Ausztrália újabb Super Horneteket akar

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 582
3 226
113
fip7: A Svéd modell egyszerűen teljesen életképtelen lenne USban. Azaz egy Svéd modellel ~mindenki sokkal rosszabbul járna. Kultúra.

Olyan ez mint a melyik az egy ország ahol müködik/"működik" a kommunizmus? Mért?
 
M

molnibalage

Guest
<i>Ebben igazad van, USA-ban ciki ha nincs 100 centis TV-d vagy üres a hűtőd.</i>

Éltek/élnek kint jenkiknél és Kanadában is rokonaim. Én nem ezt hallottam tőlük...
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
15 231
36 009
113
molnibalage

Nekem ezt mondta az aki az USA-ban élt.
Kanadában több ismerősöm él kényszerűségből, ott erről nem hallottam.

Fade

Senkit nem akarok átnevelni semmire. De a tény attól még tény, Reagen alatt alakult ki a mai USA jóléti modell. Előtte magasabb adók voltak és többet költött az állam a polgáraira.
 

cinikus

Well-Known Member
2010. május 7.
2 168
3 108
113
@Kuruc71:

"Az emlitett novekede a felso ” tizezernek” novekedes es nem az atlag orosz polgarnak."

Ezt honnan vetted? Komolyan érdekelne, hol terjesztik ezeket a baromságokat, mert olyanok is elhiszik, akiknek azért több esze van, mint egy marék lepkének... (De legalább tudható, hogy az elmúlt pár évben nem jártak Oroszországban, ha mégis, max. az orosz "Bivalybasznád Alsó-Kertvárosig" jutottak.)
A nagy büdös - és esetlegesen kellemetlen - valóság az, hogy az átlag orosz életszínvonala igen látványosan és stabilan nőtt az elmúlt időszakban. Biztosíthatlak, hogy az átlag magyar polgár az elmúlt évek után bármikor szívesen cserélne velük: ott van meló és a fizetések is egyre jobbak. (Még a takarítónőknek is, ahogy azt már Dima is írta. Ha én nem is, ő csak tudja, miről beszél.)
 

szittya88

Member
2010. október 23.
916
5
18
Azért a Svédeket se kell félteni ha pénzkőltésről van szó mert értik ők is a módját (a különbség inkább az hogy egy skandináv nem hitelkártyával fizet hanem bankkártyával) így addig nyújtózkodik csak ameddig a takaró ér. Egy átlag Usa állampolgár meg nem is ismeri a bankáttyát csak a hitelkártyát.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 415
16 746
113
Az USAban szerintem leginkább a feketékkel babráltak ki, mert leginkább Ők vannak tömegesen a társadalom peremén. Hatalmas gond az USA-ban hogy sokan nem is akarnak beilleszkedni és leginkább miattuk nem működne a svéd modell. Egyébként az én véleményem az hogy bármilyen morbid is de valójában hálásak lehetnének az egykori rabszolgatartóknak, mert az óhazában Cadillac helyett max bivalykordén parádézhatnának.
 

szittya88

Member
2010. október 23.
916
5
18
A skandinávok a tévhittel ellentétbe nem skótok (csak a házaikra mit kívül mint bellül keveset költenek) értsd nem vakólnak vagy csak nagyon vékonyan (hatalmas összeg egy ház építésénél amit meg spórol, alacsony a házak belmagassága eléred a plafont olcsó a fűtésszámla, az autóikat nemigen szervizelik csak nagy szervizkor de akkor totál, a házak berendezése minimalista egy TV egy kanapé egy dohányzóasztal szőnyeg egy egytagos üveges szekrény max a hálószoba ágy és egy szekrény (nem sor)... ) Mások az igények de a pénzét épp úgy elkölti mint akárki más nagyon keveset raknak félre kivétel ha spórolnak valamire. (biztos nekik a következő havi fizetés így ha nincs mire nem spórolnak ők se)
 

Kuruc71

Member
2010. április 20.
829
6
18
cinikus


"Ezt honnan vetted? Komolyan érdekelne, hol terjesztik ezeket a baromságokat, mert olyanok is elhiszik, akiknek azért több esze van, mint egy marék lepkének… (De legalább tudható, hogy az elmúlt pár évben nem jártak Oroszországban, ha mégis, max. az orosz “Bivalybasznád Alsó-Kertvárosig” jutottak.)"


A kollegaim meselik hogy a legutobbi hazalatogatasuk ota semmi nem valtozott es ezt a rokonok mar eredmenynek konyvelik el. Az az hogy nem lett roszabb.

Ha ismeretseged van akkor minden konyu. Ha nincs akkor meg kuzdesz mint az alat hogy egyaltalan szinten maradj.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 582
3 226
113
cinikus: "ott van meló és a fizetések is egyre jobbak."

Soha nem ez jött le az Orosz munkatársaktól. Ha fent vagy jó. Nagyon jó. Akik viszont nálunk voltak mind keresték, hogy tudnának még még maradni kiküldetésen, tartósan MOon maradni, mert itt lehet élni, müködnek a dolgok, nincs korrupció... veheheh.
De majd Dima elmondja.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 582
3 226
113
fip7: Nem is mondtam át akarsz nevelni. Éppenséggel amiből elindult ez az egész, ott ~téged támasztottalak alá, csak mellékesen jegyeztem meg, hogy a svéd(német...) rendszer az USben életképtelen.
Ahogy véleményem szerint, ahogy látom MOon is.
 

Kuruc71

Member
2010. április 20.
829
6
18
Fade

"Soha nem ez jött le az Orosz munkatársaktól. Ha fent vagy jó. Nagyon jó. Akik viszont nálunk voltak mind keresték, hogy tudnának még még maradni kiküldetésen, tartósan MOon maradni, mert itt lehet élni, müködnek a dolgok, nincs korrupció… veheheh.
De majd Dima elmondja."


Szorul szora ! Csak itt nallunk a cel valahogy kintmaradni latogatas utan ( eselytelen ) vagy akarmilyen munkaltatoi vizumot szerezni.
 

szittya88

Member
2010. október 23.
916
5
18
Maon köze sincs a Svéd vagy Skandináv rendszerhez (kiemelnek pár részletet belőle hogy jaj Skandináv rendszer de nem az mert minden mást ba..nak átvenni ami a háterét adja (ennek a rendszernek az elemei szoros összefüggésbe/kapcsolatba vannak a rendszer többi elemével nem lehet csak úgy háttér nélkül kivenni egyet eggyet mint pl az oktatás hogy egy időbe ment hogy skandiváv rendszerű svéd példa egyebek... meg a nagy ló... kiragadtak egy elemet a rendszerből se a hátert nem vették át hozzá se újat nem taláűltak ki hozzá ugyan úgy ahogy a jövőjére is sza..t mindenki mert az a rendszer alapja a teljes életen át való tanulás....)
 

szittya88

Member
2010. október 23.
916
5
18
Tehát hiába ingyenes a felsőoktatás az emberek nagy része inkább más alternatívát választ egy diploma megszerzése után. Kivétel aki skandinávián kívül akar elhelyezkedni de az ritka. (othon meg elég nagy divat volt az ingyenes rendszer kihasználása egyikből a másikba meg a büfé szak stb. a kreditezésről nem is beszélve...
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 582
3 226
113
szittya: Én a környezet/kultúrában keresném elsődlegesen a difit és utána második körben venném elő a rendszert.
Hiába emelnéd az egész Svéd rendszert MOon egyszerűen nem működne.

off de nagyon érdekes, hogy lokálisan viszont egy multi mennyire meg tudja változtatni a dolgokat. Konkrétan 2hónapja vki elhagyott a sorunknál 2000Ftt. Be lett szólva portára ha keresné vki, és kiraktuk az asztalra. Több műszak van csak az adott szárnyban dolgoznak 300an, azaz ennyien mennek el nap mint nap mellette. Bárki jelentkezhetne odaadnánk neki. Este meg alig dolgoznak simán elvihetné bárki kérdés nélkül is.
Az a nyomi 2000Ft, meg egy hónapja ott van, nem viszi el senki, a takarítók! minden este odébblökik, hogy le tudja tisztítani az asztalt de még ő sem. (teszem hozzá kamera nincs sehol a teremben, ~lebukni se lehet.) Szóval érdekes.
 

cinikus

Well-Known Member
2010. május 7.
2 168
3 108
113
@Kuruc71
@Fade

Senki nem azt mondta, hogy az ott a Kánaán, de minket lehagytak, az tény. (Mondjuk ez nem csak rajtuk múlt...) Az is tény, hogy rohadt sokat fejlődtek. Ettől még lehetnek, akik lelépnének onnan, ez viszont baromira nem cáfolja a fejlődést.
 

szittya88

Member
2010. október 23.
916
5
18
Fede mesélek én is egy sztorit másfél éve amikor otthon voltam nyaralni a beugrottam a mekibe (ami szokás szerint tömve volt) a pénztárcám valahogy ottmaradt majdnem 100e ft-al már a szomszédos bevásárlóparkba voltam (kb-fél órája) mikor észrevettem hogy hoppá valami hiányzik visszamentem és a tárcám után érdeklődtem mire vissza is kaptam állítólag 5 percel azelőtt hozta be az egyik asztal törlő (és páran meg fordultak az asztalnál azóta...) Itt kint a telom hagytam el egyszer (azt hiszem a lábtörlőt ráztam ki) a főutcán... egy teljes napig kerestem csörgettem még le nem merült és csak másnap reggel mikor mentem volna futni vettem észre hogy rajta állok (egész este kint hevert a főutcán a járda majdnem közepén. de senki nem nyúlt hozzá.) Ja meg egysze buxáztam gyerekekkel de 2 óra alatt csak egy kis srác rugott bele :D (mondjuk ebből az is adódik hogy annyi segítőkészség nincs bennük hogy felvegyék és jelentsék valahol)
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
15 231
36 009
113
Fade szerint:
2012. december 17. hétfő @ 19:38

Oké. De annyit javítanálak, hogy: "hogy a svéd(német…) rendszer" a svéd és a német rendszer különbözik. Mégpedig annyira, hogy a svéd neve: Szociáldemokrata jóléti állam, A német neve pedig: Korporatív-Etatista jóléti állam. A harmadik ugye az USA féle liberális jóléti állam. Több nincs, ez a három fő modell.
 

bartinieffektus

Well-Known Member
2012. december 4.
1 139
343
83
12 évvel ezelőtt jártam először Oroszországban . Azóta olyan változás ment végbe , mint nálunk 30 év alatt. Ráadásul , Moszkván kívül , még az emberek is barátságosabbak.
Svédországban egyszer lerobbantunk a kocsival , valami lepusztult halászfaluban , megkérdeztem az első "hajléktalannak" látszó bácsit , hogy van e egy szerviz a közelben . Erre tökéletes angolsággal elmagyarázta , hogy legyünk nyugodtak , szól az öccsének, annak van vontatója és abban a pillanatban előhúzta az akkori csúcsmodell Ericssont.
 

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 843
29
38
Nem értek egyet Molni véleményével a kelet bölcsességéről.

A Kelet nem volt rest tanulni a Nyugattól, méghozzá igen gyorsan és hatékonyan, ha jól látom.
Vajon erre képes lesz a Nyugat is visszafelé? A tendenciák alapján ugyanis nagy szüksége lesz rá.
Addig persze, amíg mi vagyunk a fejlettebbek, felvilágosultabbak, okosabbak és ebből eredően természetesen a felsőbbrendűek is, aligha tanulunk meg bármit is.

Nem értek egyet Roni Indiával kapcsolatos lesújtó véleményével sem.
India legalább annyira a barátja az oroszoknak is (sőt), mint az USA-nak. India egy külön univerzum. Szerintem a világ további jövőjének az egyik kulcsa lesz.

Egyetértek Fade véleményével a kultúra és a történelem alapvető fontosságáról (tradíciók).
Amikor valaki Oroszországról beszél, akkor az újkori Bizáncról beszél.

F-15 és Ausztrália. Szerintem nem is kértek ilyen gépeket, mert minek?
De lehet, hogy kértek és az USA megtagadta ezt a színfalak mögött.
Ha volt is esetleg ilyen, akkor is inkább finoman „rábeszélte” őket a Hornetre egy barátibb árcédulával, feltéve, ha a környék tyúkszemére olyan nagyon vigyázni akart volna.
Az USA-t én nem ilyennek ismerem. Van aki igen?