A pénz világa

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 501
5 679
113
Ok.
Mint laikus elfogadom hogy szar a gazdasági helyzete az orszàgnak.
Mi a megoldàs?
Mi lenne jò iràny?
EU-s példàk nem jòk, ők most jàrnak ott mint mi a kàdàr rendszerben, azaz hitelekből élnek jòl. Közalkalmazottak szarul keresnek mindenhol. Versenyszféra meg olyan mint mindenhol, annyit kapsz,amennyit kialkudsz.
Àtlagember problémài kb egyformàk.
Vannak nàlunk érdekes dolgok, van korrupció is... csak majd nézni kell hozzà akkor az eu-t is...
Nem mellesleg éppen a szemünk làttàra omlik össze az eu két legnagyobb gazdasàga...német-francia. Az ő landolàsukat figyeljük, több ezer milliárd tartozàssal...
Miénk elérte a 100-at?
Én leginkább az energiapolitika kudarca miatt hibáztatom a kormányt. Én mint laikus már vagy 15 éve úgy gondolom, hogy Magyarországnak atomerőműveket kellene épitenie. 2010-ben lettek megválasztva, mostanra minimum egy már kész kellene legyen, de inkabb kettő, plusz a harmadik már félig. Ha én már huszonéves koromban ki tudtam számolni, hogy mennyire megérné, és már 15 év alatt visszahozná az árát, akkor ők miért nem? Pedig hol volt akkor még az orosz-ukrán konfliktus. Nem számoltam utána, de a mostani energiaárakkal valószínűleg 5-7 év alatt visszajönne az ára, talán még hamarabb.
Plusz egy vagy két erőmű rengeteg problémától megóvott volna bennünket.
Pl. A 2021-es 2500 milliárd forint után 2022-ben 8300 milliárdot fizettünk földgáz, kőolaj és áram importra. Ez 20 milliárd euro. Vagyis egy év alatt majdnem 2 Paksot fizettünk ki. Ha 3 atomerőművünk lenne, valószínűleg ennek az összegnek a fele az országban maradt volna, hisz akkor áramot nem importálnánk hanem exportálnánk és kevesebb földgázt használnánk.
2022-ben 12 TWh áramot importáltunk, átlagosan kb. 200 euro/MWh áron, vagyis 2,4 milliárd euró ment ki az országból villanyszámlára. Mivel az áram 25%-át földgázzal termeljük, plusz két atomerőművel számoltam jóval kevesebbet fogyasztanánk, hisz minimálisan kellene használni a földgázos erőműveket.
Szóval ezzel is az országban maradna pár milliárd euró.
Ezek az itt maradt pénzek jelentősen erősítenek a forint értékállóságát.
Aztán ugye rengeteg gazdasági haszonnal is járna ha olcsó atomenergiánk lenne. Pl. Nem csak a lakosság kapna ilyen olcson áramot, hanem a cégek is, ami ugye gazdasági növekedést és kisebb inflációt jelent.
A kormány szereti Brüsszelre fogni az energiaárak elszállását, de igazság szerint ők is ugyanúgy hibásak ebben, hisz épp elég ideje voltak kormányon ahhoz, hogy megoldják ezt a problémát atomerőművek építésével.
Az nem kifogás, hogy nem volt rá pénz, mert az oroszok simán megfinanszírozták volna.
Persze tudom, Brüsszel biztosan megpróbált volna neki keresztbe tenni, dehát azzal nem kell foglalkozni. Annyi de annyi ennél sokkal jelentéktelenebb dologban szembemegyünk Brüszellel, plusz egy konfliktus már igazán nem számít.

https://g7.hu/penz/20221017/minden-...ippant-a-magyar-gazdasagbol-az-energiaszamla/
https://www.statista.com/statistics/1314534/hungary-monthly-wholesale-electricity-price/

Miskolci Ogre

Well-Known Member
2019. december 21.
7 554
25 997
113
Én leginkább az energiapolitika kudarca miatt hibáztatom a kormányt. Én mint laikus már vagy 15 éve úgy gondolom, hogy Magyarországnak atomerőműveket kellene épitenie. 2010-ben lettek megválasztva, mostanra minimum egy már kész kellene legyen, de inkabb kettő, plusz a harmadik már félig. Ha én már huszonéves koromban ki tudtam számolni, hogy mennyire megérné, és már 15 év alatt visszahozná az árát, akkor ők miért nem? Pedig hol volt akkor még az orosz-ukrán konfliktus. Nem számoltam utána, de a mostani energiaárakkal valószínűleg 5-7 év alatt visszajönne az ára, talán még hamarabb.
Plusz egy vagy két erőmű rengeteg problémától megóvott volna bennünket.
Pl. A 2021-es 2500 milliárd forint után 2022-ben 8300 milliárdot fizettünk földgáz, kőolaj és áram importra. Ez 20 milliárd euro. Vagyis egy év alatt majdnem 2 Paksot fizettünk ki. Ha 3 atomerőművünk lenne, valószínűleg ennek az összegnek a fele az országban maradt volna, hisz akkor áramot nem importálnánk hanem exportálnánk és kevesebb földgázt használnánk.
2022-ben 12 TWh áramot importáltunk, átlagosan kb. 200 euro/MWh áron, vagyis 2,4 milliárd euró ment ki az országból villanyszámlára. Mivel az áram 25%-át földgázzal termeljük, plusz két atomerőművel számoltam jóval kevesebbet fogyasztanánk, hisz minimálisan kellene használni a földgázos erőműveket.
Szóval ezzel is az országban maradna pár milliárd euró.
Ezek az itt maradt pénzek jelentősen erősítenek a forint értékállóságát.
Aztán ugye rengeteg gazdasági haszonnal is járna ha olcsó atomenergiánk lenne. Pl. Nem csak a lakosság kapna ilyen olcson áramot, hanem a cégek is, ami ugye gazdasági növekedést és kisebb inflációt jelent.
A kormány szereti Brüsszelre fogni az energiaárak elszállását, de igazság szerint ők is ugyanúgy hibásak ebben, hisz épp elég ideje voltak kormányon ahhoz, hogy megoldják ezt a problémát atomerőművek építésével.
Az nem kifogás, hogy nem volt rá pénz, mert az oroszok simán megfinanszírozták volna.
Persze tudom, Brüsszel biztosan megpróbált volna neki keresztbe tenni, dehát azzal nem kell foglalkozni. Annyi de annyi ennél sokkal jelentéktelenebb dologban szembemegyünk Brüszellel, plusz egy konfliktus már igazán nem számít.

https://g7.hu/penz/20221017/minden-...ippant-a-magyar-gazdasagbol-az-energiaszamla/
https://www.statista.com/statistics/1314534/hungary-monthly-wholesale-electricity-price/
Laikusként (az írásodból feltételeze) talán igazad is lehet! De nézd meg PAKS II.-t ott tettek nekünk keresztbe ahol tudtak kezdve az engedélyeztetéstől az alvállalkozók kiválasztásán át a kivitelezésig! Nem hiszem el , hogy rá hivatkozok de Molni még itt volt amikor ezt elemeztük ! A jelenlegi folyami hűtő kapacitás nem ad lehetőséget még egy erőmű megépítésére! A hűtő tornyosok már szerintem engedélyt se kapnának! A másik probléma, hogy az atomerőmű nehezen szabályozható gyakorlatilag alaperőműként az a cél , hogy folyamatosan maximálisan ki legyen terhelve! Mi nem tudunk energia függetlenek lenni!

Ettore Fieramosca

Well-Known Member
2021. március 9.
1 131
3 218
113
Laikusként (az írásodból feltételeze) talán igazad is lehet! De nézd meg PAKS II.-t ott tettek nekünk keresztbe ahol tudtak kezdve az engedélyeztetéstől az alvállalkozók kiválasztásán át a kivitelezésig! Nem hiszem el , hogy rá hivatkozok de Molni még itt volt amikor ezt elemeztük ! A jelenlegi folyami hűtő kapacitás nem ad lehetőséget még egy erőmű megépítésére! A hűtő tornyosok már szerintem engedélyt se kapnának! A másik probléma, hogy az atomerőmű nehezen szabályozható gyakorlatilag alaperőműként az a cél , hogy folyamatosan maximálisan ki legyen terhelve! Mi nem tudunk energia függetlenek lenni!
Miért ne kapnànak engedélyt a hűtőtornyosok? Meg lehet kombinálni is: torony plusz folyó. Még egy Paksot szerintem simán elbírna az energiarendszer. Nyilván kevesebb napelem lenne, de nem is lenne rá szükség. Most megnéztem: 2012-ben csináltunk már paksi céget mert már akkor komolynak tűnt az indulás és az volt az info hogy a helyi cégek előnyben lesznek. Csak tíz évet csúszott az indulás

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 801
28 907
113
A NER jó. Majd az összes strómanját egy tolvonással (vagyonátiratás, amihez ideálisak a vagyonkezelők, hiszen ezért is léteznek, ezek csak strómanok) le kell cserélni tehetséges magyar vállalkozóra, rájukiratva a neres vagyont, megszervezni mögéjük a K+F-et (az akadémiai kutatóhálózatot az egyetemeknek átjátszani, az egyetemeken célzott kutatási programokat finanszírozni és folytatni a nemzetgazdasági jelentőségű fejlesztési irányokban) és azok mögé betenni a NER cégeit, tőkéjét az új, immár valóságosan kipróbált, sikeres vezető/strómanréteggel. Ennyi. És máris a sikeres kínai úton járunk.
Talán nem a kétéltűeket tizedelő gombát kellene kutatni. Ez ugyanaz a tudománynak, mint bármilyen bölcsész kutatás. Ez ennyit és és ez így van rendjén. Kutassanak grafén/kompozit páncél-réteganyagot és mehetnek Zalába csillióért!
Az adófizetők meg nem arra vannak, hogy a "tudósok" kutatgassanak kedvükre. Hanem megrendelők, akik bizonyos kutatásokat rendelnek meg az eredmények reményében, míg a tudós egy ugyanolyan munkavállaló, mint a karosszérialakatos
Naugye!