Anonim Alkoholisták Klubja, minden ami alkohol! :)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 379
24 796
113
Erre csak annyit tudok mondani: korhelyleves!
Igen, nagyon jó! :)

Sör az első másnap! Ha teheted, rögtön ébredés után. Ezt nem mondják, hogy hidratál és oldja a feszkót. Persze, ha teheted. :)

Délben a korhelyleves, közvetlenül a pálinka után.

Egyébként több apró kortyokban időnként, tuti.

5449000132505.jpg
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 701
28 132
113
Lehet, hogy nem jó helyre írom, a Fórum cím végszavával kibékíthetetlen. :D

Pontosan és el nem feledve kell elolvasni! :hadonaszos::D

Anno nem egy helyen olvastam, hogy az oroszok másnap kúrálására különböző kellően sós, jórészt kaukázusi gyógyvizet szoktak fogyasztani. Bár elsőre kicsit furcsának találtam, de egye kő adandó alkalommal az ilyenkor alapfelszereltségnek számító fejfájás és émelygés mellett kipróbáltam. Meglepő módon a grúz Borzsomi gyógyvíz illetve a kóla tényleg csodákra képes, mintha elvágták volna. Bár volt már olyan, hogy a húsleves sem gyógyította a veszett helyzetet, olyankor az eredeti terápitát érdemes folytatni.
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 468
23 994
113
Anno nem egy helyen olvastam, hogy az oroszok másnap kúrálására különböző kellően sós, jórészt kaukázusi gyógyvizet szoktak fogyasztani. Bár elsőre kicsit furcsának találtam, de egye kő adandó alkalommal az ilyenkor alapfelszereltségnek számító fejfájás és émelygés mellett kipróbáltam. Meglepő módon a grúz Borzsomi gyógyvíz illetve a kóla tényleg csodákra képes, mintha elvágták volna. Bár volt már olyan, hogy a húsleves sem gyógyította a veszett helyzetet, olyankor az eredeti terápitát érdemes folytatni.
Azokkal az ukrikkal akikkel beszéltem erről azok az ivan chai teát ajánlják.
 
  • Tetszik
Reactions: nyugger
W

Wilson

Guest
Ha a vodkának pont az a lényege, hogy csak szesz, víz, és semmi más, akkor mi a különbség a sok márka között?

Telex

A vodkareklámokban a piás üveg általában egy üdén csörgedező hegyi patakból, esetleg egy gleccser mélyéről bukkan elő, de mindenképpen valami olyasmi történik vele, amiből a Barátok közt szünetében is mindenkinek rögtön világossá válik, hogy ez bizony egy kristálytiszta, friss nedű.

És valóban, annyira tiszta, hogy elvileg nincs is benne semmi más az etanolon, azaz magán a jó öreg szeszen kívül, csak víz. Pont ez a lényege, az esszenciája, hogy ne legyen benne semmi más.

Ráadásul a tisztaság érdekében a lepárlás után általában még szűrésen is átesik.

Na de akkor miért kerül az egyik márka – töményital-mércével mérve – fillérekbe, míg a másikért akár egy teljes havi minimálbért is ott kell hagyni, ha nem is a sarki közértben, de olyan helyeken, ahol minimálbérnyi vodkákat is árulnak? (A világ legdrágább vodkája egyébként 1,14 milliárd forint, de ennek alighanem több köze van a gyémántokkal megpakolt kristályüveghez, mint a beletöltött italhoz.)

Könnyű lenne letudni a választ annyival, hogy minden csak az ügyes marketingről szól, és vodkából a legalsó polcok műanyag flakonjai is bőven megteszik, és teljesen nem is tűnik alaptalannak a brandérték szerepének jelentősége. De a helyzet azért ennél árnyaltabb.

Vodka américaine

Az amerikai közmédia, az NPR is szentelt egy adást a vodkakérdésnek, ebben felidézték a jó nevű Grey Goose vodka gyártójának történetét. A céget Sidney Frank alapította 1997-ben, és ezzel jó amerikai szokás szerint a semmiből vált dúsgazdaggá. Az ma már világos, hogy bejött neki a vodkabiznisz, de a sikerhez vezető úton szokatlanul indult el. Megnézte, mennyibe kerül a legdrágább vodka, és azt mondta, az övé kétszer annyi lesz – mindezt még azelőtt, hogy egyáltalán nekiállt volna a vodkakészítésnek.

Ehhez exkluzív termékre volt szüksége, és hát mi exkluzívabb, mint valami, ami Franciaországból érkezik? El is utazott Franciaországba, keresett egy lepárlót, megvette a vodkáját, aztán kiszállította amerikai bárokba, de nem a szokásos kartondobozban, hanem szalmával kibélelt faládákban, mint a különleges borokat – exkluzív termék, na. A Grey Goose-t azóta is Franciaországban gyártják, Frank pedig hét évvel később több mint kétmilliárd dollárért adta el a cégét a Bacardinak.

Az NPR újságírói szerették volna objektív tesztnek alávetni ezt a népszerű vodkát (közszolgálati média, elvégre), ezért két ellenfelet is kerítettek neki. Sok vodkagyártó ugyanattól a néhány beszállítótól, koncentrátum formájában szerzi be a vodkát, amelyhez már csak a vizet kell hozzáadniuk. Az újságírók fogtak egy ilyen általuk pancsolt generikumvodkát, egy Grey Goose-t meg a legolcsóbbat, amit találtak, és mindhármat elküldték egy laborba.


A vizsgálat legfontosabb tanulsága, hogy nagyon kicsi eltérések voltak csak a három mintában, olyan minimálisak, hogy azt egyszerű kóstolással nem is nagyon lehet észrevenni. Ráadásul a minimális különbségek alapján a legolcsóbb vodka bizonyult a legjobbnak, a legdrágább pedig a legkevésbé jónak.

A Grey Goose persze nem értett egyet ezzel az ítélettel, szerintük már ott sántított a teszt, hogy az italukat átöntötték egy másik üvegbe, ami kompromittálta a vizsgálatot. Az egyes vodkák különleges íze szerintük az alapanyagok és a gyártástechnika eredménye – és ezt a véleményüket egyes kutatások is alátámasztják.

De előbb nézzük meg, egyáltalán mit lehet vodkának hívni.

Törvényileg semleges

A vodkák egyenízével kapcsolatban gyakran idézik az amerikai szeszszabályozást [pdf], amely szerint ez az ital „semleges szeszes ital, amelyet úgy párolnak vagy kezelnek párolás után faszénnel vagy más anyagokkal, hogy ne legyen megkülönböztető karaktere, aromája, íze vagy színe”. Igaz, egy későbbi ponton az is szerepel a szövegben, hogy kezelhetik cukorral (ha az nem haladja meg a literenkénti 2 grammot), illetve kis mennyiségű citromsavval.

Az Európai Unióban a szeszes italokat jelenleg szabályozó rendelet 2021. május 25-én hatályát veszti, úgyhogy érdemesebb már a hamarosan életbe lépő új rendeletet elővenni. Eszerint a vodka „olyan mezőgazdasági eredetű etil-alkoholból gyártott szeszes ital, amelyet élesztővel való erjesztés útján:
burgonyából, gabonafélékből vagy mindkettőből, vagy
egyéb mezőgazdasági nyersanyagból nyernek,

és amelyet úgy párolnak le, hogy a felhasznált nyersanyagok és az erjesztés során képződött melléktermékek érzékszervi jellemzőit szelektíven csökkentik. [...] Kizárólag olyan természetes aromaanyagok vagy aromakészítmények adhatók hozzá, amelyek jelen vannak az erjesztett nyersanyagokból nyert párlatban. Ezenkívül a domináns íztől eltérő, különleges érzékszervi jellemzők is kialakíthatók a termékben.” Az uniós szabályozás is megengedi az édesítést „a végső íz lekerekítése érdekében”, és az amerikai 2 helyett mifelénk akár 8 gramm cukor is kerülhet a vodka literjébe.

Az uniós rendelet érdekessége, hogy egy olyan kitétel is belekerült, hogy ha egy vodka nem kizárólag burgonyából és/vagy gabonafélékből készült, akkor jól láthatóan fel kell tüntetni rajta a „…-ból/ből készült” feliratot. Ez még korábban került be a szabályozásba, hogy lezárja a tagállamok között kitört vodkaháborút: a hagyományos vodkatermelő országok nem nézték jó szemmel, hogy máshol fűből-fából elkezdtek „vodkát” gyártani.

Ízletes szennyeződések

A vodkaminőség fő kérdése nem is az, hogy mi van a vodkában, hanem hogy mi nincs. A lepárlókból az ital alapja 95 százalék körüli alkoholtartalommal kerül ki, ebből úgy lesz emberi fogyasztásra alkalmas, 40 százalék körüli – az uniós szabályozás szerint minimum 37,5 százalékos – alkoholtartalommal bíró ital, hogy vizet adnak hozzá. És ahogy Deutsch Tamás mondaná: ennyi.

Két ponton jelentkezhet mégis különbség az ízben.

Az egyik a lepárlás, hiszen a 95 százalék, az bizony nem 100, így fontos kérdés, hogy mi van az alkohol mellett a maradék 5 százalékban. A válasz az, hogy az alapanyagként használt gabona, burgonya vagy más nyersanyag összetevői szennyezhetik be az egyébként tiszta szeszt, és ez adhatja az adott vodka sajátos ízének alapját.

Egy vizsgálatban a kutatók a rozsból készült vodkában több szennyeződést találtak, mint a más gabonákból készültekben. A szennyeződés itt persze nem az egészségre káros anyagot jelent, csak annyit, hogy kevésbé volt tiszta az alkohol. Egy másik kutatás szerint pedig a drágább vodkákban kisebb mennyiségben találhatók karbonilok, amelyek a rosszabb ízért felelhetnek.

Az egyedi íz másik belépési pontja az etanol hígításához használt víz. Ennek a tisztasága, az ásványi összetétele is szerepet játszhat a végeredményül kapott ital ízében. Ennyiben még jogosak is lehetnek a cikk elején megidézett reklámok a forrás- és gleccservizekkel, bár azért jellemzően a vizet is tisztítják a felhasználás előtt.

A kortyérzet is különbözhet

Az is lehet, hogy a vodkaminőség kérdése egyáltalán nem csak az ízről szól. Egy kutatás szerint az ital struktúrája is döntő lehet abban, melyiket kortyoljuk szívesebben (már aki bármilyen vodkát szívesen kortyolgat).

A vizsgálat során megállapították, hogy egyes vodkákban nagyobb mennyiségben voltak jelen vízklaszterek – nagy számban egymáshoz kötődő vízmolekulák –, ami a kutatók feltevése szerint vizesebb ízérzettel jár. Más vodkákban azonban több olyan klasztert azonosítottak, amelyekben egy etanolmolekulát vettek körbe vízmolekulák, illetve amelyek csak etanolmolekulákból álltak.

Ezek a strukturális eltérések nem közvetlenül az italok ízében eredményezhetnek különbséget, hanem abban, hogy egy-egy vodka milyen érzetet kelt a szájban
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 468
23 994
113
Teleportáltad magad. Megesik... :)
Amúgy a TátraTea nálam is leeresztette egyszer a függönyt.
Nagggyon veszélyes itóka! :D
Édes likőr, megkavarja bent a dolgokat, volt lakótársammal végigittuk az összeset, nekem már csak a 22-es kókuszos van meg mert nem a legjobb.
Szerintem valamiért túl van tolva és egy kamu nimbuszt állítottak neki (főleg a 72-nek).
Itt a kandón egy ideje a KIN kupás csapatkapitányokat általában úgy avatják, pontosabban úgy kezdődik a 24óra, hogy itatás van, szépen végigisszák az eredeti 2-es teákat. Hát nem egy szép látvány, főleg azután felcipelni a csk-t :D

Egyszer teleportáltam, Hubertusra a hülye exem hozott redbull-t mert már üdítőzni akartam nem piálni, azután képszakadás.
A többiek mesélték miket tettem de ez annak a pár embernek a titka marad.
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 701
28 132
113
Amúgy egy nagyon jó hasznosítása van a 72-es Tátrának: mikor valamiért csikar a belem, kitapétázom a klozet belsejét több rétegben vagy a gyomrommal van gond egy-két felesnyi Tátra instant kigyógyít minden gyomorproblémából :D Volt olyan, hogy majd egy hete fostam valami vírustól, doki adott széntablettát meg mindenféle hasfogót, természetesen semmit se hatottak. Még a házi körte illetve az erekjeként őrzött erdélyi szilva sem használt, szóval igazán komoly probléma állt fenn. Na és ekkor ugrott be a Tatratea újfajta hasznosítása és egy deci elfogyasztása után mintha elvágták volna. Azóta mindig van otthon egy üveggel
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 701
28 132
113
Szerintem mondjuk a Tatratea eredete valahol a Zakopane illetve a határ környéki helyi pálinkákban keresendő, mivel arrafele véletlen pont 72 fokos nedűket lehet venni. Abból atomháború esetére van félrerakva a pincében :D
 
M

molnibalage

Guest
Van egy 2012-es felbontatlan valami versenydíjas pálinkám. Szerintetek fogyasztható állapotban van még?
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 010
113
Ma bontottam meg a legújabb alkotásomat tavalyi tiszta 48 fokos szőlő pálinka 5l 40dkg bio aszalt szilva ágyon . 6 hónap pihenés , heti forgatás után . Hát nem lett rossz ! Jövő héten kapok 10l tiszta 48-as szilvát abból lesz szilva , füge és áfonya ágyas nyárra ! Egészségünkre !
 
  • Tetszik
Reactions: Pocok75

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 226
4 578
113
Amúgy egy nagyon jó hasznosítása van a 72-es Tátrának: mikor valamiért csikar a belem, kitapétázom a klozet belsejét több rétegben vagy a gyomrommal van gond egy-két felesnyi Tátra instant kigyógyít minden gyomorproblémából :D Volt olyan, hogy majd egy hete fostam valami vírustól, doki adott széntablettát meg mindenféle hasfogót, természetesen semmit se hatottak. Még a házi körte illetve az erekjeként őrzött erdélyi szilva sem használt, szóval igazán komoly probléma állt fenn. Na és ekkor ugrott be a Tatratea újfajta hasznosítása és egy deci elfogyasztása után mintha elvágták volna. Azóta mindig van otthon egy üveggel
Ilyesmire a Stroh 80-ast szoktam használni. A bélbolyhokat is leégeti :cool: