Én így értettem. Fenntartom, hogy akár rosszul is.
Persze, az is realitás, amit írtál.
Megnéztem a Facebook videót újból…
Mindkét értelmezés (vagy több) lehetséges mint egy politikusi dumánál általában…
akkor még mindig jobb ha belföldi, magánszemélyek a hitelezők, mint ha külföldről hiteleznék meg.
Nincs olyan, h optimális megoldás…önmagában. Mátrix van. Előnyök, hátrányok egy képletben.
Csehek nagyon jól elvannak a magas deviza kitettségükkel(nagyobb deviza tartalékkal). Mondjuk nincs is 10+ éves gyengülési pályán a korona, így ennek kockázati szintje is más.
Cserébe nem tudjak inflálni az államadósságot…
Én ezt legtöbbször úgy látom, hogy kevésbé értékmegőrzésként, hanem befektetésként, termelőeszközként tekintenek rá a vásárlók.
Lakossági eseteben ez a megközelítés, hát… nem találok rá megfelelő kifejezést…aki így tekint erre, az jobb is, h nem feszegeti a határait.
Legalábbis sokszor ilyen szempontból nézik a különféle "guruk".
Érdemes megnézni átlagos állam kötvény/papír (dkj is) hozam, hogyan viszonyul más befektetési formákhoz.
Pláne a reál hozam(deflátor használatával).
A legalacsonyabb….arányosan a vállalt kockázattal és a befektetett energiával.
Vajon ez mennyire függ össze a külföldi munkavállalással, vagy a külföldi élettel -miközben magyar állampolgárok? Ez lehet benne, vagy teljesen máshogy számolják?
Tekintve, h 2022 után arányaiban nem volt nagyságrend váltás a külföldön dolgozik számában ez a hatás inkább betudható HUF romlásnak - devizában külföldön tartott pénz HUF-ban denominálva már önmagában ettől is növekszik, a megtakarítók pénzügyi tudatossága növekedett(diverzifikálás) arányában a csökkenő bizalommal(romló hazai gazdasági helyzet), s nem utolsó sorban lett egy olyan réteg akinek van miből és megteheti+ s megtalálta azokat a szolgáltatókat akik segítenek ebben.
De ez a növekedés megtakarításokon belül (külső-belső aránya) nem rendkívüli csak korábban ez stagnált és ahhoz képest volt egy növekedés, kiáramlás… induló trend?
A NER-sek pénze (nagy nevek) évek óta megy kifelé, na nem a “kifektetésként” értelmezhető részre gondolok, hanem a spekulatív tőkére(ingatlan, értéktárgyak, tőzsde… Szingapúr stb…).
Az ebben nincs benne, mivel nem lakossági/magánszemély jogcím alatt fut.