A pénz világa

Azért 600e.-ből (gondolom elírás) nem építesz, de még 6 millióból sem. Sőt, még szerkezet készre sem csinálod, ezt első kézből mondom, úgy mint aki nagyjából a rendszerváltás (?) óta ezen téma körül mozog nagyrészt. Amúgy a többi része valid...
Négyzetméter árakat írtam, bocs a félreértésért.

A világ egyik legnagyobb alapkezelő vállalata (kb. a magyar GDP duplájának megfelelő pénzt kezelnek), hogy Budapestre hozzák új, globális feladatokat ellátó központjukat.
???
Ez ki, vagy mi?
Janus Henderson
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

A világ egyik legnagyobb alapkezelő vállalata (kb. a magyar GDP duplájának megfelelő pénzt kezelnek), hogy Budapestre hozzák új, globális feladatokat ellátó központjukat.
???
Ez ki, vagy mi?
Janus Henderson
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

"As of December 2025 Janus Henderson has a market cap of $7.19 Billion USD. This makes Janus Henderson the world's 2477th most valuable company by market cap according to our data. The market capitalization, commonly called market cap, is the total market value of a publicly traded company's outstanding shares and is commonly used to measure how much a company is worth."

Azért a világ egyik legnagyobbjától rohadt messze vannak, szerintem.
379 milliárd dollárt kezelnek, ami nekünk sok pénz, de fényévekre vannak vele attól, hogy a legnagyobbak közé sorolják őket.
Lásd. pár oldallal korábbi hozzászólásomat az alapkezelők vagyonáról.
Csak, hogy értsétek, a Black Rock 13520 milliárd dollárt kezel, a Vanguard 11000 milliárdot, a Schwab meg 10000 milliárdot kezel, dollárban.
Szóval a Janus közelében nincs az igazai nagyoknak, ott 1000 milliárd dollár alatt senki vagy :D

"As of December 2025 Janus Henderson has a market cap of $7.19 Billion USD. This makes Janus Henderson the world's 2477th most valuable company by market cap according to our data. The market capitalization, commonly called market cap, is the total market value of a publicly traded company's outstanding shares and is commonly used to measure how much a company is worth."

Azért a világ egyik legnagyobbjától rohadt messze vannak, szerintem.
379 milliárd dollárt kezelnek, ami nekünk sok pénz, de fényévekre vannak vele attól, hogy a legnagyobbak közé sorolják őket.
Lásd. pár oldallal korábbi hozzászólásomat az alapkezelők vagyonáról.
Csak, hogy értsétek, a Black Rock 13520 milliárd dollárt kezel, a Vanguard 11000 milliárdot, a Schwab meg 10000 milliárdot kezel, dollárban.
Szóval a Janus közelében nincs az igazai nagyoknak, ott 1000 milliárd dollár alatt senki vagy :D
1600 milliós kézés, amihez adunk 620 milliót? Ebből a 620 millió a biztos a mi zsebünkből, a többit lepapírozzák... :D

"A majd itt dolgozó befektetési és pénzügyi szakemberek képzéséhez 1,6 milliárd forintos képzési programot is indít a vállalat, amelyhez a kormány 620 millió forintos támogatást biztosít."

Gondolom láttál már ilyet, én igen. Minden képzési program annyiba kerül, amennyire taksálod. Lehetne 6000 milliárd is. A 620 millió az, ami biztosan kikerül a te zsebedből és landol az érdekelteknél.

"A majd itt dolgozó befektetési és pénzügyi szakemberek képzéséhez 1,6 milliárd forintos képzési programot is indít a vállalat, amelyhez a kormány 620 millió forintos támogatást biztosít."

Gondolom láttál már ilyet, én igen. Minden képzési program annyiba kerül, amennyire taksálod. Lehetne 6000 milliárd is. A 620 millió az, ami biztosan kikerül a te zsebedből és landol az érdekelteknél.

Így már értem, köszi!
Ezzel a résszel nem is foglalkoztam, nem vettem észre.
Nekem az tűnt fel, hogy mennyire túldimenzionálták a cég méretét. Valójában a saját szegmensében nem nagy.
De úgy látszik az állami pénzek lopásában ők is benne vannak.
Mondjuk az eleve mekkora gáz, hogy egy vagyon kezelőnek az állam ad zsetont képzésre XD

Ez szerintem is így lesz, de 620 millió forint 400 ilyen kaliberű álláshoz nem nagy pénz. Azt szerintem 2-3 hónap alatt simán visszafizetik a bérek utáni illetékekből is.
1,5 millió/fő. Ennél több pénzt el szoktak szórni a különféle felzárkóztató programokra is, amik után jó esetben egy szalagmunkás lesz, rosszabb esetben meg pár hónap után ismét közmunkás.

1,5 millió/fő. Ennél több pénzt el szoktak szórni a különféle felzárkóztató programokra is, amik után jó esetben egy szalagmunkás lesz, rosszabb esetben meg pár hónap után ismét közmunkás.

Ugye most nem azt akarod mondani, hogy egy 300+ milliárd dollárt kezelő vagyon alapot, állami pénzen kell támogatni a munkahely teremtésben? :D

• Hűha
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby and 2ndt
Ugye most nem azt akarod mondani, hogy egy 300+ milliárd dollárt kezelő vagyon alapot, állami pénzen kell támogatni a munkahely teremtésben? :D
Jól hangzik és lehet belőle lopni :D ugye most a kormány kismotorokkal tolja a propit, 2.8 MRD forintból juttatnak el kismotorokat 55000 gyerekhez, ha 50k kismotorral számolunk, akkor is 50k HUF / darab jön ki, az Árukeresőn 5-6k HUF-os motorokra, szóval van rajta 44-45k HUF haszon (lopás). :D

Jól hangzik és lehet belőle lopni :D ugye most a kormány kismotorokkal tolja a propit, 2.8 MRD forintból juttatnak el kismotorokat 55000 gyerekhez, ha 50k kismotorral számolunk, akkor is 50k HUF / darab jön ki, az Árukeresőn 5-6k HUF-os motorokra, szóval van rajta 44-45k HUF haszon (lopás). :D
Leginkább a lopás mértéke a durva. Ez nem 10-20 % hanem 80+%.

Nem tudom miért kellett támogatni, hisz nekik ez apró pénz. Viszont ez a támogatás megtérül nagyon gyorsan. Ha a támogatás miatt nőtt az esélye hogy hozzánk jöjjenek, akkor megérte ennyit bele fektetni. Nem tudom, mi volt a háttérben, de amikor egy cég úgy dönt hogy költözik valahova, mindig több lehetséges jelölt van.
Mindegyik rendelkezik különféle adottságokkal (bérköltség, munkaerő képzettség, energia költség, távolság a célpiacoktól, politikai stabilitás, törvények, adók, támogatások, infrastruktúra fejlettsége, stb.) ezeket ők pontozzák különféle sulyozással.
Lehet, hogy csak én látom ezt bele, de az is lehetséges, hogy ezen a támogatáson múlt, hogy hozzánk jöttek és nem mondjuk Szlovákiába.

Ki a fene talál ki ilyen hülyeséget? Értelme sincs semmi, hisz ilyen kis motorja gyakorlatilag mindenkinek van. Ha nagyon akarnak osztogatni akkor adjanak szociális alapon azoknak akik rászorulnak. De akkor sem 50000 forintért, mert annyi pénzért ez tényleg sima lopás. :(

Úgy látom ez az ő "kakaóbiztos" számítógépük....

Aki nem tudná:
"Az informatikai és távközlési bizottság elnöke bírálta az IHM-et, mivel a piaci ár több mint duplájáért, 1 millió forintért szerezte be az óvodáknak a számítógépeket. Kifogásolta azt is, hogy a tárca "kakaóbiztos" billentyűzeteket vásárolt 100 ezer forintért, holott szerinte a 3.500 forintos klaviatúra is megfelelő lett volna."
Amikor az árakat olvasod jusson eszedbe, hogy ez a 2000's évek elején (!) történt. :eek:
Szóval a kismotorral és annak árazásával ezek pitiánerek voltak.
(Mind kettő történet szégyenletes)

Úgy látom ez az ő "kakaóbiztos" számítógépük....

Aki nem tudná:
"Az informatikai és távközlési bizottság elnöke bírálta az IHM-et, mivel a piaci ár több mint duplájáért, 1 millió forintért szerezte be az óvodáknak a számítógépeket. Kifogásolta azt is, hogy a tárca "kakaóbiztos" billentyűzeteket vásárolt 100 ezer forintért, holott szerinte a 3.500 forintos klaviatúra is megfelelő lett volna."
Amikor az árakat olvasod jusson eszedbe, hogy ez a 2000's évek elején (!) történt. :eek:
Szóval a kismotorral és annak árazásával ezek pitiánerek voltak.
(Mind kettő történet szégyenletes)
Elképesztő a politikusok korrupciója párttól függetlenül. Mintha nem keresnének elég pénzt törvényesen.

https://index.hu/gazdasag/2025/08/0...olding-matolcsy-gyorgy-alapitvany-sikkasztas/

Ha már korrupció. Írtatok itt Matolcsyról. Amióta nem ő a jegybank elnöke, egyszer sem olvastam róla, nekem új volt ez az 500 milliárdos sztori.
Ha ez igaz, ezt megint nem tudom megérteni miért.
Szerintem igazán jó gazdasági szakember, mi a francért kell ilyesmivel foglalkozni?
A magyar jegybanknak kb. 8-9 milliárd dollárt keresett az arany tartalék vásárlással (tudtommal az ő kezdeményezésére vettük). Nem hinném, hogy a magán vagy a cége vagyonával nem tud legálisan gyarapodni.

• Tetszik
Reactions: Kim Philby
https://index.hu/gazdasag/2025/08/0...olding-matolcsy-gyorgy-alapitvany-sikkasztas/

Ha már korrupció. Írtatok itt Matolcsyról. Amióta nem ő a jegybank elnöke, egyszer sem olvastam róla, nekem új volt ez az 500 milliárdos sztori.
Ha ez igaz, ezt megint nem tudom megérteni miért.
Szerintem igazán jó gazdasági szakember, mi a francért kell ilyesmivel foglalkozni?
A magyar jegybanknak kb. 8-9 milliárd dollárt keresett az arany tartalék vásárlással (tudtommal az ő kezdeményezésére vettük). Nem hinném, hogy a magán vagy a cége vagyonával nem tud legálisan gyarapodni.

Mondjuk úgy, hogy hajlamos vagyok kb. mindenkivel rögtön összebalhézni, ha számomra etikátlan dolgot csinál, szóval valahol vicces, de ugyanaz a minta van mindenütt:
a gazdag emberek lehajolnak a százforintosért is, ha elejted és zsebre is teszik, hiába látják, hogy a zsebedből esett ki. Olyan nincs, hogy ne b.sznák meg az anyjukat is, ha kereshetnek vele (egy kezemen meg tudom számolni a kivételeket). Ahol pénzt lehet keresni - különösen "ingyen" pénzt - értsd a te adódat - , ott pártfüggetlenül állnak sorba a fillérekért is.
Szerinted miért nem ítél el egyik párt sem senkit az érdekkörből soha, amikor mindig megvan ígérve az "elszámoltatás" az előző garnitúra kapcsán?

https://tradingeconomics.com/hungary/foreign-exchange-reserves

Valaki hozzáértő magyarázza már el, hogy miért ül a magyar állam 50 milliárd eurónyi devizatartalékon, amit ráadásul brutál gyorsan növekünk 2018 óta?
Az arany vásárlás nagyon jó üzlet volt, az kb. 8 milliárd euróval többet ér ma, mint amikor megvettük, na de ha ezt a növekedést kivonom, még mindig vagy 20 milliárd euróval növeltük a devizatartalékot.
Ok, kell legyen tartalék váratlan helyzetekre, de ugyebár itt volt a COVID majd az ukrán háború és még akkor is növeltük. Miközben a másik oldalon meg ott van 156 milliárd eurónyi államadósság évi 4000 milliárdos kamattal. Számomra ez kb. olyan, mintha lenne otthon egy halom pénzem, de jó drága hiteleket vennék fel azért, hogy még több pénzt tartsak otthon.
OK, azt is értem, hogy a hitelminősítőknél jobb besorolást lehet kapni, ha magas a devizatartalék. No de ha a legmagasabb kamatozású devizahiteleket visszafizetnénk az 50 milliárd eurós tartalék részével (mondjuk 25 milliárd euróval), lecsökkene durván 60%-ra, ezzel megspórolnánk évente minimum 700 milliárd forint kamatot. De valószínűleg ennél jóval többet is, hisz a magasabb kamatozásút fizetnénk vissza és az alacsonyabbat tartanánk meg.

• Tetszik
Reactions: Kim Philby