1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Beszélgető

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - Tcat által indítva @ 2013. január 16..

Thread Status:
Not open for further replies.
 1. migfun

  migfun Well-Known Member

  Miért baj az, ha a gyerekek többsége csak 7 évesen megy iskolába? A szeptember 1. után születettek eleve így mennek, ez egyenletes születés-eloszlásnál a gyerekek harmada. Őket nem érinti a túlkorosság problémája, amit valaki itt hátrányként említett? Még a növények sem egyszerre, vezényszóra válnak termővé, miért gondoljuk, hogy minden gyerek 6 évesen alkalmas lesz az iskolára?
   
  pöcshuszár likes this.
 2. zeal

  zeal Well-Known Member

  Az is barom volt aki kitalálta, hogy szept. 1. után automatikusan az oviban marad a gyermek. Én nem voltam 3 éves amikor már tudtam írni és olvasni, de mert októberi vagyok ezért maradtam plusz egy évet az oviban. Szüleim semmit nem tudtak tenni ellene. Addig is unalmas volt az ovi, de emiatt üzenem, hogy ###########!!!:hadonaszos:
   
 3. migfun

  migfun Well-Known Member

  Szerintem sem normális ez a másik véglet sem. Ha iskolaérett 5 és fél évesen, menjen iskolába. Ezt is akceptálnám, a szülő kérhetné is. Mennyivel kevesebb traumát hordoznál :cool:
   
 4. zeal

  zeal Well-Known Member

  Már sose tudjuk meg, de azért a mostani változás jó a lelkemnek. :cool:
   
 5. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Mondtam már, hogy hagyd az olyan témákat, ahol gyereknevelésről van szó...
  Értem, hogy zsigerileg védsz minden olyan döntést, amit ez a kormány hozott, de amihez nincs normális tapasztalatod, ahhoz elég ha egy like-ot nyomsz.
  És közben pedig valójában: Jelenleg is az első osztályos tanítók rettegnek a szitutól. Elmondom neked, hogy nem ritka az olyan szitu, amikor a gyerek 6 éves korára még nem alkalmas rá, hogy kitörölje a fenekét. Abba most ne menjünk bele, hogy ez mennyire az óvoda, és mennyire a szülő hibája, de sajnos előfordul. Több esetben, mint gondolnád.
  A sztori megtörtént: Az elsős tanító néni előkészítőt tartott nagycsoportosoknak, és az egyik ilyen alkalommal az egyik óvodás gyerek szólt, hogy ki kell mennie WC-re, de csak nem akart visszajönni. Negyed óra múlva utána ment a tanító néni, és már a WC elől hallotta, hogy óbégat a gyerek bentről. Azt várta, hogy valaki menjen, és törölje ki neki.
  Értem, hogy ez bagatell dolog, de hogy a tanítóknak ilyeneket is a nyakukba kelljen venni, miközben a dolguk már fentebb fel lett sorolva... Ilyenre egyszerűen nincs és nem is kell, hogy legyen rendesen kapacitás az iskolában. Az ilyen "problémák" egy iskolaérettségi vizsgálatnál kibuknak. Kétségtelen, hogy nem ideális, hogy a szülőkre van bízva az ilyen feladat, de a kötelező életkorhoz kötött beiskolázás inkább a ló túloldalára való átborulás tipikus esete.
  A helyes megközelítés az lett volna - szerintem -, hogy a szülő véleményét is kikérve, de objektív felméréshez kötni a beiskolázást.
   
 6. zeal

  zeal Well-Known Member

  Ezt nem nekem mondtad. Mondjuk amúgy is magasról teszek arra a sok hülyeségre amit itt arrogánsan előadsz. Nem vagy te nekem a főnököm.
  Zsigerileg támadsz minden döntést amit a kormány hoz. Még a gyerekekkel is kicsesznél, csak hogy ellenkezhess.
  Hanyagold az agyatlan lekezelő stílusod. Inkább maradj csendben.
  Te tudod, hogy én mit gondolok? Onnan indult a beszélgetés, hogy 22 gyerekből 20 a szülei szerint nem alkalmas. Szerintem rendben van, ha ezen változatunk. Ennyi.
  Egyedi eset. Minden ilyen esetre 10 olyan jut, ahol a gyereket fölöslegesen visszatartották az oviban. Róluk miért nem beszélsz?
  A kívánságod teljesült, így nem is értem miért okoskodsz megint.
   
  fip7, notaricon, Ooorky and 1 other person like this.
 7. migfun

  migfun Well-Known Member

  Pedig egy olyan változás mennyivel hasznosabb lett volna már a Te gyerekkorodban is, hogy a szülő kérésére és az óvodapedagógus javaslatára/profi szakember szakvéleményével már az öt és fél éves is mehet iskolába a gyermek. A Te esetedben (és még nyilván sok szeptember után született, de tehetséges/fejlett gyerekében) pont a liberalisabb szabályozás lett volna az egyéni fejlettség megfeleltetése az oktatási/nevelési szint helyes pozicionálásának. :cool:
   
 8. zeal

  zeal Well-Known Member

  Azért nem kell átesni a ló túloldalára. Nem egy x-men voltam, hanem csak egy normális kisgyerek, akit egy tv-műsorújsággal is le lehetett kötni. ;)
   
  fip7 and antigonosz like this.
 9. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Na úgy látom "ült" a hozzászólásom. Csak nem vetted a lapot.
  Tudnál még említeni olyan intézkedést, amire ez igaz?
  De gondolom mindenképpen szart akarok - és akartam - a saját gyerekeimnek. Nem tudom, hogy te ezzel hogy vagy, de nekem van 2 olyan amelyik már túl van ezen az időszakon (egy negyedikes, és egy elsős), meg van egy aki még most ment bölcsibe.
  A két iskolásból 2 volt olyan, amelyik nem 6 évesen ment iskolába. Az egyikük alapvetően évet késett, de mi azt gondoltuk, hogy már simán mehetne. De tulajdonképpen ő nem volt még 7 éves (októberi), amikor elkezdte az elsőt. 1 hónapon belül sikerült megutálnia az iskolát. Figyelemzavar "gyanúval" diagnosztizálták (erről a diagnózisról mai napig meg vagyok győződve, hogy marhaság volt), aminek korábban semmi, de semmi jele nem volt. Éretlenségét bizonyítandó nagyjából 2.-3.-ra rendeződött a helyzet, de a sulit a mai napig utálja.
  A másik gyermekem jelenleg elsős. Ő nem késett volna, de úgy 4-5-évesen egy igen súlyos dadogós korszakon estünk át vele, amit szerencsére az óvodai szakemberek (türelmes óvónők, logopédus) segítségével elmúlt. Nagycsoportra nála is úgy tűnt minden rendben, azonban az óvónők azt mondták (a megfigyeléseik, és az elvégzett tesztek alapján), hogy jót tenne neki még egy év az oviban.Nem mi erősködtünk. Max. egyetértettünk.
  Ez úgy néz ki be is vált. A + 1 év alatt a dadogáson kívül meglévő nagyon enyhe egyéb beszédhibáját is korrigálták. Különben ez egy igen fontos feladata az ovinak, mert az iskolában az ilyen korrekciókra már nagyon nincs idő és kapacitás. Az ovinak erre saját alkalmazott szakembere volt. Az iskolába erre nincs alkalmazott. Ha igény van rá, akkor megpróbálnak szerezni külsőst, de az igények, és a rendelkezésre álló logopédusok száma messze nincs párhuzamban. Nálunk a nagyobbik osztályában lett volna rá igény, de logopédus hivatalból nem. Így hát a teljesen véletlenül az osztályba járó egyik gyerek anyukája aki logopédusként dolgozott máshol, magára vette ezt a feladatot. Természetesen szigorúan társadalmi munkában! Vatikáni valutában megfizetve.
  A most elsős (tehát, akit visszatartottak) is már elképesztően várta, hogy mehessen iskolába. Azóta is lelkes, és az elsősök piros pontos módján, kitűnően teljesít.
  Nyilvánvalóvá tetted több hozzászólásból is, hogy TE mit gondolsz. Ezeket quotoltam be. Ezt a 20/22-es számot honnan túróból vetted?
  Mindezt sikerült leszűrnöd a SAJÁT egyedi tapasztalatodból? Nem a gyerekedéből, igaz? Lehet hogy életed nagy szerencséje volt, hogy azt az 1 évet az óvodában töltötted. Mert lehet, hogy akkor csak unatkoztál, de ha elmész az iskolába, akkor az egész életedet tönkreteszed egy komolyabb tanulási nehézséggel. Szóval szerintem inkább hálás legyél azoknak az óvónőknek.
  Hogyan teljesült?
  Szerencsére nálunk a 3. gyereknek még elég messze van ez az iskolaérettségi ügy, de azért arra kíváncsi lennék, hogy mit tanácsolnál. Ha most kellene hirtelen halasztási kérvényt beadnom, akkor vajon kinek küldhetném? A törvény ugyanis csak január 15-ei határidőt ad meg. Felelős szervet nem!
  Azt meg végképp nem értem, hogy az óvónőknek milyen érdekük fűződne ahhoz, hogy visszatartsák a különben szakmailag iskolaérett gyerekeket. Ember!!! Olyan óvónő hiány van, hogy csak nézel. A hétvégén találkoztunk az ovink egyik tapasztalt (mint megtudtuk ex) óvónőjével. Kasszázott a Pepcoban. o_O
  Próbáltál már 1-nél több gyerekre tartósan - értsd több órán keresztül - felügyelni? Már ha nem 3-ra kell felügyelned, hanem csak kettőre, már az is óriási könnyebbség. Akkor egy 15fős csoportnál mennyit jelent szerinted? Hidd el, az óvónők sem mazochisták - a szükségesnél jobban :rolleyes:;) - és nekik az nem jó, ha 18-20-22 fős csoportokkal kell bajlódni.
   
  alali77 likes this.
 10. boki

  boki Well-Known Member

 11. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member  2 . rész, folytatás 32:30-tól

  Az űrhajós évei alatt mindig amikor megkérdezték interjúkban, hogy mit próbálna ki ennyi dolog után mi az amit még nem csinált, de csinálna, akkor azt válaszolta, hogy a Reno Air Races unlimited kategóriájában versenyezne. Bármilyen dugattyú motoros gép részt vehet benne korlátozás nélkül.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Reno_Air_Races

  1998-ban egy barátja megkérdezte, hogy részt venne-e a versenyen egy 3000 lóerős Hawker Sea Fury géppel. Ő azt kérdezte, hogy mennyit kell ezért neki fizetnie. A barátja közölte, hogy semmit, azért kérte meg rá, mert a felesége mikor megtudta, hogy mire készül megkérte férjét, hogy ne repüljön vele, mert túl veszélyes. Mire a barátja előállt az ötlettel, hogy „OK, akkor mi lenne ha találnánk valaki feláldozhatót helyettem?” :)
  Így került képbe Gibson.

  10 évig versenyzett a géppel 1999-2009 között. Felvezetés után póznák körül versenyeznek, hasonlóan, mint a Red Bull Air race során, de itt a gépek nem egyesével repülnek. Ami valljuk be igen veszélyes. A versenyautók ütközéskor kisodródnak, de a repülőgépek jellemzően lezuhannak kismagasságból...
  34:20-tól a verseny részletei.

  A 10 év alatt az elején a középmezőnyben kezdtek, majd végül zsinórban háromszor lettek a döntőben negyedikek, ekkor a tulaj eladta a gépét. Ekkor egy másik Sea Fury tulajdonos kereste meg Gibsont, hogy repülne-e a gépével.
  (36:00)

  A géppel négy évig repült, amiből háromszor sikerült szétrepülnie a motorját, szóval egész belejött a motor nélküli kényszerleszállásokba. (Deadstick landing) Összesen tizenötször történt ez meg vele, nem számolva az űrsiklós landolásokat. :)

  Amikor a gép kibírta terhelést, akkor sikerült egy 2. helyezést is elérni a géppel 2012-ben. A tulaj a sok motorcsere után végül eladta a gépet.

  Bill Destefani ekkor már évek óta „zaklatta” azzal, hogy repüljön a P-51 módosított változatával, ami a Strega nevet kapta (olasz nyelven boszorkányt jelent). (37:00) Korábban a csapata iránti lojalitásból nem vállalta, de amikor az utolsó megfőzött motorú gép után csapat nélkül maradt már másnap ismét megkereste Bill és „Na, akkor most már semmi nem tart vissza azzal, hogy repülj a gépemmel igaz?” Gibson igent mondott.
  http://www.mustangsmustangs.com/p-51/?survivors/serial/44-13105

  A Strega szárnyfesztávján csökkentették és minden felesleges dolgot kiszereltek a gépből. Még a kisebb szárnyak ellenére is a Strega átesési sebessége mindössze 90 mérföld/óra volt. A gépet azonnal megszerette, mert a Hawker Furyhoz képest sokkal jobb kilátás volt a kabinból. Hogy mit kellett egy Mustanggal tenni, hogy győzzön az unlimited osztályban? Hát, sokat...

  • A buborék kabintetőt kisebbre cserélték, hiszen már nem volt szempont a légi harc, nem kellett minden irányba kilátni, ezzel csökkent a légellenállása a gépnek.

  • A gép felülete tükörsimára volt polírozva a minél kisebb légellenállás érdekében.

  • A gép hasán levő hűtőlevegő beömlő méretét is csökkentették. A kisebb hűtőlevegő mennyiség kompenzálására vízbefecskendezéses hűtést alkalmaztak. 40:51-nél látható a gép működés közben, ahogy vízpára csíkot húz. Párás napon emiatt a kabintető bepárásodott egy kvalifikációs repülés során. (40:58) Így repülés közben a kezével kellett letörölnie a plexiről a párát. Itt megjegyezte, hogy remélhetőleg nincs jelen senki az FAA-től

   (FAA = Federal Aviation Administration, Szövetségi Légügyi Hivatal, a szabályozó szerve az amerikai civil repülésnek, országos/szövetségi szinten)

  • A II. világháborús Mustang (meg nem nevezett változata) 60 vízoszlop hüvelyk hengernyomással üzemeltek (60 hüvelyk = 1524 mm = 15,24 bar). A háborús vészüzem esetén ezt 67 hüvelykre (1702 mm = 17 bar). Ő a versenynek 128 (!) hüvelyk (3251 mm = 32,5 bar) nyomással vágott bele. Így a motor úgy kb. 3000 lóerőt adott le az eredeti 1900 lóerős tervezési teljesítmény helyett. Viszont ezt mindössze 8 körig kellett bírnia..
  A légi versenyzést úgy írja le, mint nem együttműködő pilótál kötelékrepülését. A repülőgépekben levő motorokat az autós gyorsulási versenyek motorjaihoz hasonlítja. Egy kemény és rövid használatot bírnak.

  43:40-nél láthatóak a döntőben részt vevő gépek. A legkomolyabb ellenfél is egy igen hasonló P-51-essel vett részt. Az első kör után kezdett elszakadni az üldözőtől és élre állt. A negyedik körben kapta az utasítást a földről, hogy elég nagy az előnye, csökkentse a hengernyomást 125 hüvelyre, egy körrel később 120-ra, majd még egy körrel később 110-re és nyissa kicsit szélesebbre a radariátor hűtő ajtaját és kicsit kevésbé szigorúan mérheti a fordulókat is, hogy véletlenül se büntessék meg pályalevágásért. Akkora előnye volt, hogy a 2. helyen levő versenyzőt leszámítva mindenkit lekörözött. Leszállás után várni kellett még a hivatalos megerősítésre a versenybíróktól és akkor kezdődhetett az ünneplés, megnyerte a versenyt. 7 éve ez volt az első alkalom, hogy nem Stephen Hinton Jr. győzött a versenyen Vodoo nevű módosított P-51-ével. 16 évet dolgozott ezért a győzelemért.
  https://vintageaviationecho.com/air-speed-record-retrospective/

  A verseny első körében 503 mérföldes átlagsebességet ért el, ami 810 km/h, de még a versenyen tett teljes átlagsebességével is új rekordot állított fel a pályán 2015-ben. A győzelemért járó tekintélyes pénzdíjat egyébként nem markolta fel Gibson, ő csak az élvezetért csinálta.

  Másnap Bill Destefanit felhívta, aki teljes extázisban volt. „Jövőre visszatérünk egy teljesen új motorral, tartalék motorral és még gyorsabbak leszünk.” Két hónap múlva újra beszéltek, amikor a helyzet már megváltozott egy kicsit, akkor ezt mondta Destefani: „Én már öreg vagyok, te is túl öreg vagy, egy fiatalabb pilótára van szükségem.” Gibson ma is a legöregebb pilóta, aki valaha győzött a versenyen. 69 évesen győzött. Egy barátja erre azt mondta, hogy lehet, hogy az életét mentett meg, mert számtalan pilóta vesztette életét a versenysorozat megrendezése óta.

  Ezek után jöttek a kérdések 50:00-tól.
  Folyt köv...
   
  fishbed, ozymandias, fonak9 and 5 others like this.
 12. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  fishbed and Hegylakó like this.
 13. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  Igen és az a durva, hogy kap 2 év felfüggesztettet, mert értelmi fogyatékos szegényke. Így még több "társadalom szemete" fog felbátorodni. Ennek most minimum életfogytiglant kellene adni gyorsított eljárásban, és minden médiában kihangsúlyozni, hogy aki csak megüti a tanárt ne számítson többet arra, hogy látja majd a kék eget.
   
 14. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Azért az ilyen kommentektől is a falnak megyek. A jogszabályi keretek ezt nem teszik lehetővé. Pont. Amit te leírsz, az kb. a diktatúra, hog egyéni ízlés alapján büntetsz egyedi eseteket. Azért ezt sem kéne...
   
 15. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Pontosan. Az egyik lanyom egy fejjel magasabb mint az ovis tarsai. Kb 8-9 evesnek nez ki. A fiuknal is ennyivel magasabb. Ir, olvas, szamol, aztnem mondom hogy helyesen ir, de kb olyan facebook huszar szinten. Magatol tanult, erdekelte. Jovore kezdi az altalanost, nem tudom mit fog ott csinalni, de 15 eves elmulik mire elvegzi a nyolcadikat. Olyan mintha bukott volna egyet. Semmi masert nem hajtottam a tavalyi felmeres megismetleset es a kervenyt hogy mehessen mar iden szeptemberben suliba, csak azert nem mert nem voltam benn biztos hogy vegig tud ulni 4-5x45 percet ugy hogy kozben figyelni kell. Mire iskola erettsegi felmeresen az azt felmero kiosztotta, es elmagyarazta a feladatot addigra o mar kitoltotte, es jol. Erre az volt a kifogas hogy nem erett, mert turelmetlen.
   
 16. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  Az a baj, hogy közfeladatot ellátó személyt bántalmazott és kevesebbet kap mintha egy random valakit szurkált volna meg. Hovatovább jogszabályt módosítani meg újat létrehozni simán lehet. Itt arról van szó hogy egy gyilkossági kísérletért felfüggesztettet kap, de ha bankot rabol akkor 10 év börtönt. Akkor szerinted ezek a jogszabályi keretek megfelelőek? 5-10 millió forint legalább 5x annyi büntetést ér mint egy emberélet?
  El kéne gondolkozni az értékeken, mert nagyon nincsenek helyükön a dolgok.

  Ráadásul ha már az iskolapadban képes ilyenre, az milyen tagja lesz a társadalomnak? Okoz egy koccanásos balesete és ( idegállapotba kerül és lemészárolja a másik kocsiban ülőket?) Ezt várjuk meg hogy megbüntessük? Szerintem véletlenül nem lehet késelni, és ezt én egy előzetes megfontolásból elkövetett gyilkossági kísérletként kellene kezelni, mert elvileg a szabályok szerint még kés sem lehetett volna nála az iskolában!
   
 17. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Csak halkan megkérdezem:
  Mennyiben fogja segíteni a lányodat az új törvény, hogy végigülje a 45 perces órákat, ha te magad sem vagy benne biztos? :rolleyes:
  Attól, hogy új törvény van, attól nem lesznek rövidebbek az órák.
  Örülj neki, hogy jó képességű gyermeked van! De jó képessége ellenére elég gyorsan problémás gyerek lehet belőle...
  Ha pedig annyira, hogy a túl "gyors" akkor ezt meg kell próbálni kihasználni. Próbáljátok meg a olyan irányba terelni az érdeklődését, amivel le lehet foglalni a felesleges "energiáit"! Nálam ugyan ez volt a helyzet. Ráadásul egy olyan osztályba kerültem, ahol vagy nagyon jó, vagy nagyon gyenge képességű gyerekek voltak.
  Emiatt elég sokat szívtam, is, mert nem tudtam nyugton maradni, amíg a többiek vergődtek. Elképesztő mennyiségű beírásom volt órán való pofázásárt. Épphogy betöltöttem (nyár végi születés) a 6. évet, amikor már mentem suliba.
   
 18. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Obi van meg Luke is az volt oszt valahogy csak jedi lett belőlük. Az erő legyen a lányoddal. :D
   
  fip7, anonim999 and zeal like this.
 19. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Index megint hozta a formát...
  https://index.hu/tudomany/til/advent/2019/12/05/advent_karacsony_helikopter_rekord/

  Kigyulladt...
  A flameoutot sikerült megint jól lefordítani... Azért írtam nekik...

   
  anonim999 and fishbed like this.
 20. zeal

  zeal Well-Known Member

  Értem, tehát azt akarod mondani, hogy a gyermekeid egy-egy év ártatlanul kapott letöltendője szerinted rendben van?

  - Nem tűnt fel, hogy amilyen okos vagy a te kivételes dns-eddel két halasztó gyerek jött össze? Mennyi volt erre az esély? Most nem rajtad élcelődtem, ...vagyis nem ez a lényeg. :)
  - Az sem volt gyanús, hogy szinte az összes többi gyerekeket alkalmatlannak találtak a sulira?
  - Akkor sem szólalt meg a vészcsengő, amikor pár hónap múlva hirtelen az összes gyerek alkalmas lett az iskolára, mintha mindenkit pont az az egy év kikezelne... bármiből. Nem jutott eszedbe, hogy csak senki sem akarta, hogy az ő gyereke legyen a vézna az osztályban, az utolsó a tornasorban?
  - Nem volt gyanús, hogy kevés az óvónő, de valamiért mégis nagyon szívesen az oviban tartanák a gyerekeket?
  - Véletlenül éppen volt olyan szakember az oviban, aki egy év alatt ki tudja kezelni abból a a bajból, ami korábban nem is volt a kicsinek? Mintha csak a piromán tűzoltókról beszélgetnénk... o_O

  Van egy olyan érzésem, hogy a legkisebb kapásból alkalmas lesz a sulira. Persze nyugi, addigra már túlkoros diákok sem lesznek az osztályban. :rolleyes:


  A pedagógus szakma szégyene az ami történt. Képzelem, ahogy sok szülőnek csak most áll össze a történet, mert korábban vakon megbízott a szakemberekben. Persze olyan is van aki csak hárít és terel... (Khmm...!) Ezért és az idei évi okoskodás-kereted kimerítéséért holnap tuti csak virgácsot fogsz kapni. És most ne forgasd a gülü szemeidet, hogy nincs is Mikulás, mert simán visszaküldünk még egy évre az oviba, hogy megtanuld! :hadonaszos::D
   
  fip7, csibeszke, Kurfürst and 2 others like this.
Thread Status:
Not open for further replies.

Ezen oldal megosztása