A pénz világa

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
42 166
81 042
113
A Miskolci Boschba vannak Szlovákok illetve a bevásárló központok is tele vannak velük.
Régebben sokkal többen voltak, még a hatvani Boschba is céges buszokkal hozták őket. A budapesti plázákban is gyakran hallani szlovák beszédet. Sokan bevásárolni járnak át, mert mióta náluk Euro van, megéri nekik. Most hogy két hónap alatt 390-ről 410 Ft lett nálunk az Euro, az nekik +5% kedvezmény mindenre.

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
3 565
18 946
113
Létbiztonság? Jogbiztonság? Szabadidő? Egészséges lakókörnyezet? Kilátás nyugdíjra? Közbiztonság? Normális (szegregált) oktatás?

Hol is hallottuk ezt? Nem a zsömle kicsi? https://hu.wikiquote.org/wiki/Marosán_György
Ok, bocsànat.
Mi lenne a cél tehàt?
Us közbiztonsàg?
Melyik orszàgban van ma jogbiztonsàg? Pénz beszél...
Szabadidőd te szabàlyozod.
Lakòkörnyezet? Szabadon vàlaszthatsz.
Oktatàs? Szabadon vàlaszthatsz, az igényeid fizesd ki, van opció.
50 vagyok, amiòta az eszem tudom azòta megszünik a nyugdíj...
Ok.
Pontosan az igények.
Mert mindegy hogy itt mi lesz, az akkor is szar lesz, mert csak.
Ha 1300 netto nyugdíjat adna az àllam havonta 2x-er az szar lenne, mert miért nem adja 3x-or...
Isten hozott Gémeskùt-orszàgban.
A "Mindenszarizmus nemzetközi központ" -jàban.

Miskolci Ogre

Well-Known Member
2019. december 21.
7 573
26 175
113
Régebben sokkal többen voltak, még a hatvani Boschba is céges buszokkal hozták őket. A budapesti plázákban is gyakran hallani szlovák beszédet. Sokan bevásárolni járnak át, mert mióta náluk Euro van, megéri nekik. Most hogy két hónap alatt 390-ről 410 Ft lett nálunk az Euro, az nekik +5% kedvezmény mindenre.
Miskolc - Kassa ha jól tudom oda vissza 150 km! Az barátok közt is egy jó autóval 6-7000 Ft csak üzemanyagban! Tehát 100e Ft környékén kell vásárolniuk ha csak az €/HUF 5% miatt jönnek! De nem ez a motiváció hanem, hogy alapból olcsóbb itt vásárolni a pletykákal ellentétben!

• Tetszik
Reactions: Kim Philby

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
42 166
81 042
113
És vegyük figyelembe, hogy Nagyvárad, Szatmárnémeti, Arad "elővárosainak" a fele a határon innen van, tehát ha van is, az is a történelmileg reális mennyiség alig látható százaléka.
Igen, a határmenti városokban vannak azok az autóipari beszállító multik, ahol dolgoznak. Ugyanazok a multik mint nálunk, csak nálunk ezek a cégek az ország más részeiben vannak, így ha valaki nem tud/akar költözni akkor ingázik. A napi ingázásnál meg sokat számít hogy valami 50 km-re van, vagy 120-ra.

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
3 565
18 946
113
Igen, a határmenti városokban vannak azok az autóipari beszállító multik, ahol dolgoznak. Ugyanazok a multik mint nálunk, csak nálunk ezek a cégek az ország más részeiben vannak, így ha valaki nem tud/akar költözni akkor ingázik. A napi ingázásnál meg sokat számít hogy valami 50 km-re van, vagy 120-ra.
Ha nem érné meg, nem csinàlnà.

• Tetszik

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 857
32 414
113
Jó-jó, de Te hány ingázó magyar állampolgárt ismersz? Milyen tömegekről tudsz?
Mire alapozod azt az állításod, ami azt sugallja, hogy tömegesen járnak magyar állampolgárok (nem áttelepült magyarok/románok) Békés vm.-ből Romániába?
Tényleg érdekelne, mert érdekes, hogy én ilyenekről nem tudok, pedig sok ismerősnél még nyelvi akadály sem lenne. Mert ha ezt a cikket és a statisztikai adatot vesszük figyelembe, akkor ez, véleményem szerint, a román határ mentén nagyban azt mutatja, hogy mely településekre költöztek át nagyobb számban aktív korú, eddig is romániai munkahellyel rendelkezők és nem elsősorban azt látjuk belőle, hogy milyen nagy tömegek gondolták úgy, hogy az eddigi magyarországi munkahelyüket feladva romániában keresnek megélhetést (habár biztos van ilyen is).

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
42 166
81 042
113
Jó-jó, de Te hány ingázó magyar állampolgárt ismersz? Milyen tömegekről tudsz?
Mire alapozod azt az állításod, ami azt sugallja, hogy tömegesen járnak magyar állampolgárok (nem áttelepült magyarok/románok) Békés vm.-ből Romániába?
Tényleg érdekelne, mert érdekes, hogy én ilyenekről nem tudok, pedig sok ismerősnél még nyelvi akadály sem lenne. Mert ha ezt a cikket és a statisztikai adatot vesszük figyelembe, akkor ez, véleményem szerint, a román határ mentén nagyban azt mutatja, hogy mely településekre költöztek át nagyobb számban aktív korú, eddig is romániai munkahellyel rendelkezők és nem elsősorban azt látjuk belőle, hogy milyen nagy tömegek gondolták úgy, hogy az eddigi magyarországi munkahelyüket feladva romániában keresnek megélhetést (habár biztos van ilyen is).
A KSH adatok alapján valószínűleg nem a magyarországi biztos munkahelyet adják fel, hanem nincs más állandó munkalehetőség a közelben. Két helyen 2-2 embernél kérdeztem rá, mert feltűnt hogy más szavakat használtak mint a romániai magyarok. Ők mondták hogy többen is vannak. Valószínű hogy nincsenek annyian mint akik Mosonmagyaróvár környékéről járnak át Ausztriába mindenfélét csinálni, de a térképed is mutatja hogy Békés megye északi sarka is fokozottan érintett. És ez egy 2022-es térkép, ami még egy koronavírusos év volt ha jól emlékszem. Az is érdekes, hogy a Kisújszállás - Karcag- Füzesgyarmat háromszögből hová ingáznak ilyen nagy számban külföldre a munkavállalók. "Ha elmennétek Biharkeresztesre, akkor nagyot csodálkoznátok azon, hogy hány busz viszi ki a magyar dolgozókat Nagyváradra." - valószínűnek tűnik hogy nem csak Biharkeresztesről mennek céges buszok Nagyváradra, hanem a kb. 50 km-es körzetből máshonnan is. A Szeged környéki ingázók magas száma is érdekes. Szerbiába járnak át?

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
42 166
81 042
113
Miskolc - Kassa ha jól tudom oda vissza 150 km! Az barátok közt is egy jó autóval 6-7000 Ft csak üzemanyagban! Tehát 100e Ft környékén kell vásárolniuk ha csak az €/HUF 5% miatt jönnek! De nem ez a motiváció hanem, hogy alapból olcsóbb itt vásárolni a pletykákal ellentétben!
Inkább úgy számolj hogy a plázákban a szenzonközi 20%-os leárazás az nekik így 25% lesz...

• Tetszik
Reactions: Miskolci Ogre

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 857
32 414
113
A KSH adatok alapján valószínűleg nem a magyarországi biztos munkahelyet adják fel, hanem nincs más állandó munkalehetőség a közelben. Két helyen 2-2 embernél kérdeztem rá, mert feltűnt hogy más szavakat használtak mint a romániai magyarok. Ők mondták hogy többen is vannak. Valószínű hogy nincsenek annyian mint akik Mosonmagyaróvár környékéről járnak át Ausztriába mindenfélét csinálni, de a térképed is mutatja hogy Békés megye északi sarka is fokozottan érintett. És ez egy 2022-es térkép, ami még egy koronavírusos év volt ha jól emlékszem. Az is érdekes, hogy a Kisújszállás - Karcag- Füzesgyarmat háromszögből hová ingáznak ilyen nagy számban külföldre a munkavállalók. "Ha elmennétek Biharkeresztesre, akkor nagyot csodálkoznátok azon, hogy hány busz viszi ki a magyar dolgozókat Nagyváradra." - valószínűnek tűnik hogy nem csak Biharkeresztesről mennek céges buszok Nagyváradra, hanem a kb. 50 km-es körzetből máshonnan is. A Szeged környéki ingázók magas száma is érdekes. Szerbiába járnak át?
Igen ezt a belső magyarországi anomáliát én is néztem. Lehet, hogy ott van egy-egy bejáratott szervező; nem lehetséges e, hogy az ingázást nem napi ingázásra értették, mint ahogy a 2011-es népszámláláskor, hanem tágabb értelemben, mert annyi feltűnt, hogy amennyire néztem 2011-ben napi ingázó megnevezést használták, 2022-ben pedig az ingázót. Mert ha megfigyeled nem több járást, hanem csak egy-egy járást érintenek a külföldi ingázók a belső területeken. (Egyébként még akár a kérdező is torzíthat annyit az eredményen.)

Ha a Népszámlálási atlaszban összehasonlítod a 3.20-as táblát (külföldre ingázók) és az 1.28-as táblát (külföldi állampolgárok aránya), akkor nagy átfedéseket tapasztalhatsz -keleti határ szempontjából; különösen, ha hozzá vesszük, hogy a magyar állampolgárok is így könnyebben létesítenek Románia felé is kontaktot, vagy megjelenik egy-egy szemfülesebb munkaerőszervező is (mint ahogy megjelennek erre a kelet-nyugati migrációra építő ingatlanosok, ügyintézők is).
És persze lehet egy csomó egyéni szempont. De amit kihozni akartam, hogy biztos vannak átjáró magyar állampolgárok, de olyan szintű tömegek, mint amiket a média fel-fel dob időnként nem lehet látni; mondjuk azt, hogy nincs ilyen.

(Néztem KSH adatokat, valamiért járási, települési szintet nem ad ki az ingázásra.)

Ha elmennétek Biharkeresztesre
Jó lett volna ha linkeled máskor ha valahonnan hozol egy állítást, másnak egy google keresést megspórolnál. Mondhatnám, hogy legyél link alak. :)
Én meg már azt hittem, hogy ezt valaki ott élő mondta, de hát ezek szerint egy fehérgalléros konferencián volt. Mi az hogy elcsodálkoznánk? Mert én elcsodálkoznék az egy buszon is először, aztán meg már nem csodálkoznék. Statisztikailag meg 10 busznyi munkás sem lenne a "térségben" kiugró adat. Mindenesetre én nem azt látom, hogy a munkásbuszok nagy hordákban vonulnának keletre... sőt egyet sem látok ilyet. De majd ha lesz rá alkalom és nem felejtem el, megkérdezek valami határon levő ismerőst.

A KSH adatok szerint 2022-ben igaz, hogy 2011-hez képest nőtt a külföldre ingázók száma, de így is 1% (3030 fő), Hajdú-Biharnak meg valami 1% alatti.

Szintén KSH adatok szerint pl.: Békés vm-ben darabszámra az EU-s állampolgárok száma nem változott szinte semmit, de mindemellett a lakosság száma csökkent, ezért arányuk nőtt; más határmenti vármegyékben látható csökkenés, pl.: Cs.-Cs. vm.-ben, H.-B. vm.-ben is. Azt nem tudom, hogy pl a magyar állampolgársággal is rendelkezőket, hova sorolta a rendszer, mert ugye potenciálisan olyan betelepülőkről van szó, akik könnyen meg is kaphatják és ha már ide költöznek, miért ne élnének ezzel a lehetőséggel?

A Szeged környéki ingázók magas száma is érdekes. Szerbiába járnak át?
Szegeden, a panelek közt, tehát olybá tűnően, hogy itt laknak, elég sok szerbiai rendszámú autót látni. Most százalékosan nyilván nem szoktam számolgatni, de már régebben is feltűnt. De, hogy hol dolgoznak...
Egyébként a 3.20 as táblán nem Szeged környéki, hanem csak Szeged városi ingázási adatok térnek el a környezettől.
Gyorsan szétnézve csoportokban, állásoldalakon én nem azt látom, hogy pl.: vajdasági cégekhez toboroznának nagy számban, se romániait. De hátha egy Szegeden lakó megmondja a tutit. Annyit nem vagyok ott, hogy véleményt formáljak.

• Tetszik
Reactions: Terminator

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
21 707
72 041
113
Nem, linkeltem az első 4-et.
Van még gazdagon amùgy.

Eddig egyébként senki nem tudta megfogalmazni, tulajdonképpen mi is sz@r, mi hiànyzik, vagy tilos. Mi akadàlyozza, hogy teljes értékű életet éljen? Mikor ràkérdeztem hümmögés jött,
konkrétumokat vàrtam, de semmi...
Ha vennék egy tarackot, hogy legyen otthon, tutira elszednék tőlem is! :hadonaszos: :D

• Hűha

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
7 404
20 554
113
Mi lenne a cél tehàt?
Us közbiztonsàg?
Nem, nyilván az orosz, itt már többen megírtátok, hogy az a közbiztonság non plusz ultrája!
Esetleg kínai.

Melyik orszàgban van ma jogbiztonsàg? Pénz beszél...
Nem mindegy, hogy milyen szinten a korrupció és összeesküvés az érvényesülés egyetlen eszköze.
Szabadidőd te szabàlyozod.
Ja, már ami a megélhetéshez szükséges meló és ingázás mellett marad. Én ismerek kevésbé szerencsés melósokat is, mint ti, akik csak sikerkőművesekkel barátkoztok.

Lakòkörnyezet? Szabadon vàlaszthatsz.
Ennyi, melléd költözik a védett faj, vagy szemétlerakót csinál a kertjéből a szomszéd... vagy a kormány, akár el is költözhetsz...
Az, hogy a bevételek mekkora hányada megy el az átlag melósnak lakhatásra, és milyen minőségű ingatlanokban lakik a lakosság nagyja, az mellékes. Érdekes, hogy a rákosdubaj körüli felhajtás kapcsán már a kommunikációban beindult a kármentés, a kormány szerint is lehet, hogy mégiscsak gond van az egészséges lakhatás megfizethetőségével.

Oktatàs? Szabadon vàlaszthatsz, az igényeid fizesd ki, van opció.
Hogyne. Ha arrra van igényed, hogy az adódért azt kapd, hogy a gyereked torkához kést nyomjanak a cigók akkor van, vagy fizesd ki a magániskolát.

50 vagyok, amiòta az eszem tudom azòta megszünik a nyugdíj...
Még lehet zsigerelni az aktív korú lakosságot, és még nem teljes az autokrácia, úgyhogy kell a szavazatokat vásárolni a legkönnyebben megvásárolható rétegektől, illetve szélesebb tömegeket kell kiszolgáltatott helyzetbe taszítani. A 13. havi nyugdíjat (ami eleve mi már?) épp készülnek kivezetni, már puhítják a közvéleményt.

Pontosan az igények.
Mert mindegy hogy itt mi lesz, az akkor is szar lesz, mert csak.
Neeem, mindegy, hogy itt mi van, az mindig jó lesz, csak! Minden külföldön élő és dolgozó, valamint államilag fizetett/dotált területen dolgozó megmondja itt, hogy minden jól megy itt! A mesterségesen felfújt építőipar nyertesei pl.

Ha 1300 netto nyugdíjat adna az àllam havonta 2x-er az szar lenne, mert miért nem adja 3x-or...
ezeket a számokat nem is tudom értelmezni. 1300 mi? EUR?

Isten hozott Gémeskùt-orszàgban.
A "Mindenszarizmus nemzetközi központ" -jàban.
Ez van, ha olyanok is ki merik nyitni a pofájuk, akik az egész szart finanszírozzák, és számukra feketelyuk ország az egész.

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
3 565
18 946
113
Nem, nyilván az orosz, itt már többen megírtátok, hogy az a közbiztonság non plusz ultrája!
Esetleg kínai.

Nem mindegy, hogy milyen szinten a korrupció és összeesküvés az érvényesülés egyetlen eszköze.

Ja, már ami a megélhetéshez szükséges meló és ingázás mellett marad. Én ismerek kevésbé szerencsés melósokat is, mint ti, akik csak sikerkőművesekkel barátkoztok.

Ennyi, melléd költözik a védett faj, vagy szemétlerakót csinál a kertjéből a szomszéd... vagy a kormány, akár el is költözhetsz...
Az, hogy a bevételek mekkora hányada megy el az átlag melósnak lakhatásra, és milyen minőségű ingatlanokban lakik a lakosság nagyja, az mellékes. Érdekes, hogy a rákosdubaj körüli felhajtás kapcsán már a kommunikációban beindult a kármentés, a kormány szerint is lehet, hogy mégiscsak gond van az egészséges lakhatás megfizethetőségével.

Hogyne. Ha arrra van igényed, hogy az adódért azt kapd, hogy a gyereked torkához kést nyomjanak a cigók akkor van, vagy fizesd ki a magániskolát.

Még lehet zsigerelni az aktív korú lakosságot, és még nem teljes az autokrácia, úgyhogy kell a szavazatokat vásárolni a legkönnyebben megvásárolható rétegektől, illetve szélesebb tömegeket kell kiszolgáltatott helyzetbe taszítani. A 13. havi nyugdíjat (ami eleve mi már?) épp készülnek kivezetni, már puhítják a közvéleményt.

Neeem, mindegy, hogy itt mi van, az mindig jó lesz, csak! Minden külföldön élő és dolgozó, valamint államilag fizetett/dotált területen dolgozó megmondja itt, hogy minden jól megy itt! A mesterségesen felfújt építőipar nyertesei pl.

ezeket a számokat nem is tudom értelmezni. 1300 mi? EUR?

Ez van, ha olyanok is ki merik nyitni a pofájuk, akik az egész szart finanszírozzák, és számukra feketelyuk ország az egész.
Tehàt Te sem tudod konkrétan megfogalmazni, mi is sz@r tulajdonképpen...

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
3 565
18 946
113
Amikor az éhenhalás a másik opció, akkor nem kell, hogy megérje, elég ha csak lassan sorvadsz vele.

Éhenhalàs....
Takarító 25.000HUF/nap...

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
7 404
20 554
113

Éhenhalàs....
vond le a költségeket, adókat, és marad havi nettó 300k, amiből a lakás 150k simán, de akkor 2 órát naponta ingázással töltesz, ha ilyen olcsó lakást keresel. Ha már szabadidő... Nincs is jobb eltöltése, mint a 3-as villamoson a csövesek szagolgatva zötyögni...

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 857
32 414
113

Éhenhalàs....
Hagyjad, itt ha nyolc általánossal nem keresel másfél misit, szolgálati autóval meg fityfenével, akkor éhen döglesz. Ennek ellenkezőjéről van, akit nem lehet meggyőzni.