Én leginkább az energiapolitika kudarca miatt hibáztatom a kormányt. Én mint laikus már vagy 15 éve úgy gondolom, hogy Magyarországnak atomerőműveket kellene épitenie. 2010-ben lettek megválasztva, mostanra minimum egy már kész kellene legyen, de inkabb kettő, plusz a harmadik már félig. Ha én már huszonéves koromban ki tudtam számolni, hogy mennyire megérné, és már 15 év alatt visszahozná az árát, akkor ők miért nem? Pedig hol volt akkor még az orosz-ukrán konfliktus. Nem számoltam utána, de a mostani energiaárakkal valószínűleg 5-7 év alatt visszajönne az ára, talán még hamarabb.Ok.
Mint laikus elfogadom hogy szar a gazdasági helyzete az orszàgnak.
Mi a megoldàs?
Mi lenne jò iràny?
EU-s példàk nem jòk, ők most jàrnak ott mint mi a kàdàr rendszerben, azaz hitelekből élnek jòl. Közalkalmazottak szarul keresnek mindenhol. Versenyszféra meg olyan mint mindenhol, annyit kapsz,amennyit kialkudsz.
Àtlagember problémài kb egyformàk.
Vannak nàlunk érdekes dolgok, van korrupció is... csak majd nézni kell hozzà akkor az eu-t is...
Nem mellesleg éppen a szemünk làttàra omlik össze az eu két legnagyobb gazdasàga...német-francia. Az ő landolàsukat figyeljük, több ezer milliárd tartozàssal...
Miénk elérte a 100-at?
Plusz egy vagy két erőmű rengeteg problémától megóvott volna bennünket.
Pl. A 2021-es 2500 milliárd forint után 2022-ben 8300 milliárdot fizettünk földgáz, kőolaj és áram importra. Ez 20 milliárd euro. Vagyis egy év alatt majdnem 2 Paksot fizettünk ki. Ha 3 atomerőművünk lenne, valószínűleg ennek az összegnek a fele az országban maradt volna, hisz akkor áramot nem importálnánk hanem exportálnánk és kevesebb földgázt használnánk.
2022-ben 12 TWh áramot importáltunk, átlagosan kb. 200 euro/MWh áron, vagyis 2,4 milliárd euró ment ki az országból villanyszámlára. Mivel az áram 25%-át földgázzal termeljük, plusz két atomerőművel számoltam jóval kevesebbet fogyasztanánk, hisz minimálisan kellene használni a földgázos erőműveket.
Szóval ezzel is az országban maradna pár milliárd euró.
Ezek az itt maradt pénzek jelentősen erősítenek a forint értékállóságát.
Aztán ugye rengeteg gazdasági haszonnal is járna ha olcsó atomenergiánk lenne. Pl. Nem csak a lakosság kapna ilyen olcson áramot, hanem a cégek is, ami ugye gazdasági növekedést és kisebb inflációt jelent.
A kormány szereti Brüsszelre fogni az energiaárak elszállását, de igazság szerint ők is ugyanúgy hibásak ebben, hisz épp elég ideje voltak kormányon ahhoz, hogy megoldják ezt a problémát atomerőművek építésével.
Az nem kifogás, hogy nem volt rá pénz, mert az oroszok simán megfinanszírozták volna.
Persze tudom, Brüsszel biztosan megpróbált volna neki keresztbe tenni, dehát azzal nem kell foglalkozni. Annyi de annyi ennél sokkal jelentéktelenebb dologban szembemegyünk Brüszellel, plusz egy konfliktus már igazán nem számít.
https://g7.hu/penz/20221017/minden-...ippant-a-magyar-gazdasagbol-az-energiaszamla/
https://www.statista.com/statistics/1314534/hungary-monthly-wholesale-electricity-price/