A KSH adatok alapján valószínűleg nem a magyarországi biztos munkahelyet adják fel, hanem nincs más állandó munkalehetőség a közelben. Két helyen 2-2 embernél kérdeztem rá, mert feltűnt hogy más szavakat használtak mint a romániai magyarok. Ők mondták hogy többen is vannak. Valószínű hogy nincsenek annyian mint akik Mosonmagyaróvár környékéről járnak át Ausztriába mindenfélét csinálni, de a térképed is mutatja hogy Békés megye északi sarka is fokozottan érintett. És ez egy 2022-es térkép, ami még egy koronavírusos év volt ha jól emlékszem. Az is érdekes, hogy a Kisújszállás - Karcag- Füzesgyarmat háromszögből hová ingáznak ilyen nagy számban külföldre a munkavállalók. "Ha elmennétek Biharkeresztesre, akkor nagyot csodálkoznátok azon, hogy hány busz viszi ki a magyar dolgozókat Nagyváradra." - valószínűnek tűnik hogy nem csak Biharkeresztesről mennek céges buszok Nagyváradra, hanem a kb. 50 km-es körzetből máshonnan is. A Szeged környéki ingázók magas száma is érdekes. Szerbiába járnak át?
Igen ezt a belső magyarországi anomáliát én is néztem. Lehet, hogy ott van egy-egy bejáratott szervező; nem lehetséges e, hogy az ingázást nem napi ingázásra értették, mint ahogy a 2011-es népszámláláskor, hanem tágabb értelemben, mert annyi feltűnt, hogy amennyire néztem 2011-ben napi ingázó megnevezést használták, 2022-ben pedig az ingázót. Mert ha megfigyeled nem több járást, hanem csak egy-egy járást érintenek a külföldi ingázók a belső területeken. (Egyébként még akár a kérdező is torzíthat annyit az eredményen.)
Ha a Népszámlálási atlaszban összehasonlítod a 3.20-as táblát (külföldre ingázók) és az 1.28-as táblát (külföldi állampolgárok aránya), akkor nagy átfedéseket tapasztalhatsz -keleti határ szempontjából; különösen, ha hozzá vesszük, hogy a magyar állampolgárok is így könnyebben létesítenek Románia felé is kontaktot, vagy megjelenik egy-egy szemfülesebb munkaerőszervező is (mint ahogy megjelennek erre a kelet-nyugati migrációra építő ingatlanosok, ügyintézők is).
És persze lehet egy csomó egyéni szempont. De amit kihozni akartam, hogy biztos vannak átjáró magyar állampolgárok, de olyan szintű tömegek, mint amiket a média fel-fel dob időnként nem lehet látni; mondjuk azt, hogy nincs ilyen.
(Néztem KSH adatokat, valamiért járási, települési szintet nem ad ki az ingázásra.)
Ha elmennétek Biharkeresztesre
Jó lett volna ha
linkeled máskor ha valahonnan hozol egy állítást, másnak egy google keresést megspórolnál. Mondhatnám, hogy legyél link alak.
Én meg már azt hittem, hogy ezt valaki ott élő mondta, de hát ezek szerint egy fehérgalléros konferencián volt. Mi az hogy elcsodálkoznánk? Mert én elcsodálkoznék az egy buszon is először, aztán meg már nem csodálkoznék. Statisztikailag meg 10 busznyi munkás sem lenne a "térségben" kiugró adat. Mindenesetre én nem azt látom, hogy a munkásbuszok nagy hordákban vonulnának keletre... sőt egyet sem látok ilyet. De majd ha lesz rá alkalom és nem felejtem el, megkérdezek valami határon levő ismerőst.
nepszamlalas2022.ksh.hu
A KSH adatok szerint 2022-ben igaz, hogy 2011-hez képest nőtt a külföldre ingázók száma, de így is 1% (3030 fő), Hajdú-Biharnak meg valami 1% alatti.
nepszamlalas2022.ksh.hu
Szintén KSH adatok szerint pl.: Békés vm-ben darabszámra az EU-s állampolgárok száma nem változott szinte semmit, de mindemellett a lakosság száma csökkent, ezért arányuk nőtt; más határmenti vármegyékben látható csökkenés, pl.: Cs.-Cs. vm.-ben, H.-B. vm.-ben is. Azt nem tudom, hogy pl a magyar állampolgársággal is rendelkezőket, hova sorolta a rendszer, mert ugye potenciálisan olyan betelepülőkről van szó, akik könnyen meg is kaphatják és ha már ide költöznek, miért ne élnének ezzel a lehetőséggel?
A Szeged környéki ingázók magas száma is érdekes. Szerbiába járnak át?
Szegeden, a panelek közt, tehát olybá tűnően, hogy itt laknak, elég sok szerbiai rendszámú autót látni. Most százalékosan nyilván nem szoktam számolgatni, de már régebben is feltűnt. De, hogy hol dolgoznak...
Egyébként a 3.20 as táblán nem Szeged környéki, hanem csak Szeged városi ingázási adatok térnek el a környezettől.
Gyorsan szétnézve csoportokban, állásoldalakon én nem azt látom, hogy pl.: vajdasági cégekhez toboroznának nagy számban, se romániait. De hátha egy Szegeden lakó megmondja a tutit. Annyit nem vagyok ott, hogy véleményt formáljak.