A pénz világa

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Ranger

Well-Known Member
2021. szeptember 20.
1 523
3 094
113

“10-BŐL 4 MAGYAR SZORONG A JÖVŐJE MIATT, A BIZONYTALANSÁG ÉRZÉS AZONBAN A MAGASABB ISKOLAI VÉGZETTSÉGŰEK ÉS A JOBB ANYAGI HELYZETBEN LÉVŐK KÖZÖTT ALACSONYABB.

Mindez kihat arra is, hogy milyen időtávra terveznek a magyarok, a jelen megélése fontosabb, mint a jövő céljai.

A felmérés alapján a lakosság nem szívesen foglalkozik a pénzügyekkel és nem is értenek hozzá. A többség úgy látja, hogy a banki ajánlatok bonyolultak, átláthatatlanok, a megkérdezettek 52%-a nem készít kimutatást a pénzügyeiről.”

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 857
32 415
113
Nem mindegy, hogy milyen szinten a korrupció és összeesküvés az érvényesülés egyetlen eszköze.
Én még nem korrumpáltam és nem korrumpálódtam. Meg sokan mások sem. Lehet, hogy igazából ezt Te nyomod nagyban és kivetíted a példádat általánosra? Én már nem tudom, mit gondoljak.

Ja, már ami a megélhetéshez szükséges meló és ingázás mellett marad.
Igen, mindenki ingázik. Más nincs is. Hát amúgy is az a legjobb, hogy kiköltözni Pest külsőre és Budakülsőn dolgozni... Az egész ország csak ingázik, ezért szar ez a termelékenységi index.

Én ismerek kevésbé szerencsés melósokat is, mint ti, akik csak sikerkőművesekkel barátkoztok.
Én is ismerek ilyeneket. Van, aki önhibájából, van aki azon kívüli okokból nem tanult és kénytelen volt megmaradni segédmunkás szinten, ami nem lebecsülendő, de hát mégis más mint egy szakmai feladatot megoldani, vagy vállalkozni. Elég sok építőipari munkással találkoztam, minden szinten; nem panaszkodtak, hogy nagyon szar lenne a fizetés. Lehet, hogy egy alkalmazottként dolgozó kőműves nem fog beleszakadni a pénz hazacipelésébe, de nem is fog nyomorogni. Mikor segédmunkásként dolgoztam nem vertem a nyálam, hogy miért nem keresek annyit mint a kőművesek, vagy mint a vállalkozó.
Ha ma egy kőműves, burkoló, vagy más szakember rosszul keres, nincs munkája, nem tud az egyről kettőre haladni, lehet, hogy ön és nem társadalomvizsgálatot kell tartania.
De nem tudom, hogy milyen képzett szakmunkás keres ma rosszul. Meg mi az, hogy valaki rosszul keres. Milyen feladatokért, iskolai végzettségért, felelősségért Szerinted mennyi fizetést kellene adni, illetve milyen arányban? Ebben igazán nyújthatnál támpontot. De ezt tök komolyan, irónia nélkül mondom.

Hogyne. Ha arrra van igényed, hogy az adódért azt kapd, hogy a gyereked torkához kést nyomjanak a cigók akkor van, vagy fizesd ki a magániskolát.
Nyilván csak ez a két szélsőség van.
Szar az oktatás, de szerintem úgysem értenénk egyet az okokban, pláne ha csak ilyen szélsőségekben tudsz gondolkodni.

Ranger

Well-Known Member
2021. szeptember 20.
1 523
3 094
113

“Szokatlanul gyenge, 7,5 milliárd forintos volt a vételi érdeklődés a ma délelőtt megtartott 6 hónapos diszkontkincstárjegy aukción, így az Államadósság Kezelő Központ a 20 milliárd forintnyi meghirdetett mennyiség helyett végül csak 4 milliárd forintnyit adott el. Az elfogadott ajánlatok átlaghozama ugrott az előző kibocsátáshoz képest.

Érdemes megjegyezni, hogy a 6 hónapos aukció eredménye kisebb jelentőségű, az utóbbi hónapokban többször előfordult gyenge vételi érdeklődés és terv alatti értékesítés. Emögött likviditási okok is meghúzódhatnak (nem annyira kedvelt futamidő a befektetők egy részének), illetve ma az amerikai elnökválasztással kapcsolatos befektetői bizonytalanság is szerepet játszhatott a gyenge eredményben.”

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
3 572
18 960
113
Én még nem korrumpáltam és nem korrumpálódtam. Meg sokan mások sem. Lehet, hogy igazából ezt Te nyomod nagyban és kivetíted a példádat általánosra? Én már nem tudom, mit gondoljak.

Igen, mindenki ingázik. Más nincs is. Hát amúgy is az a legjobb, hogy kiköltözni Pest külsőre és Budakülsőn dolgozni... Az egész ország csak ingázik, ezért szar ez a termelékenységi index.

Én is ismerek ilyeneket. Van, aki önhibájából, van aki azon kívüli okokból nem tanult és kénytelen volt megmaradni segédmunkás szinten, ami nem lebecsülendő, de hát mégis más mint egy szakmai feladatot megoldani, vagy vállalkozni. Elég sok építőipari munkással találkoztam, minden szinten; nem panaszkodtak, hogy nagyon szar lenne a fizetés. Lehet, hogy egy alkalmazottként dolgozó kőműves nem fog beleszakadni a pénz hazacipelésébe, de nem is fog nyomorogni. Mikor segédmunkásként dolgoztam nem vertem a nyálam, hogy miért nem keresek annyit mint a kőművesek, vagy mint a vállalkozó.
Ha ma egy kőműves, burkoló, vagy más szakember rosszul keres, nincs munkája, nem tud az egyről kettőre haladni, lehet, hogy ön és nem társadalomvizsgálatot kell tartania.
De nem tudom, hogy milyen képzett szakmunkás keres ma rosszul. Meg mi az, hogy valaki rosszul keres. Milyen feladatokért, iskolai végzettségért, felelősségért Szerinted mennyi fizetést kellene adni, illetve milyen arányban? Ebben igazán nyújthatnál támpontot. De ezt tök komolyan, irónia nélkül mondom.

Szar az oktatás, de szerintem úgysem értenénk egyet az okokban, pláne ha csak ilyen szélsőségekben tudsz gondolkodni.
Ugyan az a helyzet mint amikor leszbikusokkal diskuràltam, és mikor megkérdeztem hogy ha nem kell nekik a férfi, akkor miért műbrokival "ölik" egymàst, és miért nem műsunàval?
...nem vàlaszoltak...

Ugyan ezek a "problémák" vannak màshol is. Ezt hívjàk életnek.
Aztàn van aki alkalmazkodik, és megéli az életet, van aki Don Quiote mòdjàra harcol a szellemekkel.
Ma Magyarországon minden adott a normàlis emberi élethez. Aki szerint nem, az nézzen szét a vilàgban. Ha pedig ùgy érzi hogy magyarhonnak Biarritz szintjén kell lennie, még a borsodi zsàkfalukban is, csak sajnàlni tudom.

Off.
Felkelő napot mikor làttàtok utòljàra?
Egy àlmos reggeli a csalàddal? Tejeskàvé, friss-meleg kenyér, valami félsòs hàzivaj?
Be van itt mindenki feszülve...
On.

Mike

Well-Known Member
2011. március 14.
806
2 050
93
Nyilván mindenki a pattanásos seggét vakarja, aki nem teljesen ért egyet a mindenszarista szektával. Csak ez az egy magyarázat lehetséges.
Melyik vagy a háromból hogy megsértődtél? Ki beszélt mindenkiről? Veled ellentétben én nem azt tartom szektásnak aki nem ért egyet.
Én még nem korrumpáltam és nem korrumpálódtam.
De azért jó az a rendszer ami erre épül, értjük.

• Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 857
32 415
113
Off.
Egy àlmos reggeli a csalàddal? Tejeskàvé, friss-meleg kenyér, valami félsòs hàzivaj?
On.
Mondjuk nem értem, hogy miért kell befeszülni. Az ember hoz az életében döntéseket és ezek mindig következményekkel járnak.
Ki a pénz, ki a szabadabb életet, ki mást választ.

Ranger

Well-Known Member
2021. szeptember 20.
1 523
3 094
113
Tehàt Te sem tudod konkrétan megfogalmazni, mi is sz@r tulajdonképpen...
A hangzatos címet hagyjuk.

A módszertant is mert itt senkit se érdekel.

Ez egy percepció(!!!), ami változó korrelációban van a valósággal s a kauzalitás is jellemzi.

“A World Happiness Report legújabb kiadása szerint Finnország vezeti a világ legboldogabb országainak listáját, immár hét éve megőrizve ezt a pozíciót -

Az északi országok dominanciája továbbra is megfigyelhető, hiszen Finnországot Dánia, Izland és Svédország követi. A jelentés, amely több mint 140 országot vizsgált, az ENSZ március 20-i nemzetközi világnapja alkalmából készült, és az előző három év átlagos életkörülmény-értékelése alapján rangsorolja az országokat.

Hazánk 2023-ban az 51. helyen szerepelt (6.041-es boldogságindex) a közép-amerikai Salvador után, megelőzve Argentínát.

2024-BEN MAGYARORSZÁG 5 HELYET ZUHANVA AZ 56. HELYRE KERÜLT (6.017-ES BOLDOGSÁGINDEX), PORTUGÁLIA UTÁN, EGY HELLYEL MEGELŐZVE PARAGUAYT.

Összehasonlításképp: Ausztria a 14., Csehország a 18., Szlovénia a 21., Románia a 32., Lengyelország a 35., Szerbia a 37., Szlovákia a 45., Horvátország a 63., Ukrajnaa 105. helyen szerepel.

A 30 ÉV ALATTIAKAT VIZSGÁLVA MAGYARORSZÁG A 36. HELYEN SZEREPEL, A 60 ÉV FELETTIEK ESETÉBEN AZONBAN CSAK A 70. HELYET SIKERÜLT MEGSZEREZNIE.”

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
7 408
20 556
113
"Tanárok" mint szakmunkások? Ápolók? Kórházi kisegítő személyzet?
Gépjármű vezetők? Pl. villamos vezetők.
Tűzoltók?

Hogy párat mondjak az ismeretségi körömből, talán egy kicsit nagyobb felelősség van, mint a felsorolt hórukk melósokon. Érdekes, a sikeres melósokkal csak az építőiparból tudtok jönni bármikor felmerül a téma... ami egy államilag szénné dotált terület.

Mennyi fizetést kéne adni? Mondjuk annyit, hogy ha már olyan iskolát kapsz, amit meg tudsz fizetni, ahogy fentebb elhangzott, meg olyan egészségügyet, akkor a társadalom nagyja meg tudja fizetni a megfelelő szintű ellátásokat...

Most ne nézzük a műszakpótlékokat amúgy, mert "a szabadidejét mindenki úgy osztja be ahogy akarja"... tehát tegyük fel, hogy szeretne valaki akkor szabad lenni, amikor a családtagjai is...

Meg ugye a lakhatás... Hogy ne az legyen opció a 25 évre felvett hitel mellé ami a családi költségvetés felét viszi, hogy a "szabadidőben" építkezel még 5 évig magadnak... hisz a szabadidejével mindenki azt csinál, amit akar, ahogy fentebb szintén elhangzott.

Hogy aki csak sormunkás, mert így alakult neki, legalább egészséges otthon bérletére fussa neki. Nem tudom mikor kellett utoljára bérelnetek, ha nincs pénz, elég nehéz értelmes bérleményt találni, főleg gyerekkel... de ugye ne ingázz BP. egyik felől a másikra... mármint ha új munkát találsz,mert ugye azt is linkeltétek, hogy milyen könnyű akárkinek... akkor nyilván likvidáld az ingatlanod is!

Na, nem kellett pl. jogosítványnál egy kis csúszópénz, nem kellett vért hugyozni, építési engedélyeztetésnél hogy a szabályoknak megfelelő ingatlanod megfeleljen, miközben a szomszéd minden létező szabályt megsérthetett valahogy? Nem volt még olyan, hogy étterem tulajjal beszélgetve elmondta, hogy nem korrupció, de van egy engedélyezési tisztviselő a polgármesteri hivatalban, akinek van tanácsadói szolgáltatása, hogy minden ügyintézés smakkoljon, azt a rövid 2 millát simán megéri kifizetni a munkájáért, hogy minden elsőre jól menjen... No meg híreket sem olvasol? Király! Akkor minden rendben van, ha nem vagy hajlandó tudomást venni róla.

Hát ez van, Pest megyében tanár a testvérem, és szülő konkrétan az ő torához nyomott kést pár éve, és leszóltak a fideszes polgármesteri hivatalból, hogy majd ők elintézik, ne legyen feljelentés, mert nem lenne jó vége... diákként magam is volt szerencsém ilyet megtapasztalni jómódú kertvárosi környezetben ahol integrált oktatás címszóval hoztak ilyen azóta államilag tovább tenyésztett lényeket, és öcsém is számol be néha durva esetekről (meg néha viccesekről)

Ranger

Well-Known Member
2021. szeptember 20.
1 523
3 094
113
Mondjuk nem értem, hogy miért kell befeszülni. Az ember hoz az életében döntéseket és ezek mindig következményekkel járnak.
Kiegészíteném.
Nem választás kérdése. Univerzálisan sajnos(nem sajnos).

A magyar társadalom zárt gondolkodású(majdnem 50%), alacsony mobilitású (nem csak infrastruktúra miatt).
Az esélyegyenlőségi mutatók - na ez a mindenkori kormányzat egyik beavatkozási területe(lehetne), a 90-es évek óta változó dinamikával romlottak különösen az elmúlt 15+ évben (2008 válság óta markánsabb).
S ezen az elmúlt 100 év legjobb tíz éve sem változtatott sőt (úgy tűnik nem is volt cél).A trend maradt.
Megjegyzés rövidtávú sikereket ezen a téren nehéz elérni.
A politikai szemléletű megközelítés:” a pillanat uralása” pláne nem támogatja.
Ez egyébként a társadalmi szintű humán politika(oktatás, eü, szemlélet formálás) területe lenne.
A GDP arányos ráfordítás is csökkent. Bár ez nem csak pénz kérdés.
A szándék is hiányzik.
pl.:
A csökkenő állami bevételeken belül a dohány és alkohol jövedéki adójából származó pénzek nem követtek az ÁFA bevételek csökkenését.
Ami rövidtávon most éppen állam bácsinak tök jó a hosszútávú társadalmi költségek meg kit érdekelnek …? A többség úgyse tudja eszik-e vagy isszák(képzavar).

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
7 408
20 556
113
Kiváló kérdés, megkérdem majd a BKV sofőr ismerőst, aki folyton éjjeli műszakban melózik, hogy tudja fizetni a számlákat, és a cég mondvacsinált okokkal folyton levonásokat eszközöl, ha a munkáját akarja végezni, pl. a járműről a csöviket letessékeli, és feljelentik érte utasok, vagy emiatt 2 perc késést szed össze... Mikor találkozott a családdal egy jó friss kistermelői vajat enni friss házi kenyérrel?

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
7 408
20 556
113
A csökkenő állami bevételeken belül a dohány és alkohol jövedéki adójából származó pénzek nem követtek az ÁFA bevételek csökkenését.
Ami rövidtávon most éppen állam bácsinak tök jó a hosszútávú társadalmi költségek meg kit érdekelnek …? A többség úgyse tudja eszik-e vagy isszák(képzavar).
Hosszabb távon: az egészségügy fokozatosan magánegészségüggyé átcsatornázásával, az alap sürgősségi ellátáson túli szolgáltatások fokozatos leépítésével, kiszervezésével eljutunk oda, hogy ezek a költséges kezelések kikerülnek költségoldalról, hisz az ebben érintett szegényebb rétegek nem fogják tudni a kezelést megfizetni, és bónusz: nyugdíjat sem kell majd fizetni nekik!

Így majd tovább írogathatja Filter, hogy "LOL A nyugdíj folyamatosan csak megszűnik, de valahogy még mindig itt van+!!!!!négy"

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
3 572
18 960
113
A
A hangzatos címet hagyjuk.

A módszertant is mert itt senkit se érdekel.

Ez egy percepció(!!!), ami változó korrelációban van a valósággal s a kauzalitás is jellemzi.

“A World Happiness Report legújabb kiadása szerint Finnország vezeti a világ legboldogabb országainak listáját, immár hét éve megőrizve ezt a pozíciót -

Az északi országok dominanciája továbbra is megfigyelhető, hiszen Finnországot Dánia, Izland és Svédország követi. A jelentés, amely több mint 140 országot vizsgált, az ENSZ március 20-i nemzetközi világnapja alkalmából készült, és az előző három év átlagos életkörülmény-értékelése alapján rangsorolja az országokat.

Hazánk 2023-ban az 51. helyen szerepelt (6.041-es boldogságindex) a közép-amerikai Salvador után, megelőzve Argentínát.

2024-BEN MAGYARORSZÁG 5 HELYET ZUHANVA AZ 56. HELYRE KERÜLT (6.017-ES BOLDOGSÁGINDEX), PORTUGÁLIA UTÁN, EGY HELLYEL MEGELŐZVE PARAGUAYT.

Összehasonlításképp: Ausztria a 14., Csehország a 18., Szlovénia a 21., Románia a 32., Lengyelország a 35., Szerbia a 37., Szlovákia a 45., Horvátország a 63., Ukrajnaa 105. helyen szerepel.

A 30 ÉV ALATTIAKAT VIZSGÁLVA MAGYARORSZÁG A 36. HELYEN SZEREPEL, A 60 ÉV FELETTIEK ESETÉBEN AZONBAN CSAK A 70. HELYET SIKERÜLT MEGSZEREZNIE.”
Köszönöm!
Pompàs összeàllítàs.
Tisztàn làtni hogy nàlunk a fejekben van a gond.
Mert ha a szerbek odaértek a 36-ik ,a romànok a 32-ik helyre akkor itt az életszemléletbeli differencia làthatò. És nehogy azt mondja valaki hogy jobban élnek, mert sok helyen nem hogy wc, de még ivòvíz sincs...pedig ez egy elfogadható indok lenne a "szarazéletem" feelingre, de nem, 32-36. Oktatàs? Jog és létbiztonsàg jobb? Aligha...
Lehet ők többet mosolyognak ébredés utàn, vagy nem toljàk a drama queen-t ha nincs cserélve a pingpong asztal méretű lapostv 2 évente?
Amíg a szerzés és a rongyràzàs sokaknak az életcél, nem fog vàltozni, mert nekik soha nem lesz elég ami van. Mindig több és több kell, az élet meg szar.
( 160k-s fizu melett panaszkodtak a seregben hogy kevés....na most a 700k-s fizu melett ugyan ùgy nincs pénze annak akinek nem volt elég a 160...De ebben az évben màr cserélte az i15-öst mert talàlt egy jobb szinűt (!), és az élet tovàbbra is szar.)

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
3 572
18 960
113
Kiváló kérdés, megkérdem majd a BKV sofőr ismerőst, aki folyton éjjeli műszakban melózik, hogy tudja fizetni a számlákat, és a cég mondvacsinált okokkal folyton levonásokat eszközöl, ha a munkáját akarja végezni, pl. a járműről a csöviket letessékeli, és feljelentik érte utasok, vagy emiatt 2 perc késést szed össze... Mikor találkozott a családdal egy jó friss kistermelői vajat enni friss házi kenyérrel?
Tehàt NEKED azért rossz a közérzeted, mert a baràtod éjjel buszt vezet...
o_O

Ha nem elég a fizu, vàltani kell.
Vagy az àllam oldja meg ezt is?

Így majd tovább írogathatja Filter, hogy "LOL A nyugdíj folyamatosan csak megszűnik, de valahogy még mindig itt van+!!!!!négy"
Szòlj majd ha megszünik az àllami nyugdíj.

Ranger

Well-Known Member
2021. szeptember 20.
1 523
3 094
113
Hosszabb távon: az egészségügy fokozatosan magánegészségüggyé átcsatornázásával, az alap sürgősségi ellátáson túli szolgáltatások fokozatos leépítésével, kiszervezésével eljutunk oda, hogy ezek a költséges kezelések kikerülnek költségoldalról, hisz az ebben érintett szegényebb rétegek nem fogják tudni a kezelést megfizetni, és bónusz: nyugdíjat sem kell majd fizetni nekik!

A magán eü-vel jelen pillanatban személy szerint az a gondom, h - a mindenféle szép bekeretezett diplomám kívül a falon - semmiféle minőség biztosítás sincs (gyakorlatilag).
Ok engedélyhez kötött a működés kötelező felelősség biztosítás stb…

De nincs semmiféle szakmai kontroll a beteg oldalán arra nézve, h egy vizsgálat szükséges volt-e vagy sem…
Ha a TB vagy egy egyéb biztosító fizetné a számlát helyettem, akkor itt lesz kontroll mielőtt kifizetik a számlát… na ez most nincs.
Csak árak.
Persze egy ilyen rendszer a plusz profitábilis szereplők miatt meg drágábban működik. Lásd USA.

De minek fizetek én bármit, bármennyit az államnak ezen a jogcímen, ha utána az ADÓZOTT jövedelemből kell a tv-ileg biztosított ellátást(közfeladat) kifizetni !?

Nyugdíj lesz. A vásárló ereje lesz a kérdés.

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
7 408
20 556
113
Tehàt NEKED azért rossz a közérzeted, mert a baràtod éjjel buszt vezet...
Empátiának nevezik ezt a dolgot. Akiknek nincs, azokat szociopatáknak, vagy pszichopatéknak.
Vagy az àllam oldja meg ezt is?
Hát ő a foglalkoztató... Meg ugye váltani kell, az olyan kurva egyszerű, főleg amikor hónapról hónapra él valaki... Az, hogy a privilegizált helyzetetekből mennyire könnyen osztjátok az észt, nagyon durva.

Nem annyira ugrál a kiszolgáltatott helyzetben levő munkavállaló. A "munkanélküli segély" most max 3 hónapig jár. Az átlagos munkakeresési idő 9 hónap jelenleg.

Éjszakai műszak mellett másodállás mellett sok sikert elmenni kb 200 állásinterjúra is, vagy ha kihagysz egy kis másodállást, akkor megcsúszol a hitellel, számlákkal, és többszörösen fizeted meg. El sem tudjátok képzelni milyen a magyar munkásosztály helyzete, ha nem örököltek, és nulláról kellett lakhatást teremteniük a családjuknak.

Szòlj majd ha megszünik az àllami nyugdíj.
Nyugdíj lesz. A vásárló ereje lesz a kérdés.
Nem kell megszűnnie, ha nem lesz elég semmire. Lásd Ukrajnában pl.

De minek fizetek én bármit, bármennyit az államnak ezen a jogcímen, ha utána az ADÓZOTT jövedelemből kell a tv-ileg biztosított ellátást(közfeladat) kifizetni !?
Mert jön Kávé ha nem teszed? Mert nem zsebbe fizetést kapó segédmunkás/építőipari vállalkozó vagy, akik már munkákat kell visszamondjanak, mert a nyaralás miatt nem érnek rá?

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 857
32 415
113
Érdekes, a sikeres melósokkal csak az építőiparból tudtok jönni bármikor felmerül a téma... ami egy államilag szénné dotált terület.
Hát, több magánépítkezésen voltam. Kisebb munkákon is, elég jól fizették.
De mikor egy tanár 450-et keres 25-26 órákra, az azért szerintem nem éhenhalás kategória. Vagy van ismerős rokona, BP-n tanár, szóltak neki, az iskolából, hogy nem bánnák, ha kevesebb dubaji képet töltene fel a nyaralásokról.

Testvérem, igaz nem pont most nővér volt, tanult, igyekezett, főnővér lett; akkor sem keresett szarul. Persze, sok szakmában nincsenek agyon fizetve a munkavállalók, ezt senki sem mondta, most épp nem tudom, hogy mennyit keresnek a tűzoltók; tudok olyat, aki a kat védelemnél olyan 600 fölött/körül keres; de ebből nyilván több okból sem lehet általánosítani. Sofőröknél meg nem feltétlen alacsony fizetéseket hallottam, de forintra most had ne tudjam már.

Mennyi fizetést kéne adni? Mondjuk annyit, hogy ha már olyan iskolát kapsz, amit meg tudsz fizetni, ahogy fentebb elhangzott, meg olyan egészségügyet, akkor a társadalom nagyja meg tudja fizetni a megfelelő szintű ellátásokat...
Nekem az a tapasztalatom, hogy megtudja. Az állami oktatás -a színvonalról lehet vitázni, de- nem elsősorban a késdobáló kategóriák. A magánórát biztos van aki nem, vagy vért hugyozva tudja mellé rakni, ezt elismerem.

Meg ugye a lakhatás... Hogy ne az legyen opció a 25 évre felvett hitel mellé ami a családi költségvetés felét viszi, hogy a "szabadidőben" építkezel még 5 évig magadnak... hisz a szabadidejével mindenki azt csinál, amit akar, ahogy fentebb szintén elhangzott.
Basszus, van ahol esélyed nincs saját tulajdonú ingatlanra.
Anyámék mikor 85-ben építkeztek akkor is 20-on évre vettek fel hitelt. Semmi új nincs a nap alatt. Főleg a mai új építésű ingatlanok bekerülési költségénél. De akinek nem futja új építésűre, az miért vág bele? Én azt számoltam, hogy nekünk sokkal olcsóbb felújítani, mint újat építeni, már csak a tervezési és a megfelelőségi előírások miatt is.
Totál irreális, hogy valaki mondjuk sima melósként mondjuk 10 év alatt olyan mód fizessen ki egy új ingatlant, hogy ne vegye észre a családi költségvetés.

Na, nem kellett pl. jogosítványnál egy kis csúszópénz, nem kellett vért hugyozni, építési engedélyeztetésnél hogy a szabályoknak megfelelő ingatlanod megfeleljen, miközben a szomszéd minden létező szabályt megsérthetett valahogy?
Nem, soha. Életmentő műtét után kapott a műtő orvos, 10-en éve. De a kezelő orvosomnak se adtam vagy másfél évtizede.
Jogosítványnál miért kellet volna? Motornál is, autónál is megbuktam 1-1 alkalommal forgalmin, plusz óra és átmentem, pedig még egyszer a személyim is le volt járva és mindig ugyan az a biztos buktatott meg -holott, mindenki szerint nem sok indoka volt.
A szomszédokkal minddel jól el vagyunk, egymás hülyeségeit igyekszünk tolerálni. Élni és élni hagyni.
Építeni is építettünk, nem csak lakóházakat; meg működtetünk is dolgokat; nem volt soha sehova csúszópénz, meg ilyen okosban dolgokkal. Igaz, soha nem is kérdeztük, hogy mennyi az annyi, pedig elég sok ellenőrzésünk volt elég sok hivataltól.

Hát ez van, Pest megyében tanár a testvérem, és szülő konkrétan az ő torához nyomott kést pár éve, és leszóltak a fideszes polgármesteri hivatalból, hogy majd ők elintézik, ne legyen feljelentés, mert nem lenne jó vége... diákként magam is volt szerencsém ilyet megtapasztalni jómódú kertvárosi környezetben ahol integrált oktatás címszóval hoztak ilyen azóta államilag tovább tenyésztett lényeket, és öcsém is számol be néha durva esetekről (meg néha viccesekről)
Nem mondtam soha, hogy ilyen nincs; volt, van, lesz. De nem országos, minden iskolára kiterjedő jelenség. Azt meg, hogy hol milyen színezetű vezető mit húz le, azt meg hagyjuk, hülye az hülye, pártállástól függetlenül.

Kiegészíteném.
Nem választás kérdése. Univerzálisan sajnos(nem sajnos).
De. Mindenki döntéseket hoz.
Legegyszerűbb másra, meg a környezetre hárítani mindent, de ez csak menekülés saját felelősségtudatunk elől.

Ranger

Well-Known Member
2021. szeptember 20.
1 523
3 094
113
A

Köszönöm!
Pompàs összeàllítàs.
Tisztàn làtni hogy nàlunk a fejekben van a gond.
Mert ha a szerbek odaértek a 36-ik ,a romànok a 32-ik helyre akkor itt az életszemléletbeli differencia làthatò. És nehogy azt mondja valaki hogy jobban élnek, mert sok helyen nem hogy wc, de még ivòvíz sincs...pedig ez egy elfogadható indok lenne a "szarazéletem" feelingre, de nem, 32-36. Oktatàs? Jog és létbiztonsàg jobb? Aligha...
Lehet ők többet mosolyognak ébredés utàn, vagy nem toljàk a drama queen-t ha nincs cserélve a pingpong asztal méretű lapostv 2 évente?
Amíg a szerzés és a rongyràzàs sokaknak az életcél, nem fog vàltozni, mert nekik soha nem lesz elég ami van. Mindig több és több kell, az élet meg szar.
( 160k-s fizu melett panaszkodtak a seregben hogy kevés....na most a 700k-s fizu melett ugyan ùgy nincs pénze annak akinek nem volt elég a 160...De ebben az évben màr cserélte az i15-öst mert talàlt egy jobb szinűt (!), és az élet tovàbbra is szar.)
Szerb, román reagálnék.
Gondolat kísérlet.

A szerbek egy háborús, nemzetközi elszigeteltségét jelentő időszakon vannak túl. Ehhez képest van érezhető és adatokon skálázható elmozdulás.

A románok esetében adatok szintjén szintén komoly(relatív és abszolút) elmozdulás (javulás) látható a 90-es évekhez képest.

Ehhez képest Mo. az ezredfordulós KKE vezető poziból az átlag alá esett az elmúlt 10+ évben.
Társadalmi szinten ez a szűkülő romló kilátások valós és perceptiv formájában csapódik le….

Van történeti nemzet karakterológia.
Szubjektíve nem hiszek benne, de nagyon érdekes olvasni
viszont abban hiszek, h a kultúr antropológia szintjén, társadalmi szinten, generációsan örökített szemlélet, megoldás modellek(itt össznépi egyén szintjén tanult tehetetlenségként megfogható jelenség) nem független a történeti tapasztalatól.

De azt vallom, h a politikának és állambácsinak, itt most a NER-nek ez a jelenség tökéletesen megfelel.
Paternalizmus életben tartása, társadalom felé áramló jövedelmek és transzferek állami ellenőrzésének növelése és/vagy becsatornázás a a politika világába.
Egy szóval a társadalom kiskorúsitása.

Nem elszigetelt jelenség a világban.
Csak szerencsésebb helyeken ez a jelenség máshonnan indult és nem egy kommunista/szocialista állampárti rendszer hamis jólétének mítoszára a épült. (Nem a jólét mítosz, hanem annak az eredője).