Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Már többször akartam kérdezni, hogy a lopakodásnak nem tesz-enehezebben észlelhető. A radar keresztmetszet töredéke a mostani hordozóknak;
Az lehet, hogy látják az űrből, de a CM és BM, amit indítanak a végfázisban nem, akkor ez annyit ér, mint halottnak a csók. A bibi az, hogy ha alig pár perc eltérés van az adat és a végfázis között, akkor képalkotó érzékelővel és radarral is meg fogja találni szerintem a célt az ASM. Az kis AAM-ekre ki lett számolva, hogy a 25 éves R-77 és akkor az AIM-120 2 km-ről ráfog egy kb. 0,01 m2-es célra. Ilyen kis RCS-es soha nem lesz egy hajónak, ellenben a legkisebb ASM is nem 15-18 centi átmérőjű, hanem 30+. Az négyszer nagyobb antenna felület.Már többször akartam kérdezni, hogy a lopakodásnak nem tesz-e
irtóra keresztbe a fejlett műholdas érzékelés? Hiába nem látni annyira a radaron, ha az űrből kellően pontosan lehet látni, hogy merre jár, és kis időjárási szerencsével még halálpontos céladatot is ad a műhold a csapásméréshez? Vagy a csetepaté első áldozatai a műholdak lesznek?
Őszintén szólva én inkább tenném csendesség a tengóveszély miatt a hajót, de a repüzem miatt kérdés, hogy ez mennyire lehetséges. Ha a leszálló és felszálló gépek miatt rendszeres a zaj, akkor az is erőlködés.
Talaloskerdes.érdekes új csak UAV-kel és rakétákkal felszerelt csökkentett radar keresztmetszetű repülő eszköz hordozó hajó koncepció….
főbb előnyei a koncepciónak a mostani hordozókkal szemben (többek között):
- nehezebben észlelhető. A radar keresztmetszet töredéke a mostani hordozóknak;
- minimális személyzet. A fedélzeten és a hangárban is robotok mozgatnák a gépeket;
- nem kell rá katapult. a UAV.k síugró sáncról startolnak;
- nem kell kövesse a repülő üzemet egy biztonsági helikopter;
- stb...
Mondjuk egy masik mentocsonakot.Talaloskerdes.
Ulsz egy kis csonakban az oceanon. korulotted az atlagos cca 1meteres hullamok csapkodnak. Meddig latsz el kilometerben ?
Ezzel az optikai képalkotó végfázis önirányítással nekem mindössze annyi a problémám hogy erősen időjárás függőek. Szép időben biztos hasznosak, de esőben, ködben, vagy egy sorozat ködgránát után, stb...meglehetősen behatároltak a képességeik.Az lehet, hogy látják az űrből, de a CM és BM, amit indítanak a végfázisban nem, akkor ez annyit ér, mint halottnak a csók. A bibi az, hogy ha alig pár perc eltérés van az adat és a végfázis között, akkor képalkotó érzékelővel és radarral is meg fogja találni szerintem a célt az ASM. Az kis AAM-ekre ki lett számolva, hogy a 25 éves R-77 és akkor az AIM-120 2 km-ről ráfog egy kb. 0,01 m2-es célra. Ilyen kis RCS-es soha nem lesz egy hajónak, ellenben a legkisebb ASM is nem 15-18 centi átmérőjű, hanem 30+. Az négyszer nagyobb antenna felület.
És felesleges erőlködésnek érzem az egészet.
Nem tudom, próbáld ki és majd számolj be róla….Talaloskerdes.
Ulsz egy kis csonakban az oceanon. korulotted az atlagos cca 1meteres hullamok csapkodnak. Meddig latsz el kilometerben ?
A baj az, hogy a mai intelligens világban, ha jön 20-40 db CM, akkor azok több irányból is jöhetnek koordináltan és 1 perc eltolással. Ennyi időre egy mozgó hajós optikailalg blokkolni minden irányból fizikai képtelenség. A II. vh alatt a füstfüggöny mögé vonultak vissza. Ma meg a CM fogja magát és megkerülni a célt, ha elég intelligens. Egy szubszonikus CM lazán megfordul és újra próbálkozhat. Ma már ezt nem truváj beleírni szerintem a vezérlésbe...Ezzel az optikai képalkotó végfázis önirányítással nekem mindössze annyi a problémám hogy erősen időjárás függőek. Szép időben biztos hasznosak, de esőben, ködben, vagy egy sorozat ködgránát után, stb...meglehetősen behatároltak a képességeik.
Ilyenkor az egyetlen megoldás a lokátoros végfázis önirányítás, de ezek ellen meg ott van a SeaRAM, amely kifejezetten a támadó ASM-ek radarjára vezeti rá magát.
Ennél a koncepciónál az alacsony észlelhetőségeknek szerintem is kb. zero jelentősége van, de egy csupa UAV-vel és rakétákkal felszerelt hajónak lehet értelme.
Egy ilyen hajó kisebb, kevesebb ember kell hozzá, olcsóbb és a klasszikus hordozók feladatainak cca. 80%-át el tudja látni.
Egy kötelékben lehet szerepe mint rakéta hordozó platform, csapásmérő, felderítő, légi utántöltő, stb bázis.
Egyenlőre én csak egy ilyen ASM-et ismerek amely v.színűleg elég inteligens egy ilyen "újratervezéshez", ez pedig az USA / Norvég NSM.Ma meg a CM fogja magát és megkerülni a célt, ha elég intelligens. Egy szubszonikus CM lazán megfordul és újra próbálkozhat.
De a jövő útja ez lesz. És ezt még utólag is be lehet tenni, hiszen a hardver agyát leszámítva szinte minden ugyanaz marad. Ez azt jelenti, hogy a megtévesztésre irányuló módszerek egyre kevésbé érnek valamit, ha azok nem okozzák egyben a fegyver pusztulását is.Egyenlőre én csak egy ilyen ASM-et ismerek amely v.színűleg elég inteligens egy ilyen "újratervezéshez", ez pedig az USA / Norvég NSM.
Az Orosz / Kínai ASM-ek még nem ilyenek...