A pénz világa

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

elimgarak

Member
2015. április 21.
53
11
6
Néztem a videót, az eleje jó: FED megalapítása, adók stb. de kb. 1 óra után áttér a "kollektivizmus" és az "individualizmus" témákra, ahol természetesen jön a szokásos liberális duma, hogy a "kollektivizmus" milyen rossz, az "individualizmus" pedig milyen jó.
Laduarage

Valóban átmegy ebbe az individualizmus vs. Kollektivizmus vitába az előadás és ebben annyira én nem is szeretnék állást foglalni, mert ez egy nagyon messzire vezető filozófiai kérdés és még én magam sem döntöttem el teljesen melyik oldalon állok.

A faszi (G. Edward Griffin) viszont eszméletlen mennyiségű kutatást végzett központi bankos témában (a 60-as évek óta foglalkozik vele) és vérlázító „felfedezései” vannak. Ezek nem összeesküvés-elméletek, hanem hivatalos, nyilvánosan hozzáférhető dokumentumok alapján készültek, csak egymás mellé kell tenni őket és szépen elolvasgatni és bárkinek leesik a tantusz magától is, akinek gyök2-nél több iq-ja van.

Nagyon jó összefoglaló könyve erről: The creature from Jackyll island (már valószínűleg ajánlottam korábban itt) A történelmi és statisztikai adatokban, amiket prezentál semmi spekuláció nincsen, minden lábjegyzet leellenőrizhető. Javaslom, ha valaki netán elkezdi olvasni, üljön rá egy vödör jégre, és készítsen kézügybe némi töményet, különben fel fog robbanni a feje...
 

elimgarak

Member
2015. április 21.
53
11
6
Amiota letezik fuggetlen Gorogorszag, ok mindig csodben voltak, ez megy mar 200 eve. Nem kell itt semmifele osszeeskuvest feltetelezni.
A helyzet egyszeru. Egy Magyarorszag meretu gazdasag es Nyugat-Europai nyugdijakat, fizeteseket biztositanak. Egyszeruen nem termelnek meg annyi penzt, amennyit szetosztanak a lakossagnak.
Holnaptol Orban is adhatna 300000 forintos minimalbert hitelbol, aztan par ev mulva mehetne a hiszti, hogy miert szallt el az allamadossag.
Ha nem tetszik a banki hitel, ne vedd fel. Kezdj el sporolni es akkor nem kell hitel. De a gorogok ezt maskepp gondoltak. Nagy labon akartak elni, aztan meg az adossagot nem akarjak visszafizetni.
En szajon torolnek minden politikust, aki deficitesre tervezi a koltsegvetest.

Ne haragudj, de ami az egész deficites költekezést lehetővé teszi, sőt promótálja, az maga a pénzügyi rendszer, mivel az a gazdaság (és politikus), ami (/aki) nem költekezik esztelenül, rövid-közép távon versenyképtelenné válik a defictessel szemben. (a deficites meg hosszú távon elkerülhetetlenül összeomlik)

Erre van kitalálva a lebegtetett valuta nevű átverés! Amit pedig maga az USA kreált, hogy a vietnámi háború agyatlan deficites költekezése után megvédje az aranytartalékát. A 60-as évek végén minden dollárban tartalékoló ország, látva az US túlzott költekezését (élükön a de Gaulle-i Franciaországgal) elkezdte masszívan aranyra váltani a dollárjait. Erre Nixon bácsi kihúzta a dollár alól az aranyat és ezzel gyakorlatilag az egész világot átállította az idióta lebegtetett valuta rendszerre, hogy kedvére nyomtathassa a dollárt és finanszírozhassa a háborúit. (az tudtad, hogy Nixon pl. puszta szórakozásból annyi bombát dobatott le Kambodzsára két év alatt, mint amennyit a II. VH során mindenki összesen? - ehhez azért kellet némi pénz...)
https://www.youtube.com/watch?v=rcnhF09QN78

Ez az elmebeteg bankrendszer teszi lehetővé a deficites költekezést. Amit persze imádnak a bankárok és a politikusok. A központi bank „nyomtatja” (jegybanki alap)kamatra a valutát és odaadja az államnak, ami miután bekerül a nyilvános cirkulációba: mi tranzakciókat hajtunk végre vele, bankbetétekben takarékoskodunk stb.....

<b>A bankok (Goldman Sachs) segítettek az görög politikusoknak anno elrejteni a költekezést! Érdekes módon őket ezért senki nem vette elő azóta sem, egy sem ment börtönbe! Most pedig a görög paraszttal akarják megfizettetni az egész kapzsi játékukat.</b>

http://www.spiegel.de/international/europe/greek-debt-crisis-how-goldman-sachs-helped-greece-to-mask-its-true-debt-a-676634.html

...A bankbetéteinket aztán a bank tovább szaporítja és hitel formájában megsokszorozva(10x-50x országtól függően) kioszt és további pénzt hoz létre a semmiből. (igen ehhez joga van, te beraksz 100Ft-ot, a bank abból kiadhat 900Ft hitelt, miközben neki még mindig hivatalosan ott van rá a te 100Ft-od biztosítéknak) Tudtad, hogy jogilag egy sima bankszámla szerződésben, te nem megőrzésre adod át a banknak a pénz, hanem hivatalosan kölcsönt adsz a banknak? (vállalva ezzel a kockázatát, hogy az nem tudja visszafizetni) Mi meg fizetjük a kamatot és az inflációt a SEMMIRE.

Ez a nagy büdös helyzet. Ez a rendszer vonzza a pszichopatákat. A bankárok kamatot kérhetnek a levegőből létrehozott játékpénzre az államtól, mivel belénk van doktrínálva, elhisszük, hogy van értéke. A politikus pedig mindenféle költekezést és pénzosztási programot megígérhet, mert megkapja a jegybanktól a SEMMIBŐL létrehozott valutát. A bankár megkapja a kamatot, a politikus elteszi belőle a jattot, amit a bürokrata rendszeren keresztül kivesz és aztán nagylelkűen odaadja neked a töredékét, állami gondoskodás formájában. Mi pedig fizetjük az egésznek a költségét infláció és adózás formájában!

A tojás nem azért drágább, mint tavaly, mert a piaci árus néni kapzsi és kénye kedve szerint drágábban adja, hanem azért mert a politikus és a bankár kéz a kézben ellopja tőled (és az árustól is) a pénzed vásárlóértékét, azzal, hogy ő a semmiből új pénzt hoz létre. Az infláció nem misztikus, bonyolult gazdasági folyamat, hanem jól elrejtett adó!

Számuljuk, tegyük fel, hogy valaki 80 évig él. Egész életében fizet jövedelem adót (16%) és áfát (27%), plusz ingatlan adót stb. Már adóztatással az állam elveszi az általad megtermelt javak ~50%-át. Ehhez hozzávesszük az inflációt. Meg kell érteni, hogy a te "elveszett" vásárlóerőd, nem misztikus módon megsemmisül, hanem valaki más megkapja! (bankár és politikus) Vegyük csak az USA-t: az elmúlt 80 év alatt a dollár elvesztette vásárlóerejének 92%-át. (a forintnál még extrémebb a helyzet)

Ez azt jelenti, hogy az állam és a bankrendszer az életünk során, kéz a kézben elveszi tőled/tőlem az általunk létrehozott javak (a munkánk értékének) ~90%-át.

Szerinted ez mi? Szerintem nem más, mint <b>rabszolgaság</b>.
 

laudarage

Active Member
2014. február 3.
1 689
4
36
Laudarage!
Miért kell csak az egyik, vagy csak a másik függés között választani? Miért kell minden áron valamilyen szövetségben lennünk? Miért ne lehetnénk függetlenek és lehetnénk jóban azzal, akikkel érdekeink úgy diktálják. A nagyhatalmaknak is kellenek mind ütköző, mind pedig közvetítő államok.
Másrészt nem csak nagyhatalmak vannak a világon, ha ránézel a térképre Közép-Európát csupa velünk egyenrangú állam alkotja, de még Skandinávia, Benelux államok sem sokkal nagyobbak (ha most nem elsősorban a gazdaságot nézzük), Sőt, miért kellene csak Európába gondolkodni? A rendszerváltás előtt jó -gazdasági- kapcsolatokat ápoltunk Közel-Kelettel, Afrikával, és ez nem (csak) azon múlt, hogy a SzU érdekszférája vagyunk, hanem saját jogon tudtunk helyt állni.

Azért azt észre kell venni, hogy a sakktáblán nem csak királyok és vezérek vannak. Legtöbb a gyalogból van, de még a gyalognál is több az üres mező.

Ne érts félre, nem vagyok a függetlenség ellen.
De ez nem lehetséges.
Miért nem?
Azért, mert a nagyhatalmak nem engedik.

Szerinted <b>hány független ország van ma a világon</b>?

<b>A válasz az, hogy 0. NULLA.</b>

Mindenki az USA-tól függ. Mindenki. A pénzrendszeren, az Interneten, a Windows-on, az NGO-k hálózatán és még sok-sok más dolgon keresztül. Mindenki.
Skandinávia sem független. Az USA egy csomó tankot/fegyvert nyom bele most Norvégiába Oroszo. ellen. Svédországot nyomják bele a NATO-ba. Finnországot dettó.

Ha nem engedelmeskedsz, és függetlenkedni akarsz, akkor összedöntenek gazdaságilag, csinálnak nálad puccsot, fegyveres felkelést, lerohannak katonailag, bármi. De nem maradsz független.

A rendszerváltáskor, 1989-ben, Antal József miért döntött egyből úgy, hogy Mo. legyen az EU és a NATO tagja?
Miért nem hagyták Mo.-ot legalább 10 évig függetlennek?
Hogy legalább meglássuk milyen a függetlenség, tudunk-e függetlenek lenni? Mert hátha tudunk?

Azonnal, érted, azonnal eldöntötték Antal József-ék, hogy Mo.-nak az EU-ba és a NATO-ba kell tartoznia, még valamikor 1990-91 környékén már be is adták a csatlakozási kérelmünket.
Jóformán egy évet nem adtak Mo.-nak, hogy független legyen!

Visszatérve a világra:

Én azt mondanám, hogy a függetlenségi mutatók kb. így néznek ki:

Ország / Függetlenség (%)
<b>USA 90%</b> (-10% mert Kína hitelezi)
<b>EU 20%</b> (TTIP után 10%)
<b>Dél-Amerika 30%</b> (EU+10% mert nincs Brüsszel-jük)
<b>Oroszo. 40%</b> (van saját hadiiparuk, de pénzrendszerük a nyugati, nincs saját elektronikai iparuk, Windows-t használ a lakosság, nincs orosz tulajdonban lévő telefonhálózat - skandináv országok üzemeltetik mindet, nyugati NGO-k hálózzák be az országot, az USA írta - saját érdekei szerint - az Orosz Föderáció Alkotmányát, még alakulóban a szövetségi rendszere: EAU, SCO stb)
<b>Kína 50%</b> (legerősebb gazdaság, de még csak fejlődő hadiipar, nincs nagyhatalmi tapasztalata, ellenséges - USA szövetséges - országok veszik körül: Japán, Dél-Korea, Vietnam, Fülöp-szigetek, Burma, Thaiföld stb.)

<b>Magyarország 5%</b> (alig létező haderő, nincs saját hadiipar, csökkenő lakosság, elvándorló fiatalok, kis területű - nehezen védhető - alföld jellegű ország, ellenséges országok veszik körül (Ausztria talán kivétel), leépült ipar/mezőgazdaság, irtózatos függés a nyugati multiktól, nyugati NGO-k/civil szerveztek hálózzák be, Mo.-ra települt nyugati menedzser réteg, egyre több bevándorló, potenciális etnikai feszültségek, Brüsszel-i kontroll, a Magyar Nemzeti Bank felett EU-s kontroll, növekvő USA haderő az országban, lehallgatható amerikai szoftvereket használ - nemcsak a lakosság - de a kormányzat is, nyersanyagokból (olaj, gáz, nukl. fűtőanyag) behozatalra szorul, stb. stb. stb.)

Szóval ne értsd félre, szeretnék én független Mo.-ot, de egyelőre Kína is csak 50%-ban, Oroszo. is csak 40%-ban független az USA-tól.
Az EU pedig csak 20%-ban független (TTIP után már csak 10%), és benne Mo. függetlensége az USA-tól kb. 5%
 

elimgarak

Member
2015. április 21.
53
11
6
Az előadó úgy definiálja a "kollektivizmus"-t mint ahol az állam adja (és elveheti) az egyéni szabadságjogokat, és az "individualizmust" meg mint ahol az egyéni szabadságjogok "Isten adta", azaz elvehetetlen jogok.

Holott, szerintem, a "kollektivizmus" és "individualizmus" nem az államtól függő (vagy nem függő) dolgok, hanem az adott társadalom értékrendje határozza meg, hogy az adott társadalom "kollektivista" avagy "individualista".
Egy "kollektivista" társadalom pl. nem azért fogja a nagycsaládot védeni, mert az állam fegyvert tart az emberek homlokához és ezzel kényszeríti őket arra, hogy lemondjanak "Isten adta" individualista jogaikról a család ill. társadalom javára, hanem maguktól teszik ezt.

Laudarage

Még egy kicsit a témához. Általában véve nagyon kedvelem a kommentjeidet, és nem csak azért mert úgy tűnik sok mindenben egyetértünk. Többször is idéztelek már.

Viszont egy dologban engedd meg, hogy korrigáljalak, mert attól tartok kicsit fogalomzavarban vagy. Pont hogy az individualizmus erősíti a családi kötelékeket és a kollektivizmus pusztítja el.

A kollektivizmus promótálja ész nélkül az állami (újra)elosztórendszert, a túlméretezett szociális hálót és az állami oktatást (agymosást).

Az individualizmus lényege a divatos (belénk doktrínált) tévhitekkel ellentétben, nem az, hogy: Legyél önmagad és szarjál mindenkire! Fesd zöldre a farkad és rohangálj az utcán fel-alá mert éppen ahhoz van kedved!
Hanem éppen az, hogy legyél aktív, adakozó tagja a sáját lokális környezetednek. Elsősorban a családodra és a barátaidra számíts szükség idején, ne pedig az államra.

Pont, hogy az állam pusztítja el a családot. Pl. az aránytalan nagyságú tartásdíjakkal promótálja az egyedülálló anyákat (aminél kevesebb nyomorúságos dolog van) és azzal hogy a csapból is az folyik milyen jó szinglinek lenni és hogy vegyél hitelre lakást (mindegy milyen kis szar lyuk) és költözz távol a szüleidtől. (miközben tudományosan bizonyítható, hogy azok a gyermekek, akik rendszeresen érintkeznek a nagyszüleikkel pl. átlagosan 7 ponttal magasabb iq-val rendelkeznek, mint akik nem) Nem kell segítened a nagyszüleid ellátásában, mert úgyis kapnak állami nyugdíjat stb. stb.

A kollektivizmus pusztítja el a klasszikus (evolúciós) családmodellt és promótálja, hogy csüngj az állam csöcsén. (miközben az szépen agymosott rabszolgát csinál belőled)

Az is nagy tévedés, hogy a keleti országok a kollektivisták és mi "fetrengünk az individualizmus fertőjében". Nincs erre jobb példa, mint hogy az átlag kínai (és orosz) sokkal kevésbé van eladósodva, mint az átlag nyugati. Mert magának (családjának) takarékoskodik előre, saját felelősségére a nem aktív (nyugdíjas) éveire.

Panaszkodik is a sok undorító nyugati bankár és monetáris diktátor, hogy a kínai lakosság "rongálja" a kapitalizmust, mert "nem költ eleget", hanem takarékoskodik. Röhejes érvelés, lássuk be! :D

Szerencsétlenségükre a legtöbb kínai polgár személyi megtakarítása dollárhoz kötött formában létezik, ami már nem sokáig fog érni bármit is. (ettől próbál szabadulni a kormányuk, ezért van az egész háborús feszültségszítás a nyugatról)

Sok renegát történész/közgazdász mondja, nem véletlenül, hogy ha meg akarod érteni a történelmet és a politikát, ne azt nézd, ki mit írt alá, ki mit nyilatkozot, ki-kit lőtt le, hanem kövesd a pénz útját!
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány and enzo

melampo

Well-Known Member
2014. április 20.
2 192
2 888
113
Vagy ha el akarja szamoltatni az elozo vezetoseget, akkor miert nem koboztak meg el azokat a vagyonokat es fizetik a hitelt abbol?
Ez éppen folyik, de fura módon az Eu nem nagyon lelkes tőle.

Görögország 1945 utáni történelme arról szól, hogy geopolitikai,stratégiai okok miatt a görög "felszabadulás" után az első pillanatban az új megszállók -az angolok-katonai erővel átveszik a hatalmat, öt évig öntik a támogatást egy általuk kreált polgárháborúba lerombolva Görögországot gazdaságilag, morálisan, mentálisan.
Ezt követően a Marschall segéllyel megpróbálják konszolidálni a helyzetet és közben szintén

geopolitikai,stratégiai okok miatt (az egész balkán kommunista befolyás alá kerülését megakadályozandó és nem a török fenyegetés ellen)a görög hadsereget ész nélkül fegyverzik fel.

Az 1960-as évek végén kezdődő krízis hatására újra balra tolódó politika ellen vetik be a hadsereget és következik a katonai junta(ták) kora.

Az utána jövő korszak megint arról szól, hogy a keleti blokk fellazítása érdekében végrehajtott hitelezéssel párhuzamosan 1981-ben újfent geopolitikai,stratégiai okból kirakatnak használva felveszik az országot az unióba. Ezzel húsz év alatt természetesen megszűnik a nem versenykörülményekre dresszírozott gazdaság és a 2001-es eurozónába való belépéssel az ország pénzügyileg is letérdel.

Görögország 1945 utáni története a megszállás, fegyveres erőszak, gazdasági kényszer története.
A pénzügyi válság amiről ti beszéltek az ennek csak a végeredménye, a csúcsa.

Azt egy átlag polgárnak nehezen fogod megmagyarázni, hogy ő ebből bármiről is tehet.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány and enzo

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 632
113
<i>"Amiota letezik fuggetlen Gorogorszag, ok mindig csodben voltak, ez megy mar 200 eve. [...] Nagy labon akartak elni, aztan meg az adossagot nem akarjak visszafizetni."</i>

És lett ebből a mentalitásukból valami problémájuk? Éhen halt több millió görög? Megszűnt az állam? Eltűnt a "görög kultúra"? Szétosztották az országot a hitelezők között? Megszűnt az áram, víz, gáz, szennyvíz és hulladékszállítás? Nem. Akkor hülyén csinálják?

Mar tegnap en is leirtam, hogy igazabol zsenialisan csinaljak. Hitelbol evtizedeken keresztul nyugati eletszinvonalat biztositanak a lakossagnak, aztan csodot jelentenek. Nehany evig meghuzzak a gatyat, addig a bankok elfelejtik, hogy a gorogoknek nem szabad kolcsont adni, ezutan ismet fel lehet venni a hiteleket es ujra jol elnek 1-2 evtizedig. :)
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 632
113
<blockquote rel="blitzkrieg">
Amiota letezik fuggetlen Gorogorszag, ok mindig csodben voltak, ez megy mar 200 eve. Nem kell itt semmifele osszeeskuvest feltetelezni.
A helyzet egyszeru. Egy Magyarorszag meretu gazdasag es Nyugat-Europai nyugdijakat, fizeteseket biztositanak. Egyszeruen nem termelnek meg annyi penzt, amennyit szetosztanak a lakossagnak.
Holnaptol Orban is adhatna 300000 forintos minimalbert hitelbol, aztan par ev mulva mehetne a hiszti, hogy miert szallt el az allamadossag.
Ha nem tetszik a banki hitel, ne vedd fel. Kezdj el sporolni es akkor nem kell hitel. De a gorogok ezt maskepp gondoltak. Nagy labon akartak elni, aztan meg az adossagot nem akarjak visszafizetni.
En szajon torolnek minden politikust, aki deficitesre tervezi a koltsegvetest.

Ne haragudj, de ami az egész deficites költekezést lehetővé teszi, sőt promótálja, az maga a pénzügyi rendszer, mivel az a gazdaság (és politikus), ami (/aki) nem költekezik esztelenül, rövid-közép távon versenyképtelenné válik a defictessel szemben. (a deficites meg hosszú távon elkerülhetetlenül összeomlik)

Erre van kitalálva a lebegtetett valuta nevű átverés! Amit pedig maga az USA kreált, hogy a vietnámi háború agyatlan deficites költekezése után megvédje az aranytartalékát. A 60-as évek végén minden dollárban tartalékoló ország, látva az US túlzott költekezését (élükön a de Gaulle-i Franciaországgal) elkezdte masszívan aranyra váltani a dollárjait. Erre Nixon bácsi kihúzta a dollár alól az aranyat és ezzel gyakorlatilag az egész világot átállította az idióta lebegtetett valuta rendszerre, hogy kedvére nyomtathassa a dollárt és finanszírozhassa a háborúit. (az tudtad, hogy Nixon pl. puszta szórakozásból annyi bombát dobatott le Kambodzsára két év alatt, mint amennyit a II. VH során mindenki összesen? - ehhez azért kellet némi pénz...)
https://www.youtube.com/watch?v=rcnhF09QN78

Ez az elmebeteg bankrendszer teszi lehetővé a deficites költekezést. Amit persze imádnak a bankárok és a politikusok. A központi bank „nyomtatja” (jegybanki alap)kamatra a valutát és odaadja az államnak, ami miután bekerül a nyilvános cirkulációba: mi tranzakciókat hajtunk végre vele, bankbetétekben takarékoskodunk stb.....

<b>A bankok (Goldman Sachs) segítettek az görög politikusoknak anno elrejteni a költekezést! Érdekes módon őket ezért senki nem vette elő azóta sem, egy sem ment börtönbe! Most pedig a görög paraszttal akarják megfizettetni az egész kapzsi játékukat.</b>

http://www.spiegel.de/international/europe/greek-debt-crisis-how-goldman-sachs-helped-greece-to-mask-its-true-debt-a-676634.html

...A bankbetéteinket aztán a bank tovább szaporítja és hitel formájában megsokszorozva(10x-50x országtól függően) kioszt és további pénzt hoz létre a semmiből. (igen ehhez joga van, te beraksz 100Ft-ot, a bank abból kiadhat 900Ft hitelt, miközben neki még mindig hivatalosan ott van rá a te 100Ft-od biztosítéknak) Tudtad, hogy jogilag egy sima bankszámla szerződésben, te nem megőrzésre adod át a banknak a pénz, hanem hivatalosan kölcsönt adsz a banknak? (vállalva ezzel a kockázatát, hogy az nem tudja visszafizetni) Mi meg fizetjük a kamatot és az inflációt a SEMMIRE.

Ez a nagy büdös helyzet. Ez a rendszer vonzza a pszichopatákat. A bankárok kamatot kérhetnek a levegőből létrehozott játékpénzre az államtól, mivel belénk van doktrínálva, elhisszük, hogy van értéke. A politikus pedig mindenféle költekezést és pénzosztási programot megígérhet, mert megkapja a jegybanktól a SEMMIBŐL létrehozott valutát. A bankár megkapja a kamatot, a politikus elteszi belőle a jattot, amit a bürokrata rendszeren keresztül kivesz és aztán nagylelkűen odaadja neked a töredékét, állami gondoskodás formájában. Mi pedig fizetjük az egésznek a költségét infláció és adózás formájában!

A tojás nem azért drágább, mint tavaly, mert a piaci árus néni kapzsi és kénye kedve szerint drágábban adja, hanem azért mert a politikus és a bankár kéz a kézben ellopja tőled (és az árustól is) a pénzed vásárlóértékét, azzal, hogy ő a semmiből új pénzt hoz létre. Az infláció nem misztikus, bonyolult gazdasági folyamat, hanem jól elrejtett adó!

Számuljuk, tegyük fel, hogy valaki 80 évig él. Egész életében fizet jövedelem adót (16%) és áfát (27%), plusz ingatlan adót stb. Már adóztatással az állam elveszi az általad megtermelt javak ~50%-át. Ehhez hozzávesszük az inflációt. Meg kell érteni, hogy a te "elveszett" vásárlóerőd, nem misztikus módon megsemmisül, hanem valaki más megkapja! (bankár és politikus) Vegyük csak az USA-t: az elmúlt 80 év alatt a dollár elvesztette vásárlóerejének 92%-át. (a forintnál még extrémebb a helyzet)

Ez azt jelenti, hogy az állam és a bankrendszer az életünk során, kéz a kézben elveszi tőled/tőlem az általunk létrehozott javak (a munkánk értékének) ~90%-át.

Szerinted ez mi? Szerintem nem más, mint <b>rabszolgaság</b>.</blockquote>

"Ne haragudj, de ami az egész deficites költekezést lehetővé teszi, sőt promótálja, az maga a pénzügyi rendszer, mivel az a gazdaság (és politikus), ami (/aki) nem költekezik esztelenül, rövid-közép távon versenyképtelenné válik a defictessel szemben. (a deficites meg hosszú távon elkerülhetetlenül összeomlik)"

Rovidtavon tenyleg jo a koltekezes, de egy ugyebar egy orszag vezetosege nem rovidtavon kellene gondolkodjon. Magyarorszag 2 milliard euro kamatot fizet evente. Ennyi penzbol 400 km autopalya epulhetne evente. Nem jobb lett volna a hitel helyett meghuzni a gatyat es most nem kene evi 2 milliardot kidobni az ablakon?
Termeszetesen van jo hitel is. Pl. amikor egy nagy beruhazast finansziroznak belole, ami bevetelnovekedest fog eredmenyezni es abbol vissza lehet fizetni, de amikor pl. nyugdijra, szocialis ellatasra koltjuk a hitelt, az tiszta pazarlas, hisz az nem fog a jovoben megterulni.

"...A bankbetéteinket aztán a bank tovább szaporítja és hitel formájában megsokszorozva(10x-50x országtól függően) kioszt és további pénzt hoz létre a semmiből. (igen ehhez joga van, te beraksz 100Ft-ot, a bank abból kiadhat 900Ft hitelt, miközben neki még mindig hivatalosan ott van rá a te 100Ft-od biztosítéknak) Tudtad, hogy jogilag egy sima bankszámla szerződésben, te nem megőrzésre adod át a banknak a pénz, hanem hivatalosan kölcsönt adsz a banknak? (vállalva ezzel a kockázatát, hogy az nem tudja visszafizetni) Mi meg fizetjük a kamatot és az inflációt a SEMMIRE."

Nem tudom, miert terjesztik ezt sokan, mert ez hazugsag. Ha en 100 forintot berakok a bankba, abbol a bank 20 vagy 30 forintot (ugy emlekszem, hogy 30%-ot) az allamnak kell adjon megorzesre es csak 70-et adhat ki hitelre. Az sem igaz, hogy ha berakod a penzed a bankba es a bank csodbemegy, akkor eluszik a penzed. 100000 euroig az allam minden betetest kartalanit, pont abbol a 30 forintbol amit az allamnak adott a bank megorzesre.

"Az infláció nem misztikus, bonyolult gazdasági folyamat, hanem jól elrejtett adó!"

Az inflaciot nem a bankarok, hanem az allam, pontosabban a kozponti bank (ami allami) hozza letre es igazabol meg jot is tesz a gazdasagnak (ha elviselheto szinten van max 3%-os). Mivel a penzed jovore 1-2%-al kevesebbet fog erni, ezert materialis vagy immaterialis javakba fogod befektetni, amivel hozzajarulsz a gazdasag novekedesehez. Ha nem nyomtatnanak penzt, akkor deflacio lenne, vagyis egyre olcsobb lenne minden, ezert senki nem akarna elkolteni a penzet, mert az kesobb tobbet fog erni.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 135
53 742
113
A hitel és a pénz témájához annyit fűznék hozzá- mielőtt nagyobb vita lesz-, hogy az USA és például Magyarország pénzügyi rendszere különböző.
USA-ban működnek az elimgarak által felvázolt dolgok, de a világ nagy részén ez nem így működik. Nálunk az van amit blitzkrieg felvázolt. Nem azonosak a pénzügyi rendszerek.

A görögök meg nagyon megérdemelték volna , hogy a hitelezőik végrehajtást kérjenek velük szemben...
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 632
113
A hitel és a pénz témájához annyit fűznék hozzá- mielőtt nagyobb vita lesz-, hogy az USA és például Magyarország pénzügyi rendszere különböző.
USA-ban működnek az elimgarak által felvázolt dolgok, de a világ nagy részén ez nem így működik. Nálunk az van amit blitzkrieg felvázolt. Nem azonosak a pénzügyi rendszerek.

A görögök meg nagyon megérdemelték volna , hogy a hitelezőik végrehajtást kérjenek velük szemben...

Az USA-ban valoban nagyon szabadon mukodnek a bankok, pl. Europaban nem fordulhatott volna elo egy olyan valsag, mint a 2008-as az USA-ban. Csak sajnos tulsagosan hozza vagyunk lancolva az USA penzugyi rendszerehez es a valsaguk minket is magavalrantott. Ez ellen viszont lehetne tenni, pl. a hitelek forintositasaval, amit most is tesz a kormany. Meg persze a dollar kihagyasa a nemzetkozi kereskedesben, csak azt nem hagyja olyan konnyen az USA.
 

elimgarak

Member
2015. április 21.
53
11
6
A hitel és a pénz témájához annyit fűznék hozzá- mielőtt nagyobb vita lesz-, hogy az USA és például Magyarország pénzügyi rendszere különböző.
USA-ban működnek az elimgarak által felvázolt dolgok, de a világ nagy részén ez nem így működik. Nálunk az van amit blitzkrieg felvázolt. Nem azonosak a pénzügyi rendszerek.

A görögök meg nagyon megérdemelték volna , hogy a hitelezőik végrehajtást kérjenek velük szemben...

Az a probléma, hogy teljesen mindegy mennyire szigorú a magyar bankszabályozás, hogy ha a világon az összes megtakarítás és hitelezés ~42%-a dollárban és 37%-a euróban van.... (lásd IMF XDR kosár) Senkit nem érdekel, hogy a nyomorult magyar bankszabályozás mennyire szigorú, mert még a piac 0,1%-át sem teszi ki.

Sőt mondok jobbat, a magyar állam, aki garanciát vállal a betétedre szerinted miben tartalékol? Magyarország hitelezői milyen valutában számolnak el velünk? Őszibarackban? Mangalicasertésben? NEM: dollárban és euróban.

Innentől kezdve teljesen mindegy ki mit mond, mi is be vagyunk kapcsolva a „mátrixba” teljesen. A kirablás ugyanúgy megy nálunk is, mivel az USA és az EU ily módon képes „exportálni” a saját inflációját a hitelezőinek/hitelezettjeink. Ha pedig borul a bili, akkor a fostsunami hullámai minket is ugyanúgy elsodornak... (ahogy megtették már korábban is)
 

elimgarak

Member
2015. április 21.
53
11
6
Jah és hogy a 2008-as válság az EU-val nem történhetett volna meg, lehet, de mégis megtörtént és ahelyett, hogy hagyták volna bedőlni a bankokat, az eu is csak tovább fújta a lufit a pénznyomtatással és a ZIRP-pel (nulla jegybanki kamat politika).

Az EU gazdaságai, bankjai és cégei is teljesen átálltak a 0-ás kamatszintre és a folyamatos "kvatitatív könnyítésre" Magyarul: pénznyomtatás több trillió euróról van szó 2008 óta, amit mind a SEMMIBŐL hoztak létre és érdekes mind "beragadt" a bankokban...

http://www.bruegel.org/publications/publication-detail/publication/837-the-not-so-unconventional-monetary-policy-of-the-european-central-bank-since-2008/

Ez a mérhetetlen mennyiségű ingyenpénznek élénkíteni kellett volna a gazdaságot. Ha? Sikerült? Nem. Csak a bankok lettek méggazdagabbak és a lufi lett mégnagyobb. Mit lufi! Gigantikus pénznyelő fekete lyuk!

Most már kéne az átlag paraszt nyugdíja, meg bankbetétje is, hogy legyen mivel etetni a fekete lyukat, szegényke ugyanis nagyon éhes! :D
 

melampo

Well-Known Member
2014. április 20.
2 192
2 888
113
Termeszetesen van jo hitel is. Pl. amikor egy nagy beruhazast finansziroznak belole, ami bevetelnovekedest

Hogyne lenne jó hitel. Amikor a saját jegybankod bocsát ki pénzt mert akkor a saját állampolgáraidnak vagy eladósodva-mivel minden kibocsátott pénz az adott gazdasági lokalitás polgárainak adóssága-és a hozamok bent maradnak az országban.


Nem tudom, miert terjesztik ezt sokan, mert ez hazugsag. Ha en 100 forintot berakok a bankba, abbol a bank 20 vagy 30 forintot (ugy emlekszem, hogy 30%-ot) az allamnak kell adjon megorzesre es csak 70-et adhat ki hitelre.

Kettő, azaz kettő százalék a fedezeti ráta Magyarországon!



Az sem igaz, hogy ha berakod a penzed a bankba es a bank csodbemegy, akkor eluszik a penzed. 100000 euroig az allam minden betetest kartalanit, pont abbol a 30 forintbol amit az allamnak adott a bank megorzesre.
Ciprus, Izland, ha nem magánemberek betétje hanem pl.a nyugdíjbiztosítód pénze az nem a tiéd?


"Az infláció nem misztikus, bonyolult gazdasági folyamat, hanem jól elrejtett adó!"

Az inflaciot nem a bankarok, hanem az allam, pontosabban a kozponti bank (ami allami) hozza letre

A túrót. A pénzkibocsátás 75-80 %-át a kereskedelmi bankok végzik a hitelezés során multiplikált pénzzel

"es igazabol meg jot is tesz a gazdasagnak (ha elviselheto szinten van max 3%-os). Mivel a penzed jovore 1-2%-al kevesebbet fog erni, ezert materialis vagy immaterialis javakba fogod befektetni, amivel hozzajarulsz a gazdasag novekedesehez. Ha nem nyomtatnanak penzt, akkor deflacio lenne, vagyis egyre olcsobb lenne minden, ezert senki nem akarna elkolteni a penzet, mert az kesobb tobbet fog erni.
Nem, akkor nem lennél rákényszerítve, hogy azonnal minden féle baromságot vegyél és csak olyasmit vásárolnál amire valóba szükséged van. Többek között ezzel is terelnek be a mókuskerékbe.
A defláció valóban nagyon veszélyes. A pénzrendszer irányítóira.

Próbáld megérteni, hogy amikor elvégeztél egy munkát és pénzt kaptál érte akkor kaptál egy ígérvényt, hogy neked ennek a munkának az ellenértékével tartoznak. De ezt még nem váltottad be, még nem kaptál érte terméket, szolgáltatást stb.
Amíg pénz van a kezedbe addig te hitelben végezted el a munkát és majd akkor kapod meg az ellenértékét ha elköltöd a pénzt.
Tehát amíg pénz van a kezedbe addig te egy hitelező vagy.
Az lenne a normális, hogy hitelbe elvégzett munkád kamatozzon azaz a pénzed egyre többet érjen.
 
  • Tetszik
Reactions: dragonette

mathias

Member
2015. február 21.
62
0
6
@melampo
Szépen levezetted, úgy általában egyet is értek, de az utolsó mondatoddal vitatkoznék!
Csak tartsa meg az értékét és ne kamatozzon, ne érjen többet attól hogy ülök a seggemen! Mert ha kamatozik, akkor már én is tetves és kizsigerlő vagyok :)
 

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 843
33
38
Nem lenne itt semmi baj a kamatokkal és a „tetves kizsigerelőkkel” (ők is kellenek a rendszerbe), ha a „kizsigerelt” tőkét (kamattartozást) olyanba forgatnák vissza, amiből mindenki – az egész bolygó - profitál a végén – kutatások, fejlesztések, környezetbarát technológiák, stb, stb, stb.
Ezek helyett a tőke döntő részét fegyverként használják – közvetett módon a tőzsdéken és a pénzpiacokon, közvetlen módon pedig embertelen léptékű fegyverkezéssel és generált háborúkkal.
A végcél viszont nem a bolygó létérdekének irányába mutat, hanem egy szűk kör hatalmát és befolyását betonozza be, akik csak és kizárólag a saját érdekeiket nézik.

Az egyéni tehetségre épülő kapitalizmus megbukott az emberi kapzsiságon, azaz valójában maga az ember bukott meg. Az emberiség, mint kiderült, nemhogy a kommunizmusra, de még a kapitalizmusra sem érett meg, mert rövid időn belül a rendszer elkorcsosult és mutálódott az egyéni pitiáner célok oltárán.

Elég elgondolkodni azon, hogy a mostani, alapvetően a Nyugat eszmeisége uralta és formálta világban a hatalom közelébe kik jutnak: azok, akik gátlástalanok, hazugok és egyébként képesek bármire. Sőt, ők azok, akik képesek megtartani a hatalmat. Pszichopaták és szociopaták.

<i>Ehhez képest hol vannak már például azok az indián törzsek a vének tanácsával, ahol a legfőbb vezetők elég bölcsek és elég öregek voltak ahhoz, hogy már ne a saját privát hasznukon merengjenek, ha az egész közösség érdekeiben kell dönteniük.
Elmondom, hogy hol vannak: kiírtották őket.
Ugye tudjuk, hogy kik.</i>

Az ember és az emberiség is azt kapja, amit érdemel. A választás és a döntés szabad.
 

elimgarak

Member
2015. április 21.
53
11
6
<blockquote rel="blitzkrieg">

<blockquote rel="blitzkrieg">
Nem tudom, miert terjesztik ezt sokan, mert ez hazugsag. Ha en 100 forintot berakok a bankba, abbol a bank 20 vagy 30 forintot (ugy emlekszem, hogy 30%-ot) az allamnak kell adjon megorzesre es csak 70-et adhat ki hitelre.

Kettő, azaz kettő százalék a fedezeti ráta Magyarországon!
</blockquote>

Köszi a korrekciót! Bocsánat a hatalmat tévedésemért! Szóval ha magyarországon beteszel száz fizikailag létező forintot a bankba, akkor abból a bankok (mivel több bankon is átmehet) összesen ~4886 ft-nyi hitelt helyezhetnek ki! :D

Itt a kalkulátor, ha nem lenne világos, hogyan működik:
http://www.themoneyjar.co.uk/calc/fractional-reserve-banking.html

De ha mindezt a többi eu országban teszed (ott már csak 1% a fedezeti ráta), akkor 100 euróból ~9854 eurónyi hitelt helyezhetnek ki.

Ja, és itt vannak a fedezeti ráta arányok országonként:

https://en.wikipedia.org/wiki/Reserve_requirement

Üdvözöllek a valóságban! ;)
 
  • Tetszik
Reactions: gergo55

elimgarak

Member
2015. április 21.
53
11
6
<blockquote rel="blitzkrieg">
Nem tudom, miert terjesztik ezt sokan, mert ez hazugsag. Ha en 100 forintot berakok a bankba, abbol a bank 20 vagy 30 forintot (ugy emlekszem, hogy 30%-ot) az allamnak kell adjon megorzesre es csak 70-et adhat ki hitelre.

Kettő, azaz kettő százalék a fedezeti ráta Magyarországon!
</blockquote>

Köszi a korrekciót! Bocsánat a hatalmat tévedésemért! Szóval ha magyarországon beteszel száz fizikailag létező forintot a bankba, akkor abból a bankok (mivel több bankon is átmehet) összesen ~4886 ft-nyi hitelt helyezhetnek ki! :D

Itt a kalkulátor, ha nem lenne világos, hogyan működik:
http://www.themoneyjar.co.uk/calc/fractional-reserve-banking.html

De ha mindezt a többi eu országban teszed (ott már csak 1% a fedezeti ráta), akkor 100 euróból ~9854 eurónyi hitelt helyezhetnek ki.

Ja, és itt vannak a fedezeti ráta arányok országonként:

https://en.wikipedia.org/wiki/Reserve_requirement

Üdvözöllek a valóságban! ;)

(bocsi a dupláért, elrontottam az idézést, pedig folyamatosan ütöm magamat, hogy ne felejtsem el az előnézet gombot...)
 

melampo

Well-Known Member
2014. április 20.
2 192
2 888
113
Köszi a korrekciót! Bocsánat a hatalmat tévedésemért! Szóval ha magyarországon beteszel száz fizikailag létező forintot a bankba, akkor abból a bankok (mivel több bankon is átmehet) összesen ~4886 ft-nyi hitelt helyezhetnek ki! :D

Itt a kalkulátor, ha nem lenne világos, hogyan működik:
http://www.themoneyjar.co.uk/calc/fractional-reserve-banking.html

De ha mindezt a többi eu országban teszed (ott már csak 1% a fedezeti ráta), akkor 100 euróból ~9854 eurónyi hitelt helyezhetnek ki.

Ja, és itt vannak a fedezeti ráta arányok országonként:

https://en.wikipedia.org/wiki/Reserve_requirement

Üdvözöllek a valóságban! ;)

(bocsi a dupláért, elrontottam az idézést, pedig folyamatosan ütöm magamat, hogy ne felejtsem el az előnézet gombot...)
Ennél sokkal súlyosabb probléma, hogy bármely pénznem bármely pénznemre korlátlanul átváltható és a tőke szabadon mozoghat mindenféle korlátozás nélkül. Kivéve Izland.
Innentől teljesen mindegy, hogy hol bocsátották ki a pénzt az bárhol megjelenhet hitelként.
 

elimgarak

Member
2015. április 21.
53
11
6
Apropó adósság: Azoknak a kedvéért, aki vizuálisabb típusúak:
debtchart2014_www.kepfeltoltes.hu_.png

Nem kell sámánnak lenni, hogy valaki belássa, mi lesz ennek a vége....
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 632
113
<blockquote rel="fip7">A hitel és a pénz témájához annyit fűznék hozzá- mielőtt nagyobb vita lesz-, hogy az USA és például Magyarország pénzügyi rendszere különböző.
USA-ban működnek az elimgarak által felvázolt dolgok, de a világ nagy részén ez nem így működik. Nálunk az van amit blitzkrieg felvázolt. Nem azonosak a pénzügyi rendszerek.

A görögök meg nagyon megérdemelték volna , hogy a hitelezőik végrehajtást kérjenek velük szemben...

Az a probléma, hogy teljesen mindegy mennyire szigorú a magyar bankszabályozás, hogy ha a világon az összes megtakarítás és hitelezés ~42%-a dollárban és 37%-a euróban van.... (lásd IMF XDR kosár) Senkit nem érdekel, hogy a nyomorult magyar bankszabályozás mennyire szigorú, mert még a piac 0,1%-át sem teszi ki.

Sőt mondok jobbat, a magyar állam, aki garanciát vállal a betétedre szerinted miben tartalékol? Magyarország hitelezői milyen valutában számolnak el velünk? Őszibarackban? Mangalicasertésben? NEM: dollárban és euróban.

Innentől kezdve teljesen mindegy ki mit mond, mi is be vagyunk kapcsolva a „mátrixba” teljesen. A kirablás ugyanúgy megy nálunk is, mivel az USA és az EU ily módon képes „exportálni” a saját inflációját a hitelezőinek/hitelezettjeink. Ha pedig borul a bili, akkor a fostsunami hullámai minket is ugyanúgy elsodornak... (ahogy megtették már korábban is)</blockquote>

Nem csak a magyar bankszabalyozas ilyen szigoru, hanem az egesz EU-s is ilyen, sot a vilag nagy reszen ilyen.
Igen, a hiteleink valoban nagyreszt dollarban es euroban voltak, ezert is szunteti meg oket a mostani kormany, meg lehet nezni az adatokat, nem kormanypropaganda, valoban rohamosan csokken a mas valutaban felvett hitelunk. Lecserelik oket forintra.
Tartalekolni meg jellemzoen euroban szokas az EU-ban.
 
  • Tetszik
Reactions: enzo

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 632
113
Jah és hogy a 2008-as válság az EU-val nem történhetett volna meg, lehet, de mégis megtörtént és ahelyett, hogy hagyták volna bedőlni a bankokat, az eu is csak tovább fújta a lufit a pénznyomtatással és a ZIRP-pel (nulla jegybanki kamat politika).

Az EU gazdaságai, bankjai és cégei is teljesen átálltak a 0-ás kamatszintre és a folyamatos "kvatitatív könnyítésre" Magyarul: pénznyomtatás több trillió euróról van szó 2008 óta, amit mind a SEMMIBŐL hoztak létre és érdekes mind "beragadt" a bankokban...

http://www.bruegel.org/publications/publication-detail/publication/837-the-not-so-unconventional-monetary-policy-of-the-european-central-bank-since-2008/

Ez a mérhetetlen mennyiségű ingyenpénznek élénkíteni kellett volna a gazdaságot. Ha? Sikerült? Nem. Csak a bankok lettek méggazdagabbak és a lufi lett mégnagyobb. Mit lufi! Gigantikus pénznyelő fekete lyuk!

Most már kéne az átlag paraszt nyugdíja, meg bankbetétje is, hogy legyen mivel etetni a fekete lyukat, szegényke ugyanis nagyon éhes! :D

Tudtommal az EU csak ebben az evben kezdett penznyomtatasba, nemreg olvastam, azert kezdett gyengulni az euro is.
Azzal viszont teljesen egyetertek, hogy a bankokat hagyni kellett volna a francba becsodolni. Az allam alapitson egy bankot es azon keresztul finanszirozza a cegeket es a lakossagot akar 0%-os hitellel is. Magyarorszagnak 34 milliard euro a devizatartalekja, ebbol boven lehetne finanszirozni a lakossagot. Ehhez kepest pedig ugy probaljak orvosolni a valsagot, hogy a bankoknak adnak nagyon kis kamatra penzt, amit aztan a bankok adnak tovabb a lakossagnak, persze joval nagyobb kamatra.
Pedig az allamnak megerne 0%-ra is kiadni a lakossagnak, hisz azt a penzt elkoltik es egy resze ugyis visszamegy az allamhoz AFA es ado formajaban.