A pénz világa

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 508
34 630
113
milyen igaz, vagy az az,hogy honvédségi repülőeszközzel megy focimeccsre... ugye?
Van ahova igen, van, ahova nem. Igen, nem teljesen jó az üzenete. De: máskor arról volt szó, hogy a pilótáknak így is, úgyis kell a repidő, a gyakorlat. Ha az iskolaköröket rónák, akkor kevesebb kerozint égetnének, kevésbé fogyna a gépek üzemideje? Vagy vigyenek turistákat busines jateken Tuniszba, hogy demokratikus és filantróp legyen?
De mint írtam is volt. Nekem sem tetszik minden, én sem értek mindennel egyet.
Csakhogy engem nem vigasztal, mert nekem romlott a szolgáltatásim színvonala erős áremelkedés mellett, pl. a One telkóbirodalom uralma alá kerülésemmel is.
Én meg mást tapasztaltam. Persze, nem lehet és nem is minden jobb, de ennek az ellenkezője sem feltétlen igaz és nem minden szolgáltatás azért rosszabb, mert mészárostiborcoliharha.

Nem, nem a nemzetközi nagytőke aknamunkája. Egyszerűen annyi, hogy szerintem régen (rendszerváltás, privatizáció után) nem voltak olyan méretű hazai vállalkozók, (és talán szándék sem volt rá) akik nagyobb volumenű munkákat meg tudtak volna oldani. Ergo, jöttek azok a cégek, akik az adott feladatot meg tudták oldani; de nem gondolom, hogy általánosságban olcsóbban, jobban. És azok a cégek, akik a magyar piacon megjelentek, ugyan így a maguk államuk dotálásával tudtak ilyen méretűvé nőni; csak nem szembetűnő, mert máshol és máskor történtek meg ugyan ezen folyamatok.
Most erre volt szándék és létre is jött. Hogy ezt most minek nevezzük, az már sokszor politikai kérdés.
És igen, sok esetben haveroknak adnak ki munkákat, vagy tudatosan -vagy azt is el tudom képzelni, hogy sokszor az alsóbb szintek túlbuzgóságából és politikai nyereségvágyból/jó pont szerzésből.
De ha aknamunka. Akkor szerinted azok a külföldi cégek, akik kvázi részben ki lettek szorítva úgy jöttek, hogy micsoda filantrópok vagyunk, nem lettek lefizetve emberek, nem lett a nyereség maximalizálva? Én értem, hogy Téged ez nem vigasztal, de most tényleg ennyivel kell és lehet elintézni egy folyamatot?

Persze, csak 0,7%, de honnan vesszük el azt a korábban már betervezett költségvetésből?
Ennyit ad, de ezt vélhetően el is költik az emberek és nagy részt hazai szolgáltatásokra, hazai kiskereskedelemben fog lecsapódni. Tehát ennek a 0,7% valójában nem ennyi mínusz a költségvetésből. A munkáshitel, meg különböző gazdaságot és exportot ösztönző hitelek meg hitel. Az SZJA mentesség meg talán még valamekkora mértékben munkára is ösztönöző is lehet.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
28 221
100 341
113
Jah, csak éppenséggel a növekedési kilátásokat az év második hónapjában már felezték... amikor a költségvetés tervezése ment 6%-os növekedésről beszéltek Nagy Mártonék, most meg 1,2%, ami a független elemzők mellett továbbra is nehezen tartható. Aztán meg ugye a random megszorítások nem jöttek folyamatosan, ugye? Amikor tavaly mondtuk páran, hogy esetleg talán vannak gondok, jött a kincstári optimizmus, majd a beruházási stop, pénz váltási adók, stb...

Persze, csak 0,7%, de honnan vesszük el azt a korábban már betervezett költségvetésből?
0,7% anyukák adómentessége, a jövő évi költségvetést érinti. Idén ez 0,1%-ot jelent. Nincs olyan független elemző, aki szerint ennyi mozgástere egy kormánynak nincs.

3-6% % gazdasági növekedésről beszélt Orbán. Mivel a tavalyi bázis alacsony lett 2-3% alsó hangon meglehet és a költségvetést 3,4%-os növekedési pályával számolt.
A portfólió elemzői 2-2,5-re számítanak. Lehet a népszavában ez 1,2%, a nemzetben meg 3%.

A magyar gazdaság 2024 negyedik negyedévében 0,5%-os növekedést mutatott, ezzel kikerülve a recesszióból – derült ki a KSH friss adataiból. A vártnál kedvezőbb GDP-adatot követően a szakértők 2025-re 2-2,5%-os bővülést valószínűsítenek, bár a növekedés számos kockázattal terhelt

Ezek még a Költségvetési Tanács kilátásai Matolcsystol

kt001-734807.jpg

Tény kellett tavaly is takarekoskodás bőven, hogy 2%-al jobb legyen a hiány, de hozták, korrigáltak évközben, ez pozitív.

Jano64

Well-Known Member
2021. március 7.
383
2 193
93
Lázasan folyik a kormány új intézkedéseinek értékelése az ország költségvetése szempontjából. Közös nevező, hogy lukat üt, kérdés mekkorát, mikor.
Ami közös még, hogy egyirányú folyamatnak van tekintve a dolog, költségvetési bevétel hiány keletkezik, ami rontja az egyensúlyt, és minden ami ebből fakad.Természetesen mindenki politikai belátása szerint értékeli ezt.
Nézzük a gyakorlatot: Munkáltató kiszámolja a dolgozó havi bérét, megállapítja a dolgozó SZJA előleg kötelezettségét, majd mivel ez atörvény erejénél fogva esetünkben nulla, ezt az értéket hozzáadja a dolgozó nettó jövedelméhez, és számára kifizeti.
Attól az esettől eltekintve, ha a dolgozó az így kapott plusz összeget kivonja a forgalomból,(félreteszi) az visszakerül vásárlás útján a pénzforgalomba, és másik vállalkozásoknál bevételként adó alapot képez.
Meglátásom szerint az intézkedés alavetően hangulatjavító intézkedés, és egyszerűen az adó címe, és a befizető alanya változik.
Én nem vagyok pénzügyi szakember, csak egy szerencsétlen vállalkozó, de ezt én így látom.
Családfőként pedig egyetértek vele.

• Tetszik
Reactions: phaidros

ZRÍNYI 20!026

Well-Known Member
2017. szeptember 20.
2 578
5 659
113
.
Lázasan folyik a kormány új intézkedéseinek értékelése az ország költségvetése szempontjából. Közös nevező, hogy lukat üt, kérdés mekkorát, mikor.
Ami közös még, hogy egyirányú folyamatnak van tekintve a dolog, költségvetési bevétel hiány keletkezik, ami rontja az egyensúlyt, és minden ami ebből fakad.Természetesen mindenki politikai belátása szerint értékeli ezt.
Nézzük a gyakorlatot: Munkáltató kiszámolja a dolgozó havi bérét, megállapítja a dolgozó SZJA előleg kötelezettségét, majd mivel ez atörvény erejénél fogva esetünkben nulla, ezt az értéket hozzáadja a dolgozó nettó jövedelméhez, és számára kifizeti.
Attól az esettől eltekintve, ha a dolgozó az így kapott plusz összeget kivonja a forgalomból,(félreteszi) az visszakerül vásárlás útján a pénzforgalomba, és másik vállalkozásoknál bevételként adó alapot képez.
Meglátásom szerint az intézkedés alavetően hangulatjavító intézkedés, és egyszerűen az adó címe, és a befizető alanya változik.
Én nem vagyok pénzügyi szakember, csak egy szerencsétlen vállalkozó, de ezt én így látom.
Családfőként pedig egyetértek vele.
Ha ez ilyen egyszerűen, úgyis visszaforog a gazdaságba, akkor javaslom, hogy mindenkinek legyen adómentes a jövedelme!
És akkor még tovább javítja a hangulatot is.
És a kormány is jól jár, mert 3/3-al nyeri a következő választást.

Irónia off-->
Ezeket az engedményeket valakinek ki kell fizetnie, és ki is fogja, majd a választások után. Direkt úgy is időzítettek mindent a "bátrak".
Vagy ha nem akarnak minden cehhet az 1 gyermekesek, gyermektelenek fizetni, akkor majd szépen elballagnak. Aztán jöhet helyettük még több megélhetési migráns.

• Tetszik
Reactions: Veér Ispán

Jano64

Well-Known Member
2021. március 7.
383
2 193
93
.
Ha ez ilyen egyszerűen, úgyis visszaforog a gazdaságba, akkor javaslom, hogy mindenkinek legyen adómentes a jövedelme!
És akkor még tovább javítja a hangulatot is.
És a kormány is jól jár, mert 3/3-al nyeri a következő választást.

Irónia off-->
Ezeket az engedményeket valakinek ki kell fizetnie, és ki is fogja, majd a választások után. Direkt úgy is időzítettek mindent a "bátrak".
Vagy ha nem akarnak minden cehhet az 1 gyermekesek, gyermektelenek fizetni, akkor majd szépen elballagnak. Aztán jöhet helyettük még több megélhetési migráns.
El kell hogy keserítselek, ez ilyen egyszerű.
A jövedelmed lehet bér, vagy nyereség, valamilyen formában felhasználod, annak van adótartalma, ahol felhasználtad, az a szereplő a könyvelésében elszámolja, a keletkezett adókötelezettségét a kincstárnak elutalja, az lekönyveli, és ameddig fedezettel rendelkezik a költségvetésben megjelölt célra kifizeti, vagy bér, vagy juttatás, vagy vásárlás céljára. A bért kapott utána abból vásárol, aminek adótartalma van, a támogatott vásárol, vagy bért fizet, akítől az állam vásárolt, az az adótartalmat befizeti.
Majd indul a ciklus elölröl.

ZRÍNYI 20!026

Well-Known Member
2017. szeptember 20.
2 578
5 659
113
A jövedelmed lehet bér, vagy nyereség, valamilyen formában felhasználod, annak van adótartalma, ahol felhasználtad, az a szereplő a könyvelésében elszámolja, a keletkezett adókötelezettségét a kincstárnak elutalja, az lekönyveli, és ameddig fedezettel rendelkezik a költségvetésben megjelölt célra kifizeti, vagy bér, vagy juttatás, vagy vásárlás céljára. A bért kapott utána abból vásárol, aminek adótartalma van, a támogatott vásárol, vagy bért fizet, akítől az állam vásárolt, az az adótartalmat befizeti.
Nem biztos, hogy elkölti!
Nem biztos hogy itthon!
Egyre nagyobb pénzek landolnak külföldi bankszámlákon!

• Tetszik

Jano64

Well-Known Member
2021. március 7.
383
2 193
93
Azért nem ilyen egyszerű…ez csak egy(!) loop, amit leírsz, s azon belül is rengeteg változó lehetséges(lásd pl.: viselkedési közgazdaságtan, stb )+ mikroökonómia “csak”…
Még véletlen sem akartam ilyen mélységekbe belemerülni, és valóban ezen kívül még rengeteg közgazdasági faktor van.
Én csak egyetlen vetületét vizsgáltam, hogy van-e jelentősége annak az állam szempotjából , hogy a kincstár felé a munkáltató fizeti be az édesanya után SZJA-t, vagy más ütemben, másik adózótol ÁFA, vagy egyéb pénzforgalomhoz kötődő adó formájában kerül a költségvetésbe.

Ranger

Well-Known Member
2021. szeptember 20.
1 742
3 729
113
Még véletlen sem akartam ilyen mélységekbe belemerülni, és valóban ezen kívül még rengeteg közgazdasági faktor van.
Én csak egyetlen vetületét vizsgáltam, hogy van-e jelentősége annak az állam szempotjából , hogy a kincstár felé a munkáltató fizeti be az édesanya után SZJA-t, vagy más ütemben, másik adózótol ÁFA, vagy egyéb pénzforgalomhoz kötődő adó formájában kerül a költségvetésbe.
Értem. Értettem elsőre is. Véletlenül se belemerülni…
De véletlenül se egyszerűsítésük le ezt a kérdést. Mégha egy fórum bejegyzés köti is a lehetőségeket.
Mert minden csak nem egyszerű.

S közel sem egyetlen vetülete van….se Közgáz, se társadalmi szempontból.

Azt értem, h mindenki magából indul ki, s ami neki jó vagy tetszik az csak is fasza lehet…persze ez is egy legitim megközelítés.

De akkor se egyszerű.

Peace.

• Tetszik

Jano64

Well-Known Member
2021. március 7.
383
2 193
93
Értem. Értettem elsőre is. Véletlenül se belemerülni…
De véletlenül se egyszerűsítésük le ezt a kérdést. Mégha egy fórum bejegyzés köti is a lehetőségeket.
Mert minden csak nem egyszerű.

S közel sem egyetlen vetülete van….se Közgáz, se társadalmi szempontból.

Azt értem, h mindenki magából indul ki, s ami neki jó vagy tetszik az csak is fasza lehet…persze ez is egy legitim megközelítés.

De akkor se egyszerű.

Peace.
Merüljünk bele."Ironia on": Teljes mértékben elfogadom a társadalom részeként a közgazdászoknak is joga van a megélhetéshez, és nem is áll szándékomban ezt akadályozni."ironia off.
Abban az esetben ha kormány el kívánna tekinteni ettől az adóbevételtől, akkor törölné az adónemet, és így a bérszámításnál csökkene a bér bruttó összege, de nem ez történt. A bruttó bérbe be kell számítani, de befizetni nem kell, ergo nem az állami ujraelosztórendszer használja fel ezt az összeget, hanem a dolgozó viszi be a gazdasági ciklusba.
Részemről ennyi, nem több, nem kevesebb.

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 508
34 630
113
Nem biztos, hogy elkölti!
Nem biztos, de hát csak a halál, meg az adó biztos... pontosabban nagyobb eséllyel csak a halál.
Ezek szerint úgy gondolod, hogy a társadalom jelentős többsége van olyan jó anyagi helyzetben, hogy nagyon hosszú távon, évtizedes távlatokban tudja ezt a plusz pénzt parkoltatni úgy, hogy az a hazai gazdaságban ne jelenjen meg?

Nem biztos hogy itthon!
Tehát úgy gondolod, hogy a társadalom nagy része olyan anyagi helyzetben van, hogy rendszeresen nagyobb összeget tud külföldi utazásai során elkölteni és befektetni? (És nem itthon vesz repjegyet, használja a repteret, nem itthon vesz bőröndöt, ruhát az útra, vagy nem itthon tankolja meg az autóját, vagy viszi az út előtt szervizbe, ahol hazai kereskedőtől veszi a szervíz az alkatrészt, amit lehet, hogy itthon gyártanak, szállítanak, tárolnak, és a kopásból adódó szervízdíjat is külföldön költi el?
Az tény, hogy a kiskereskedelem, főleg az online kereskedelem egyre nagyobb része nem a hazai piacot erősíti, ezt alá kell írnom, de még ez is csak egy szelete a tortának.

Egyre nagyobb pénzek landolnak külföldi bankszámlákon!
Jól hangzó de erősen megfogalmazott állítás. Pont a napokban volt itt róla szó, hogy habár a mértéke valóban nőtt, de ez még így is elég alacsony érték.

És az olyan járulékos hasznokról, mint az esetleges gyerekvállalási kedv és pl. az ezzel növekvő kereskedelmi tevékenység is beleszólhat a képletbe; vagy esetleg még a munkavállalási kedv is nőhet, ami megint csak, ha talán minimálisan is, de a gazdaságra ható tényező.

Ahogy Ranger is írja nem egyszerű és több vetülete van.

ZRÍNYI 20!026

Well-Known Member
2017. szeptember 20.
2 578
5 659
113
Nem biztos, de hát csak a halál, meg az adó biztos... pontosabban nagyobb eséllyel csak a halál.
Ezek szerint úgy gondolod, hogy a társadalom jelentős többsége van olyan jó anyagi helyzetben, hogy nagyon hosszú távon, évtizedes távlatokban tudja ezt a plusz pénzt parkoltatni úgy, hogy az a hazai gazdaságban ne jelenjen meg?

Tehát úgy gondolod, hogy a társadalom nagy része olyan anyagi helyzetben van, hogy rendszeresen nagyobb összeget tud külföldi utazásai során elkölteni és befektetni? (És nem itthon vesz repjegyet, használja a repteret, nem itthon vesz bőröndöt, ruhát az útra, vagy nem itthon tankolja meg az autóját, vagy viszi az út előtt szervizbe, ahol hazai kereskedőtől veszi a szervíz az alkatrészt, amit lehet, hogy itthon gyártanak, szállítanak, tárolnak, és a kopásból adódó szervízdíjat is külföldön költi el?
Az tény, hogy a kiskereskedelem, főleg az online kereskedelem egyre nagyobb része nem a hazai piacot erősíti, ezt alá kell írnom, de még ez is csak egy szelete a tortának.

Jól hangzó de erősen megfogalmazott állítás. Pont a napokban volt itt róla szó, hogy habár a mértéke valóban nőtt, de ez még így is elég alacsony érték.

És az olyan járulékos hasznokról, mint az esetleges gyerekvállalási kedv és pl. az ezzel növekvő kereskedelmi tevékenység is beleszólhat a képletbe; vagy esetleg még a munkavállalási kedv is nőhet, ami megint csak, ha talán minimálisan is, de a gazdaságra ható tényező.

Ahogy Ranger is írja nem egyszerű és több vetülete van.

Nagy Márton, a kormány, és az eddigi gazdasági mutatók pont téged cáfolnak.
Pont az volt eddig a probléma, hogy nem volt fogyasztás, ezért nem volt adóbevétel! Ezt többször szóvá is tették a kormányzati szereplők, mondván hogy magas az óvatossági motívum, és tartalékolnak az emberek.
És ennek nem csak az lehet az oka, hogy nincs pénz, hanem az is, hogy akkora infla volt náluk, hogy sokszor már nem voltunk hajlandóak annyit fizetni termékekért, amennyiért adták!
És hát ugye a külföldi bevásárlóturizmus, csomagküldők...

Ranger

Well-Known Member
2021. szeptember 20.
1 742
3 729
113
Abban az esetben ha kormány el kívánna tekinteni ettől az adóbevételtől, …..de nem ez történt.
Formailag és valójában nem. Nem az adónem eltörléséről van szó. Hanem gyakorlatilag egy nulla kulcsos SZJA-ról a kedvezményezettek esetében. A kedvezmény (jogosultság) megállapítása szociál-demográfiai paraméterek szerint történik(neme, kora,gyerekek száma stb.)
A jövedelmet továbbra is be kell vallani csak nem kell SZJA-t fizetni utána…+ a munkáért kapott bruttó bérből kell/lehet továbbra is kiszámítani a járulékokat, szochot, stb…technikailag és jogilag így végrehajtható ez a rész (a járulékok beszedés és nyilvántartás szempontjából adóként viselkednek). Felesleges mint új kategóriát létrehozni jogilag, fogalmilag(definíció). Így keletkezik visszacsatolás, ellenőrzési lehetőség.

Számodra ez evidens csak nem folytattad a gondolatot.

Megjegyzés: nem láttam még a tv-i módosítás szövegét.
Számomra meg továbbra is kérdés mi tartozik bele…tőkejövedelmek is pl?

• Tetszik
Reactions: phaidros

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 508
34 630
113
És hát ugye a külföldi bevásárlóturizmus, csomagküldők...
Erre lásd fentebb, gondolom elolvastad amit írtam.

A bevásárló turizmus szerintem nem jelentős és nem egy oldalú. A csomagküldők az valóban egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a kiskereskedelem palettájából; ha jól emlékszem épp Nagy Márton is beszélt róla pár hónapja.
Pont az volt eddig a probléma, hogy nem volt fogyasztás, ezért nem volt adóbevétel! Ezt többször szóvá is tették a kormányzati szereplők, mondván hogy magas az óvatossági motívum, és tartalékolnak az emberek.
Igen is, meg nem is. Igen, tartalékolnak, vagy mondhatjuk spórolnak. De nem évtizedes távlatokban (tehát ha rövid távon nem is, de hosszú távon valamilyen formában csak a gazdaságban köt ki) és sokszor ezzel a spórolással például az államot finanszírozzák állampapír formájában, vagy épp a bankot, mert sokan ugye ott tartják és nem arról híresek a bankok, hogy magas kamatot adnának. Tehát még ez is a gazdaságot támogathatja, de tény, hogy nem a többi szolgáltató szektort, vagy nem a kiskereskedelmet.
Szerintem nem szóvá tették, hanem az alacsony kereskedelmi mutatókra volt válasz. A kettő szerintem nem ugyan azzal a jelentéstartalommal bír. És igen, akár kevésbé tetszhet is a kormánynak (ezért is vannak ösztönzések, hogy bevigyék az emberek a gazdaságba), mert nekik nem évtizedek múlva, hanem most kellene; javulnának a mutatók és az államnak hamarabb és talán nagyobb hasznot hozna. Tehát ilyen értelemben annyiban igazad van, hogy a kormánynak lehet probléma.

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
7 661
21 148
113
Van ahova igen, van, ahova nem. Igen, nem teljesen jó az üzenete. De: máskor arról volt szó, hogy a pilótáknak így is, úgyis kell a repidő, a gyakorlat. Ha az iskolaköröket rónák, akkor kevesebb kerozint égetnének, kevésbé fogyna a gépek üzemideje? Vagy vigyenek turistákat busines jateken Tuniszba, hogy demokratikus és filantróp legyen?
De mint írtam is volt. Nekem sem tetszik minden, én sem értek mindennel egyet.
Két konkrét ügyre céloztam. Jupiter és kisökör esetére, de a kisökör is csak bizonyos események után lett problémás.

Én meg mást tapasztaltam. Persze, nem lehet és nem is minden jobb, de ennek az ellenkezője sem feltétlen igaz és nem minden szolgáltatás azért rosszabb, mert mészárostiborcoliharha.
Digi Online megszűnt. Digi szolgáltatáskiesésem az egyesülés óta több volt, mint előtte 10 év alatt összesen. A gigbites netem nem pörgeti már ki a gigabitet, amit régen kipörgetett. A csatornák felbontása a tévében kisebb lett az agresszívabb tömörítés okán.

el tudom fogadni, hogy invitel vagy upc/vode előfizetőknél előrelépésként élhető meg a mostani szolgáltatási színvonal, a "román" digi ennél sokkal jobb volt.

Ennyit ad, de ezt vélhetően el is költik az emberek és nagy részt hazai szolgáltatásokra, hazai kiskereskedelemben fog lecsapódni. Tehát ennek a 0,7% valójában nem ennyi mínusz a költségvetésből. A munkáshitel, meg különböző gazdaságot és exportot ösztönző hitelek meg hitel. Az SZJA mentesség meg talán még valamekkora mértékben munkára is ösztönöző is lehet.
Elég optimista meglátás. Ezzel együtt az SZJA kedvezményeket kellett volna szerintem is más "célzott" támogatások helyett adni. De nem teljes mentességet. Felső összeghatárral, ahogy a családi adókedvezmény volt épp jó lett volna. CSOK meg villanyautó támogatás, meg nagycsaládos autó pályázat, meg hűtőgépcsere pályázat, meg egyéb pályázatos baromságok nélkül.

De ha aknamunka. Akkor szerinted azok a külföldi cégek, akik kvázi részben ki lettek szorítva úgy jöttek, hogy micsoda filantrópok vagyunk, nem lettek lefizetve emberek, nem lett a nyereség maximalizálva? Én értem, hogy Téged ez nem vigasztal, de most tényleg ennyivel kell és lehet elintézni egy folyamatot?
Kifejezetten a felelőtlen költségvetési gazdálkodással összefüggő hitelminősítői lépések narratívájára céloztam. Most így explicit is kiírom. És már kezdődik a felépítése a bagatellizálásnak, és mismásolásnak.

Mi van, ha nem elvásárolja, hanem mondjuk befekteti, mondjuk TBSZ-en, majd utána 5 év múlva realizálja a hozamot, és elkölti nyaralásra külföldön?
Ha itthon költi el, akkor is csak az adók arányában lesz bevétel, és nem élénkít annyit, amúgy pedig inflációt is gerjeszthet a túlzott kereslet... mint pl. az építőanyagoknál volt az épp ellátási szűkösségben leledző építőiparra zúdított támogatásokkal pár éve.

A kritikák egyik fő eleme, hogy mivel felső korlát nincs, ezért kreatív könyveléssel a legnagyobb jövedelműek - akik az egykulcsos adórendszerben is a legnagyobb befizetők voltak - jelentős részét adómentesíthetik bevételeiknek, és épp rájuk a leginkább jellemző a külföldi vásárlások nagyobb aránya (a határ közvetlen közelében élőkön felül persze), valamint a bevételek befektetésének képessége.

A társadalom jelentős része, akikre te gondolsz, egy hétvégi bevásárlást kaszál, miközben a költségvetési luk sokkal nagyobb lesz, ugyanis az adózók sem statikusan állnak a helyzethez.
Én azért minden hónapban kimentem a fizetésem negyedét az országból, biztos ami biztos.
esetleg még a munkavállalási kedv is nőhet, ami megint csak, ha talán minimálisan is, de a gazdaságra ható tényező.
Újra lesz minimálbéres vállalkozó, és anyu nevén lesz a pénz adómentesen kicsatornázva.

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 508
34 630
113
Digi Online megszűnt. Digi szolgáltatáskiesésem az egyesülés óta több volt, mint előtte 10 év alatt összesen. A gigbites netem nem pörgeti már ki a gigabitet, amit régen kipörgetett. A csatornák felbontása a tévében kisebb lett az agresszívabb tömörítés okán.

el tudom fogadni, hogy invitel vagy upc/vode előfizetőknél előrelépésként élhető meg a mostani szolgáltatási színvonal, a "román" digi ennél sokkal jobb volt.
Jó, én a szolgáltatást nem az internetszolgáltatásra értettem, hanem általánosságban, állami szolgáltatásra.
Az internet szolgáltatással nem foglalkozom, azt se tudom, hogy mennyi volt, most mennyi, stabil, jó, megyen. Amúgy azt hiszem, hogy valami helyi érdekű cég, talán még nem lett felvásárolva. One-nál vagyok a telefon telefonon, de azon meg nem sokat beszélek és csak nemrég konstatáltam, hogy jé, tényleg, már nem is voda van kiírva.

Ezzel együtt az SZJA kedvezményeket kellett volna szerintem is más "célzott" támogatások helyett adni. De nem teljes mentességet. Felső összeghatárral, ahogy a családi adókedvezmény volt épp jó lett volna.
Teljesen egyet értek.

a felelőtlen költségvetési gazdálkodással
Nem feltétlenül gondolnám felelőtlennek, de ehhez én annyira nem értek, hogy határozott véleményt nyilvánítsak. Mai kormányinfón az hangzott el, hogy ennyi belefér az idei évben. -Hát, majd meglátjuk, hogy alakul.

Elég optimista meglátás.
Igyekszem arra törekedni. Elég sok pesszimista van. Így majd félúton találkozik a valósággal. :D

Mi van, ha nem elvásárolja, hanem mondjuk befekteti, mondjuk TBSZ-en, majd utána 5 év múlva realizálja a hozamot, és elkölti nyaralásra külföldön?
Ezért lenne jó, amit Te is írtál, hogy lenne egy felső határ, vagy nem terjedne ki pl. tőkejövedelemre, mert lehet, hogy nagyobb mértékben költődne el itthon.

A társadalom jelentős része, akikre te gondolsz, egy hétvégi bevásárlást kaszál
Ez azért elég jelentős tétel. Igen, nem statikus. De azért az emberek többségének nincs olyan felesleges pénze, sem olyan szintű pénzügyi tudása, hogy -ha darabszámra nézzük- nagyon nagy befektetéseket, külföldre viteleket eszközölne. Persze, ha nincs felső határ, akkor már jelentősebb az összeg mérete, amit tudatosan mozgatnak.
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Újra lesz minimálbéres vállalkozó, és anyu nevén lesz a pénz adómentesen kicsatornázva.
Gyanítom, hogy aki akarja, az most is megtalálja a kiskapukat.