Minden szakszervezetis a céggel van, akit én ismertem és tovább húzta mint pár hónap.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Szakszervezeti tag voltam - addig a pontig, aztán mivel így "képviselt" ki is léptem (nem kell annak ellenség, akit így képviselnek saját pénzén tartott "képviselői").Kollektív szerződés csak ott lehet, ahol van szakszervezet is. Tehát lehet menni a szakszervezetedhez, hogy miért ilyen szar kollektív szerződést kötött. Elvileg téged (is) képvisel vagy mifene.
Az egyéni kényszer meg egyéni, nem a szakszervezet tehet a te sorsodról, meg nem is kormány és nem is a szomszéd.
Állítólag munkaerőhiány van, tessék kiharcolni magadnak a megfelelő munkaviszonyt, vagy tárt karokkal vár ezer másik munkáltató. Ha meg nem, az azert van mert semmihez nem értesz; erről megint nem más tehet, tanultál volna szakmát.
Magyarországon egyébként alig van pár szakszervezet. Kiskereskedelmi dolgozóknak pl, egy két ipari területnek.
Figyelmesebb olvasást várnék el, ha már ilyen lelkesen kommentelsz. A túlórákról volt szó. De te sem látod a lényeget. Teljesen törvényesen 300 órás munkahónap. És ez szerintetek így teljesen jó...Akkor az a szakszervezetis az a céggel van nem veletek.
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1200001.tv
Nincs benne olyan, hogy 6 havonta lehet munkabért fizetni. Ez csak egy jó kis hoax amit meglovagolt pár sajtónak nevezett szennylap.
Isten hozott újra itthon...Na, én 12 év után megléptem a magam Brexitjét és hivatalosan is haza emigrálok! Szép volt, jó volt, de már mások a prioritásaim az életben mint 12 éve! Szóval viszlát Anglia és kössz a halakat! Pécsiek! Jöttömre nyugat felől, holnap alkonyatkor számítsatok!
Már 10 éve annál a cégnél melóztam, így elég nyilvánvaló hogy az eredeti munkaszerződésben nem ez volt. Új munkaszerződést meg senkivel se kötöttek, csak "alkalmazták a Mtkv. módosítását, a dátumban lehet hogy igazad van, nem hiszem hogy az azóta fennálló helyzetben ez bárkit vigasztal.
És ha hiszed ha nem, Magyarországon van jónéhány szakma/foglalkozás amiben nincs minden sarkon munkahely, de még csak minden második nagyvárosban sem. Jó, tudom, el lehet menni pincérnek vagy utcaseprőnek/hómunkásnak is, oda van felvétel, főleg most ... csak félek, hogy a sok jól fizetett új alpolgármestertől nem férnék hozzá a hólapáthoz ...
Nem 6-havonta fizetett bérről volt szó, hanem hogy a bérnek egy részét (valami Időbank-körítéssel megmagyarázva) lehetne 6 hónapig görgetni, mindig csak részben kifizetve.Akkor az a szakszervezetis az a céggel van nem veletek.
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1200001.tv
Nincs benne olyan, hogy 6 havonta lehet munkabért fizetni. Ez csak egy jó kis hoax amit meglovagolt pár sajtónak nevezett szennylap.
Szakszervezeti tag voltam - addig a pontig, aztán mivel így "képviselt" ki is léptem (nem kell annak ellenség, akit így képviselnek saját pénzén tartott "képviselői").
Kérlek sorold fel azt az 1000 (ezer, te írtad) munkahelyet (szólj ha 10-nél tovább jutottál ), ahol tárt karokkal várnak egy repülőgépszerelőt. Schwechat, München, Hamburg, Zürich, Shannon, Marignan stb. a Lajtán túl nem játszik, túl vén vagyok ahhoz hogy itt hagyjam a lakást egy másik munkahelyért és albérletért. Szóval tanultam szakmát, így van amihez értek (ha a B737-tipus-család és Airbus-319/320/321 nálad valaminek számít).
Lehet hogy Kurfürst volt az?!!
Mint írtam, nekem a Lajtától nyugatra eső terület csak mint turistának játszik, egyik szart (310-330 óra/hó) másik szarra (külföldi munkahely albérlettel) nincs miért felcserélnem. Egyébként én már váltottam - nyugdíjba, mert elég vén vagyok. A kollégáim viszont még mindig ugyanebben a cipőben járnak, kivéve persze a fiatalok, akiknek még nincs semmi itthoni kötődésük, na azok pár év után húznak nyugatra. Helyettük meg jönnek a bolgárok, szerbek, románok, horvátok, ukránok tömegével, de volt már ír, holland és jamaikai kolléga is a cégnél.Figy, munkahely az van dögivel (https://www.aviationjobsearch.com/mechanic/europe-non-uk), max. te nem akarsz váltani, mert neked jó a Ferihegy vagy nem tudom hol, kényelmes ahogy van a megszokott környezetedben. Plusz a munkád jellege olyan hogy 7/24 pörgés van. Ezt te választottad, ne mást hibáztass.
Nem forgalmi hanem üzemidős, C- és D-check-en (közepes és nagyjavításokon) 15-30 napot a hangárban töltő gépeken végzett munkáról volt szó, tehát nem ettől szar a munkaidő-beosztás. Attól (volt nekem) szar, hogy nem vesznek fel több embert, inkább azokat hajtják akik kéznél vannak. A Munka tvk. módosítása meg lehetőséget ad erre ... köszi, családbarátok ....
A repülőtér meg olyan, hogy nem áll le, aki ilyen munkát vállal, annak számolni kell vele hogy szar a munkaidő beosztás.
Tudod, ez olyan, hogy ugyan ez folyik/folyt a másik oldalról, akkor miért ne? Csak azért annyi a különbség, hogy nem mosdatják (lásd pl: Keménymag) mindenhol az előző vezetést, hogy Tarlós alatt sose esett a hó -mint ahogy némelyek szokták. Mondjuk a kommunikáció az tényleg nevetséges volt a főpolgármester részéről.Pontosan úgy nem takarítják a várost sok helyen, ahogy a narancsos banda alatt sem. Nincs difi. Viszont egyesek egyből nekiálltak verni a tamtamot, hogy na, ennyi telik a libsiktől.
Nem csak apu van a családban, anyu hol van? El kell dönteni, hogy mik a prioritások, a gyereket nem csak megcsinálni, hanem nevelni is kell(ene), ha ez nem valósul meg akkor sajnos 'funkcionálisan csonkacsalád'-ként szoktam emlegetni, amiből az össze-vissza foglalkoztatás és az "apu németben dolgozik" miatt sajnos igen sok van, de csak erre ráhúzni nem biztos, hogy jó, hisz sokan nem ebben a munkarendben, vagy épp nem dolgoznak, de mégsem látni látványos különbségeket nevelés/foglalkozás terén.Na, annak az apunak, aki ötkor kiugrik az ágyból, irány a meló
Mert Te nem 'mucsai orbánfasizmusban' élsz, hanem a jóléti nyugaton, ahol CT-ből van a kerítés.Nyafi már megint, csak én nem rinyálok?!
Nem 6-havonta fizetett bérről volt szó, hanem hogy a bérnek egy részét (valami Időbank-körítéssel megmagyarázva) lehetne 6 hónapig görgetni, mindig csak részben kifizetve....
Nem, kurv@ra nem jó így. Én csak arra reagáltam, hogy a munkabért ki kell fizetni és sajnos igen, a túlórákkal max fél évig lehet játszani.....Teljesen törvényesen 300 órás munkahónap. És ez szerintetek így teljesen jó........
Sajnos a multik nagyrészénél ez van. Addig facsarják ki az embereket amíg nem kezdenek elmenni. Akkor felveszika friss húst helyettük +1-2 főt.... Attól (volt nekem) szar, hogy nem vesznek fel több embert, inkább azokat hajtják akik kéznél vannak. A Munka tvk. módosítása meg lehetőséget ad erre ... köszi, családbarátok ...
A Munka tvk. módosítása meg lehetőséget ad erre ... köszi, családbarátok ...
Akkor még egyszer: az általunk megkeresett és zsebbe kp.-ban kifizetett külsős munkajogi szakértő mondta azt: sajnos nincs ebben semmi törvényellenes. Akkor hol és mi alapján lehetett volna pereskedni?!! Attól kellene boldognak lenni, hogy időben előre közlik a havi 310-330 óra munkabeosztást?!! Nem nehéz, hétfőtől a következő péntekig 12x12 óra, ami ennél több az a túlóra - lenne, ha az időbank nem lenne!!Mt. alapján összességében pontosan ugyanannyit dolgozol munkaidőkeretben is, mint általános (8 órás) munkarendben, csak a beosztás más.
Mt. alapján a munkaidőkeret beosztás nem lehet súlyosan méltánytalan a munkavállalóra. Ha méltánytalan és általános, munkaügyi per.
Mt. alapján a munkaidőkeret beosztást pedig a munkáltató köteles hétre előre, a munkaidő kezdete előtt 168 órával közölni. Ha nem teszi, munkaügyi per.
Mt. alapján az előre meghatározott munkarendet (pl. 12-18 között kellene bennt lenned a beosztás szerint, de azt túllépik és a túlórát elrendelik és benn rohadsz este 11-ig szombaton, bérpótlék jár. Ha a bérpótlékot nem fizetik ki a keret végén, munkaügyi per.
Aki meg nem veszi igénybe sem az Mt. által a szemét munkáltatóval szemben rendelkezésre álló rengeteg és a bírói gyakorlatban kifejezetten a munkáltatóknak kedvező bírósági utat, ahol egyébként szinte mindent a munkáltatónak kellene majd bizonyítania, meg nem is vált, azon nem lehet segíteni, és tök mindegy hogy az Mt-ben milyen munkavállalót védő rendelkezések vannak, ha úgysem él vele.
Minden munkáltató be van szarva a munkaügyi pertől, mert annyira a munkavállalók felé lejt a pálya hogy ajjaj. Ahol egy csöpp eszük van, megegyeznek és legfeljebb elmész. Hogy egy ismerőst idézzek: "Remekül tudok végkielégülni".
Isten hozott ITTHON !Na, én 12 év után megléptem a magam Brexitjét és hivatalosan is haza emigrálok! Szép volt, jó volt, de már mások a prioritásaim az életben mint 12 éve! Szóval viszlát Anglia és kössz a halakat! Pécsiek! Jöttömre nyugat felől, holnap alkonyatkor számítsatok!
Egyéves időbank két féléves ciklusra osztva. Nem a kifizetéssel volt a probléma (mindent kifizettek), hanem a munkaidő mennyiségével. Ki lehet próbálni milyen a havi 310-330 óra - nem időnként, meg ha sok a meló (az mindig sok volt, elintézték nekünk), hanem mint állandó minimum hosszú évekig!!Na jó, én feladom, kezd el itt olvasgatni a munkaidő keret szabályait.
https://www.hrportal.hu/hr/negy-tevhit-a-munkaidokerettel-kapcsolatban-20180301.html
Azzal nincs gond ha rendszeresen 12 órákra oszt be előre, de a havi munkaidőt nem lépheti túl, vagy ha túllépi, akkor bérpótlékot kell fizetnie, ezt nem lehet megkerülni, az időbank (ami gondolom vmi munkaidő keret elszámolási rendszer) vagy mi ezt maximum annyiban befolyásolja, hogy mikor fizeti ki a túlórát a rendes munkaidőn felül (tekintve hogy nem adott egyenlő havi beosztásban kell x óraszámot teljesíteni, hanem egy 1-2-3 hónapos keretben, de a kereten belül akkor sem lehet túllépni).
Ha a munkáltató nem tartja be a munkaidő keret szabályait, nem fizeti ki a túlórapénzt, akkor perelhető. Tök függetlenül attól, hogy a munkaszerződésben minden szépen le van írva, aztán a gyakorlat meg más lesz.
Nálunk az megy hogy aláírom hogy 8,5órát voltam bent, és van egy excel amiben a valódi projektidőket vezetjük. Túlórapénz nincsen, évvégi jutalom van amiben elvileg figyelik a túlórát is. Nekem 190-230 között szokott lenni a havi adagom, novemberben kicsit(jóval) több. De inkább az zavar hogy nem tudtam megírni a szakmérnökihez a szakdolgozatomat idén, egyszerűen nem maradt erőm rá a decemberi határidők miatt. Minden általam ismert közepes-nagyobb tervezőcégnél így megy, a kicsiknél- mikróvállakózásoknál meg totál kiszámíthatatlan. Ágálni meg perrel fenyegetni lehet, többet állás nincsen.Egyéves időbank két féléves ciklusra osztva. Nem a kifizetéssel volt a probléma (mindent kifizettek), hanem a munkaidő mennyiségével. Ki lehet próbálni milyen a havi 310-330 óra - nem időnként, meg ha sok a meló (az mindig sok volt, elintézték nekünk), hanem mint állandó minimum hosszú évekig!!