Szia,
Hat, nekem ez nagyon-nagyon kicsi hatekonysagunak tunik. Konkretan, szerintem ha az a napelem eltakarja az ablakodat, akkor veszitesz vele, vagyis szerintem joval nagyobb a hatekonysaga annak, ha egyszeruen atsut a nap az ablakodon, mint annak, hogy az energia egy kicsi reszet aramma alakitod, amivel utana futesz bent.
Ha nem takarja el az ablakot, akkor persze nyersz vele - de a tippem szerint eleg keveset.
Nyilvan kerdes, hogy kinek hany% a "szinte semmi", de egyertelmu, hogy minden szigeteles/nyilaszaro azzal egyenes aranyosan veszti a hot, hogy mekkora a homersegletkulonbseg a 2 oldalan.
Tehat ha kint van 0 fok, es bent 10 fok, akkor pont fele annyi ho megy ki, mint ha kint van 0 fok, es bent van 20 fok. Marpedig a futesnek a kiment hot kell helyettesitenie.
Persze az elozo pelda egy rossz hoszigetelesu haznal relevans, egy nagyon jo hoszigetelesu eseten inkabb az elso fele nem 10 hanem 19 fokrol szol, es igy nem 50%, hanem 5% takarithato meg, raadasul ez az 5% sem az egesz napra, hanem leginkabb a delutani futesre vonatkozik.