Öt év alatt több mint megduplázódott az arany ára a dollárhoz mérve, ezalatt a dollár indexe csak húsz százalékkal nőtt, míg a világgazdaság huszonöt százalékkal bővült. Így furcsán hangzik, de ez alapján a dollár mint világpénz súlya csökken nagyon durván becsülve és akkor ebbe még nem számítottam bele az évtizedes aranyáremelkedést. Nem olyan rettenetesen, a BRICS helyi valutákban bonyolított tranzakciói, a covidtól a háborúkig sok válság is visszafogta a kereskedelmet, míg növelte az aranyárfolyamot, de akkor is legjobb esetben stagnál a dollár megítélése, míg szárnyal az aranyé. Ez egy olyan helyzetben, mint most fontos.Értem. Még jó, hogy Matolcsi nem olyan, mint a Nagy miniszter Úr. Mert akkor már lehet túl lennénk egy ilyen kísérleten.
Komolyra fordítva, nincs olyan esemény, ami ekkora megrázkódtatást okozna. Talán csak egy meteor, ami viszi az usa mag területeit..
Szóval felejtős.
A BRICS valuta egy BRICS belügy, a stagnálást erősíti, nem a dollárt dönti be vagy váltja fel (ez utóbbira nem is alkalmas a jellegénél fogva). Az arany érdekesebb, azt úgy veszik, mintha nem lenne holnap, miközben arról beszélnek, hogy minden rendben van, nem nagyon, de alapvetően. Ez milyen már! Szerintem ez nem jó jel, itt egy közmegyezés van a világban a kommunikációról, amit félelemből nem rúgnak fel. De szerintem itt már baj van. Legkésőbb azóta, amióta a feljebb már emlegetett orosz devizaköveteléseket befagyasztották (aranyár másfélszeresére kilő), majd méginkább, amikor elkezdték felhasználni saját céljaikra (tavaly tavasszal), amikor elkezdődött az a folyamat, ami ehhez képest is másfélszerelése emelte arany árát. Ha ez nem globális bizalomvesztés és menekülés, akkor semmi.
Kábé a meteor amiről írsz. Nem olyan nagy mint amire te gondoltál, de eléggé odabasz. A dinók már látják az égen, de összenéznek és azt mondják: minden rendben lesz, sőt, van! A világ meg hallgat, mert még hatalmas amerikai deviza- és kötvénykészletek vannak szerte mindenfele, amiktől nem lehet pár nap alatt megszabadulni. Szépen, lassan, óvatosan, kell kipörgetni, hogy ne legyen baj és még ez is feltűnő! Jó eséllyel már mindenki beárazta, hogy mennyit fog elveszteni azon a napon (sokat, valószínűleg mindenki az ilyen tartalékai többségét), de legalább egy részét szeretné valami olyasmibe tenni, ami azon a napon nemcsak értékét őrzi, hanem vissza is hoz valamit: arany. Ez szerintem a magyarázat az arany árfolyamának jelenlegi drasztikus növekedésére.
A Nyugat, az orosz vagyon elrablásával kinyírta a bizalmat maga iránt. Kábé mintha a náci bankrendszerbe vetett bizalomról beszélnénk a kristályéjszaka után (tudom, kicsit bonyolultabb folyamat volt, speciális adóztatással, kivándoroltatással, de most kössük egy eseményhez, ami a folyamat döntő pillanatát jelentette, ami a legnagyobb rablást hozta maga után abban az évben). Csak a birodalmi márka nem volt világpénz, mindössze Európa egy része aggódhatott volna az árfolyama iránt, de az a része jobban aggódott a németek egyéb tervei miatt. A világról viszont most kiderült, hogy hatalmasabb és függetlenebb annál, hogy a Dollárért aggódókat az USA hatalma megbénítsa. Cselekszenek, szép csöndben, ahogy cselekszenek a saját megtakarításaikat, követeléseiket dollárról- amerikai államkötvényről aranyra váltó kisbefektetők is. És senki nem veri nagy dobra, csak az árfolyamokon, indexeken látjuk, mert mindenki fél attól, hogy többet veszít, mint amibe bele tudna törődni (többet fog)!