1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Beszélgető

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - Tcat által indítva @ 2013. január 16..

 1. angelsoul

  angelsoul Well-Known Member

  Area 51 Raid live stream

   
 2. gergo55

  gergo55 Well-Known Member

 3. gergo55

  gergo55 Well-Known Member

  India

   
  zeal likes this.
 4. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Remélem ezt áprilisi térfának szántad...
  Ha nem, akkor verem a fejem a falba...

  Akkor csak egy igen gyors keresés.
  Szóval a becsült / számolt GDP nagysága történelmi léptékben.
  https://infogram.com/share-of-world-gdp-throughout-history-1gjk92e6yjwqm16
  https://www.visualcapitalist.com/2000-years-economic-history-one-chart/

  Ez meg a lakosság változása, az 1700-as évektől linkeltem a videót,


  Ja, hogy az látjuk, hogy az ipari forradalom előtt mivel a fajlagos termelékenység kevéssé tért el, ezért a nagy lakosságszám = nagy GDP, mert nem volt minőségi eltérés. Aztán mit látnunk? Egy "apró jelenséget" , ami miatt a mai civilizáció létezik. A neve ipari forradalom és gépesítés. Na ez az, ami India egyes részeit mai napig elkerülte, de akkor biztosan.

  Azt senki nem tagadja, hogy az angolok saját érdekeik szerint kormányozták a területeiket (ki nem...?), de az, hogy ennek betudni az egészet az LOL.

  Simán azt mutatja, hogy az európai fejlődés ennyivel az indiai előtt jár. Ennek okai részben az európai hódítok természete és felsőbbrendűség tudata volt, de igen komolyan keresendő másban is.

  Ameddig Indiában a szellemi színvonal odáig terjed, hogy vallási hiedelemből tömegek egy pöcegödör folyóban fürdenek és köveket dobálnak egymásra, addig úgy érthető is, hogy miért olyan az indiai GDP, amekkora...
  https://index.hu/mindekozben/poszt/2019/08/17/100_ember_megserult_az_indiai_kodobalo_fesztivalon/
   
  arcas, blitzkrieg, fishbed and 3 others like this.
 5. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Ajánlott olvasmény
  Niall Ferguson Civilizáció
   
  gergo55 likes this.
 6. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Nemrég néztem egy dokufilmet indiáról. Minden problámára így kezdődött a válaszuk: A kolonizációs időben az angolok.....
  Azért kevés a kórház, mert az angolok keveset építettek, azért szar a csatornahálózat, mert az angolok keveset építettek.
  Az angolok 70 éve leléptek onnan...azóta ezek mit csináltak? Arról nem beszélve, hogy 2 világháború egy gazdasági összeomlás majd egy eladósodás előzte meg az indiai kivonulásukat. Szóval 1914 től nem volt egyszerűen erőforrásuk még talán az angol infrastruktúra építésére sem.
  Mennyi volt india lakossága 1914 ben?
  1920-ban 319 millióan voltak.
  Szóval a szemét angolok nemcsakhogy nem építettek ki mindent de még arra sem gondoltak, hogy a független indiaiak b@sznak dolgozni, de egymást azért tolják és közel száz évvel később 1 milliárd extra embernek kell infrastruktúra.
  Mindeközben Kína hová jutot!
   
 7. Ooorky

  Ooorky Well-Known Member

  Nem India, de egy kínai véleménye erről az életstílusról:

   
  blitzkrieg, blogen and Fennek like this.
 8. jurgenbauer

  jurgenbauer Well-Known Member

 9. rudi

  rudi Well-Known Member

  Nem tudom mennyire lehet komolyan venni az EBBEN A CIKKBEN írtakat.
  A lényeg: A Google állítólag olyan kvantum számítógépet épített ami 3 perc alatt old meg olyan feladatot amihez a világ egyik legerősebb szuper számítógépének (IBM Summit) 10 000 év kell o_O
  Ha ez igaz akkor azt hiszem ez már a kvantum szingularitás előszobája..
   
  blitzkrieg, fishbed and Robur like this.
 10. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ez mit jelent? Mert amit eddig megtudtunk az, hogy hiába van sok számítási kapacitásod, abból intelligencia nem születik...
  Az más kérdés, hogy olyan dolgok numerikus modellezése válhat lehetővé, amiről eddig álmodni sem mertek a kutatók.
   
  blitzkrieg and 2ndt like this.
 11. FilcTroll

  FilcTroll Well-Known Member

  Az oroszok végre tényleg nekiállhatnak a nooszkóp fejlesztésének! :D
   
 12. rudi

  rudi Well-Known Member

  Ezt szeretném én is tudni?
  Az intelligencia nem tudom nálad mit jelent, de nyers számítási kapacitással azt gondolom igen sok mindent el lehet érni.
  A gépi tanulás ha jól tudom nem más mint próbák és hibák sorozata. Mint ez a lenti videó (hogy tanul meg a számítógép egy versenyautót végig vinni egy kanyargós pályán)

  Ha egy ilyen esetben a gép a másodperc tört része alatt szállítja az eredmény, az azért elég jól elfogadható akár egyfajta intelligenciának is.
   
  blitzkrieg and 2ndt like this.
 13. Pocok75

  Pocok75 Well-Known Member

  Dan Brown: Eredet.....Kezdődik! :eek:
   
 14. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ez pontosan az intelligencia ellentéte. A gép gyakorlatilag nem is érti, hogy mit csinál. Csak meg van határozva, hogy mi a siker, amit tud tesztelni a rendszer. Ha elbukik, akkor elveti az változókat vagy magát a függvényt is, amit használt. Ha nem találja el a falat, akkor siker. Maradhat a módszer vagy váltopzók. A gép játszhat a paraméterekkel és kvázi végtelen sok próbálkozás után kiszűri mi az, ami jó. Végül végigmegy a pályán úgy, hogy fogalma nincs, hogy mi a feladat a valóságban. Egy függvényt optimalizált ki egy célra.  Az intelligencia ott kezdődne, ha azon rágódna, hogy miért kell végigmennie egyáltalán az úton.
   
  blitzkrieg, fishbed, fip7 and 2 others like this.
 15. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

 16. Robur

  Robur Well-Known Member

  Ez nem igaz. Az utóbbi évtizedek mesterséges intelligencia fejlődésének a legfőbb oka a számítástechnikai kapacitás növekedése volt. Az más kérdése, hogy kvantumszámítógépre mesterséges intelligenciát varrni, hogy lehet, illetve a kutatók, hogy állnak ezzel, de szvsz. előbb-utóbb itt is lesz valami.
  Így van. Pölö. a géngyógyászat egyetlen akadálya a még nem ismert genotípus-fenotípus párosítás meg nem léte. Ha ez meglenne, eljönne a géngyógyászat kora, ami kb. olyan szintű változást hozna az egészségügybe, amire emberemlékezet óta nem volt példa.
   
  rudi likes this.
 17. geseft

  geseft Member


  Ha szigorúan nézzük, hogy hogy is határozták meg az intelligenciát, akkor az IQ tesztnek is az alapja az absztrakció illetve a különböző rendszerek/szabályok felismerése.
  Ezek nem ellenérvek akarnak lenni, csak úgy gondolom h az intelligenciát is több szempontból lehet/kell megközelíteni, illetve akár rétegelni is.

  Maradva a wikipédiánál: (...) Intelligenciájuk révén az emberek képesek tanulni, fogalmakat alkotni, megérteni, alkalmazni a logikát és az érveket. Ide értendők a felismerési képességek, az ötletek megértése, a tervek megtervezése, a problémák megoldása, a döntéshozatal, az információk megőrzése és a nyelv használata a kommunikációhoz.

  Az aláhúzottakat még ha nem is nem-felügyelt tanulással, de felügyelttel már elértük ( habár pont a felügyelt jellege a tanításnak szab határt úgy gondolom a totális absztrakciónak, ez főleg a klasszifikálásokra igaz ).
  A következő nagy ugrás MI-ben az a fogalmak megtanulása lesz nem felügyelt tanulás által, amire már vannak kezdetleges, de ígéretes példák ( ha érdekel valakit, szóljon s előkeresem a cikkeket ).

  Szóval szerintem jó úton haladunk, de a továbblépéshez elengedhetetlen a triumvirátus összhangja: adatmennyiség, számítási kapacitás illetve MI technológia.
   
  blitzkrieg and rudi like this.
 18. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Az intelligencia nálam ott kezdődik, hogy magától rájönne csak úgy egy számítógép, hogy valami nem stimmel. Vagy pl. a fenti utas példánál feltenné a kérdést, hogy miért ilyen az út. Úgy, hogy ezt nem programozod bele.

  Csak ez nem valódi intelligencia. Ez brute force függvény módosítás és adat összehasonlítás. Semmi több.
   
  FilcTroll and notaricon like this.
 19. Ooorky

  Ooorky Well-Known Member

  Van egy dokumentumfilm ennek a gyártójáról, ott mondta a faszi, hogy ezek nagyon specifikus cuccok, csak pár fajta számításra jók, de arra nagyon, általános használatra sokkal jobb egy normál CPU.
   
 20. rudi

  rudi Well-Known Member

  Engem érdekel
   
  FilcTroll likes this.

Ezen oldal megosztása