapon belűl, ha nem akkor buktál rajta de egy kockázatos befektetést választottál, ha nő, akkor minden fasza, jobban jártál vele, mint a bankbetéttel, csak ne felejtsd el Viktor részét kifizetni.