A pénz világa

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

T

Törölt tag 008

Guest
Khöm, ha betiltják a bitcoin-t, mint legális fizetőeszközt, akkor mi lenne?
Esne az ára. Most az, hogy ilonmaszk 1,5 mrd USDért vett és már teslát is lehet belőle venni instant 20k-t ment föl az ára.
Anno az első BTC csúcsnál már a 1050Ti-okat vásárolták föl. Aztán beszakadt és nem érte meg. Ha a VGA+áram nem adja ki nem bányásszák.
Amúgy nem BTC-t bányásznak VGAval, hanem Etherumot és azt váltják BTCre.
Szóval elég az árfolyamokat valamivel lenyomni, hogy ne érje meg.

Okosok azt mondják, ha a covid csillapodik és az emberek újra nyaralhatnak+ bemehetnek az irodába/suliba csökken az igény és akkor javul valamit a helyzet, de a bányászat valószínűleg marad sokáig. Szóval idővel a boltban lesz kártya csak nem lesz sokkal olcsóbb. :(

Amúgy Kínában már be van tiltva mégis ott vannak a legnagyobb bányász farmok.
Ha el tudnák érni, hogy legálisan ne lehessen vele vásárolni akkor megszünne a pénzmosó szerepe, hiszen minek, ha az alvilág utána nem tud belőle semmit venni.
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 781
25 331
113
Meghalt 80 éves korában Arturo di Modica szobrász, a világhírű New York-i Wall Street-i támadó bika alkotója. A művész, akinek a New York-i tőzsde közelében álló bronzszobra a Wall Street jelképévé vált, szicíliai szülővárosában hunyt el péntek este - adta hírül szombaton Vittoria város. Di Modica egy ideje betegséggel küzdött. A szobrász több mint 40 évig élt New Yorkban, ahová 1973-ban költözött. A SoHo városrészben nyitott műtermet.
..
A bronzbikát 1989. december 16. éjjelén, engedély nélkül, egy kamion és egy daru segítségével állította fel a metropolisz üzleti negyedében. A híradások szerint saját pénzéből fordított 350 ezer dollárt (több mint 100 millió forint) a támadó állat 3,5 tonnás szobrára, amely az 1987-es tőzsdekrach utáni amerikai gazdaság erejének szimbólumává vált.
..
"Válságos évek voltak. A New York-i tőzsde egyetlen éjszaka alatt több mint 20 százalékot zuhant, rengeteg embert sodorva reménytelenségbe" - idézte az olasz La Repubblica Di Modica egy februári interjúját. Hozzátette, hogy a bikát "viccnek, provokációnak" szánta, ehelyett azonban "átkozottul komoly dolog lett belőle, ma a város egyik leglátogatottabb látványossága".
 
W

Wilson

Guest
Így is lehet :)

Sikerült az idős milliárdos terve: élete végére elszegényedett​


Évtizedek kemény munkája árán sikerült teljesen elszegényednie Amerika, és a világ egyik leggazdagabb emberének. Nincstelenül szeretett volna meghalni, ezért elosztogatta mindenét.

A 89 éves Charles „Chuck” Francis Feeney a gazdagok között is gazdagnak számított. Az 1960-as években üzlettársával, Robert Millerrel közösen alapították meg a reptereken működő, Duty Free Shoppers nevű vámmentes bolthálózatot, ami ma is ontja magából a pénzt. Ahhoz képest, hogy luxuscikkek árusításából lett többszörös dollármilliárdos, őt magát sosem érdekelte a fényűzés.
gettyimages-1283336445.jpg
ADAM BERRY / GETTY IMAGES

Szerény, szinte szerzetesi életet élt, miközben nyolc milliárd dollárt (közel 2500 milliárd forintot) adományozott különböző jótékonysági szervezeteknek, alapítványoknak. Tette mindezt a lehető legnagyobb titokban mint valami álarcos pénzügyi hős, mert nem a reflektorfényt kereste, hanem az volt a célja, hogy jobb hellyé tegye a világot.

Kemény kezdet​

A világválság gyermeke – írja a nyugalomba vonult üzletemberről az általa alapított jótékonysági szervezet honlapja. A New Jersey-i Elizabethben született 1931-ben, anyja ápolónő volt, az apja egy biztosítónál dolgozott, szerény körülmények között éltek. Feeney mindig büszke volt ír gyökereire, származását a mai Észak-Írország területén fekvő Fermanagh megyei Kinawley nevű faluig vezeti vissza, ahol a nagyanyja felnőtt.
Már gyerekkorában sokat dolgozott, telente ünnepi képeslapokkal házalt, vagy pénzért lapátolta el a havat a környék házai elől, nyaranta pedig a játékosok ütőit cipelte a helyi golfklubban.
A pénzkeresésre már akkor is egyfajta kihívásként tekintett: sokkal jobban érdekelte az, hogyan tudja megszerezni a pénzt, mint az, hogy mire költhetné.
Szülővárosa St. Mary of the Assumption nevű középiskolájában érettségizett 1949-ben. Hatvanhét évvel később, 2016-ban negyedmillió dollárt (mai árfolyamon nagyjából 73 millió forintot) adományozott az intézménynek, ami a legmagasabb összeg volt, amit az 1930-ban alapított iskola a története során egyetlen adakozótól kapott.
A későbbi milliárdos a koreai háború idején négy éven át a légierőnél szolgált. Egy 1944-es törvénynek köszönhetően a leszerelése után egyetemre mehetett, így ő lett az első a családjából, aki esélyt kapott arra, hogy diplomát szerezzen. A Cornell Egyetem szállodaigazgatási karán tanult, ahol az évfolyamtársai csak szendvicses emberként ismerték, mert azzal keresett magának egy kis zsebpénzt, hogy otthon készített, két szelet kenyérből és egy szelet felvágottból álló szendvicseket árult a szünetekben.
Miután 1956-ban lediplomázott, Feeney és a volt osztálytársból lett üzlettársa, Robert Warren Miller vámmentes, márkás italokat kezdett el árulni a mediterrán térségben állomásozó amerikai katonáknak és tengerészeknek.
gettyimages-576831958.jpg
VIVIANE MOOS / CORBIS / CORBIS / GETTY IMAGESRobert Miller

Álarcos hős​

A „Duty Free” kereskedelem akkoriban még gyerekcipőben járt, az üzlet így exponenciálisan növekedett. Feeney és Miller az italok mellé hamarosan a dohánytermékeket és az autókat is felvette az árulistájára. DFS Group nevű cégüket 1960-ban alapították Hongkongban, és a katonák mellett elkezdtek egyre inkább koncentrálni a nemzetközi turistákra, és a sokat utazó üzletemberekre is.
Az első két DFS üzlet 1962-ben nyílt a hongkongi, illetve a honolului nemzetközi repülőtéren. Utóbbi volt az Egyesült Államok első vámmentes boltja. A cégnek ma több mint négyszáz üzlete, és kilencezer alkalmazottja van, akik egy jobb, nem koronavírus évben nagyjából 160 millió vásárlót szolgálnak ki.
Chuck Feeney azonban hiába volt már milliárdos, a pénz továbbra is csak addig érdekelte, amíg megszerezte. Egész életében csak turistaosztályon repült, nem volt sem saját autója, sem háza, a csuklóján pedig egy tízdolláros, párezer forintos órát hordott. Egészen addig nem tudta, mit csináljon a vagyonával, amíg el nem olvasta a 19. századi gyáriparos és filantróp Andrew Carnegie 1889-ben írt Wealth (Vagyon) című esszéjét.
HIRDETÉS

Carnegie azt írta, hogy
a vagyon felhasználásának egyetlen értelmes módja mások segítése, és nincs annál dicstelenebb dolog, mint mikor valaki gazdagon hal meg, hiszen a sírba hiába is vinné magával a pénzét.
Feeney elhatározta, hogy nem fog dicstelenül, gazdagon meghalni. Az életcélját az adakozásban találta meg. Már csak azt kellett kigondolnia, hogyan szabadulhat néhány milliárd dollártól feltűnés nélkül. Egyrészt nem vágyott a reflektorfényre, másrészt pedig attól tartott, ha híre megy, hogy ő egy nagyobb összeggel támogat valamit, akkor arra az ügyre mások már sokkal kevesebb lelkesedéssel fognak adakozni.
Feeney 1982-ben alapította meg az Atlantic Foundation nevű alapítványát, mely később a több jótékonysági szervezetet magába foglaló, Atlantic Philanthropies nevű ernyőszervezetté fejlődött. Miután gondoskodott saját és a családja megélhetéséről, 1984-ben a DFS-ben birtokolt, akkori értékén több száz millió dollárt érő tulajdonrésze az Atlantic tulajdonába került. A szervezet fókuszába az egészségügy, az oktatás, az emberi jogok, és megbékélés elősegítése került.
Az első tizenöt évben sikerült megőrizni Feeney anonimitását. Nem volt túl egyszerű, az üzletember ugyanis nem elégedett meg annyival, hogy szétosztja a pénzét. Amennyit csak lehetett, meg akart tudni az ügyekről, amiket támogat. Találkozni és beszélgetni akart azokkal, akik minden hétköznapi nehézséget ismerve küzdenek egy célért.

Lelepleződés​

A DFS-t 1996-ban felvásárolta a francia óriás, a Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH). Az üzlet körül volt némi félreértés, amit úgy tűnt, bíróság simít majd el. Feeney tudta, hogy a per során biztosan fény derülne a titkára, ezért elébe ment a lelepleződésnek. Felhívta a New York Timest, hogy adna nekik egy exkluzív interjút. A cikk 1997. január 23-án jelent meg, „Eladományozott 600 millió dollárt és senki sem tudott róla” címmel.
Mivel kiderült, hogy az ő magánvagyona áll az Atlantic Philanthropies mögött, Feeney egyre nagyobb hangsúlyt fektetett alapfilozófiája, a Giving While Living (Adj, amíg élsz) népszerűsítésébe. Szerinte az ugyanis nem elég, ha a gazdagok a végrendeletükben hagyják a vagyonuk egy részét valamilyen jótékonysági szervezetre.
HIRDETÉS
Úgy gondolja, az embernek nemcsak a pénzével, de tudásával, képességeivel is segítenie kell, másrészt semmi értelmét sem látja annak, ha valaki egy nagy halom pénzen ül.
A kilencvenes évektől Feeney alapítványa az ír kormánnyal együttműködve egyetemi kutatóprogramokat finanszírozott, és jelentős szerepet vállalt az észak-ír konfliktust hivatalosan lezáró Belfasti Egyezmény tető alá hozásában. Az ezredforduló tájékán az Atlantic a vietnami felsőoktatásban és egészségügyben indított programokat, Ausztráliában számos tudományos áttörést hozó orvosi kutatást finanszírozott, Dél-Afrikában az apartheid utáni újjáépítést támogatta, Kubában pedig arra biztosított forrásokat, hogy a karibi ország megoszthassa a világgal hihetetlenül sikeres és költséghatékony egészségügyi modelljét.
Feeney tudja, hogy az ember és a társadalom felemelkedéséhez az oktatáson keresztül vezet az út, és tisztában van azzal is, hogy ha nincs a háborús veteránok egyetemi oktatását segítő törvény, neki esélye sem lett volna egyetemre járni, és vagyont szerezni, ezért fektetett rengeteg pénzt az írországi mellett az amerikai felsőoktatásba is. Alma matere, a Cornell először 1982-ben kapott egy hétmillió dolláros támogatást arra, hogy ösztöndíjakat biztosíton tehetséges, de kevésbé tehetős diákoknak. Aztán 2011-ben 350 millió dollárt arra, hogy egy hipermodern technológiai kampuszt építsen a New York-i Roosevelt-sziget rozsdaövezetében.

Teljesített küldetés​

Feeney és az Atlantic olyannyira komolyan vették a Gving While Living elvet, hogy 2002-ben bejelentették, a szervezet a terv szerint 2016-ig szétosztja összes rendelkezésére álló forrását, és legkésőbb 2020-ban lezárja működését. A terv sikerült. A Chuck Feeney 2020. szeptember 14-én, aláírta a papírokat, melyek lezárták az Atlantic Philanthropies működését. A 89 éves, egykori milliárdos megkezdte szerény, nyugdíjas életét.
Az öt gyereke és az első felesége megélhetéséről gondoskodott. Ezen túl kétmillió dollárt tett félre vész esetére magának és a jelenlegi, második feleségének. Egy kétszobás San Francisco-i lakásban élnek, ami a Forbes újságírója szerint úgy néz ki, mintha elsőéves egyetemisták albérlete lenne. Tintasugaras nyomtatóval nyomtatott képek a családról és a barátokról a falra tűzve, a legegyszerűbb faasztal közepén pedig a legnagyobb adományozókat elismerő szervezet, a Giving Pledge emlékplakettje:
Gratulálunk Chuck Feeneynek nyolcmilliárd dollár jótékony eladományozásáért.
A Giving Pledge-t Bill Gates és Warren Buffett alapították. Mindkettőjüket Chuck Feeney inspirálta arra, hogy jelentős összegeket fordítsanak jótékony célokra a vagyonukból.

Hír 24
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 781
25 331
113
"Bill Gates took a break from pushing for vaccines to providing his opinion on bitcoin.
Gates says that people who aren’t as rich as Elon Musk should not be investing in it."
 

atek

Well-Known Member
2013. június 14.
199
569
93
Nem hiszem, hogy az észt siker az euró bevezetéshez köthető. Ugyanebből a cikkből “Közép-Európa két eurózónás gazdasága közül Szlovénia igen szerény mértékben, 2,4 százalékponttal közeledett, Szlovákia azonban mínusz 2 százalékpont körüli mértékben távolodott az uniós átlagtól.”
 
  • Tetszik
Reactions: zeal

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 498
72 470
113
Nem hiszem, hogy az észt siker az euró bevezetéshez köthető. Ugyanebből a cikkből “Közép-Európa két eurózónás gazdasága közül Szlovénia igen szerény mértékben, 2,4 százalékponttal közeledett, Szlovákia azonban mínusz 2 százalékpont körüli mértékben távolodott az uniós átlagtól.”

Akkor legalább azt meg kellett volna említenie, hogy annak ellenére növekedtek így hogy bevezették az Eurót, mert így is el lehet érni.
 

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
9 779
44 959
113
Nem hiszem, hogy az észt siker az euró bevezetéshez köthető. Ugyanebből a cikkből “Közép-Európa két eurózónás gazdasága közül Szlovénia igen szerény mértékben, 2,4 százalékponttal közeledett, Szlovákia azonban mínusz 2 százalékpont körüli mértékben távolodott az uniós átlagtól.”
Rengeteg kínai árut náluk rakodnak hajóra amire a transzszibériain jön és nyugat-EU-ba tart.
+Nekik van legjobb viszonyuk a baltiak közül az oroszokkal.
 
  • Tetszik
Reactions: Kurfürst

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 660
27 819
113
Rengeteg kínai árut náluk rakodnak hajóra amire a transzszibériain jön és nyugat-EU-ba tart.
+Nekik van legjobb viszonyuk a baltiak közül az oroszokkal.
Lettek szúrták rendesen tökön magukat a nagy oroszellenességükkel, mert Grísa szépen fogta és a szénszállítmányait illetve egyéb árukat a rigai kikötő helyett máshol pakoltatja hajóra. Riga meg 14 előtt még szépen ki is bővítette a terminálokat aztán most meg ott konganak üresen
 
M

molnibalage

Guest
Hogy dőlhetne be vmi ami mögött ott a komplett szervezett bűnözés, akik egyben a legnagyobb haszonélvezői az elszabadult árfolyamnak?
Kétlem, hogy csak a szb képes lenne fenntartani azt, hogy valódi globális assetként maradjon. De ez csak megérzés.
Most az átlag gyök2 ember gépet vesz és bányászik. Ha ez megszűnik, akkor az, hogy a szb ezzel is foglalkozik, az kerekítési hiba.

Ezen felül, ha nem fogadja el a tiszta gazdaság sehogy bc-t, akkor mire mennek vele? Tehát, ha sehol nem fizethetsz vele direktben, akkor mire jó?
 

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
9 779
44 959
113
Kétlem, hogy csak a szb képes lenne fenntartani azt, hogy valódi globális assetként maradjon. De ez csak megérzés.
Most az átlag gyök2 ember gépet vesz és bányászik. Ha ez megszűnik, akkor az, hogy a szb ezzel is foglalkozik, az kerekítési hiba.

Ezen felül, ha nem fogadja el a tiszta gazdaság sehogy bc-t, akkor mire mennek vele? Tehát, ha sehol nem fizethetsz vele direktben, akkor mire jó?

Pont erre kellettek a naív hülyék.
Ha bérgyilkost akarsz fogadni vagy drogot venni pont te leszel az aki beváltja
 
M

molnibalage

Guest
És az ember csak pislog...