Magánvélemény - tessék úgy kezelni
Kérdés mennyit és hol akarod elkölteni.
Aranyhoz bottal sem nyúlok. Értelmetlen, a fizikai arany szintén. Mit kapsz érte és hogyan akarod őrizni? Kapsz 137 gramm aranyat. Nagyszerű, de hogyan akarsz fizetni vele?
Teljesen helyes, hogy a nagyobb kockázatú instrumentumok kerülendőek. Egy alapvetően túlvett piacra jön be a gixer. Minden rohadt drága, ami infláció felett az, az most rizikós, ami meg nem rizikós, az meg infláció alatt van - ez a kockázati felár (plusz a bróker költsége, mert őt is te tartod el...)
A kötvények emiatt szintén bukta, ahogy a tőkegarantált alapok is (ami az egyik legnagyobb átverés - kár, hogy az emberek nem értik a működését, különben elég sok bankfiók lángolna)
- EUR-ba van a pénzem, mivel külföldön élek - az infláció elég rendesen pörög, a német kötvény a vicc kategória a 8%-os bevalott infláció meg az elszálló energia/rezsi költségek mellett.
- nagyobb összeget tartok több részvényben elosztva. Ezeket a papírokat ismerem, ismerem a piacot, nélkülözhetetlen ipari részvények (német, orosz, olasz). Amerikai papírt egy ideje nem veszek, mert a tranziakciós költségek meg a EUR/USD kereszt tudnak érdekes dolgokat produkálni. A török papírokból kijöttem tavaly előtt. A hadiipari papírokban volt egy felmenés - a nagy német bejelentések hatására, kérdés mennyire lesz tartós. Nem veszek ilyenekt sem, mert agyonbürökratizált a döntéshozatal.
- egy kisebb rész - korábbi nyereség agyonvert papírokban van (légi közlekedés, turizmus). Nem számítok nagy tűzijátékra, mivel az infláció/korona/nyersanyag-hiány tandem miatt nem valószínű, hogy a népek nagyon nyaralni fognak - de semmi sem tart örökké, a válságok sem. Ez a pénz totál nem hiányzik.
Nem birtoklok semmit, nincs hitelem sem, az összes vagyontárgyam elfér egy 20 lábas konténerbe. Nincs autóm, motorom, ingatlanom. Az infláció ellen nekem egyetlen módszer vált be, ez pedig önmagam képzése. Hülyén hangzik, de úgy voltam vele, hogy az inflációt nem tudom kikerülni (idénre beáraztam, hogy a tavalyi nyereség 100%-ban elvész. Ezt láttam már tavaly november-december környékén, így az idei befektetéseknél és elvárásoknál ezt tartottam szem előtt), viszont az önképzés miatt a bevételi oldalt növelni tudtam - emiatt a teljes vagyonra levetítve idén 0-ban leszek, ami egy nagyon szép szám.
Covid óta távoktatás van, ez az öregeknek nem volt "testhez" álló, plusz a +70-es korosztályt érintette a legjobban. Kiesett egy csomó nyugdíjas tanár. Nincs tanári végzettségem, viszont akiknek meg tanári végzettsége van, annak meg hiányzik a szakmai háttér. Ezt a piaci rést így betöltöttem.
Ha az önképzésben el tudod magad juttatni egy magasabb szintre, akkor a következő logikus lépcsőfok az önállósodás vagy a passzív kereseti módszer. Nálam egyelőre a tanítás mellett a passzív módszer kiépítése zajlik - ez könyvírás. Az oktatás során feltűnt, hogy mekkora hiány van a normális mechanika könyvekben és a világ mennyire megy az online oktatás felé.
Manapság a szabadidőmben főként olyan programokat írok, amik mechanika feladatokat generálnak, rajzot készítenek és elkészítik a megoldást - ami egy mechanika témájú könyv esetében a legnagyobb munka, illetve úgy megírni a rendszert, hogy nyelvsemleges ábrák legyenek, amit utána könnyű más nyelvekre lefordítani (itt jön be a nyelvtanulás, megint).
Van ismerősöm, akik edényeket csinálnak, egyik doktor-mérnök kollégám elkezdett egy villanyszerelő sulit, az egyik atyaúristen anyagmérnök ismerősöm hétvégén redőnyös, egyik másik ismerős autókat restaurál - neki meg szilárdsági számolásokat csinálok. Egyik kolléganőm - veszettül jó a végeselemes analízisben - hétvégén ruhákat varr, mert a férje szintén egy nagydarab állat és ő sem kap normális nadrágot.
Millió ötlet, lehetőség van - csak kell hozzá tőke, tudás és főleg, idő. Mint a kezdésben írtam, magánvélemény, nekem ez vált be és ha visszatekintek a 2008-as első, hivatalosan 85000Ft-s fizetésemre, az elmúlt majd 15 évben jól működött..