Teljesen jogos az új intézkedés. Végre meglépte a kormány. Az azért mégis csak nonszensz volt, hogy szinte mindenkit alkalmatlannak tartottak az iskolára. Általános iskola elsőről beszélünk, nem a 12-ről.
A szülők szinte kivétel nélkül pici törékeny csöppségnek látják a saját gyermeküket. Szívesen járatnák még a "biztonságos oviba" őket, mert bele sem gondolnak, hogy az mennyi kárt okozhat a gyereknek ha túlkoros. Az óvónők is marasztaltak akit csak tudtak, mert így majdnem egyharmaddal több gyerek járt az oviba... Ezek az emberek nem objektívek és fölöslegesen tartották vissza a gyereket a sulitól. A "kiöregedett" ovisok amúgy is csak unatkoznak a megismételt óvodai évben.
Profi és objektív szakik lesznek, és nem olyan óvónők akik abban érdekeltek, hogy visszatartsák a gyerekeket. Csak kivételes esetekben indokolt a halasztás, nem ilyen 90+ százalékban.
A szülő nem szakember és nem kellenek túlkoros iskolások az ovisok közé. Ez nem magánügy.
Már sose tudjuk meg, de azért a mostani változás jó a lelkemnek.
Mondtam már, hogy hagyd az olyan témákat, ahol gyereknevelésről van szó...
Értem, hogy zsigerileg védsz minden olyan döntést, amit ez a kormány hozott, de amihez nincs normális tapasztalatod, ahhoz elég ha egy like-ot nyomsz.
És közben pedig valójában: Jelenleg is az első osztályos tanítók rettegnek a szitutól. Elmondom neked, hogy nem ritka az olyan szitu, amikor a gyerek 6 éves korára még nem alkalmas rá, hogy kitörölje a fenekét. Abba most ne menjünk bele, hogy ez mennyire az óvoda, és mennyire a szülő hibája, de sajnos előfordul. Több esetben, mint gondolnád.
A sztori megtörtént: Az elsős tanító néni előkészítőt tartott nagycsoportosoknak, és az egyik ilyen alkalommal az egyik óvodás gyerek szólt, hogy ki kell mennie WC-re, de csak nem akart visszajönni. Negyed óra múlva utána ment a tanító néni, és már a WC elől hallotta, hogy óbégat a gyerek bentről. Azt várta, hogy valaki menjen, és törölje ki neki.
Értem, hogy ez bagatell dolog, de hogy a tanítóknak ilyeneket is a nyakukba kelljen venni, miközben a dolguk már fentebb fel lett sorolva... Ilyenre egyszerűen nincs és nem is kell, hogy legyen rendesen kapacitás az iskolában. Az ilyen "problémák" egy iskolaérettségi vizsgálatnál kibuknak. Kétségtelen, hogy nem ideális, hogy a szülőkre van bízva az ilyen feladat, de a kötelező életkorhoz kötött beiskolázás inkább a ló túloldalára való átborulás tipikus esete.
A helyes megközelítés az lett volna - szerintem -, hogy a szülő véleményét is kikérve, de objektív felméréshez kötni a beiskolázást.